Document 10. JANE MARCET

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeix

Converses sobre Química, 1837, 13ª Edició

(Prefaci) En atrevir-me a oferir al públic, i més especialment al sexe femení, una Introducció a la Química, l'autor, que també és dona entén que és necessari donar alguna explicació; i sent que és encara més necessari disculpar-se per l'empresa actual, ja que el seu coneixement del tema es recent i no pot pretendre realment el títol de químic.

Pel que fa a les demostracions experimentals, en primer lloc, l'autor troba casi impossible obtenir alguna informació clara i satisfactòria a partir de les ràpides demostracions que es realitzen habitualment, potser necessàries, atapeïdes en els cursos populars d'aquest tipus (...)

Conversa I sobre els Principis generals de la química

Mrs. B: Atès que ja heu adquirit alguns principis elementals de Filosofia Natural, us vull proposar un altra branca de la ciència, en la que tinc un interès particular perquè compartiu la vostra atenció. Es tracta de la Química, que està estretament connectada amb la Filosofia Natural, de manera que l'estudi d'una és incomplet sense alguns coneixement de l'otra; és obvi que es pot caure en una idea imperfecta dels cossos dels quals fem l'estudi de les lleis generals que els governen, si ens mantenim completament ignorants de la seva naturalesa íntima.

Carolina: Si haig de confessar-vos la veritat, Mrs B. no estic disposada a formar-me una idea molt favorable de la química, tampoc espero molt entreteniment d'ella. Prefereixo les ciències que mostren la naturalesa a gran escala, aquelles que la confinen a la minúcia dels petits detalls. ¿Es possible que els estudis que hem seguit durant molt de temps, les propietats generales de la matèria, o les revolucions dels cossos pesats, es puguin comparar amb la mescla de drogues insignificants? No obstant, reconeix-ho que pot haver experiments divertits en química, i no em desagradaria intentar fer-ne alguns: per exemple, la destil·lació de la lavanda o de l'aigua de roses.

Mrs. B: Imagino més aviat, estimada Carolina, que desitges una mostra dels procediments químics a partir de la idea limitada que tens de la seva finalitat. Tu limites el laboratori químic als estrets límits de les oficines de farmàcia i de perfums, mentre son útils per a una immensa varietat d'alts i més útils propòsits. A més, estimada, de cap manera la química es redueix als treballs de l'art. La Naturalesa també te el seu laboratori, que és l'univers, i que s'utilitza constantment en les operacions químiques...

Carolina: L'acció química i les propietats dels elements dels cossos! Oh! Mrs. B. Això sembla difícil de forma alarmant.