Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Notícies

Dia Internacional de les Dones Rurals

DIA DONES RURALSEl Dia Internacional de la Dones Rurals es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació, i es denuncia també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments.

A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vernen realitzant una notable aportació al manteniment i desenvolupament del sector. L’objectiu principal de commemorar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques

Dia Internacional de les Nenes i les Noies

BANNERS DIADES 110L’11 d’octubre de cada any se celebra el Dia Mundial dels Drets de les Nenes i les Noies. Aquesta jornada va néixer en el 2012 a fi de conscienciar i recordar a la societat les alarmants condicions a les quals molts subjectes menors estan sotmesos, sent la violència una de les principals causes de mortalitat al món per a nens i nenes d’entre 10 i 18 anys.

Empoderar a les nenes i fomentar “el reconeixement dels drets de les nenes així com donar a conèixer els problemes excepcionals que afronten a tot el món” és la premissa bàsica i més rellevant d’aquesta celebració. En aquest context, a més, s’emmarca en l’Objectiu nombre 5 de l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible, el qual “busca aconseguir la igualtat entre els gèneres”.

Llegeix més:Dia Internacional de les Nenes i les Noies

Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament

DIA AVORTAMENT 2022

Cada 28 de Setembre se celebra el Dia per la Despenalització de l’Avortament. La proclamació d’aquesta jornada es va dur a terme en el 1990 en la V Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib, realitzada en Sant Bernardo, Argentina.

El seu principal objectiu va ser el de sensibilitzar a la societat i enaltir la gravetat que suposa, en termes de salut pública i drets humans, l’avortament il·legal i insegur. Així mateix, també es pretén crear una sinergia en el moviment feminista llatinoamericà i del Carib i estimular l’aprenentatge i la incorporació de dones amb potencialitat de lideratge.

L'avortament no és un joc, és un dret!, campanya impulsada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) juntament amb diverses entitats feministes de l’Alt Pirineu i de Ponent, com ara el Col·lectiu Feminista del Pallars Jussà, la Geganta Desperta, del Pallars Sobirà, i la Marea Lila, de Lleida. 

Amb l'audiovisual d'aquesta campanya es visibilitza gràficament la cursa d’obstacles que han de fer les dones pirinenques i de Ponent si volen avortar, d'aquí la idea de mostrar-ho com un videojoc on cal anar superant obstacles.

 

 

Són moltes les pel·lícules que han reflexionat sobre aquest fet que té a veure amb la salut i amb la llibertat d'elecció entorn del mateix cos i per això la majoria se centren en la clandestinitat, en el risc físic i psicològic i en el terrible pes moral i la pressió social que carreguen les dones. De fet el mateix 2022 es va estrenar 'El acontecimiento' dirigida per Audrey Diwan i guanyadora del Lleó d'Or al Festival de Venècia.

Basada en la novel·la autobiogràfica d'Annie Ernaux, és una pel·lícula honesta que segueix a una jove als anys seixanta i que, desesperada per poder continuar els seus estudis, cerca interrompre un embaràs no desitjat davant la hipòcrita societat francesa del moment.


Font: Biblioteca virtual DIBA

La Universitat de Lleida, en 'serveis mínims' del 2 al 20 d'agost

tancament estiu 2022Com ja és habitual en períodes d'inactivitat docent, la Universitat de Lleida (UdL) tornar a deixar a l'agost els seus edificis als campus de Lleida i d'Igualada en 'serveis mínims' durant tres setmanes. Enguany, entre els dies 1 i 19 (ambdós inclosos). 

#28J Dia de l'Orgull LGBTI

DIA DE LORGULL 28J 2022El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l'Orgull LGBTI. 

Aquesta efemèride recorda que el 1969, a la ciutat de Nova York, es va produir una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava contundentment contra la repressió institucional i social que patia. Es considera que aquest succés va marcar l’inici de l’alliberament homosexual. 

L'acte institucional de celebració de l’Orgull 2022 a Lleida, tindrà lloc el dia 29 de juny a les 17.45 h a la sala de videoconferències (aula 0.04) del Campus Cappont, edifici CCCT (Biblioteca). Es realitzarà una lectura del Manifest en motiu del Dia de l’Orgull LGBTI+, «Orgull de país» i es durà a terme la taula rodona "Diàlegs sobre la visibilitat lèsbica" participada per l'activista feminista per la defensa de la diversitat sexual LGBTI, Empar Pineda Erdozia, la presidenta de l'Associació Gender and LGBT Lab i directora del Pride Social de Barcelona, Maria Giralt Castells, la sotsdegana del Col·legi Professional de Delineants Projectistes, Tècnics Superiors en Projectes de Barcelona i impulsora del col·lectiu LGBTI Ca l'Enredus, Clara Palau Canals, i la representant de l'Associació LGTBIA+ i vicepresidenta segona del Consell Nacional LGBTI de Catalunya, Verònica Lafont i Roca.

La UdL té un compromís amb la igualtat de gènere i la defensa de la dignitat de totes les persones, i rebutja qualsevol actitud discriminatòria i de violència. Per això, a través de la Coordinació de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, el Consell de govern va aprovar el 3 de maig de 2022 l'adhesió de la UdL a la Xarxa d'Universitats per la Diversitat (RUD) de la qual actualment en formen part com a membres fundadores una trentena d'institucions d'arreu de l'Estat.

En aquest àmbit, la UdL té en marxa diferents accions formatives i de sensibilització com ara el Postgrau de polítiques LGBTI a la gestió pública, pioner a Catalunya, el curs d'Especialista universitari en estudis culturals i pedagògics LGBTIQ+, la col·lecció LGBTI & Company, primera d'una editorial universitària de l'Estat centrada en l'anàlisi de les sexualitats dissidents, o el Procediment de canvi del nom legal al nom d'ús comú adreçat a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals de la UdL, aprovat pel Consell de govern de 22 de juliol de 2021.

També disposa per a la prevenció i l'abordatge de l'LGBTI-fòbia de diferents eines com el Reglament d’actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere. 

 

Dia de la Igualtat Salarial

DIA IGUALTAT SALARIALL’any 2008, el Parlament Europeu va formular un conjunt de recomanacions a la Comissió Europea sobre l’aplicació del principi d’igualtat de retribució entre homes i dones (Resolució 2008/2012/INI). Entre d’altres mesures, sol·licitava a les institucions comunitàries i als Estats membres que organitzessin un Dia Europeu per la Igualtat Salarial, prenent com a referència el dia en què, de mitjana, les dones haurien obtingut la retribució que els homes guanyen de mitja en un any.

L’any 2011, la Comissió Europea, en el marc de l’estratègia per a la igualtat de gènere a la Unió Europea (UE) per al període 2010-2015, va posar en marxa l’esmentada iniciativa. Des d’aleshores, es celebra cada any el Dia Europeu de la Igualtat Salarial amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar l’opinió pública sobre la persistència de la bretxa salarial de gènere i posar de manifest que, de mitjana, les dones europees han de treballar molt més temps per guanyar el mateix que els homes.

Tot i que la data de commemoració de cada any varia en funció de les últimes dades disponibles de l’Eurostat sobre la mitjana de la bretxa salarial de gènere a la Unió Europea, a Espanya, per acord del Consell de Ministres de l’any 2010 (Acord de 26/2/2010), es va escollir el dia 22 de febrer per a la commemoració del “Dia de la Igualtat Salarial”.

Llegeix més:Dia de la Igualtat Salarial

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto