Abril número 131

WollstonecraftMary

Mary Wollstonecraft (1759-1797). Va ser una escriptora i filòsofa anglesa que va passar a la història pel seu llibre titulat “Reivindicació dels drets de la dona”, en el qual argumenta que les dones no són inferiors per naturalesa, si no que és la falta de mitjans i el no accés a una educació apropiada el que genera aquesta diferència. De la mateixa manera, va ser la primera dona en suggerir obertament que homes i dones havien de ser tractats com a éssers racionals i iguals, establint un únic ordre social basat en la raó.

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

 

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT (ONLINE)

master

Aquest màster està dirigit a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere a les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de les ciències jurídiques, humanes i socials.

L'objectiu general del màster és establir les bases teòriques i metodològiques per identificar les situacions de desigualtat per raó de sexe i els indicadors de violència de gènere, així com per intervenir obrint nous camins del coneixement a través de la investigació en les relacions de gènere, i dissenyant, implementant i avaluant actuacions encaminades a la consecució de la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones i al tractament i eradicació de la violència familiar, social i estructural contra les dones. 

            1r termini: del 2 de març al 6 de juliol
            2n termini: del 27 de juliol al 4 de setembre (si hi ha vacants)
            3r termini: 21 de setembre a l'11 d'octubre (si hi ha vacants)

 

GRAN ASSISTÈNCIA A LA JORNADA DONES, SALARI I IGUALTAT

P3120102pLa jornada Dones, salari i igualtat, organitzada pel Centre Dolors Piera (CDP), es va celebrar al Rectorat de la Universitat de Lleida aconseguint un públic nombrós. La sala d’actes que va acollir la jornada es va omplir, sobretot d’alumnes de la Facultat de Dret i Economia, sumant un total d’unes 250 persones.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de la directora del CDP, Ana Mª Romero, la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, i el vicerector Joan Biscarri, que van destacar la gran afluència del públic i la necessitat i rellevància de tractar la temàtica de la desigualtat salarial entre dones i homes en el context actual.

Seguidament, es va dur a terme la conferència a càrrec del professorat de la Universitat de València, Carlos Alfonso i Gemma Fabregat, que van aportar una visió teòrica i global de la situació en termes de dret del treball, i una anàlisi més crítica per tal de conscienciar al públic sobre les desigualtats vigents.

L’acte es va tancar tancar amb la taula rodona impartida per Eva Gajardo i Lídia Sandalinas dels sindicats de CCOO i UGT, respectivament. La seva ponència va aportar les últimes xifres i dades obtingudes sobre la bretxa salarial, i les qüestions entorn a la negociació col·lectiva.

 

Activitats a Lleida

 

SENSE EMBUTS.CAT

11069358 834054993320453 8634793304650009998 nEs duran a terme, durant els mesos d'abril, maig i juny un conjunt d'activitats, dirigides a adolescents i joves, per entendre la realitat tal com és. Amb l'objectiu de descobrir la felicitat, reconèixer les mentides socials, que no et prenguin el pèl i ser lliures! 

1ª Sessió - 9 d'abril de 2015Estimar és una decisió de valents/es, t'atreveixes?

2ª Sessió - 16 d'abril de 2015Si no t’estimes... no pots estimar als/les altres. Vine i aprèn a estimar-te!

3ª Sessió - 30 d'abril de 2015Hi ha tres nivells d’amor, en quin estàs? Si vols arribar al nivell superior, vine!

 

EXPOSICIÓ "DAVANT LES VIOLÈNCIES MASCLISTES A L'EMPRESA: INFORMA'T, ASSESSORA'T, ACTUA"

Les campanyes de sensibilització mitjançant exposicions informatives en les quals les persones que pateixen algun tipus de maltractament o siguin susceptibles de patir-lo, poden trobar els recursos i l'ajuda que necessiten, són una de les accions que duem a terme per aconseguir els nostres objectius.

Sabem que la violència contra les dones té diferents aspectes i es dóna en diferents àmbits, i nosaltres, com a sindicalistes, hem de posar una especial atenció a la violència que trobem en el món laboral: l’assetjament sexual i per raó de sexe, així com als drets laborals de les dones víctimes de la violència de gènere.

 

TALLER ITINERANT "EL NOSTRE ACCÉS A LA CULTURA"

 

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA 

activatFins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

Consulta el programa de l'abril de 2015. Totes les activitats són gratuïtes.

          Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

          Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

          Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida  

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 

VI JORNADES DE GÈNERE I DESENVOLUPAMENT RURAL "COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT I EMPODERAMENT"

Les Jornades de gènere i desenvolupament rural organitzades, primer, pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural i, ara, per la Oficina de Desenvolupament i Cooperació (ODEC) i AFRICAInEs (SEJ-491) aspiren a consolidar la fructífera associació en matèria d'investigació entre les Universitats de Granada i Lleida, mitjançant iniciatives com aquesta. Després de varies dècades de cooperació internacional, específicament en matèria de gènere i desenvolupament, han sorgit nombroses qüestions al respecte de la participació de les i els propis protagonistes en tals contexts. Fins a quin punt s'incorporen les propostes i les lluites històriques locals per la igualtat a la teoria i/o a la pràctica del desenvolupament global? Quin balanç fem de l'empoderament femení? Quines han estat les aportacions dels feminismes i en quina mesura han incidit en els estudis de les dones, del gènere i/o els feministes globals?

 

XV CONGRÉS DE L'INSTITUT INTERNACIONAL DE SOCIOCRÍTICA "LITERATURA, COMUNITAT, MEMÒRIA: TRANSICIÓ DELS DISCURSOS / DISCURSOS DE LA TRANSICIÓ

Les línies temàtiques del congrés són: l'escriptura de les identitats, alteritats i discursos socials en transició, la crítica cultural de les transicions polítiques, la textualització del gènere i les sexualitats en transició, la transició i la transformació, i la cultura de i sobre la Transició espanyola.

 

I JORNADA D'HISTÒRIA DE L'EDICIÓ MINERVA A LA IMPREMTA "ELS ESTUDIS DE GÈNERE AL MÓN DEL LLIBRE" (17 d'abril)

Durant la jornada, es presentaran investigacions sobre diversos aspectes del treball femení a la impremta, l'edició i la llibreria, com ara els models educatius, les estructures i les pautes socials, les restriccions legislatives i les disposicions gremials, el context econòmic i polític, o la instrucció religiosa.

Durant la Jornada, es podrà visitar al 1r pis de la Facultat l'exposició «Minerva a la impremta» que romandrà oberta fins al 15 de maig.

 

CURS "EL PLAER DE LA LECTURA. INDRETS QUE ELLES HAN POSAT ALS MAPES"

Coordinat per Marta Font i Katarzyna Paszkiewicz, del Centre Dona i Literatura, el curs El plaer de la lectura. Indrets que elles han posat als mapes proposa un viatge literari pels llocs i els espais reals o imaginats de deu autores que han marcat un abans i un després en les literatures catalana, anglesa, espanyola, romanesa i llatinoamericana, entre d'altres. Espai i memòria, comunitat i mite, ciutats i passions o zones de guerra són els diferents llocs comuns que es visiten a partir de novel·les, contes i obres de teatre. Especialistes de cada escriptora guiaran un diàleg de lectura entorn d'interrogants com ara: Fins a quin punt les escriptores han transformat els espais reals en escenaris personals i simbòlics? Els llocs narrats es poden mirar de la mateixa manera després que unes veus tan singulars els hagin ficcionalitzat? Els espais són un personatge més?

 

CALL OF PAPERS CONFERENCE ON FEMALE AGENCY, MOBILITY AND SOCIO-CULTURAL CHANGE

La conferència tindrà lloc a Barcelona els dies 11 i 12 de juny de 2015. 

 

CURS "EINES PER INTRODUIR LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN EL DISSENY I GESTIÓ DE PROJECTES DE SERVEIS SOCIALS"

Incloure l’òptica de la perspectiva de gènere en el disseny de projectes de serveis socials suposa un procés complex basat en l'aprenentatge de noves formes de pensar i de metodologies que serveixin per fer aplicables a cada context i intervenció concreta els coneixements adquirits al curs.
L'objectiu general del curs consisteix en formar i facilitar eines als/les professionals amb vinculació als serveis socials amb la finalitat de respondre a les seves carències i necessitats en relació a la integració de la perspectiva de gènere en el disseny i la gestió de projectes que desenvolupen en la seva pràctica laboral.

 

I CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE DONES I SEGURETAT VIÀRIA

Al Congrés hi participaran diversos experts del país i de l’estranger, que aportaran explicacions sobre diferents aspectes que influeixen a l’hora d’analitzar la seguretat viària des d’una perspectiva del gènere.

Es parlarà de temes com la percepció del risc, la integració del gènere en les darreres campanyes de comunicació, la exteriorització de la ira, la diferència de comportaments i hàbits en relació a la mobilitat, la conducció fonamentada en valors, així com les possibles noves línies d’actuació.

 

CURS "INTRODUCCIÓ A L'ABORDATGE A LA VIOLÈNCIA SEXUAL"

Els objectius del curs són:

- Donar a les professionals de tota Catalunya les competències (habilitats, coneixements i actituds) sobre els diferents tipus de violències sexuals i les diferències en el seu abordatge: agressió, abús, assetjament , violència sexual amb coacció o coerció, intersecció entre violència sexual, física i psicològica

- Proporcionar eines mínimes per a la detecció, utilitzant procediments que tinguin en compte la relació entre violència física i psíquica amb la violència sexual, i que permetin visualitzar aquesta forma de violència a la quotidianitat.

- Fomentar el debat professional encaminat a la reflexió i la creació de formes d’actuació conjunta respecte a les violències sexuals, posant especial atenció en els processos de prevenció i recuperació.

- Promoure accions on les/els professionals siguin agents actius respecte a l’abordatge de les violències sexuals i, per tant, millorar les formes de coordinació dels circuits.

- Treballar la relació entre les violències masclistes amb altres epidèmies i/o situacions que fan més complexe l’abordatge, com per exemple, el VIH, les drogodependències i problemes associats amb la salut mental.

- Identificar, dins dels circuits existents, els recursos específics per abordar les diverses expressions de violència sexual, així com a les persones referents especialitzades en cada un d’aquests serveis dels diversos territoris.

 

Premis, beques i ajuts

 

XVIII PREMI SIEM D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA "CONCEPCIÓN GIMENO DE FLAQUER" 

concepcion gimeno de flaquerNascuda a Alcanyís (Terol) el 1850, Concepción Gimeno de Flaquer va estudiar a Saragossa, on va publicar el seu primer article: “Als impugnadors del bonic sexe”, al que van seguir “La dona espanyola: estudi sobre la seva educació i de les seves facultats intel·lectuals” (1877), “El doctor alemany” (1880), “La dona jutjada per una dona” (1882).
Va ser una de les primeres dones periodistes. Va dirigir diverses revistes, tant a Espanya com a Mèxic, on va viure uns anys. Va promoure un model de dona emancipada i moderna des del que ella va anomenar un “feminisme assenyat”, tant a la seva àmplia producció literària (novel·les, assajos, obres filosòfiques i de psicologia social), com en les conferències que va impartir en diverses ciutats d'Europa i Amèrica.

 

CONVOCATÒRIA DEL PREMI EUROPEU PER A DONES INNOVADORES 2016

En el marc de l’estratègia de la Unió per la innovació s’obre la presentació de propostes per al Premi Europeu per a Dones Innovadores 2016, dirigit a dones que hagin fundat o co-fundat una empresa i que s’hagin beneficiat de fons europeus en matèria d’innovació i recerca. Entre els projectes presentats es valorarà la seva orientació al mercat, l’originalitat, l’impacte econòmic i social i el grau d’innovació científica. Els premis són de 30.000€, 50.000€ i 100.000€ per als primers premis.

 

CONVOCATÒRIA MICROCRÈDITS PER AFAVORIR L’AUTOOCUPACIÓ FEMENINA I LA CREACIÓ D’EMPRESES PROMOGUDES PER DONES PER A 2015

L’objecte d’aquesta convocatòria és fomentar l’autoocupació femenina i la creació d’empreses promogudes per dones amb la finalitat d’establir una via alternativa per a l’accés de les dones al món laboral.

 

Altres activitats

 

TALLER "EL NOSTRE MAPA DE RUTA VITAL"

 

SORTIDA CULTURAL 

Visita cultural a les Mines de Carbó de Crecs, Colònia St.Corneli, Alt Bergadà. L'exposició inclou dos audiovisuals que descriuen les reivindicacions més emblemàtiques dels miners: La revolta de Fígols de 1932 i La tancada, o vaga minera, de 1977. També es visita un habitatge miner. La visita es completa amb un audiovisual sobre la conca minera de l'Alt Berguedà i la visita guiada a l'interior de la mina.  DINAR a Rest. productes de la zona. en acabar visita al centre de Berga. Tornada a casa.

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “NO SÉ SI VULL UN NÒVIO O UN GOS”

De Glòria Marín, escriptora i pintora sabadellenca, a càrrec de Laia Morral, mestra i bibliotecària de l’escola Sant Nicolau. l llibre és el diari d’una noia de 13 anys que explica com se sent, les coses que no li agraden, les relacions amb els seus germans, amb els amics i amigues, la unió amb el seu avi mort i com viu els diferents problemes de la societat.

 

TAULA RODONA "DONEM EMPRENEDORES, DONES AMB EMPRESA" 

Taula rodona amb la participació de Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, Maria Rosa Nogué, escriptora. 

 

TALLER "COMUNICACIÓ ACTIVA; COMUNICACIÓ PERSONAL I PROFESSIONAL" 

 

PRESENTACIÓ DEL POEMA COL·LECTIU "VERSOS DE LA ANDADURA MUJER" 

Aquest poema va ser realitzat l’any passat en el decurs dels actes commemoratius del dia de la dona, a càrrec de l’escriptora uruguaiana Lilian Toledo, coordinadora d’aquest projecte, juntament amb la historiadora Alma Reza. 

 

TALLER "TÈCNIQUES D'ORGANITZACIÓ DEL MEU TEMPS" 

 

TERTÚLIA "PARE, MARE...SÓC HOMOSEXUAL" 

Què passa quan l’homosexualitat entra a casa? Oferim eines als pares i mares per afrontar de manera assertiva la diversitat sexual i afectiva del seus fills, filles o familiars propers. A càrrec de Maria Casas, vicepresidenta de l’Ass. TALCOMSOM de Vic.

 

EXPOSICIÓ "MERCÈ RODOREDA 1908-1983"

L’exposició s’endinsa en la vida i l'obra de Mercè Rodoreda, l'escriptora més traduïda de la literatura catalana contemporània. La mostra recorre les etapes de la vida de l'autora: la infància a Sant Gervasi (Barcelona), els anys d'aprenentatge i d'amors i desamors; el llarg exili; el retorn i la consagració. Un recorregut que evoca l'univers literari de l'autora en el qual els personatges femenins en són part fonamental.

 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el número 36 de la REVISTA MUJERES Y SALUD.

Mujeres y Salud és un espai que aspira a ser un oasi en el qual la informació sobre la salut de les dones sigui lliure de tota contaminació interessada.
Una informació lliure del biaix de gènere que acompanya a les ciències de la salut tal com han estat enteses durant massa temps, i lliure de pressions interessades de la indústria.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Notícies

 

PUBLICADES DUES OBRES DE TEATRE DE LA PROFESSORA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA NÚRIA CASADO 

nuriacasado

Una de les obres és "Ostranenie", una peça-puzzle defensada per dos personatges, un home i una dona, i estructurada en quatre actes que avançen en un arriscat i poètic mise-en-abemic. La segona obra publicada, amb la que l'autora ha obtingut l'11e Premi de Teatre Pepe Alba Ciutat de Sagunt, es titula "La comèdia dels quatre quadres". Aquesta narra com una jove actriu irromp en una emblemàtica sala de teatre mentre un director de reconegut prestigi intenta ultimar els darrers detalls tècnics la nit abans d’una estrena. El que sembla una trobada casual i efímera acaba derivant en una nit terriblement important per als dos personatges, que marcarà el decurs de les seves vides.

 

HOMENATGE A LES PRESES -I ALS SEUS FILLS I FILLES- REPRESSALIADES A LA PRESÓ DE DONES DE LES CORTS

El reconeixement de la memòria de la desapareguda Presó de Dones de les Corts està éssent un procés llarg i complex, liderat per diferents grups i associacions; i on ha estat clau la recuperació de les veus de testimonis i de familiars.

Aquest procés conclou en diversos actes i publicacions i sobretot en l’establiment d’un espai de memòria virtual allotjat a presodelescorts.org.
L’any 2012 s’obrí una nova etapa amb la definició d’un conjunt de propostes de monumentalització desenvolupades des del Màster de Disseny Urbà de la Universitat de Barcelona i coordinades pel grup de recerca art, ciutat, societat (UB); l’Observatori EUROM (Fundació Solidaritat UB) i l’associació Acme.
Aquest és el punt de partida per encetar un procés participatiu amb associacions de veïns, grups de dones i altres entitats del districte de Les Corts, amb l’objecte de promoure un Monument en homenatge a les dones repressaliades en aquesta institució durant el Franquisme.  

Dia: 14 d'abril de 2015

Lloc: Espai de Memòria que des de novembre de 2014 es dedica a la presó, al xamfrà nord-oest de la cruïlla dels carrers Joan Güell amb Europa (Barcelona). 

 

EL PARLAMENT DE CATALUNYA VA APROVAR EL PASSAT 5 DE MARÇ LA PROPOSICIÓ DE LLEI D'IGUALTAT EFECTIVA ENTRE DONES I HOMES QUE ACTUALMENT ÉS EN TRÀMIT A LA COMISSIÓ D'IGUALTAT DE LES PERSONES 
Una proposició de llei que arriba a final de legislatura (amb una proposta sobre la taula de govern, participada pels grups de dones, des del 2010) i tramitada per urgència, és a dir, reduint els tràmits a la meitat. Aquesta tramitació es fa per a fer possible l'aprovació de la llei abans de finalitzar la legislatura.
Finalment, però, els tràmits es redueixen a la meitat de la meitat, donat que s'ha decidit l'extrema urgència per a la tramitació de la llei.
Actualment s'estan portant a terme les compareixences del moviment de dones que fan les seves observacions i propostes en el marc de la comissió. Diferents grups parlamentaris han manifestat el seu disgust per no poder treballar i aprovar la llei amb el temps necessari. [+ informació]

 

LA LOMCE APROFUNDIRÀ EN LA BRETXA DE GÈNERE QUE DENUNCIA L'OCDE

CCOO exigeix mesures immediates que posin límit a la bretxa de gènere al nostre país, que, segons les dades de l'informe de l'OCDE, ha augmentat entre 2003 i 2012. L'estudi posa de manifest que les expectatives socials i familiars influeixen en la mateixa|pròpia percepció i en l'elecció d'estudis, que continua sent estereotipada en funció del sexe. [+ informació]

 

BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA ENLLESTEIX EL DECRET QUE GARANTEIX UNA INDEMNITZACIÓ A LES DONES VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va anunciar que el Departament ja ha enllestit el Decret que regularà les condicions, els requisits, la quantitat i el procediment perquè les dones víctimes de la violència masclista rebin una indemnització. Munté ho va afirmar durant la seva compareixença  davant la Comissió d’Igualtat de les Persones del Parlament, on va informar del desplegament del Pla integral contra la violència masclista. La consellera Neus Munté va anunciar que l'import de l'ajut oscil·larà entre 5 i 10 vegades l'indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) mensual. [+ informació]

 

Nosaltres les dones

 

Rita Mahato (Nepal, 1979). Nascuda en una de les castes més baixes i pobres del Nepal, ha arribat a ser una reconeguda activista defensora dels drets de les dones en el Centre de Rehabilitació de Dones del Nepal (Women's Rehabilitation Centre,WOREC).

Als 13 anys, els seus pares van elegir un home per a ella i la van casar. Després de tenir la seva primera regla, amb 14, es va quedar embarassada. En la comunitat en la qual viu Mahato, al sud-est del Nepal, la tradició diu que si les filles es casen abans de la seva primera menstruació la família tindrà bona sort. I a més, han de pagar menys dot per elles. Encara que ambdues pràctiques –el matrimoni infantil i el pagament pel casament– són il•legals al país, se segueixen obrant. Mahato té ara uns 35 anys i actua com a consellera d'altres que, com ella, van ser casades de nenes i pateixen els maltractes dels seus esposos i famílies polítiques.

1398769498 764449 1398769587 noticia normal“Els meus sogres m'obligaven a fer tota la feina de la casa i em pegaven. No em permetien parlar amb el meu marit, tanmateix ell venia per les nits per tenir sexe amb mi”. El seu espòs acudia a la recerca de sexe encara que no feien vida de parella. Ell no la pegava, però li deia que havia d'obeir els seus pares. Ella, encara una adolescent de 14 anys, ja era una dona forta i va intentar escapar a Lahan, a casa de la seva mare. “Em va dir que ja no pertanyia més a la família i que havia de tornar”.

“Vaig pensar que tot allò contravenia els drets humans”. Així, entre cops i vexacions, van passar els anys fins que un dia la doctora Renu Adhikari, presidenta del WOREC, va anar a donar una xerrada a prop del seu poble. Mahato va decidir anar a escoltar-la. “No em deixaven, però de totes maneres, em vaig tapar la cara i vaig anar”. Quan va acabar la conferència no es va poder contenir. “Vaig parar el seu cotxe i li vaig explicar el que estava patint”. Què podem fer per tu?, li va preguntar la doctora. “li vaig demanar una feina i un mes després em van trucar i, després d'un temps de formació a l'Índia, vaig començar a treballar”.

En la dècada transcorreguda des d'aleshores, Mahato ha protagonitzat grans batalles contra la violència masclista al país, no exemptes de perills per a ella. Gairebé diàriament suporta que els homes de la comunitat en la qual resideix, Govindapur-5, l'acusin de ser una mala dona i una mala influència per a les seves esposes. Però el pitjor va pasar quan, al 2007, es va involucrar en la defensa d'una jove que gairebé mor dessagnada després d'haver estat violada per dos homes.

“Rebia cartes amb amenaces de mort. Em deien que m'anaven a violar i matar, també a la meva filla. Em pegaven pel carrer i un dia van venir a casa meva a tirar pedres”. El cas va adquirir dimensions de gran notícia al país i els violadors van intentar solucionar l'assumpte fora dels tribunals pagant una mínima quantitat de diners a la família de la víctima. Una proposta que Mahato va considerar inacceptable. Va ser llavors quan va decidir que havia de denunciar aquella barbàrie davant de la justícia. Però davant de les amenaces creixents, WOREC li va oferir traslladar-se a una altra oficina, lluny d'un lloc tan perillós per a ella. “Però ho vaig rebutjar, volia continuar amb el cas, Jo no era cap lladre, per què havia de marxar?”.

Amnistia Internacional va llançar una gran campanya per atreure l'atenció internacional i demanar protecció per a Mahato. El resultat de tot va ser que que els violadors van ser condemnats amb penes de presó que mai no van complir perquè durant el procés judicial van entrar a treballar en el cos de policia i com a autoritat gaudien d'impunitat.

Però Mahato va continuar defensant les dones i va denunciar altres casos de violacions després. Sempre amb grans riscos per a la seva integritat i la de la seva família. El seu marit, que li donava suport al principi, va acabar abandonant-la per viure amb una altra dona. “La gent li parlava malament de mi i li ficaven idees dolentes al cap”. Amb la vida personal trencada, la por es va transformar en una profunda depressió que la va portar a un intent de suïcidi. Encara se sent una víctima del masclisme i consumida per la pena de patir a casa el que combat fora, “Sóc com una espelma. Vull portar llum a altres persones, però per dins m'estic cremant”.

“Sé que estic ajudant a moltes dones”. Ella és la seva consellera, l'única persona en qui confien i que atresora els secrets de moltes; els maltractaments i les violacions a casa. No només forma i convida a d'altres que trenquin amb unes tradicions perverses amb les dones, sinó que a més l'ha portat a la pràctica amb els seus fills. Ha trencat les cadenes i la seva filla gran s'ha casat recentment per voluntat pròpia amb un home que la jove ha elegit lliurement. La segona estudia per ser consellera com ella i defensar els drets de les dones. “I el meu fill estudia enginyeria”.