Gener número 156

Trinitat Sais i Plaja. Va néixer a La Bisbal d'Empordà el 22 de juliol de 1878. Va estudiar magisteri, i va aconseguir aquest títol a Barcelona l'any 1893. Féu el batxillerat a l'Institut de Figueres, graduant-se amb Premi Extraordinari de batxillerat el 1896. Féu els estudis de Medicina a Barcelona, entre els anys 1896 i 1903, en que es llicencià. L'examen de grau el va fer el 5 de febrer de 1904, amb qualificació d'aprovat.

Va tenir una activitat professional important, es va dedicar principalment a medicina general i malalties de nens, en el seu consultori del carrer de Pelai núm. 10 de Barcelona, fins a la seva mort el 17 d'octubre de 1933, quan només tenia 55 anys.

Va tenir una intervenció activa en l'organització dels Congressos de la Tuberculosi de 1910, d’Higiene Escolar de 1913, i va fer la conferència inaugural de curs de l'any 1914, del Col·legi de Metges de Barcelona, la primera que feia una metgessa. Va tenir activitat en organitzacions de caràcter assistencial i social vinculades a la Lliga i el Centre Catalanista Doctor Robert.

Fou autora de treballs de divulgació sanitària, sigui en revistes d'orientació feminista, com La Mujer Moderna, que feia Sofia Quer a Manresa, l'any 1904; també a Feminal. A la premsa diària col·laborà a El Dia Gráfico.

Fou la metgessa amb més activitat professional entre totes les que estudiem en aquest període i quan morí, el 1933, era d’entre les poques que realment exercien, qui tenia més prestigi de la ciutat i qui havia fet més coses dins de la professió.

Era filla de Josep Lluís Sais i Bosch, sastre de La Bisbal i de Teresa Plaja i Bos que, en quedar vídua, es féu llevadora a Barcelona l'any 1882. Una germana seva, Delmira Sais i Plaja, fou també llevadora, graduada a Barcelona el 1901 va exercir molts anys a La Bisbal. Tots els avis eren d'origen empordanès.

 

 Activitats del Centre Dolors Piera

CURS DE MATÈRIA TRANSVERSAL ONLINE: DISSENY I APLICACIÓ DE PLANS D'IGAULTAT A LES EMPRESES

Activitats Lleida

IX TAULA RODONA DONA I ESPORT

Des de l'associació Dona Balàfia organitzen ja la IX taula rodona sota el lema "dona i esport", on es tractarà l'esport femení des d emolts punts de vista. Fan comunicats i declaracions posant l’èmfasi necessari a les fites aconseguides però també objectivant aquelles que encara resten per aconseguir, en l'esport especialment,  un estatus igualitari per a dones i homes en aquest mil·lenni.

IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

Tema 2017-2018: Dones i Maternitats

La quarta edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en les diferents maternitats dissidents, tradicionals, subversives i l’apoderament de les dones per decidir com gestionar-la.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

XI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques
de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el
Col·legi de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència
sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats,
així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format
paper o digital, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2017.

Per a més informació consulta el tríptic.

XII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN

La Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi.

Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida.

Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic. Els projectes han de ser originals.

Per a més informació consulteu el tríptic.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

CONFERÈNCIA DE VANDANA SHIVA

Vandana Shiva, física i activista ecofeminista, serà al CCCB per reflexionar sobre el rol que ha de tenir la humanitat en un futur condicionat pels efectes ecològics, econòmics, polítics i socials de la crisi climàtica vigent. La seva visita coincideix amb la publicació de la traducció castellana del seu assaig ¿Quién alimenta realmente el mundo? (Capitán Swing, 2018).

Premis, beques i ajuts

8ª EDICIÓ DE PREMI ÁNGELES DURÁN D'INNOVACIÓ CIENTÍFICA EN L'ESTUDI DE LES DONES I EL GÈNERE

L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid, convoca la 8ª edició del Premi Ángeles Durán d'innovació científica en l'estudi de les dones i el gènere. Amb aquest premi, l'IUEMdesitja promoure la investigació que contribueixi a assolir la igualtat entre homes i dones en la nostra societat.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 

Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.

Consulteu les  bases de la convocatòria.

8º CONCURS INTERNACIONAL DE PECES AUDIOVISUALS - EDUCACIÓ INCLUSIVA I EQUITATIVA

Les peces a presentar a concurs han de tindre una durada màxima de 1 minut, i poden presentar-se en qualsevol idioma. Cada persona pot presentar tantes peces audiovisuals com consideri oportú, podent també realitzar i presentar peces en grup.

Per a més informació consulta el web.

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

XXV PREMI DE DIVULGACIÓ FEMINISTA "CARMEN DE BURGOS"

L'associació d'estudis històrics sobre la dona de la Universitat de màlaga, amb la finalitat de reconèixer la tasca divulgativa en el camp de la temàtica feminista, convoca el "Premi Carmen de Burgos", amb caràcter anual i àmbit nacional.

XXXII PREMI 8 DE MARÇ - MARIA AURÈLIA CAPMANY

L’Ajuntament de Barcelona commemora el dia 8 de març, declarat Dia Internacional de les Dones per l’ONU, amb la convocatòria del Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany. Es poden presentar projectes o treballs que tinguin com a finalitat, entre d'altres, promoure la creació de projectes adreçats al disseny i la producció en l’àmbit de la moda, l’estètica i la bellesa, que facilitin la creació d’estils, tendències i accions que qüestionin els cànons de bellesa sexistes i discriminatoris per raons de gènere.

Per a més informació consulteu les bases.

XII PREMIS NACIONALS ALARES 2018

Els Premis Nacionals Alares 2018, a la Conciliació de la Vida Laboral i Familiar, i a la Responsabilitat Social, pretenen reconèixer l'esforç i dedicació per construir una societat millor. La conciliació i la responsabilitat social, formen part de la nostra vida, del nostre dia a dia, i és per això que ara és el moment de donar-li visibilitat a totes le spolítiques de conciliació que es desenvolupen.

Consulteu les bases del concurs.

NOVA CONVOCATÒRIA GENDER NET PLUS

Convocatòria oberta de projectes en el context de la xarxa europea de recerca GENDER·NET Plus “ERA-NET Cofund Promoting Gender Equality in H2020 and the ERA” “ERA-NET Cofund Promoting Gender Equality in H2020 and the ERA"

L’Agència Estatal de Recerca del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i la Fundació Bancària ”la Caixa” participen en la convocatòria de projectes de recerca transnacionals sobre Gènere i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

L’objectiu principal de la convocatòria és finançar projectes de recerca transnacionals i interdisciplinaris que explorin les interaccions i les interdependències entre l’ODS 5, la Igualtat de Gènere, amb un o diversos dels temes següents:

ODS 3: Salut i Benestar
ODS 9: Indústria, Innovació i Infraestructura
ODS 13: Acció pel Clima

Termini: fins a l’1 de març de 2018

Contacte amb nosaltres a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o del telèfon +34 902 22 30 40..

Altres activitats

CONVOCATÒRIA PER  A PARTICIPAR EN L'EXEMPLAR nº 13 DE LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO"

Queda oberta la convocatòria per a l'enviament d'articles originals i inèdits al monogràfic nº13 de la revista "Cuestión de Género" que es publicarà baix el lema "Mujeres rompiendo la división sexual de los espacios laborales".

CAL FOR PAPERS REVISTA FEMINISMO/S "SEXO Y BIENESTAR: MUJERES Y DIVERSIDAD"

Feminismo/s és una publicació semestral de l'Institut Universitari d'EStudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

La sexualitat de les dones és, encara avui, un món per explorar. Aquest número de Feminismo/s pretèn endinsar-se en ell i aprofundir en el seu coneixement i la seva difusió, partint de la consideració de la sexualitat com un indicador de la qualitat de vida de les dones, reflex del nivell de benestar físic, psíquic, cognitiu, social, afectiu i emocional. La salut sexual requereix un apropament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d'obtenir plaer i experiències segures, lliures de coercions i violència; per assolir-la, i mantenir-la, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i complits.

Per a més informació accedeix al web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

El llibre Enfermería de la Mujer tracta sobre la presentació de la dona com a objecte específic dels cuidats infermers, tant des del punt de vista del cicle reproductiu com de les situacions de salut i malaltia més freqüents en la dona adulta. El llibre té una àmplia visió de la salut de la dona, influïda per factors socials, emocionals, culturals, ètics i de l'entorn familiar, per la qual cosa l'atenció infermera és proposada des d'un concepte global de la persona, tenint molt en compte el paper que exerceix la dona en la societat actual, com a mare i element participatiu i actiu.

 

Notícies

LA XARXA VIVES CELEBRA LA V TROBADA FÒRUM VIVES D'IGUALTAT DE GÈNERE A LA UNIVERSITAT JAUME I

Aquest Fòrum Vives ha aprofundit en la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència i recerca universitàries.

La V Trobada Fòrum Vives d’Igualtat de Gènere, celebrada a la Universitat Jaume I de Castelló els dies 14 i 15 de desembre, forma part del pla d’actuació anual de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), i en concret del pla de treball sectorial del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere on el Centre Dolors Piera ha assistit en representació de la Universitat de Lleida.

L’objectiu del Fòrum Vives ha estat posar en comú recursos, recerques i marcs d’aplicacions de la perspectiva de gènere en la docència. A través de les ponències celebrades s’han presentat materials d’utilitat en aquest àmbit, com ara les Guies per a la incorporació de la perspectiva de gènere a la docència – XVU, a càrrec de M. José Rodríguez, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d’Alacant.

Tània Verge, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra, ha centrat la seua intervenció al Fòrum Vives en el desenvolupament del Marc d’aplicació de la perspectiva de gènere a la docència de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. D’altra banda, el Banc de recursos per a la docència de la Xarxa Vives d’Universitats, presentat per Mercedes Alcañiz, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Jaume I, ha mostrat de manera pràctica diverses eines innovadores en l’àmbit de l’educació per a l’aplicació de la perspectiva de gènere.

La V Trobada Fòrum Vives d’Igualtat de Gènere ha finalitzat amb l’exposició del Projecte Efforti, de Rachel Palmén, investigadora sènior del grup Gender and ICT (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Aquesta iniciativa, finançada per la Comissió Europea dins del programa “Horitzó 2020”, mostra l’interés de la comunitat científica internacional per conèixer els conceptes, les pràctiques i les eines per al seguiment i l’avaluació de les mesures d'igualtat de gènere i els seus efectes en la recerca, la tecnologia, el desenvolupament i innovació.

El Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la XVU es va constituir el 2 de desembre del 2013 a la Seu de la Universitat d’Alacant a La Nucia, per iniciativa de les persones responsables de les Unitats d'Igualtat de les universitats de la Xarxa Vives. Des de la seua creació, l’objectiu ha estat treballar en la implementació pràctica de la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència i en la recerca, en compliment de les disposicions legals i recomanacions internacionals en matèria d’igualtat de gènere a les universitats, i compartir bones pràctiques i recursos entre les unitats d’igualtat de les universitats de la regió Vives.

La V Trobada d’Igualtat de Gènere forma part dels cicles Fòrum Vives organitzats per la XVU, que tenen com a objectiu optimar els recursos que facilita l’acció conjunta arreu del territori i assolir un benefici afegit per als membres de les comunitats universitàries respectives. El proper Fòrum Vives serà la sessió de formació de caps de jutges de fases locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives.

Avui reflexionem 

 

En aquesta edició del butlletí compartim el primer capítol de la sèrie de cinc curtmetratges “Troba el Veritable Amor”, dirigits i produïts per l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM) permet treballar diferents àmbits relacionats amb la violència de gènere en l'adolescència a través de cinc històries diferenciades protagonitzades per joves. El seu visionament ha de ser acompanyat de les activitats per a l'ús educatiu dels mateixos contingudes a la Guia Didàctica, la qual cosa els converteix en un recurs de fàcil accés i utilització per aprofundir i treballar en la prevenció de la violència de gènere en l'àmbit educatiu. L'objectiu fonamental és ensenyar a detectar els primers senyals del maltractament en l'adolescència i informar de què fer davant d'una situació de maltractament.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69 
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera 
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1