Octubre número 171

BERTA ISABEL CÁCERES FLORES (1973-2016)

Berta Cáceres Flores (L'Esperança 4 de març de 1973 - L'Esperança 3 de març de 2016) va ser una activista feminista, líder indígena i social hondurenya. Fundadora del Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures (COPINH), des del qual va liderar manifestacions en defensa del medi ambient oposant-se a la construcció de projectes hidroelèctrics en l'occident del seu país per considerar que atemptaven contra els recursos naturals. Per la seva lluita en defensa dels recursos naturals va ser guardonada el 2015 amb el Premi Mediambiental Goldman, el màxim reconeixement mundial per activistes de medi ambient. A causa de la seva lluita, va ser assassinada el 2016.

Va ser perseguida i va estar empresonada per la seva defensa davant les violacions a què són sotmeses les comunitats indígenes a Hondures. Va organitzar i va liderar al poble lenca, la major ètnia indígena, els que habiten l'occident hondureny i lluiten en defensa del seu territori ancestral que es va veure amenaçat per projectes hidroelèctrics i miners aprovats pel govern sense prèvia consulta.

Va organitzar la lluita contra la represa d'Agua Zarca. La construcció estava prevista al nord-oest del país en el Riu Gualcarque, sagrat per a les comunitats indígenes i vital per a la seva supervivència. El projecte de la represa va ser aprovat amb una concessió a l'empresa hondurenya Desenvolupaments Energètics SA, DESA, que inicialment va aconseguir el suport de la companyia xinesa Sinohydro. La represa d'Aigua Zarca hagués significat desplaçaments i impedit a la comunitat desenvolupar les seves activitats agrícoles. No només es privatitzaria el riu sinó diversos quilòmetres a la rodona.

La campanya posada en marxa per Cáceres va aconseguir que el constructor més gran de preses a nivell mundial, la companyia de propietat estatal xinesa Sinohydro, retirés la seva participació en el projecte hidroelèctric. La Corporació Financera Internacional, institució del Banc Mundial que inverteix en el sector privat, també va abandonar la iniciativa.

Es va oposar a les concessions mineres i l'ús dels rius per a la construcció de complexos hidroelèctrics. Va denunciar l'expropiació dels seus territoris i les mancances en els sistema de salut i agrícola. Al seu torn, va rebutjar la creació de bases militars nord-americanes al territori Lenca.

El 1993, va fundar el Consell de Pobles Indígenes d'Hondures (COPINH), una organització per abordar les creixents amenaces a les comunitats Lenca per tala il·legal, i per lluitar pels seus drets territorials i millorar les seves vides.

Va ser candidata a la vicepresidència en les eleccions nacionals abans del cop d'Estat realitzat en 2009.

Va encapçalar protestes contra el cop d'Estat del 28 de juny de 2009 al president hondureny, Manuel Zelaya.

[Font: EcuRed]

Activitats del Centre Dolors Piera

MOOC VIOLÈNCIA DE GÈNERE. UNA MIRADA MULTIDISCIPLINÀRIA

La Universitat de Lleida (UdL) posa en marxa la segona edició curs massiu obert en línia, conegut com a MOOC (massive open online course) titulat "Violència de gènere. Una mirada multidisciplinària". El curs s'estructura en cinc mòduls, que requereixen una dedicació de 25 hores. La formació està inclosa dins del Pla de formació del PAS de la UdL i del Pla de formació del PDI. 

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r i 2n semestre, aprovada pel Consell de Govern del 25 d'abril de 2019, està formada per 8 cursos independents d'1ECTS cadascun.

APLICACIÓ DEL FONS DEL PACTE D'ESTAT CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UdL

La Generalitat de Catalunya és l'encarregada de gestionar els fons del Pacte d'Estat destinats a les universitats catalanes. La UdL ha obtingut 13.834,15 euros pels següents projectes, a executar abans d'acabar l'any 2019:

a) Realització d’un estudi sobre violència de gènere i LGBTIfòbies entre la comunitat universitària de la UdL.

b) Sensibilització i formació de personal docent, d'administració i serveis, i alumnat dels quatre campus de la Universitat de Lleida. La idea és crear una Xarxa d’Agents d'Orientació i Prevenció de violències masclistes per a que puguin prevenir, detectar i/o fer una primera atenció a les persones que puguin trobar-se en situacions de violència. Aquesta xarxa serà l'encarregada de realitzar accions de prevenció (com els Punts Lila a les principals festes de la UdL).

c) Elaboració d'un protocol d'actuació per evitar agressions sexistes en les festes de l’estudiantat de la UdL.

d) Crear i difondre materials divulgatius.

La intenció és crear una xarxa de suport actiu a les persones victimitzades i de rebuig a les violències, que ens encamini a eradicar-les dels nostres entorns. Aquestes persones podran ser referents per a la resta de la comunitat universitària en situacions de discriminació, desigualtat o violència per motiu d’identitat de gènere, orientació sexual i expressió de gènere.

Perquè volem espais universitaris lliures, segurs i respectuosos.

 Activitats a Lleida

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS. FESTA DE LES DONES DE L'HORTA DE LLEIDA

III FÒRUM HERA. HÀBITS SALUDABLES. OSSOS I MENOPAUSA. PARLEM!

EXPOSICIÓ DONES EN MOVIMENT. HUMORÀLIA

La Mostra d’Humor Gràfic Dones en Moviment recull la selecció de 50 obres entre les 342 obres rebudes des de 37 països d’arreu del món. La Mostra utilitza l’art gràfic com a gènere periodístic visual i de denúncia amb l’objectiu de dur a terme una acció de sensibilització dirigida a la societat per donar a conèixer i entendre les causes que provoquen les discriminacions envers les dones i l’apoderament i sororitat que sorgeix enfront d’aquestes.

EXPOSICIÓ V CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEO PEDRICO "DONES I LLIBERTATS"

A TERESA PÀMIES, DELS SEUS LECTORS

Lectura i comentari de textos amb: Fina Masip, Ramon Camats, Roger Manau, Teresa Ibars i Ramon Usall. Introducció a càrrec de Joana-Alba Cercós. En aquest acte hi haurà interpretació a la llengua de signes catalana a càrrec de l’associació “Deixa’ns signar”.

EXPOSICIÓ. TERESA PÀMIES. TOT ÉS EN ELS LLIBRES

Beques, premis i ajuts

VI CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO "DONES I ESPORTS"

"L’esport és un dels àmbits més masculinitzats on les dones suposen una tercera part del total. La discriminació de gènere segueix existint en la majoria d’esports amb grans desigualtats entre homes i dones on el reconeixement de l’esforç femení resta molt per sota del masculí. És per aquest motiu que enguany el tema del Premi Leonor Pedrico
de Fotografia Feminista en la seva VIa edició se centrarà en “Dones i esport”, una autèntica cursa d’obstacles per poder visibilitzar tot el que fa referència a les desigualtats i el menysteniment cap a les dones esportistes. Volem una mirada interseccional on totes les nostres capacitats i diversitats quedin reflectides en la pràctica esportiva sigui o no professional."

Altres activitats

CONVOCATÒRIA ENVIAMENT D'ARTICLES A LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO" SOBRE GÈNERE, CIÈNCIA I TECNOLOGIA I INNOVACIÓ

 HACKATHON 2019. SHELEADER

Busquem voluntariat amb els següents perfils:

  1. Project Manager d'informàtica
  2. Drupal Desarrolladoxs
  3. Analistxs
  4. Altres persones professionals del sector digital

La nostra intenció és desenvolupar recursos amb tecnologies obertes amb l'objectiu d'apoderar a les dones. Crear-les juntxs de manera col·lectiva. Les nostres fites? Un visualitzador de dones professionals de cada sector; una plataforma online amb serveis individuals (coaching, mentorig, espai per abordar l'assetjament laboral) que doni suport, aconselli i promocioni a les dones en l'àmbit laboral; un espai virtual en el qual sigui possible que grups de dones del mateix àmbit laboral comparteixin els seus reptes i solucions, la creació de xarxes reals amb on poder donar-nos suport i ajudar-nos. Tot això, i més, és possible.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

La Universidad como sujeto transformador de la realidad social en materia de igualdad de género / coordinación del proyecto, Esther Gil de Reboleño Lastortres

Recull d'algunes ponències dels següents seminaris internacionals celebrats a la Universidad San Carlos de Guatemala: Perspectiva de género en el ámbito jurídico (3 i 4 d'agost de 2017), Perpectiva de género en el ámbito social: medios de comunicación y violencia contra las mujeres (31 d'agost i 1 de setembre de 2017) i Perspectiva de género en el ámbito de la educación (15 i 16 de febrer de 2018).

El llibre ha estat finançat per l'Agencia Andaluza de Cooperación Internacional para el Desarrollo de la Consejería de Igualdad y Políticas Sociales de la Junta de Andalucía i s'emmarca en el Convenio Marco subscrit entre l'Agencia Andaluza de Cooperación Internacional para el Desarrollo i la Universidad de Cádiz, en Materia de Cooperación Internacional para el Desarrollo de 22 de desembre de 2015 i en el Convenio Específico de Colaboración de 23 de desembre de 2015, pel finançament del Programa de Colaboración en Materia de Cooperación Internacional para el Desarrollo, que regula el projecte "La universidad como sujeto transformador de la realidad social en materia de igualdad de género"

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

RECOLZAMENT A LES PATENTS DE LES INVESTIGADORES I INVENTORES

La participació de les investigadores en l'I + D + I a Espanya segueix estant lluny de la plena igualtat real, segons l'informe Científiques en Xifres 2017, elaborat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. La presència femenina ha crescut en alguns àmbits, com el personal investigador en l'administració pública, on arriba al 48%, ia les universitats, on està en el 43%. No obstant això, s'estanca en arribar al sostre de vidre: només hi ha un 21% de dones en càtedres d'universitat i un 25% entre el professorat d'investigació.

Les dones continuen tenint una presència molt escassa en els càrrecs de govern d'universitats i organismes públics d'investigació. En el sector empresarial ni tan sols supera el 31% entre el personal investigador. Un altre biaix important es detecta en les ajudes per a recursos humans i projectes de R + D + I amb finançament públic.

Llegiu-ne més a: Womenalia

NOVES RECERQUES I ARTICLES. GENDERED INNOVATIONS 

  1. Fitbits and other wearables may not accurately track heart rates in people of color" STAT News: https://www.statnews.com/2019/07/24/fitbit-accuracy-dark-skin/
  1. A fascinating article on sex differences in pain. It’s interesting because it conceptualizes pain as multidimensional (not binary). Dance, A. Why the sexes don’t feel pain the same way. Nature. 2019 March 27:448-450.
  1. From our friends at Google: Towards Gender Equity Online, Google report, April 2019. Sambasivan, N., Batool, A., Ahmed, N., Matthews, T., Thomas, K., Gaytán-Lugo, L., Nemer, D., Bursztein, E., Churchill, E. and Consolvo, S. "They Don't Leave Us Alone Anywhere We Go": Gender and Digital Abuse in South Asia, CHI 2019 [awarded 'Best of CHI 2019']; Sambasivan, N., Checkley, G., Batool, A., Ahmed, N., Nemer, D., Gaytán-Lugo, L., Matthews, T., Consolvo, S., and Churchill, E. "Privacy is not for me, it's for those rich women": Performative Privacy Practices on Mobile Phones by Women in South Asia, SOUPS 2018 [awarded 'IAPP Distinguished Privacy Award']
  1.  From our Canadian friends: A call for proposals for Case Studies in Gendered Design in STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) in Low and Middle-Income Countries (LMICs). Please find the full text of the call attached and at the following web address: http://scalar.usc.edu/works/gendered-design-in-steam/call-for-expressions-of-interest-1 The deadline for submitting expressions of interest is September 27, 2019 at 11:59 pm.
  2. Sex differences in the burden of type 2 diabetes and cardiovascular risk across the life course. AG Huebschmann, RR Huxley, WM Kohrt, P Zeitler… - Diabetologia, 2019
  3. Even all the fossils are male! Widespread male sex bias in mammal fossil and museum collections. PNAS September 3, 2019 https://doi.org/10.1073/pnas.1903275116

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram