Butlletí de març, número 196

frase marc

 

1 2 3
4 5 6

Activitats del Centre Dolors Piera

ACTE INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA

Les institucions de la ciutat, la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Universitat de Lleida, han organitzat l'acte institucional de comemmoració del 8 de març, a les 12 a la plaça de Blas Infante. En cas de pluja, l'acte se celebrarà a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la UdL.

L'acte estarà participat per professionals se sectors diversos, com el comerç, la restauració, el cos de bopmbers i bomberes, de l'enginyeria, de la recerca, del sector primari, etc.

Les professores i investigadores de la UdL Teresa Torres González, de la Facultat d'Educació Psicologia i Treball Social, i Teresa Alsinet Bernadó, de l'Escola Politècnica Superior, participaran amb dues intervencions, respectivament, sobre la importància de la recerca amb perspectiva de gènere i la necessitat de fomentar i retenir el talent femení en les enginyeries.

JORNADA 8M. 15 ANYS DE LA LLEI D'IGUALTAT. BALANÇ, REPTES I OPORTUNITATS

Enguany, la jornada commemorativa del 8 de març a la Universitat de Lleida estarà dedicada al quinzè aniversari de la Llei d'Igualtat i porta per títol 15 anys de la Llei d'igualtat. Balanç, reptes i oportunitats. Té per objectiu aportar una mirada retrospectiva sobre què ha suposat el desplegament d'aquesta llei, quins reptes queden encara per assolir i quines oportunitats s'obren per a la consecució de la igualtat entre dones i homes.

La jornada està participada per expertes de primera línia de l'àmbit jurídic i sindical, com la Dra. María Amparo Ballester Pastor, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València i actualment directora de coordinacio jurídica de la vicepresidenta segona del Govern i la Sra. Mentxu Gutiérrez Jiménez, Secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ de CCOO Catalunya.

Més informació: programa

Activitats a Lleida

PROGRAMA UNITARI D'ACTES DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA

L'Ajuntament de Lleida ha elaborat el programa unitari d'actes previstos a la ciutat amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març.

Del 27 de febrer fins el 27 de març, s'han programat 75 actes de 50 entitats.

Consulta el programa.

MÚSICA EN CLAU DE DONA

Inauguració de l'exposició 'Música en clau de dona', que tindrà lloc el dijous 2 de març, a les 18.00 h a la sala d'exposicions de l'Ateneu Popular de Ponent, c/ Pau Claris, 10.

VIOLÈNCIA DOMÈSTICA DE GÈNERE A LA CASAMANCE

Des de la UdL, dijous dia 9 de març, a les 18h, a la Sala de Juntes del 2n pis de Rectorat (en format híbrid), es presentaran  els resultats de la recerca "Violència domèstica de gènere a la Casamance".

La investigació ha estat duta a terme entre 2021 i 2023 per un equip de la Universitat de Lleida (GESA-GECID; Grup d'Estudi de les Societats Africanes), per a un projecte de cooperació gestionat per la Xarxa de Consum Solidari i finançat per l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.

El seu enfocament és qualitatiu, amb una metodologia fortament participativa i amb voluntat de continuïtat (la segona fase de la recerca ja és en marxa). S'ha focalitzat en comprendre la comprensió local del que es considera violència i els mecanismes locals, independents de les administracions, per prevenir-la o controlar-la. Els resultats són altament suggeridors i creiem que d'interès per a diferents sectors, des dels estudis de gènere a la cooperació, tècniques i entitats incloses.

TROBADA DONES I EMPRENEDORIA 2023

Dia 9 de març a les 18.30

Cafè del Teatre de l'Escorxador

Trobada per posar en valor el talent femení en el món de l'emprenedoria, donar a conèixer empreses del territori lleidatà liderades per dones.

Inscripcions: al formulari

Jornades, congressos, seminaris i conferències

PRESENTACIÓ REVISTA DUODA. AMISTAD EN CONTRASTE. EL ARTE DE LAS RELACIONES INTERCULTURALES ENTRE MUJERES

Dijous 2 de març a les 18.00 hores, amb les autores Irene Muñoz Viladecans, Patricia Torres Cañada i Isabel Ribera Domene.

Facultat de Filosofia, Geografia i Història de la UB

Aula Seminari de Filosofia, 4a planta (c/ Montalegre, 6)

Pots llegir el número 63 en l'enllaç. 

CONGRÉS INTERNACIONAL DE CIÈNCIA, FEMINISME I MASCULINITATS #CICFEM2023

El Congrés Internacional de Ciència, Feminisme i Masculinitats #CICFEM2023 se celebrarà un any més el 3 i 4 de març del 2023 en modalitat híbrida (presencial a València i també online) amb el suport de l'Institut de les Dones.

La presentació de comunicacions i simposis és oberta: El primer termini és fins al 30 de desembre de 2022 i el segon termini és fins al 27 de gener de 2023.

Us animem a presentar les vostres investigacions i treballs des de qualsevol disciplina científica i àrea del coneixement, amb perspectiva de gènere, en relació amb els ODS.

Més informació: www.cicfem.com 

JORNADA DE PREVENCIÓ DE LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

El 2012 l'Assemblea General de l'ONU va designar el 6 de febrer com el Dia Internacional de Tolerància Zero per a la Mutilació Genital Femenina. Aquesta jornada tractarà el coneixement sobre aquest problema des d'un enfocament de Drets Humans i amb perspectiva internacional, aportant informació sensible en models d'actuació. Es donaran a conèixer iniciatives d'algunes de les organitzacions expertes que treballen per eradicar aquesta violència de gènere generant un espai de trobada, debat i reflexió sobre la mutilació genital femenina, compartint pautes i estratègies de prevenció i actuació. Comptarem amb grans expertes, activistes, institucions i entitats per posar en comú estratègies per avançar de manera eficaç en l'eradicació de la mutilació genital femenina.

Dissabte 4 de març de 11:00 a 14:00 hores
Associació Francisca de Pedraza
Lloc: Convent de Caputxins,
C/ Santiago, 20
Alcalá de Henares 28801 (Madrid)
Entrada lliure

WORKSHOP INTERNACIONAL "EDUCANT EN IGUALTAT, CONSOLIDANT XARXES. INNOVACIÓ DOCENT AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE"

Els propers 6, 7 i 8 de març de 2023 se celebrarà el Workshop Internacional "Educant en Igualtat, consolidant xarxes. Innovació docent amb perspectiva de gènere". El format de celebració serà mixt, ja que és presencial al Campus de Getafe (Madrid), però també es podrà seguir en línia.

Programa.

DEBATE CYD VIRTUAL 

Dimarts 7 de març a les 11 hores tindrà lloc un Debat CYD virtual en què les ponents analitzaran la presència de la dona a la universitat, la seva evolució i lideratge, i els reptes per aconseguir la igualtat, amb la participació de:

Eva Ferreira, rectora de la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i catedràtica d'economia aplicada.
Susana Ladra, directora del Campus Innova de la Universidade da Coruña (UDC) i professora de Llenguatges i Sistemes Informàtics.
Amaya Mendikoetxea, rectora de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i catedràtica de Lingüística Anglesa.
Concha Monje, investigadora en Robòtica i catedràtica d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica a la Universitat Carlos III de Madrid.
Es prega confirmació d'assistència omplint el següent formulari d'inscripció

LA POLÍTICA EN LES REGIONS PERA  L'IMPULS SOCIAL DE LES DONES

Aquest esdeveniment amb motiu del Dia Internacional de les Dones té com a objectiu conèixer les polítiques impulsades per les governadores i presidentes, així com aprofundir en les seves bones pràctiques regionals per esdevenir un referent, tot això amb la convicció subjacent que la presència de les dones en la presa de decisions i l'elaboració de polítiques és transformadora.

Organitzat per l’Institut Català de les Dones i Oru Fogar, i que tindrà lloc telemàticament el dia 9 de març de 2023, a les 16 h.

Les inscripcions per rebre l’enllaç de la sala Zoom de l’acte s’han de realitzar a través del següent enllaç.

12A SESSIÓ DEL CAFÈ AMB DADES - DADES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE: REPTES I POLÍTIQUES

La 12a sessió del Cafè amb dades “Dades amb perspectiva de gènere: reptes i polítiques” està organitzada per la Direcció General d'Administració Digital que tindrà lloc el 7 de març de 9:30 a 11:30 h a l'Auditori del Districte Administratiu (servei de llançadora) i serà retransmesa per streaming.

En aquesta ocasió es posarà de relleu la importància de la incorporació de la perspectiva de gènere en les dades, des de la seva recollida fins a la publicació, amb l’objectiu de fomentar el disseny de polítiques públiques més igualitàries.

Sergi Marcén, Secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, farà l’obertura de la sessió i Núria Espuny, directora general d’Administració Digital, farà un breu balanç de l’evolució de la publicació de dades obertes amb perspectiva de gènere. Tot seguit, Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones, analitzarà el paper de les dades obertes en el disseny i promoció de les polítiques feministes. A continuació, un representant del Departament d’Interior parlarà de la gestió de les dades sobre violència masclista, i sobre la publicació d’aquestes al portal de dades obertes de la Generalitat. Finalment tindrà lloc una taula rodona sobre els reptes de les dades amb perspectiva de gènere.

Més informació i inscripcions.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Yo sí te creo. Cultura de la violación y el caso de sanfermines
Samara Velte
2019

CEDD - Planta 1a ; 12.9 Vel

logoCEDDsied_interdisciplinari

 Carrer Jaume II, 69

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Llibres, revistes, informes i articles digitals

ENCUENTRO INTERNACIONAL FEMINISTA 

 

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram