Gener núm 84

"De les diferents opresions que patim les dones que vivim sota les lleis musulmanes, una de les pitjors és que se'ns nega, fins i tot, el dret a somiar un món diferent i alternatiu."

Farida Shaheed (Pakistan, 1944) Sociòloga i activista dels drets de les dones al Pakistan. És supervisora del programa Dones, Dret i Estatus en Shirkat Gahm, un centre de recursos per a dones a Lahore (Pakistan). És membre fundadora de la organització del lobby nacional de dona "Women Action Forum" i membre de Dones que viuen Sota Lleis Musulmanes, una xarxa internacional de solidaritat.

Activitats a Lleida

EXPOSICIÓ:  "MATERNITATS- FOTOGRAFIES I NARRACIONS DE BRU ROVIRA"

EXPOSICIÓ: "ESPAÑA OCULTA- FOTOGRAFIES DE CRISTINA GARCÍA RODERO"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CURS: "INSTITUT DE FORMACIÓ POLÍTICA PER A DONES- COM GESTIONAR EL FINAL DE MANDAT"

CONGRÉS: "CONGRESO DE IDEOLOGÍA DE GÉNERO"

Altres activitats

CONCURS:  "VII CONCURS DE RELATS ESCRIT PER DONES"

Notícies

L'INSTITUTO DE  LA MUJER I LA UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID CREEN LA CÀTEDRA UNESCO EN POLÍTIQUES DE GÈNERE I D'IGUALTAT

Per tal de potenciar la formació d'estudiants i professionals en l'àmbit dels Estudis de les Dones

La directora general de l'Institut de la Dona, Laura Seara, ha signat un conveni de col.laboració amb la Universitat Autònoma de Madrid per a la creació i posada en funcionament de la "Càtedra UNESCO xarxa UNITWIN polítiques de gènere i d'igualtat de drets entre dones i homes".

Amb la creació d'aquesta càtedra es vol potenciar la formació d'estudiants i de professionals en l'àmbit dels estudis de dones, fomentar la investigació d'aquests estudis i establir una xarxa entre les diferents universitats espanyoles i altres universitats. Especialment, es fomentaran les relacions entre aquesta càtedra i altres institucions que comparteixin objectius a Iberoamèrica i Àfrica.

La càtedra Unesco "Polítiques de Gènere i d'Igualtat de Drets entre Dones i Homes" està destinada a tota la societat civil en general, a les institucions i corporacions, a estudiants de llicenciatures, de doctorat i postgrau, el professorat universitari i professionals de diferents camps.

Les disciplines elegides per desenvolupar activitats en el context d'aquesta càtedra són: sociologia, ciència política, economia, antropologia, ciències de la salut, història, dret i psicologia, que es troben determinades pel desenvolupament i aplicació de la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva entre Dones i Homes, així com per l'article 14 de la Constitució espanyola, que proclama el dret a la igualtat ia la no discriminació per raó de sexe, i per l'article 9.2 que consagra l'obligació dels poders públics de promoure les condicions perquè la igualtat sigui real i efectiva.

Igualment, l'actuació de la càtedra UNESCO s'integra en els compromisos internacionals que l'Estat espanyol ha establert amb les instàncies supranacionals.

Les activitats que es desenvoluparan a través d'aquesta càtedra són: programes de formació conformes a l'Espai Acadèmic Europeu, formació de personal investigador, recerca bàsica i aplicada, estades de professorat visitant, beques de formació, activitats de suport a institucions i corporacions i creació de xarxes.

En el marc d'aquesta col.laboració, l'Institut de la Dona dissenyarà les activitats i el contingut de la càtedra, proporcionarà el suport tècnic necessari, s'encarregarà de l'organització d'activitats culturals i del suport logístic per a l'establiment d'una xarxa, tant entre universitats espanyoles com entre universitats espanyoles i estrangeres.

Notícia extreta de http://www.inmujer.es

DICCIONARI BIOGRÀFIC DE DONES

Aquest passat 10 de desembre de 2010 es va posar en marxa el Diccionari Biogràfic de Dones, un diccionari en línia amb més de 600 biografies de dones del llarg de la història dels territoris de parla catalana impulsat per la Generalitat de Catalunya, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d'Universitats. 

El 10 de desembre es va inaugurar el Diccionari Biogràfic de Dones, un diccionari en línia d'accés públic i gratuït que ofereix un extens recorregut al llarg de la història dels territoris de parla catalana entre els segles I i XXI a través de la biografia de 655 dones.

L'acte de presentació d'aquesta iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d'Universitats, va estar presidit pel vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira. També hi ha intervingut el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació en funcions, Joan Manuel Tresserras; el president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva; i Teresa Vinyoles, directora científica del Diccionari juntament amb Núria Jornet.

El Diccionari inclou inicialment 655 biografies de dones d'arreu del territori de parla catalana (Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, Andorra i Sardenya) en un llarg període que comprèn des del segle I fins al XXI. Es tracta d'un fons molt variat, que inclou des de pageses medievals, comtesses, religioses i mestresses de cases, fins a sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre, escriptores o empresàries, entre moltes d'altres.

A través de les biografies, és per tant també una radiografia històrica d'aquests territoris. No obstant, es tracta en tot cas d'un projecte viu que deixa la porta oberta a actualitzar i ampliar l'actual fons. Per això el web incorpora un apartat que permet als usuaris suggerir la incorporació de noves fitxes biogràfiques.

Notícia extreta de http://www.laindependent.cat

PRESENTACIÓ: "MIRALLS DE DONES", dirigida per Judit Porta, és un encàrrec de la Diputació de Barcelona a la Xarxa de Televisions Locals (XTVL).

L'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona ha encarregat a la Xarxa de Televisions locals (XTVL) una sèrie de televisió sobre la contribució de les dones en diferents àmbits que estructuren i constitueixen la nostra societat. Cada capítol enllaça la vida de dues dones, unides per l'exercici de la mateixa professió, però separades pels temps.

La idea és mostrar com les dues protagonistes de cada episodi s'han obert camí, i fent-ho han obert pas també a la construcció d'una societat més justa igualitària.

Evidentment el llistat no abasta ni tots els àmbits de l'activitat humana, ni tan sols tots aquells en els quals les dones han destacat, no pretén ser exhaustiu. No obstant això, permet fer-se una idea general de quin ha estat el progrés de les dones en el camí cap a la igualtat. Un camí ple d'obstacles que, afortunadament, avui és més planer per a les joves generacions.

26 dones en 13 àmbits: present i passat.

  1. Les dones i les arts escèniques: Rosa Novell - Margarita Xirgu
  2. Les dones a la conquesta de la igualtat: Mary Nash - Francesca Bonnemaison
  3. Periodisme i dones: Àngels Barceló- Carmen Karr
  4. Dret i dones: Montserrat Comas- Clara Campoamor
  5. Educació i dones: Pilar Benejam- Rosa Sensat
  6. Economia/empresa i dones: Ada Parellada - Eulàlia Escuder
  7. Esport i dones: Raquel Acinas- Enriqueta Séculi
  8. El món rural i les dones: Maria Rovira- Caterina Albert
  9. Literatura i dones: Montserrat Abelló - Mª Aurèlia Campmany
  10. Ciència i dones: Lina Badimón - Dolors Aleu
  11. Política i dones: Carme Chacón- Federica Montseny
  12. Sindicalisme i dones: Eva Gajardo- Teresa Claramunt
  13. Arquitectura i dones: Anna Bofill- Matilde Ucelay

Notícia extreta de http://www.laindependent.cat

LA FAMÍLIES MONOPARENTALS AMB DOS FILLS o FILLES SERAN CONSIDERADES NOMBROSES

Les famílies monoparentals amb dos fills/es a càrrec seran considerades com a famílies nombroses en el termini d'un mes des de l'entrada en vigor de la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per 2011.

Durant el debat d'esmenes a l'articulat dels pressupostos, el grup socialista va explicar que la finalitat d'aquesta iniciativa és que aquestes persones puguin acollir-se als beneficis de beques, ajudes o diferents subvencions que atorga l'Administració.

A més, s'aprovarà un complement de pensió de 531 € en 2011 per a aquelles persones que visquin de lloguer i no tinguin habitatge en propietat i que haurà de tenir la mateixa actualització que la resta de les pensions. Aquest complement es refereix a les pensions no contributives i va dirigit a la població major amb menor capacitat econòmica.

D'altra banda, s'aprovarà igualment l'ampliació de l'edat d'orfandat per facilitar el cobrament d'aquesta pensió en un moment econòmic en el qual es requereix un gran esforç per estudiar o realitzar una carrera.

Notícia extreta de http://www.laindependent.cat

CONSTITUÏT EL PARLAMENT MÉS PARITARI DE LA HISTÒRIA

Ja s’ha constituït el Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions del 28 de novembre. Aquest Parlament presenta dues novetats importants, d’una banda, el fet que per primer cop en la història del país una dona, Núria de Gispert i Català, presideixi la cambra catalana i, d’altra banda, el fet que aquest nou parlament serà el més paritari de la història.

El  nou parlament té 56 diputades que representen 41,5% del total. Per primera vegada, doncs, se supera el mínim del 40% de dones que marca la llei d'igualtat del 2007. S’han incorporat 8 dones més que en la passada legislatura, aleshores el percentatge de diputades era del 35,5%.

De Gispert, de 61 anys, es converteix així en la tretzena presidenta del Parlament de Catalunya (si comptem els que van ocupar aquest càrrec durant la república, l'exili i un cop restablerta la cambra) i fa història en ser la primera dona que la presideix. Des del restabliment del Parlament, el 1980, han estat presidents Heribert Barrera, Miquel Coll i Alentorn, Joaquim Xicoy, Joan Raventós, Joan Rigol i Ernest Benach.

Noticia extreta de http://www.donesdigital.cat

Nosaltres les dones

Iman Ahmad Jamas

Irak, 1956

Periodista, traductora i escriptora. Al 2003 va crear i dirigir l'Observatori de la Ocupació a Irak per informar de la ocupació dels estats units i els seus efectes. Al 2004 va ser tancat degut a la inseguretat del pais. Refugiada a Espanya, va publica al 2006 Croniques de Irak. Al 2007 va rebre el Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado en reconeixement de la seva feina.