Abril núm. 87

"No hay niñas que se dediquen a la prostitución sino niñas prostituidas"

Somaly Mam (Cambodja, 1970). Presidenta de l'organització per a erradicar la prostitució y el tràfic infantil  des del 1997 i Presidenta de la Confederació d'Organitzacions de Dones de la ASEAN (Asociació de Nacions del Sudest Asiàtic) 

Activitats a Lleida

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: "EDITH SHAAR UNA VIDA DEDICADA A L'ART"
TALLER MENSUAL DE TERÀPIA DEL RIURE
CONCERT DE LA CANTAUTOA ZAHARA
  • Data: 22 d'abril
  • Lloc: Sala Manolita c. Guillem de Béziers, s/nHora: 22 h
  • Preu: 6 € amb Heineken Anticipada/ Taquilla: 8 € amb Heineken
  • Més informació: a la web
VISITA GUIADA "LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES"
  • Data: 27 d'abril
  • Lloc: Diversos indrets de la ciutat
  • Horari: de 18:00 a 20:00
  • Inscripció: Inscripció gratuïta i limitada
  • Organitza: Regidoria de Polítiques d'Igualtat
  • Més informació: a la web
  • Observacions: Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història. Per informació trucar al telèfon: 973 700 461

EXPOSICIÓ: "CAMÍ ORACLES TEMPS DE SIBIL·LES"

EXPOSICIÓ: "FUGA DE LINIES" DE MARIA CEMELI

EXPOSICIÓ: "PER SEMPRE" DE TANIT PLANA

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

JORNADA "REFLEXIONEM SOBRE L'ACTUALITAT. LA REVOLUCIÓ DE LES DONES A LA MEDITERRÀNIA"  

CONFERÈNCIA: "EN SU PROPIA VOZ: IDENTIDAD LESBIANA EN LA POESIA DE GLORIA FUERTES" A CÀRREC DE LA DRA. ELENA CASTRO

III CONGRÉS UNIVERSITARI NACIONAL: "INVESTIGACIÓN Y GÉNERO" (presentació de ponències)

Altres activitats

II EDICIÓ PREMIS D'EXCEL·LÈNCIA S LA INOVACIÓ PER A DONES RURALS

TALLER DE RELACIONS AFECTIVES I SEXUALITAT PER A DONES

Notícies

La UdL acollirà la Xarxa d'unitats d'igualtat de les universitats espanyoles

Durant un any, la Universitat de Lleida acollirà la plataforma virtual de la recent creada Xarxa d'unitats d'igualtat per a l'excel·lència universitària (RUIGEU), a la qual s'ha adherit fins ara vint universitats espanyoles. En el darrer encontre d'unitats, oficines i observatoris d'igualtat de les universitats de l'Estat, celebrat a Saragossa, es va decidir que durant un any, a l'espera que la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles faci les gestions oportunes per institucionalitzar-la, aquest recurs es gestioni des de la UdL, ja que el seu Centre Dolors Piera n'és l'impulsor.

La plataforma s'organitza en un espai privat, d'accés restringit al personal d'aquests serveis d'igualtat, i un altre de caràcter públic, on s'informarà de les activitats en matèria d'igualtat d'oportunitats que desenvolupen les universitats que en formen part, es facilitarà l'assessorament en aquest àmbit, i es podran consultar recursos digitals relacionats amb la igualtat d'oportunitats. Quant a la part privada, els centres adherits podran treballar en línia mitjançant el fòrum, la missatgeria i el xat, per compartir experiències, solucions i recursos.

Des del centre Dolors Piera de la UdL expliquen que la creació de la RUIGEU respon a la necessitat de treballar de forma conjunta per aprofitar els recursos de les diferents unitats, oficines, observatoris, grups de recerca i persones que treballen en igualtat de gènere a les universitats espanyoles, no només per fer visible aquesta tasca, sinó per generar polítiques comunes i establir vincles amb entitats públiques i privades compromeses amb la no discriminació per raó de sexe.

Notícia elaborada per l'Oficina de Premsa de la UdL

El nuevo Pacto por la Igualdad de Género de la UE incluye la lucha contra la violencia de género

Bajo presidencia húngara, el Consejo de la Unión Europea ha aprobado el nuevo Pacto por la Igualdad de Género para el período 2011-2020, que incluye como elemento novedoso la lucha contra la violencia de género, impulsada especialmente por España.

En la reunión del Consejo EPSSCO (Empleo, Política Social, Sanidad y Consumidores), que reúne a los representantes de los distintos países en materia de empleo, asuntos sociales y salud, el Consejo Europeo acometía el pasado 7 de febrero la adaptación y mejora del Pacto Europeo para la Estrategia de igualdad entre las mujeres y los hombres de la Comisión (2010-2015) y la Estrategia Europea 2020 (2010-2015). Esta reforma tomaba como referencia el Pacto Europeo de Género que se aprobó en marzo de 2006, resultado de una iniciativa sueca, apoyada posteriormente por España, República Checa, Francia, Finlandia y Dinamarca.

Entre los objetivos que establece el nuevo Pacto se encuentran el impulso al empleo y la creación de empresas por mujeres y la eliminación de las desigualdades en este ámbito, incluida la brecha salarial, que en España hace que las mujeres perciban un 22,8% de salario de media menos que los españoles, según indican estudios oficiales.

También, mejorar la calidad de los empleos y las políticas de conciliación de la vida privada y profesional, promover la igualdad de hombres y mujeres en los puestos de decisión y en materia de política exterior con vistas a contribuir a la emancipación de la mujer. Por otra parte, se pretende reforzar la gobernanza mediante la integración de la perspectiva de género en todas las políticas.

Según las estimaciones, el 20-25% de las mujeres que viven en la UE han sido víctimas de violencia física al menos una vez en su vida y casi medio millón de mujeres han sufrido mutilaciones genitales. Tomando en consideración estas cifras, el nuevo Pacto incluye como novedad la lucha contra la violencia ejercida contra las mujeres, para lo que exige que los Estados miembros adopten estrategias nacionales contra la violencia de género y refuercen la prevención y protección de las víctimas.

La igualdad entre hombres y mujeres es un derecho fundamental previsto por el Tratado constitutivo de la UE y, con vistas a reforzarla e implementarla, ésta cuenta ya desde 2006 con el Instituto Europeo de la Igualdad de Género para ayudar a las instituciones europeas y a los Estados miembros a fomentar la igualdad de género en todas las políticas comunitarias y en las políticas nacionales resultantes, a luchar contra la discriminación por razón de sexo y a sensibilizar a la ciudadanía.

Article extret de la hemeroteca de la Fundació Luis Vives

Per a consultar la web: Aquí

Nosaltres les dones

Sylvie Maunga Mbanga, Rep. Democràtica del Congo 1974

Llicenciada en Dret a la Universitat Lliure dels Grans Llacs, Goma, RDC, va ser la co-fundadora de "Sinergia de les Dones per les Víctimes de Violències Sexuals" el 2002. A més a més, va ser guardonada el 2008 amb el premi Women Peace Maker del Joan B. Krok Institue for Peace and Justice.