Setembre núm. 91

"No hi ha democràcia sense igualtat de drets." 

 Pakhshan Zangana (Irak, 1947). És Diputada de l'Assemblea Nacional de Kurdistan Iraquí des de 2005 i és Presidenta de la Comissió Parlamentària sobre Dones. Porta des dels quinze anys dedicada a la política i a les qüestions de gènere.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MÀSTER OFICIAL ON LINE EN AGENTS D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS PER A LES DONES: ÀMBIT RURAL

JORNADA: DONES I IGUALTAT DE TRACTE AL MÓN RURAL

Activitats a Lleida

GRUP DE REFLEXIÓ: LA NOSTRA VIDA ÉS COM MOSTREN ELS REALITIES?

DINAR COL·LOQUI AMB ROSA M. CALAF

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

11è ENCONTRE INTERNACIONAL DONES I SALUT

VIII CONGRÉS ESTATAL ISONOMÍA SOBRE IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES: EL GÈNERE DE L'ECONOMIA O L'ECONOMIA DEL GÈNERE

EXPERT/A EN GÈNERE I SALUT

CURS: VIOLÈNCIA SEXUAL A L'ALTRA BANDA: EL COS INVISIBLE

CONGRÉS IBEROAMERICÀ DE MASCULINITATS I EQUITAT: INVESTIGACIÓ I ACTIVISME

Premis, beques i ajuts

VI PREMIS FUNDE 2011

I PREMI ADPC PERIODISME NO SEXISTA PER A ESTUDIANTS DE CIÈNCIES DE LA COMUNICACIÓ

BEQUES DE FORMACIÓ A L'OBSERVATORI ESTATAL DE VIOLÈNCIA SOBRE LA DONA

BEQUES PER INCENTIVAR LA REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES EN ORGANITZACIONS INTERNACIONALS (Beques Canigó 2011)

IV PREMI D'INVESTIGACIÓ SOBRE VIOLÈNCIA DE GÉNERE DE LA UIB

Altres activitats

MEJORCITA DE LO MÍO DE LA ESCAPISTA TEATRO (OBRA DE TEATRE)

ÚLTIMOS DÍAS DE UNA PUTA LIBERTARIA (OBRA DE TEATRE)

21è CICLE DE CINEMA DE DONES. REVOLUCIONS QUOTIDIANES

EXPOSICIÓ: ET CORRESPON, ENS CORRESPON

Notícies

Aprovat el protocol d'actuació davant l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat i dels Organismes Públics vinculats a ella.

Dilluns dia 8 d'agost es va publicar al BOE la Resolución de 28 de julio de 2011, de la Secretaría de Estado para la Función Pública, por la que se aprueba y publica el Acuerdo de 27 de julio de 2011 de la Mesa General de Negociación de la Administración General del Estado sobre el Protocolo de actuación frente al acoso sexual y al acoso por razón de sexo en el ámbito de la Administración General del Estado y de los Organismos Públicos vinculados a ella.

Descarregueu-vos en PDF el protocol d'actuació.

Per què no puc fer-ho? Jornada de presentació dels estudis de la UdL sense estereotips de gènere a l'alumnat de secundària

El proper 28 d'octubre la Universitat de Lleida acollirà la segona edició de la jornada Per què no puc fer-ho?, una activitat que presenta els estudis de la Universitat de Lleida sense estereotips de gènere. Enguany, es presenen els estudis de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) a les noies, i els de la Facultat d’infermeria, als nois, amb l'objectiu d'esperonar l'alumnat femení i masculí en l’elecció d’aquestes titulacions en què un dels dos sexes està menys representat.

En aquesta edició participaran 7 centres escolars de la demarcació de Lleida: INS Aubenç (Oliana), El Carme (Lleida), INS Samuel Gili i Gaya (Lleida), INS Alcarràs (Alcarràs), Institut Caparrella, INS Guindàvols i l'Escola Maristes; un total de 482 alumnes, 233 noies i 249 nois.

Les activitats previstes inclouen una presentació dels estudis, així com les seves sortides professionals, visites guiades i tallers pràctics, a diversos laboratoris d'investigació de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària i a diferents aules d'ensenyament de la titulació d'Infermeria, de la Facultat d’Infermeria. Durant la jornada, l’estudiantat assistent tindrà l’oportunitat de conèixer de primera mà dones i homes que ocupen llocs rellevants
en el món acadèmic i professional. Això farà possible que noies i nois puguin tenir models de referència alternatius als que habitualment es visualitzen i, en última instància, permetrà promoure la paritat de sexes en els respectius àmbits professionals. A més, l'alumnat podrà participar en el bloc que s'ha creat per la jornada per comentar la seva experiència: http://perquenopucferho.blogspot.com/

Aquesta jornada contribueix al paper que la universitat, més enllà de ser transmissora de coneixements, realitza en la promoció de valors com la igualtat d’oportunitats i l’equitat de gènere, tal com es recull en la declaració inicial dels Estatuts de la Universitat de Lleida , aprovats pel Claustre en la sessió de 7 d’abril i 10 de juliol de 2003. En aquest sentit, una jornada com aquesta contribueix al treball de la universitat per la consecució de la igualtat d’oportunitats, tot superant les xifres que mostren els desequilibris entre l’alumnat, segons els estudis. Per exemple, a les Enginyeries Forestals, les dones representen només el 27,16% de l’alumnat i els homes el 72,84%. En canvi, les dones representen el 84,67% a les titulacions d’Infermeria i els homes el 15,33%. Per què no puc fer-ho? posa sobre la taula la incidència dels estereotips de gènere en l’elecció dels estudis universitaris i, en un futur, la segregació en el món laboral.

Antecedents

Aquesta jornada és una adaptació dels projectes europeus Girl’s Day i Boy’s Day. El Girl’s Day (’El dia de les noies’) i e l Boy’s Day (’El dia dels nois’, Jung’s Tag, en alemany) van nàixer el 2001 i el 2005 a Alemanya, respectivament. Actualment, el Girl’s Day es celebra a Luxemburg, Àustria, Suïssa, Espanya, Pol·lònia i Kosovo. A Espanya, s’han realitzat 4 edicions: a Saragossa, l’11 de novembre de 2008 i el 28 d’octubre de 2009, a Gijón, el 16 de desembre de 2009 i a Lleida, el 5 de novembre de 2010. El projecte per als nois s’ha presentat també a Àustria i a Suïssa. La Universitat de Lleida celebra les dues iniciatives en una de sola: Per què no puc fer-ho?

Nosaltres les dones

Hagar Roublev, Israel (1954-2000)

Roulev, durant la primera Intifada, al 1988, va fundar Dones de Negre del seu pais. Líder carismàtica, des de molt jove va militar en moviments políticss que demandaven l'abandó incondicional per part d'Israel dels Territoris Ocupats al 1967. Es va oposar al nacionalisme sionista i va estar a favor de la creació d'un Estat binacional laic per a la ciutadania israeliana i palestina. A títol postum, va rebre el Premi Andrei Sajarov del Parlament Euopeu i el Premi del Mil·leni per a Dones per la Pau, patrocinat pel Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per la Dona (UNIFEM) i l'organització Internacional Alert. També va participar en la creació de Bat Shalom (Filles de la Pau), un espai de coordinació entre dones israelianes i palestines del que va ser directora política des de finals del 1999 fins a l'agost de 2000.