Novembre núm. 93

"Em sento realitzada en qualsevol lloc on pugui aportar alguna cosa, m'agrada treballar amb l'ésser humà" 

 Dora María Téllez (Nicaragua, 1956). Guerrillera del Frente Sandinista de liberación Nacional que, al 1978, va prendre junt amb el comandant Edén Pastora el Palau Nacional de Managua en la coneguda com a Opreación Chanchera. El seu objectiu: enderrocar el règim dictatorial d'Anastasio Somoza. Era la "Comandante Dos". Actualment es dedica a defensar els drets dels menys afavorits des del Moviemiento Renovador Sandinista, una escissió del Frente.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

PREMI DEL CONCURS D'ESLÒGANS "PIULA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE", per celebrar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el 25 de novembre

8è CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS (activitat reconeguda amb 2 crèdits de Lliure Elecció)

Activitats a Lleida  

CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL PER a l'ELIMINACIÓ de la VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES, 25 de novembre

TALLER "DESCOBRINT LES FORTALESES"

Taller participatiu per potenciar la nostra fortalesa interior mitjançant jocs i contes populars, balls, danses i músiques, visualització i dramatitzacions, a partir de la tradició cultural femenina universal. Cal portar roba còmoda.  

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: "L'ANDROCENTRISME LÈXIC EN EL LLIBRE SEGON DEL CODI CIVIL DE CATALUNYA. PROPOSTES CORRECTORES".

Intervindran: Dr. Joan Pere Enciso Rodríguez, degà de la Facultat de Dret i Economia, Dra. Neus Vila Rubio, vicerectora d'Estudiantat, Postgrau i Formació Contínua, i,  Dra. Dolors Toldrà Roca i Sra. Clara Castillón Porqueras, autores del llibre.

CURS ADREÇAT A DONES EMPRENEDORES: "LA IDENTITAT CORPORATIVA COM A EINA PER A IMPULSAR L'EMPRESA"

CAMINADA: UN ITINERARI SINGULAR PER RECORDAR ELS 80 ANYS DEL VOT FEMENI

JORNADA: EL SUPORT PSICOLÒGIC EN LES SITUACIONS DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

VACABARET, NOVEMBRE VACA (11A MOSTRA DE CREADORES ESCÈNIQUES A LLEIDA)

XERRADA "ESPAI SALUT"

Xerrada mensual sobre els diferents aspectes de la salut i el benestar de les dones: prevenció, tècniques de curació, recursos sanitaris, difusió dels dies internacionals de lluita contra les malalties i d’acció per a la salut de les dones.

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

"PER QUÈ JO?", CICLE QUE PRETÉN DONAR VEU ALS COL·LECTIUS DE DONES QUE HAN TINGUT UNA EXPERIÈNCIA DIRECTA AMB LA VIOLÈNCIA MITJANÇANT TALLERS DE REFLEXIÓ, VISUALITZACIONS DE DOCUMENTALS, TEATRE, MÚSICA...

Projecció de documentals

Teatre i música

VIIè SEMINARI ESTATAL INSONOMIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE: "MITJANS DE COMUNICACIÓ, DRETS HUMANS Y VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES: EL PODER DE IN-VISIBILITZAR, DES-INFORMAR I RE-PRODUIR"

IIIè FÒRUM MEDITERRANI DE DONES EMPRESÀRIES CELEBRAT EN EL MARC DE LA Và SETMANA MEDITERRÀNIA DE LÍDERS ECONÒMICS 

Premis, beques i ajuts

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

TALLER SOBRE AFECTIVITAT I ESPIRITUALITAT LGBT

Trobada experiencial dirigida per Rafael Ruíz, psicòleg i terapeuta gestalt, i per Daniel Gabarró, sherpa espiritual, autor de diversos llibres i col·laborador habitual de Catalunya Ràdio.

11A MOSTRA DE CREADORES ESCÈNIQUES: NOVEMBRE VACA

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA: "LA RECUPERACIÓ DE LES DONES QUE HAN PATIT PROSTITUCIÓ FORÇADA AL NEPAL. EL TREBALL DE MAITI NEPAL", de Patricia Esteve.

La fotògrafa Patrícia Esteve recull en aquesta exposició diverses fotografies de la vida diària de diferents dones que han patit prostitució forçada a Nepal, i que es recuperen i viuen a l’entitat nepalí de Maiti Nepal.

XERRADA-COL·LOQUI SOBRE " IDENTIDADES 'TRATADAS'. TRATA DE MUJERES EN ASIA. RETOS DESDE UNA VISIÓN DE DERCHOS HUMANOS", a càrrec de Nerea Bilbatúa de la Global Alliance Against Trafficking in Women (GAATW)

PRESENTACIÓ DE LA RECERCA: "MUJERES EN PRISIÓN. LOS ALCANCES DEL CASTIGIO", a càrrec de María Santos

Aquesta recerca ha estat realitzada per CELS, Ministerio Público de la Defensa de la Nación, Procuración Penitenciaria de la Nación de Argentina, mostra les violències patides per les dones a les presons argentines, les seves condicons de vida i les seves estratègies de resistència.

 

Notícies

O hijos, o cátedra: los docentes universitarios tienen 2,5 veces más probabilidades que sus compañeras de llegar al nivel más alto - Un libro blanco revela los frenos a las científicas

Publicat a ELPAÍS.com

La probabilidad de que un profesor titular se convierta en catedrático universitario es 2,5 veces superior para un hombre que para una mujer cuando ambos tienen características profesionales similares. Lo revela el Libro Blanco sobre la Situación de las Mujeres en la Ciencia Española, elaborado por el Ministerio de Ciencia y Tecnología con la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (FEDEA). Hoy lo presenta la ministra Cristina Garmendia.

El estudio, que analiza la evolución entre 1998 y 2007, señala que, aunque las mujeres acceden a la universidad y se gradúan en mayor medida que los hombres -en 2007 ellas eran el 61% de los que se licenciaban-, desarrollan peores carreras. Los motivos, no siempre concretados, tienen que ver en cierta medida con su situación familiar, según esta radiografía.

El libro blanco califica de "resultados más llamativos" las diferentes probabilidades de que profesores y profesoras logren una cátedra. "Al comparar hombres y mujeres con la misma edad, antigüedad como doctores, mismo campo de conocimiento y productividad académica reciente en términos de artículos y libros publicados, así como tesis o tesinas dirigidas, se observa que la probabilidad de que un profesor titular sea promocionado a catedrático es 2,5 veces superior a la de una mujer con similares características  personales, familiares y profesionales", afirma. Aunque el estudio admite que no ha analizado todos los elementos que pueden afectar a la elección, por carecer de datos, por ejemplo, de las publicaciones anteriores a 2004 y de la calidad de los artículos, considera "difícil" que esa omisión "pudiera ser tan determinante como para explicar
las diferencias observadas en la promoción académica".

El estudio relaciona carrera profesional y situación familiar. "La tenencia de hijos claramente parece crear un obstáculo a la carrera académica de las mujeres, mientras que este conflicto no se produce de ninguna manera en los varones, para quienes la tenencia de hijos no solo no es un factor de conflicto con la progresión en su carrera académica, sino que la favorece, independientemente de su producción científica", señala. Un elemento que abona esa afirmación es que "solo un 38% de las catedráticas tiene hijos frente a un 63% de los varones". Un profesor con hijos "tiene una probabilidad cuatro veces mayor de ser promocionado a catedrático que una mujer con hijos de similares características", puntualiza el trabajo.

Aunque aumenta la presencia femenina en las aulas, persiste la brecha entre las carreras que eligen unos y otras, aunque "tiende a desaparecer lentamente", según el libro blanco. Ellas siguen copando campos como la educación, las ciencias de la salud y las humanidades y son mayoría en ciencias sociales y Derecho. Han rebajado ligeramente su presencia en Matemáticas -41% de las licenciadas en 2007, casi cinco puntos menos que en 1998-. Pese al aumento de mujeres, las ingenierías se mantienen como el área menos feminizada: salen de las escuelas un 33% de ingenieras, una proporción que ha aumentado en 7,4 puntos en diez años y que es superior a la media de la UE y de EE UU.

El predominio femenino en las licenciaturas comienza a quebrarse en el escalón siguiente, el título de doctor, el paso que abre la puerta a la carrera profesional como investigador o docente universitario. Ellas son el 51,8% de los matriculados y logran el 47,6% de los títulos de doctor -5,6 puntos más en una década-. Las mujeres obtienen tantas becas predoctorales como los hombres, pero menos ayudas o contratos posdoctorales, por ejemplo, en los progamas Juan de la Cierva o el Ramón y Cajal. El libro blanco también señala que, a igualdad de situación, ellas publican menos artículos científicos, pero prácticamente los mismos libros que los hombres. Dirigen menos tesis y tesinas. El estudio desconoce el motivo de estas diferencias.

El libro blanco destaca el "crecimiento lento" de la presencia femenina en la docencia universitaria. En el nivel más bajo, ayudantes, hay paridad (49% de mujeres en 2007, cinco puntos más en una década). En el nivel de profesores titulares rozan el 40% y en el de catedráticos, el 15% -en torno a tres puntos más en 2007 que en 1998-. "Dado el porcentaje de mujeres titulares, cabría prever que -en condiciones ideales de igualdad que tal vez no se dan aún- alrededor de un tercio o un porcentaje ligeramente superior de los nuevos catedráticos deberían ser mujeres", plantea el estudio. Recoge que aún hay áreas como la ginecología o la pediatría donde aún no hay catedráticas.

Per avortar a Catalunya d’acord amb la normativa legal no caldrà avançar els diners

Escrit per L.I. dijous, 3 de novembre de 2011

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els avortaments a Catalunya baixen gairebé un 7% en un any

La interrupció voluntària de l’embaràs es va incorporar a la cartera de serveis públics de salut el juliol del 2010, amb l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva. Des de llavors, i de forma transitòria, el Servei Català de la Salut (Catsalut) ha proporcionat aquest servei en cas de petició fins les 14 setmanes, mitjançant el sistema de rescabalament: la dona acudia a un centre acreditat, pagava per la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) i, si volia, presentava la factura al Catsalut que li retorna els diners que havia avançat.

Des de l’1 de novembre, i en compliment de la Llei, no cal avançar els diners.

A efectes pràctics, les demandes d’aquesta prestació es canalitzen a través dels centres d’atenció primària i, concretament, de les seves Unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de suport a l’atenció primària (ASSIR). Des d’allà es valorarà el cas i es derivarà al centre més adient per a realitzar l’avortament.

Algunes xifres

Segons l’informe La interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya 2010, es consolida la tendència a la baixa iniciada l’any 2009, quan el nombre d’IVE realitzades a Catalunya va baixar un 3,3% respecte a 2008.

L’any 2010 és el primer en què la taxa disminueix tant en les dones autòctones -el 7,5%- i en les residents d’origen estranger -el 5,4%-; la disminució del 2009 afectava tan sols la taxa de les dones d’aquest últim col·lectiu, que havia baixat un 13,8%.

L’edat mitjana de les dones que han avortat a Catalunya l’any 2010 és de 28,3 anys i les IVE més freqüents són entre 25 i 34 anys (45,9%). Gairebé la meitat no conviu en parella. A part, el 20,3% està a l’atur, percentatge que ha augmentat en relació amb el 2009, quan aquest era d’un 16,9%.

La mitjana de temps de gestació en el moment d’interrompre l’embaràs és de 8,5 setmanes. La gran majoria d’avortaments (89,1%) es realitza dins de les dotze primeres setmanes de gestació.

Barcelona celebra la setmana esportiva de les dones del 6 al 18 de novembre 

Escrit per L.I. dijous, 3 de novembre de 2011 

Una iniciativa que pot ajudar a recórrer una part del camí per assolir la igualtat de gènere en el món de l'esport

Entre el diumenge 6 i el divendres 18 de novembre, l'Ajuntament de Barcelona organitza una sèrie d'activitats esportives per a dones.

La primera activitat i segurament la més important serà la Setena Cursa de les Dones que tindrà lloc el proper diumenge dia 6, i que recorrerà 6 quilòmetres, sortint des de l'Avinguda Reina Maria Cristina a les 10 h. És pot fer corrent, caminant, xerrant... participant en un acte de solidaritat amb la lluita contra el càncer de mama que vol fomentar l’esport femení. Informació i inscripció a: www.carreradelamujer.com

La segona activitat serà la nocturna "Caminada de les Dones" que recorrerà cinc quilòmetres, el dia 11 de novembre, a les 21 h, i que sortirà des de la Plaça Catalunya de 5 Kilòmetres amb sortida de Plaça de Catalunya i per la qual no es necessita inscripcció (punt de trobada: escultura de "La Deesa o l'Enigma").

Finalment, el divendres, 18 de novembre es desenvoluparà una jornada de reflexió, debat i reconeixement al INEFC Barcelona (Avinguda de l'Estadi s/n. Montjuic) que parlarà sobre el valor de l'esport amb una taula de debat sobre el "Dilema entre valors i estratègies en la promoció de la pràctica esportiva femenina". També en aquestes jornades, es lliurarà el V Premi Dona i Esport "Mireia Tapiador.

Més informació a: www.bcn.cat/esports

Comença l’11a Mostra de creadores escèniques

Escrit per Esther Molas dijous, 3 de novembre de 2011

Fins el 30 de novembre podrem gaudir de les diverses propostes artístiques que s’apleguen en el Festival Novembre Vaca’11: exposicions fotogràfiques, cabaret clown, teatre, actuacions de pallasses, visites guiades teatralitzades per la Barcelona de la guerra, etc.

En aquesta 11a edició, les vaques continuen pasturant les propostes artístiques tot i les retallades econòmiques, com a bones lluitadores i rumiadores que són segueixen apostant per fer un recorregut per diferents gèneres artístics en diversos espais escènics com l’espai Bonnemaison, Freedonia, Inusual Project, el Cafè de les Delícies i en d’altres espais no convencionals de la ciutat de Barcelona com el refugi antiaeri 307. Aquest any també estaran presents a les terres de Lleida.

L’associació Projecte Vaca es va constituir l’any 1998 amb la voluntat d'aglutinar totes aquelles dones que intervenen de forma creativa en les arts escèniques i així portar a terme una tasca d'investigació i d'experimentació en l'àmbit de la creació. Totes les sòcies de Projecte Vaca són professionals en actiu en el panorama teatral català.

Colòmbia: la Conciliació en Delictes de Violència genera impunitat, diu un estudi 

Escrit per Angela Castellanos Aranguren. Bogotá. SEMlac dimecres, 2 de novembre de 2011

El mecanisme judicial de conciliació aplicat als delictes de violència contra les dones fa que aquests acabin en la impunitat, per la qual cosa es recomana que aquesta fórmula s'utilitzi el menys possible, va expressar a SEMLac Cecilia Barraza, directora de la Corporación Humanas, capítulol Colòmbia.

L'afirmació de Barraza es basa en l'anàlisi dels casos en aquest país, que està contingut en el llibre "Aportaciones para el acceso a la justicia de las mujeres en Colombia", realitzat per investigadores de Xile i Colòmbia de la Corporación Humanas, i presentat al públic el passat 27 d'octubre en aquesta capital.

Tal i com el títol ho anuncia, el volum recull conclusions d'estudis que constitueixen aportacions per facilitar l'accés de les dones a la justícia, particularment en els casos de violència de gènere i de salut sexual.

En el marc judicial, el llibre recomana als operadors de justícia que tinguin en compte errors anteriors d'altres jutges que han dirimit situacions similars, és a dir els anomenats precedents judicials.

Així mateix, subratlla la importància del principi d'igualtat i no discriminació que utilitza la Corte Constitucional de Colòmbia, el qual suggereix que sigui utilitzat per altres instàncies i branques del Dret a Colòmbia, i fins i tot d'altres països.

Un altre aportació és l'experiència pilot duta a terme a la ciutat colombiana de Pasto d'establir un hospital de referència per a víctimes de violència basada en gènere, que presti una atenció integral en un sol centre d'atenció sanitària.

La conclusió de l'experiència és que sí que és possible habilitar una única seu de salut on la víctima rebi atenció psicològica, examen mèdic-legal, la píndola del dia després (en cas de violació) i altres exàmens mèdics pertinents. D'aquesta manera, les víctimes no hauran d'anar a diverses institucions explicant una i una altra vegada els fets de violència que han patit.

El llibre conclou amb dues anàlisis sobre la cobertura que els mitjans de comunicació fan dels fets de violència contra les dones. "Pensem que per accedir a la justícia no n'hi ha prou només que el sistema de justícia funcioni adequadament, sinó que altres actors socials, com els mitjans de comunicació, contribueixin en el que els correspon", ha afegit Barraza.

Els mitjans de comunicació colombians reconeixen més el tema de violència sexual i de violència de gènere, però encara cal que divulguin les rutes de denúncia i d'accés a la justícia.

Perú: Periodista acomiadada per denunciar assetjament sexual és ara objecte de querella 

Escrit per Asociación Nacional de Periodistas del Perú dimecres, 2 de novembre de 2011

El 13 d'octubre de 2011, a la província de Jaén, departament de Cajamarca, el Tercer Jutjat Unipersonal Supranacional de Jaén, va admetre a tràmit la querella interposada per Eduar Antonio Tàntal Saavedra, ex treballador de la Gerència Subregional del Govern Regional de Cajamarca, contra la periodista Gladys Elizabeth Abad Alvarado, pel suposat delicte de difamació per mitjà de comunicació social. 

Tàntal Saavedra imputa la periodista de mentir al denunciar-lo per assetjament sexual i demana que li pagui ar cent mil nous soles (35 mil dòlars americans aproximadament) per concepte de reparació civil -segons diu- per haver causat "detriment en la seva imatge de persona honorable i honesta ". A més ha sol · licitat que es consideri al diari Ahora, representat pel periodista Pepe Goicochea Tamay, com a tercer civilment responsable, una demanda que no ha estat acollida pel jutge.

La periodista, el 8 de setembre de 2011 va denunciar públicament a Tàntal Saavedra, assistent directe i treballador de confiança de la Gerència Subregional del Govern Regional de Cajamarca, per trucades telefòniques, missatges de text, expressions verbals i insinuacions, així com, frecs corporals que pertorbaven la seva feina de relacions públiques en aquesta dependència de l'Estat.

Aquesta denúncia la va fer a través dels mitjans després de no trobar suport ni empara dels seus superiors. La periodista va indicar que va presentar queixa verbal davant el seu cap immediat superior, el gerent Subregional de Jaén, Marcos Goyzueta València, que conegut el fet li va proposar traslladar-la a un altre lloc i a un nivell inferior al que havia guanyat per concurs públic. Abad Alvarado, llavors, va sol · licitar audiència amb el president del Govern Regional de Cajamarca, Gregorio Santos Guerrero, davant qui va denunciar l'assetjament i l'hostilitat laboral, però ell va minimitzar el fet i va sortir en defensa dels agressors. En represàlia, Goyzueta València va hostilitzar la periodista acusant-la d' abandonament de lloc de treball-per haver acudit a entrevistar-se amb l'autoritat regional- i la va amenaçar amb iniciar-un procés administratiu, a més de discriminar-la laboralment en accions pròpies del seu càrrec. Finalment, va ser acomiadada sota l'excusa que va finalitzar el seu contracte de treball.

Segons l'article 15 de la Llei 27.942 (Llei de Prevenció i Sanció del Assetjament Sexual), tota autoritat que hagi conegut amb antelació la denúncia d'assetjament sexual i no hagi adoptat les mesures oportunes per investigar i sancionar els fets serà considerada responsable solidari del fet.

El perjudici ocasionat a la periodista Gladys Abad Alvarado, a la data, és irreparable ja que podria ser condemnada davant la impossibilitat de recerca de l'acte d'assetjament i assetjament sexual que ha caducat per llei, malgrat l'existència de proves.

Creixen les lectores de MANGA 

Escrit per L.I. dijous, 27 d'octubre de 2011

El XVII SALÓ DEL MANGA, que se celebrarà del dissabte 29 d'octubre al dimarts 1 de novembre, repetirà els tres recintes de la passada edició. La Farga de L’Hospitalet acollirà a les empreses expositores a més dels espais dedicats a videojocs, tallers de jocs tradicionals i de manga, sala d'exposicions, classes de japonès, conferències i taules rodones. En el Poliesportiu del Centre hi hauran els concursos de karaoke, cosplay i World Cosplay Summit, a més de les actuacions musicals. I a la Sala Barradas es podran seguir les projeccions d'anime. 

Menene Gras, la directora cultural de Casa Àsia, ha dit que cada cop més el Saló del Manga és una cita imprescindible, “un esdeveniment de gran importància” no tan sols per la quantitat de gent que hi acudeix sinó per haver esdevingut un dels més destacats de la cultura japonesa a  tot l'Estat espanyol.

Entre la presencia de dones cal destacar  Victoria Francés que a banda de tenir-hi una exposició hi serà present. Les Kösen hi presenten novetat. I també hi haurà la cantant d’Arrietty, així com Kazue Kato.

Més del 40% de les persones lectores de manga són dones i per contra en còmic el nombre baixa moltíssim - segons fonts del Saló. Sens dubte el manga funciona tant be comercialment degut a la incorporació de les noies com a lectores. Una cosa que els superherois de tota la vida no han aconseguit, afirmen.

Pla pilot de la Generalitat de formació en prevenció de relacions abusives 

Escrit per L.I. dijous, 27 d'octubre de 2011 

L'objectiu és que tècnics i tècniques ofereixin tallers de prevenció de les relacions abusives a l'alumnat d'ESO, PQPI i cicles formatius de Grau Mitjà

Aquesta iniciativa es troba en el marc de l’estratègia de prevenció contra la violència masclista. Aquest pla pilot és una actuació de l’Institut Català de les Dones (ICD) i de la Direcció general de Joventut, del Departament de Benestar Social i Família, i del Departament d’Ensenyament.

La formació està orientada a identificar les diferents causes que creen els estereotips de gènere, així com les diferents formes de la violència masclista. Alhora, es vol assenyalar i desmitificar els ideals romàntics de la parella, i donar a conèixer bones pràctiques de prevenció en el context escolar i social. A més, incorpora la tasca de prevenció i sensibilització en la intervenció personal i professional i es difon quina és la xarxa d’atenció i recuperació integral d’aquest àmbit.

El pla pilot s’iniciarà en l’Institut Salvador Seguí i l’Institut Miquel Taradell, de Barcelona, i l’Institut Can Vilumara, de l’Hospitalet de Llobregat. El curs 2012-2013 es preveu estendre aquesta formació a tots els centres que ofereixen algun d’aquests dos graus superiors.

L’alumnat rebrà 35 hores de formació teòrica i 25 hores de formació pràctica. La part teòrica està dividida en 4 mòduls: gènere i sexisme, relacions de parella i entorn, violència masclista, i tallers de prevenció de relacions abusives. La part pràctica consisteix en dissenyar i organitzar un taller de prevenció de relacions abusives entre noies i nois dirigit a l’alumnat de cadascun dels centres implicats.

Els continguts seran impartits per professionals del camp de la Psicologia i l’Educació Social amb experiència en la intervenció en situacions de violència masclista i en treball socioeducatiu amb adolescents.

Concurs TQB de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs 

Escrit per L.I. dijous, 27 d'octubre de 2011 

TQB està emmarcat dins el Programa de Prevenció de Violència de Gènere de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Adrià  de Besòs. Es durà a terme durant els mesos d'octubre i novembre de 2011 per commemorar el 25 de novembre, Dia internacional contra la violència vers les dones.

El concurs està  dirigit a l'alumnat de Batxillerat de les escoles adrianenques i a qualsevol jove del municipi que hi estigui interessat d'entre 16 a 25 anys. Les propostes dels participants podran ser votades per tota la comunitat d'usuaris/es de Facebook. D'entre els projectes més valorats el jurat escollirà les tres iniciatives guanyadores, que rebran ! un ordinador notebook. 

El 15 de novembre es farà l'acte de Lliurament de Premis on es mostraran els projectes finalistes, es donarà  a conèixer el veredicte del Jurat i es farà l'entrega dels corresponents premis. Les propostes guanyadores es materialitzaran amb l'impuls i el suport de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

Si voleu participar i consultar les bases del concurs adreçeu-vos a la pàgina de Facebook: www.facebook.com/tequierobien Per a qualsevol informació us podeu adreçar al CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona).  Tlf: 934 621 121 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CCOO i UGT urgeixen el Govern a aprovar la reforma de la relació laboral especial de treball domèstic 

Escrit per L.I. dijous, 27 d'octubre de 2011

UGT i CCOO reclamen al Govern que aprovi el Projecte de Reial Decret pel qual es regula la relació laboral especial del servei de la llar familiar, com un element necessari per garantir uns drets laborals i condicions de treball dignes als centenars de milers de persones, principalment dones, que presten serveis en l'ocupació domèstic.

El passat 27 de juliol, el ministre de Treball i Immigració juntament amb els secretaris generals de CCOO i UGT van presentar públicament les iniciatives de reforma en matèria de seguretat social i de la relació laboral dels i de les qui presten serveis en l'ocupació domèstic. Ja és un fet, que l'u de gener de 2012 el règim especial d'empleats i empleades de la llar passarà a integrar-se al règim general de la Seguretat Social. Però queda pendent l'aprovació del Projecte de Llei que modifica la relació laboral especial de treball domèstic i que hauria d'entrar en vigor igualment el 1 gener 2012 tal com preveu la mateixa norma que modifica el règim de seguretat social. Una modificació imprescindible i inajornable per apropar els drets dels qui presten els seus serveis en aquesta activitat als de la resta de treballadors i per guardar la necessària coherència amb les modificacions que, en matèria de seguretat social entraran en vigor el gener de 2012.

LLegiu COMUNICAT

La Trata creix per la desigualtat entre els gèneres i la manca d'igualtat d'oportunitats 

Escrit per AMECO press / La Independent dijous, 27 d'octubre de 2011
Així ho recull la guia sobre trata amb fins d'explotació sexual presentada per secretària d'Estat d'Igualtat i la presidenta de l'APRAMP

Segons Nacions Unides, els guanys anuals pel delicte de Trata de persones poden arribar fins als 10.000 milions de dòlars. El 85 per cent d'aquests beneficis econòmics prové del comerç sexual i una aclaparadora majoria del 98 per cent de les víctimes de tracta amb fins sexuals són dones i nenes.

Són dades que recull la guia elaborada per l'Associació per a la Prevenció i Reinserció de la Dona Prostituïda (APRAMP) sobre el tràfic amb fins d'explotació sexual i que ha estat presentada aquesta setmana per la presidenta d'aquesta organització, Rocío Nieto, i per la secretària d'Estat d'Igualtat, Laura Seara.

L'objectiu d'aquesta guia és donar a conèixer la realitat i evolució d'aquest cruel "negoci", catalogat per la Cort Penal Internacional com un delicte de lesa humanitat, i alhora sensibilitzar i augmentar la consciència social respecte a aquest problema.

La publicació, que té 122 pàgines, inclou un diccionari de conceptes bàsics (que distingeix per exemple entre trànsit i tracta), descriu el perfil dels traficants de dones (tractants) i a més d'incloure dades i estadístiques sobre aquesta "esclavitud del segle XXI "dóna" claus "sobre com reconèixer a aquestes dones i poder ajudar-les.

En aquest sentit Nieto ha afirmat que la trata s'aviva per la desigualtat entre els gèneres i la manca d'igualtat d'oportunitats i que les víctimes són "totalment menyspreades, són utilitzades i a més són esclavitzades", de manera que és fonamental el compromís i la sensibilització de la societat. 

Un milió de prostitutes a Europa i Espanya al capdavant de la llista de països consumidors

APRAMP insisteix que en l'explotació sexual de dones i nenes es fa possible "només gràcies al demandant de serveis sexuals". I el client, a més dels proxenetes i tots els que es lucren, recolzen i sostenen el sistema de la prostitució són "prostituïdors", segons la definició que es recull a la guia, en la qual s'indica que Espanya encapçala la llista de països consumidors.

Recull dades com ara que el 39 per cent dels espanyols ha contractat els serveis de prostitutes, per davant de Suïssa (19 per cent), Àustria (15 per cent), Països Baixos (14 per cent) o Suècia (13 per cent) .

Segons una estimació recollida en la guia per APRAMP sobre el nombre de dones prostituïdes en 25 països de la UE, que comprenen el 74 per cent de la població europea total, existeixen al voltant de 700.000 prostitutes, és a dir el 0,63 per cent de les dones adultes.

Si aquestes dades s'extrapolen al conjunt de la UE, segons APRAMP hi hauria prop d'un milió de dones prostituïdes i, basant-se en dades de l'Organització Internacional per les Migracions (OIM), assenyala que cada any al voltant de mig milió de dones són sotmeses a condició de tracta en els mercats de prostitució de locals europeus.

Tant Nieto com Seara han destacat i valorat els avenços que s'han produït en els últims anys, gràcies al sorgiment de lleis, plans, recursos i al treball institucional i de les associacions. Nieto ha cridat l'atenció sobre la necessitat de coordinar els esforços en la lluita contra la trata a nivell internacional. Si la delinqüència travessa les fronteres, el mateix ha de fer l'acció de la llei i els recursos per donar suport a les víctimes. 

Laura Seara, ha anunciat que "en els pròxims dies" es signarà el protocol d'atenció a aquestes víctimes, emfatitzant en l'avanç que aquest protocol suposarà en la coordinació interministerial i la protecció a les víctimes.

Dones amb Iniciativa rebutja que en les actuacions de lluita contra la violència masclista s’incloguin altres tipus de violències  

Escrit per L.I. dijous, 27 d'octubre de 2011

Dones amb Iniciativa rebutja que en les actuacions de lluita contra la violència masclista s’incloguin altres tipus de violències, com ha fet CiU, fent un pas enrere en les polítiques públiques anteriors. 

"Felip Puig ha equiparat la violència masclista a la patida per la gent gran o la infància, i ha parlat exclusivament de violència a la llar " -diuen des de  Dones amb Iniciativa- " Això demostra clarament que el Govern de CiU està fent un pas enrere en aquesta matèria, ja que a més de diluir-la, torna als posicionaments previs a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, un dels propòsits de la qual era trencar amb el tòpic que la violència masclista només es dóna a la llar".

Llegiu el Comunicat de Dones amb Iniciativa

Neix la Xarxa Centroamericana de Centres de Documentació en Drets de les Dones 

Escrit per AmecoPress dijous, 27 d'octubre de 2011

L'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) ha aprovat un projecte per promoure la Xarxa de Centres de Documentació especialitzats en Drets Humans de les Dones de Centreamèrica. És un projecte compartit per IPES Elkartea amb el Centre d'Investigació en Estudis de la Dona de la Universitat de Costa Rica (CIEM) com a soci local. El seu objectiu és promoure els drets de les dones mitjançant la creació d'una Xarxa de Centres de Documentació especialitzats en estudis de gènere, feminismes i dones de Centreamèrica.

Al capdavant d'aquests Centres estan el moviment associatiu, institucions públiques i Universitats. També podrà servir pel empoderament dels propis Centres i dels seus professionals com a agents responsables de la recopilació, organització i transmissió de la memòria històrica del moviment feminista i de les dones, i difusores de la informació i documentació sobre la lluita actual per la promoció dels drets humans de les dones a Centreamèrica.

Així mateix, la Xarxa promourà la cooperació bibliotecària i l'intercanvi d'experiències de bones pràctiques amb accions de coordinació, difusió de la informació i capacitació. Amb 26 anys d'història, el Centre de Documentació de IPES, especialitzat en dones, gènere i feminismes, disposa de més de 12.500 referències bibliogràfiques i un catàleg on line. Ofereix un servei públic d'assessoria, consulta i préstec.

A més, organitza activitats destinades a visibilitzar les aportacions culturals i intel·lectuals de les dones - individual i col·lectivament - en l'avanç per aconseguir els Drets de les Dones i la igualtat real. Forma part de la Xarxa de Centres de Documentació i biblioteques de Dones d'Espanya, amb 18 anys d'experiència

'Un Grito a la Conciencia'. Editat per La Pizarra de Raimunda  

Escrit per Carmen Gómez dijous, 27 d'octubre de 2011

Es tracta d’un llibre (Un Grito a La Conciencia) resultat de la iniciativa del grup de dones de l’Associació d’ajuda a la dona La Pizarra de Raimunda, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat potenciar, assessorar i acompanyar a la dona en els processos quotidians que serviran per millorar la seva qualitat de vida.

Llegiu-ne més: 'Un Grito a la Conciencia'. Editat per La Pizarra de Raimund

Homentage de l'ICD, ILC, ICB i PEN Club a Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany  

Escrit per L.I. dimecres, 26 d'octubre de 2011

En el vintè aniversari de la seva mort l'Institut Català de les Dones, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut de Cultura de Barcelona i el PEN Català organitzen un acte en homentage a ambdues escriptores.

Sota el títol “Complicitats”, aquest 27 d’octubre, el Palau de la Virreina de Barcelona acollirà la projecció del vídeo “Retrats paral·lels”, realitzat en base a fragments d’entrevistes realitzades a les dues escriptores, seguida d’una taula rodona moderada per la poeta Àngels Gregori i amb la participació de l’editor i escriptor Josep M.Castellet, l’autora Isabel Graña i la professora Dolors Oller. Finalment, es farà una lectura dramatitzada de textos d’ambdues autores a càrrec de les actrius Carme Callol i Imma Colomer. 

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991). Novel·lista, dramaturga i assagista, es va llicenciar en Filosofia. Algunes de les obres que va escriure són Necessitem morir, finalista del premi de novel·la Joanot Martorell, El cel no és transparent, amb què finalment guanyaria l’esmentat premi; Betúlia; El gust de la pols i Un lloc entre els morts, que va obtenir el premi Sant Jordi el 1968. Responsable de cultura de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1987), va estar vinculada al feminisme i al catalanisme. 

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Escriptora i periodista, es va llicenciar en Filosofia i Lletres. D’entre les seves obres destaquen Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, que va guanyar el premi Víctor Català el 1970; El temps de les cireres; Ramona, adéu, guardonat amb el premi Sant Jordi el 1976 i L’agulla daurada, que va obtenir el premi Nacional de Literatura Catalana el 1986. Roig va mantenir al llarg de la seva vida una actitud compromesa amb la lluita per la democràcia i pels drets de les dones.

Els millors i pitjors països per viure les dones  

Escrit per Artemisa noticias/L.I. dimecres, 26 d'octubre de 2011

La revista Newsweek, amb dades del Fòrum Econòmic Mundial i de l'Organització de les Nacions Unides, ha realitzat un estudi sobre els països on les dones han tingut més oportunitats de desenvolupament i d'aquells on no ha estat així.

Segons l'informe, els 20 millors països per a la dones són governs elegits democràticament i amb un PIB de més de $ 200 000.000.000, mentre que els països que estan a la cua són els més pobres, molts d'ells destrossats per la guerra.  A Islàndia, Suècia, Canadà Dinamarca i Finlàndia, les dones viuen millor.

I entre on viuen pitjor hi ha: Txad, Afganistan, Iemen, Mali, Índia i Aràbia Saudita. Al Txad, els drets són pràcticament desconeguts per les dones, les quals estan sotmeses a la voluntat dels seus marits i els recursos legals contra l'abús són nuls i s'arreglen matrimonis amb nenes de fins a 11 anys. A l'Afganistan, més del 85% de les dones dóna a llum sense assistència mèdica. L'índex de mortalitat materna és el més alt del món. La violència masclista al Iemen no és il · legal, la violació marital tampoc està reconeguda com un delicte i molt poques dones escullen el seu marit sinó que són obligades al matrimoni en edats primerenques. Els nivells de violència masclista al Congo són els més alts en el món. A Mali, segons l'última enquesta demogràfica i de salut realitzada el 2005, el 91,6% de les dones han patit alguna forma de mutilació genital. A l'Índia, la major part de dones que estan embarassades d'una nena prefereix cometre feticidi abans de tenir-la. A Aràbia Saudita, les dones no poden conduir i, per fi d'aquí a quatre anys, podran exercir el seu dret al vot per primera vegada en la història.

La Directora de CIMAC rep la Medalla Omecíhuatl  

Escrit per CIMAC /La Independent dimarts, 25 d'octubre de 2011 

Lucía Lagunes Huerta ha rebut aquest 25 d'octubre, junta 32 dones, la Medalla Omecíhuatl 2011, que atorga el Instituto de las Mujeres del Distrito Federal (Inmujeres-DF), per la seva trajectòria laboral en favor de les mexicanes.

El Inmujeres-DF va crear el 2003 la Medalla Omecíhuatl per reconèixer l'aportació, treball i trajectòria de dones que participen en la construcció d'un país millor. En aquesta novena edició es lliura en commemoració del 58 aniversari de la conquesta del vot femení, i en reconeixement a les dones dels mitjans de comunicació, l'acadèmia, la cultura, l'art i l'esport, entre altres àrees.

Omecíhuatl és la part femenina del déu dual de la creació de l'univers, l'entitat que es pren com a referent per la igualtat entre dones i homes.

Entre les que rebran la medalla hi ha: María de la Luz Estrada Mendoza, Coordinadora Executiva de l'Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio (OCNF), i la coordinadora del Fondo de Aborto para la Justícia Social, Maria Oriana López Uribe.

Igualment, les periodistes: Nora Patricia Jara, Evangelina Hernández, Yuriria Serra, Sanjuanes Martínez, Lolita Ayala i Susana Moscatel. Altres guanyadores  són: Ana Francis Mor, integrante de las Reinas Chulas, Martha de la Lama, locutora, i Lorena Wolff, artista i activista cultural. también la boxejadora Ana Maria Torres, "La Guerrera", i la futbolista Maribel Domínguez.

En anteriors edicions la medalla es va atorgar a les periodistes:  Carmen Aristegui, Lydia Cacho i Elena Poniatowska, així com a l'activista Rosario Ibarra de Piedra, entre altres personalitats

La ministra de la Suprema Corte de Justícia de la Nación Olga Sánchez Cordero, guanyadora de la Medalla el 2008, ha estat l'encarregada del parlament a les guardonades.

Nosaltres les dones

Bertha von Suttner, República Txeca, abans  Txecoslovàquia, (1843 - 1924)

Va ser la primera persona que va rebre el Premi Nobel de la Pau. En una època, en la qual prevalien els principis militaristes, va escriure al 1889 el llibre A baix les armes, una de les obres que més ha influït en el pensament pacifista modern.

Bertha von Suttner, nascuda comtessa Kinsky, va ser la filla pòstuma d'un mariscal de camp de la cort austríaca, un món on el militarisme i el respecte a la tradició estaven fortament arrelats. Durant els primers anys de la seva vida, va defensar, sense crítica, aquests principis. Però, a partir de la trentena, va lluitar, sense treva, per modificar-los. Es va traslladar llavors a Viena, on va conèixer al seu marit, el baró von Suttner, que durant tota la seva vida la va acompanyar en la defensa dels seus ideals.

Va donar un gir a la seva vida per convertir-se en una activista incansable en defensa del pacifisme. Des de molt jove es va oposar amb audàcia a l'horror de la guerra. En un dels països més militaritzats d'Europa, ella no va parar de reivindicar de forma incansable "a baix les armes". Així ho va reconèixer el comitè que li va atorgar el Premi Nobel de la Pau el 1905, que va destacar la gran influència que la baronessa Von Suttner havia tingut en el creixement del moviment pacifista internacional. Quan el va rebre, Bertha portava ja mitja vida consagrada a la lluita contra la carrera armamentística i el pacifisme.