Febrer núm. 96

"La meva feina requereix que sigui la veu d'aquells que no tenen veu"

Mary Robinson (Irlanda, 1944). Advocada i llicenciada en Humanitats. Presidenta d'Irlanda des de 1990 a 1997. Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans des de 1997 a 2002. Professora de la Universitat de Columbia. Presidenta del Consell de Dones Líders del Món (Council of Women World Leaders), membre del Consell de Direcció del Fons de Vacunes (GAVI Alliance), del Consell de Lideratge de la Coalició Global sobre Dones i Sida de les Nacions Unides i presidenta d'honor d'Oxfam Internacional. Que el seu cor no és tebi ni la seva veu és fràgil ho saben els qui, en les seves innombrables compareixences públiques, han vist prendre la paraula a Mary Robinson per defensar els drets humans al món. No sembla haver volgut evitar en la seva trajectòria els reptes que altres haurien esquivat. Incidint en una globalització més humana, que no escatimi els drets de la creixent població immigrant del planeta, on les relacions internacionals siguin equilibrades i els principis humanistes de justícia, equitat i dignitat siguin efectius. Aquest és el nou horitzó per Mary Robinson i l'organització Ethical Globalization Initiative ( Iniciativa per a la Globalització Ètica), que va fundar l'octubre de 2002.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CURSOS DE LLIURE ELECCIÓ I MATÈRIA TRANSVERSAL DEL CENTRE DOLORS PIERA CURS 2011-2012

LES DONES A LA PUBLICITAT I ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ " Reconegut amb 2 crèdits de lliure elecció i 2 ECTS (Matèria Transversal)"

LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN LES RELACIONS DE PARELLA "Reconegut amb 2 crèdits de lliure elecció i 2 ECTS (Matèria Transversal)"

Activitats a Lleida  

TALLER"EN FEMENÍ"

TALLER"AUTOESTIMA I FORTALESA DE LES DONES"

CICLE DE PROJECCIONS AMB VEU PRÒPIA "LAS MANOS EN EL AIRE"

VISITA GUIADA "CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES" 

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

OBERTA INSCRIPCIÓ ALS CURSOS ON-LINE GRATUÏTS DEL"INSTITUTO DE LA MUJER:ESCUELA VIRTUAL DE IGUALDAD"

SEMINARI SOBRE PRESONS DE DONES DINS DEL PROJECTE"RECERCA I COMPROMÍS POLÍTIC ENTRE DONES"

CONGRÉS INTERNACIONAL "FEMINISME I MIGRACIÓ: INTERVENCIÓ SOCIAL I ACCIÓ POLÍTICA"

I SEMINARI DE "MÚSICA Y GÉNERO CENTRO DE ESTUDIOS DE LA MUJER UNIVERSIDAD DE SALAMANCA"

6è CURS VIRTUAL"INTERVENCIÓN CON HOMBRES DESDE UNA PERSPECTIVA DE GÉNERO"

CURS"HISTORIA DE LA TEORÍA FEMINISTA"

CONVOCATÒRIA DE COMUNICACIÓ DEL XVI COL·LOQUI DE AEIHM "COMIENDO DEL FRUTO PROHIBIDO: MUJERES, CIENCIA Y CREACIÓN A TRAVÉS DE LA HISTORIA"

SEMINARI"HISTÒRIA DE LA TEORIA FEMINISTA"

CONVOCATÒRIA DE COMUNICACIÓ "IV CONGRESO UNIVERSITARIO NACIONAL, INVESTIGACIÓN Y GÉNERO"

CONVOCATÒRIA DE COMUNICACIÓ "SEMINARI INNOVACIONS CIENTÍFIQUES I PERSPECTIVA DE GÈNERE"

Sessió 1: Perspectiva de gènere en medicina i biotecnologia, coordinada per la Dra. María Teresa ruiz Cantero.
Sessió 2: Perspectiva de gènere en l'arquitectura i l'urbanisme, coordinada per la Dra. Inés Sánchez de Madariaga.
Sessió 3: Perspectiva de gènere en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), coordinada per la Dra. Cecilia Castaño.

Premis, beques i ajuts

CONVOCATTÒRIA DE COMUNICACIÓ "12è PREMI DE RELATS CURTS AMB MOTIU DEL 8 DE MARÇ" 

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

AJUDES PER A PROJECTES I ACTUACIONS EN L'ÀMBIT DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LES COMUNICACIONS I LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ EN EL MARC DE L'ESTRATÈGIA DEL PLA AVANZA2

Subprograma Avança Ciutadania Digital. Podran ser objecte d'ajuda els projectes i accions dirigits a impulsar la utilització dels serveis digitals que responguin a algun dels tipus següents: 1. «TIC per la igualtat»: Experiències pilot o demostradores sobre igualtat de gènere en la societat de la informació, dirigides a fomentar i millorar l'ocupació, l'autoocupació i l'esperit empresarial de les dones, utilitzant serveis digitals disponibles a la xarxa i capaços de rèplica en l'àmbit nacional sense recórrer a ajudes públiques.

Bases reguladores publicades al Butlletí Oficial de l'Estat.

Altres activitats

PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ"MIRADES FEMINISTES A L'AGENDA DEL DESENVOLUPAMENT, DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS"

TALLER DE XARXES SOCIALS "DONES I TECNOLOGIES"

MOSTRA DE FOTOGRAFIES "IMAGEN Y ROLES DE LAS MUJERES MAPUCHES EN LA ACTUALIDAD" DEL FOTÒGRAF XILÈ, JOSÉ MELA.

DEBAT"GÈNERE I ENSENYAMENT A FRANÇA: QUIN ÉS EL PROBLEMA?"

CONVOCATÒRIA OBERTA "20a MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA"

EXPOSICIÓ ITINERANT"VIOLÈNCIA MASCLISTA EN PARELLA: DESMUNTEM MITES?"

DEBAT I PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL " MATER-IA" DINS DELS CICLES DE DEBAT SOBRE FEMINISMES: Noves mirades de la maternitat

EXPOSICIÓ "MATERIAL FRÀGIL?"

CICLE DE XERRADES: DONES I TECNOLOGIA "LES EINES GRATUÏTES I LA CULTURA DEL LLEURE"

INSCRIPCIONS OBERTES "SEGON CICLE DE DEBATS SOBRE PREVENCIÓ I TRACTAMENT DE LA VIOLÈNCIA FAMILIAR"

EXPOSICIÓ" FOTÒGRAFES PIONERES A CATALUNYA "

Notícies

UN MINUT DE SILENCI I ESPELMES ENCESES DAVANT ELS AJUNTAMENTS CATALANS CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Font: La Indepentent

La Comissió Permanent del Consell Nacional de Dones de Catalunya ha rebut la proposta d'un grup de ciutadans i ciutadanes de guardar un minut de silenci a la porta de cada ajuntament, com a mostra de condol i de rebuig, cada vegada que mori una dona a causa de la violència masclista.

La Comissió Permanent proposa que es complementi amb la proposta ja difosa del Grup de Mentores de Tamaia, d'encendre una espelma,i que aquesta iniciativa es pugui estendre a tots els municipis de Catalunya.

LLEIDA: 16 OBRES OPTEN ALS V PREMIS MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Font: La Independent               Escrit per : Pilar Moreno. 

Setze obres opten a l'actual edició dels Premis Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida, que convoquen anualment la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l'Ajuntament i el Col · legi de Periodistes de Catalunya.

Els premis tenen com a objectiu distingir els treballs periodístics que aborden aspectes relatius a les polítiques de promoció de les dones en qualsevol àmbit i actuacions per la igualtat de gènere, combatent així les diferències i la discriminació que encara pateixen les dones. Es concedeix en tres categories: premsa escrita, audiovisual i fotografia, dotades cadascuna amb un guardó, 2000 euros en metàl · lic i la promoció de l'obra.

El president del Col · legi de Periodistes, Josep Lluís Cadena, i la regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria, M. Rosa Ball, van dur a terme aquest dimecres l'acte d'obertura de pliques i en les pròximes setmanes el Jurat-constituït per la regidora, el Col · legi de Periodistes, el Consell Municipal de Dones, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i una periodista lleidatana-valorarà els treballs sobre la base dels següents criteris: la qualitat professional, l'interès periodístic, la investigació realitzada, la qualitat dels textos escrits i / o de les imatges mostrades, la projecció social, l'originalitat i innovació dels temes abordats, la creativitat del treball, el seu tractament crític i la seva capacitat analítica. El veredicte es coneixerà durant el primer trimestre del 2012.

Els Premis pretenen "animar els i les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre el treball que es realitza en defensa de la igualtat de gènere".

El nom dels premis, Mila, correspon a la protagonista de la novel · la Solitud (1905), de Víctor Català (Caterina Albert i Paradís, l'Escala, 1869-1966).

QUAN LA CRISI ES VIU EN LA PERSPECTIVA FEMENINA

Font: Dones en Xarxa               

Surtsolidàries ja té 18 anys, va néixer com associació per a la reinserció laboral amb l'objectiu de facilitar el procés d'incorporació de les dones al mercat de treball. La presidenta és Josefina Rubio. I afirma que ara, però, la realitat és més crua, difícil i punyent.: "Hi ha nits en què jo no sopo, però no permeto que cap dels meus fills se'n vagi al llit sense sopar". M.F., que té 34 anys, tres fills al seu càrrec i cobra 640 euros de la renda mínima d'inserció (RMI), té com a prioritats l'alimentació de les criatures i pagar el lloguer –tot i que ja deu l'últim mes.", així de clar i dur, més encara, com diu la presidenta, Josefina Rubio Serrano: "quan una dona no té per menjar, no pots aconsellar-li sobre com anar vestida a una entrevista de feina, per exemple". La base de la nova etapa es basa en tres eixos, la de crear una xarxa de comunitat local, una entitat de servei i d'empreses col·laboradores. Crear una xarxa de voluntariat, crear una xarxa de dones, un mercat d'intercanvi, un mercat de recursos.

L'impacte de la pobresa i de l'atur

Perquè la crisi s'està acarnissant amb les dones. Si el darrer estudi del Banc Mundial es feia ressò de que la pobresa afecta més als extrems socials: a la gent gran i a la gent jove i a les famílies monoparentals. "El problema és que la gent gran són majoria de dones en el que a més, les pensions són considerablement menors i les famílies monoparentals, el 98% són dones", explica Rubio. Quan va començar la crisi, semblava que afectava més als homes degut a l'impacte del sector de la construcció, però a hores d'ara, l'atur creix de manera més significativa entre les dones, i al contrari, es creen més llocs de treball per als homes que per les dones.

La crisi està empenyent moltes persones a situacions de pobresa i exclusió de les quals es fa molt difícil sortir. Moltes d'elles han esgotat els recursos disponibles existents (prestacions, ajuts,...) i han quedat sense poder cobrir les necessitats bàsiques de les seves famílies. El què pretenen la fundació és cobrir les "necessitats bàsiques per poder treballar pel seu empoderament, hem de donar respostes a aquestes necessitats per obrir un ventall d'activitats tractar de donar aquest espai de crear una xarxa de cooperació des de la societat civil organitzada dones per dones. Establir una xarxa de col·laboració entre les persones allunyant-nos de la beneficència, oferint eines i suport, les dones han de tenir capacitat i autonomia", explica Rubio.

El director de l'àrea d'anàlisi i programació de Benestar Social i Família, Lluís Grande qui va remarcar que "Els usuaris dels serveis socials ja no són el perfil habitual de demanda en temes d'habitatge i ocupació, s'ha d'abordar la lluita efectiva contra la pobresa s'ha de treballar des d'una perspectiva transversal. Ocupació i habitatge són les demandes més usuals de la pobresa emergent, persones que no poden fer front a la hipoteca ni al lloguer de l'habitatge."

EUSKADI: NEIX EL PRIMER OBSERVATORI BASC DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Font: La Independent     Escrit per: La redacció de La Independent.

Serà operatiu aquest primer semestre. Adscrit a la direcció d'Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènerei, tindrà participació del Govern Basc, diputacions i ajuntaments, als quals assessorarà en la lluita contra el maltractament.Té la funció d'assessorar en la investigació, en l'anàlisi i en la difusió de les característiques, les causes i les conseqüències de les diferents manifestacions de la violència masclista contra les dones a Euskadi. Per això, elaborarà indicadors homogenis per a l'anàlisi i evolució de la violència masclista contra les dones, formularà propostes de millora dels sistemes d'informació, proposarà la realització d'estudis i informes de diagnòstic i avaluació, analitzarà els exemples de bones pràctiques recollides en altres organismes similars, fomentarà la relació entre institucions, associacions, professionals i persones expertes en violència masclista contra les dones, facilitarà l'intercanvi d'informació i documentació entre diferents institucions, i elaborarà un informe anual sobre les seves activitats.

LA MINISTRA ANA MATO: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE I VIOLÈNCIA DOMÈSTICA NO ÉS EL MATEIX"

Font: Mujeres en Red     Escrit per: Montserrat Boix.

Estava convençuda en un principi que es tractava d'un error per la seva falta d'experiència en el càrrec però en les seves declaracions posteriors lluny d'intentar arreglar el greuge es reafirma: Ana Mato considera que tant és dir-violència familiar a la violència de gènere.

La ministra Ana Mato vol liquidar a tres dies de la seva presa de possessió i de cop anys de lluita pels Drets Humans, hores i hores de treball a les Nacions Unides per conceptualitzar aquesta xacra social, anys i anys de lluita en reconeixement dels drets de les dones. Suposo que la intenció de la ministra és arrasar amb les polítiques socialistes ... però la ministra està disposada a fer-ho a qualsevol preu? ¿A costa de la vida de les dones? Vull creure que és ignorància i no estratègia política.Sens dubte Zapatero ha fet moltes coses malament, però algunes les va fer bé. La Llei Integral contra la violència de gènere no es pot considerar en clau partidista, va ser una victòria de tota la societat.Vegem, tal com ha recordat avui la companya Marisa Soleto la violència domèstica o familiar s'anomena aquella violència pel lloc on es produeix en lloc de fer referència directa a les causes. "La violència de gènere la pateixen les dones pel fet de ser dones".

Intentar reduir de nou la violència contra les dones a un assumpte familiar és no només és un disbarat polític sinó una falta de respecte a totes les dones.

HOMENATGE DE LA GENERALITAT A LES ENTITATS DE DONES QUE HAN COMPLERT 25 ANYS D'EXISTÈNCIA

Font: La Independent   Escrit per: La redacció de La Independent.

El Govern organitza, per primera vegada, un acte de reconeixement públic al teixit associatiu de dones. Serà el dia 12 a les 18 hores a l' Auditori del Palau de la Generalitat
No són bones èpoques per a les associacions i entitats de dones. Tradicionalment amb manca de recursos, molt més abocades al voluntarisme i sobretot amb molta menys visibilitat que la resta, aquests 2011 i 2012 totes aquelles entitas de dones amb les que La Independent ha pogut parlar es lamenten de la manca d'implicació econòmica institucional.  
Malgrat aquesta denuncia es una bona notícia que el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, convidin a un acte d’homenatge a les entitats de dones que durant el 2011 han celebrat el seu 25è aniversari.
En concret, s'homenatjaran a onze associacions de tot el país: Associació de Dones Amunt (Cambrils), Associació Femenina del Medi Rural (Barcelona), Associació Heura (Barcelona), Associació Salut i Família (Barcelona), Associació del Casal de la Dona (Molins de Rei), Centre Cultural La Nostra Illa (Barcelona), Col·lectiu de Dones en l’Església (Barcelona), Grup de Dones Onze de Novembre (Santa Coloma de Gramenet),  Grup de Dones de Santa Eulàlia (Hospitalet del Llobregat), Associació de Mestresses de Casa Santa Àgata (Torres de Segre) i Col·lectiu de Dones de la Urbanització La Granja (Tarragona).

LLEIDA I GIRONA:  MÉS DE 6.000 FLORS PER LA PAU

Font: La Independent     Escrit per: La redacció de La Independent.

Per segon any consecutiu, més de 6.000 escolars de Girona i Lleida celebren conjuntament el dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), que es commemora el dilluns 30 de gener, coincidint amb la data de la mort de Gandhi. A Lleida, la festa es farà a les 12h als Camps Elisis.

La campanya Jardins per la Pau, permetrà que milers de flors artesanals, fetes per escolars d'infantil i primària amb materials reutilitzats, brotin a les escoles i al carrer. Jardins de creativitat que permetran a milers d'alumnes dir, un cop més, que la pau avui és més necessària que mai i que, com les flors, cal cuidar-la tot l'any perquè no es marceixi. La Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme, la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida han treballat a 25 centres. I ho han fet en dues vessants: l'artística i l'educació en valors.

El dilluns 30 de gener, coincidint amb el DENIP, de les 11 a les 12h del matí es realitzarà un acte de cloenda de la campanya carregat d'activitats. A Lleida, al costat de la glorieta dels Camps Elisis, es plantarà un Jardí per la Pau amb alumnes de 1er i 2n de primària i a Girona, al Parc del Migdia hi haurà la plantada del Jardí per la Pau amb espectacle teatral i lectura de manifest.Aquestes entitats treballen conjuntament Pau, Drets Humans i Cooperació com a elements indissolubles que tenen com a objectiu comú la justícia social.

Nosaltres les dones

Rana Zaqout, Palestina, (1965)

Va néixer a Nablus i va viure la seva infància a la ciutat de Jenin, on va acabar els seus estudis secundaris. Va estudiar Sociologia a la Universitat de Bir Zeit a Ramallah. Després casar-se, el 1988 es va traslladar a Gaza, d'on prové el seu marit i amb el qual té tres fills. En l'actualitat, exerceix el càrrec d'Oficial de Coordinació en la OCENU (Oficina del Coordinador Especial de les Nacions Unides per al Procés de Pau a Orient Mitjà).

Ha participat activament en els grups de joves i dones defensors dels drets nacionals palestins sota l'ocupació durant més de 11 anys. Quan va començar a treballar per Nacions Unides l'any 2000, Rana va haver de coordinar l'assistència a la població palestina, particularment en les intervencions humanitàries que s'han dut a terme a Gaza. El seu treball requereix una estreta col·laboració amb l'Autoritat Nacional Palestina i amb la comunitat internacional.

Com a conseqüència de les seves activitats polítiques, el 1987 a Rana se li va prohibir sortir de la ciutat de Gaza durant sis mesos i després va ser objecte d'una detenció administrativa de sis mesos en presons israelianes. Durant aquest període va emmalaltir de diabetis, fet que ha influït molt en la seva vida personal i en la de la seva família. Segons ella, aquesta experiència la va fer més forta encara, i molt més decidida no només a defensar la pau, sinó per involucrar de manera activa en el procés de pau.

La fe de Rana a la pau prové de la seva intolerància a la injustícia i de la seva convicció que la injustícia no ha de durar per sempre. "El fracàs de la comunitat internacional a aconseguir una pau justa per al Pròxim Orient només generarà més violència". La fortalesa de Rana s'uneix a la de la població palestina, que lluita cada dia per la seva vida davant la manca de recursos per a les seves necessitats bàsiques, en particular a Gaza. "La meva fortalesa prové de la fe al meu poble palestí que, tot i haver viscut 60 anys sota l'ocupació, ha seguit defensant la nostra causa, i de la nova generació palestina, que tot i els continus desafiaments a què s'enfronta en cada minut, encara conserva la causa palestina en els seus cors i en les seves ments."

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461