Abril núm. 98

 

"La població indígena ha sabut triar i lluitar pel que ens correspon"

Rigoberta Menchú (Guatemala, 1959). Va ser guardonada el 1992 amb el Premi Nobel de la Pau. També va rebre l'any 1998, al costat de sis dones activistes pels drets humans, el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional que es concedeix a Espanya. Ha estat la primera dona indígena candidata a la presidència de Guatemala el 2007. El pare de Rigoberta Menchú, Vicente Menchú, va morir calcinat en l'assalt de la policia guatemalenca a l'Ambaixada d'Espanya a l'any 1980.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

EXPOSICIÓ "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTEM MITES?"

Activitats a Lleida  

DESCOBRINT FORTALESES

TALLER "CONNECTA AMB L'ABUNDÀNCIA: EINES PER CONTROLAR L'ESTRÈS EN ÈPOQUES DE CANVI"

ELS RECURSOS D'ATENCIÓ A LES DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES

EXPOSICIÓ "DONES DEL PSUC"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

SEMINARI"INNOVACIONES CIENTÍFICAS Y PERSPECTIVA DE GÉNERO"

SEMINARI"LA SORT DE NÉIXER DONA" 

12è FÒRUM INTERNACIONAL "TRANSFORMANT EL PODER ECONÒMIC PER AVANÇAR ELS DRETS DE LES DONES I LA JUSTÍCIA" Istanbul (Turquia)

SEMINARI VIRTUAL D'ESPECIALITZACIÓ "PRIGEPP Programa Regional de Formación en Género y Políticas Públicas"

- El enfoque de género en la evaluación de políticas y programas. Consultar el programa aquí.

- La integración del enfoque de género en el abordaje de la salud: aportes conceptuales y metodológicos para fortalecer la calidad y la equidad.Consultar el programa aquí.

SEMINARI INTERNACIONAL"POLÍTICA Y GÉNERO EN LA PROPAGANDA DE LA ANTIGÜEDAD"

CRIDA DE COMUNICACIONS PER AL 8è CONGRÉS INTERNACIONAL "du GRIMH 'IMAGE et GENRE Masculin Féminin"

4ª EDICIÓ"ESCUELA VIRTUAL DE IGUALDAD"

OBERTA PREINSCRIPCIÓ AL CURS SEMIPRESENCIAL INTERUNIVERSITARI"METODOLOGIA QUANTITATIVA I ANÀLISI DE FONTS DE DADES SECUNDÀRIES DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE"

CRIDA PER LA "TERCERA EDICIÓ DE L'ESCOLA FEMINISTA D'ESTIU"

Premis, beques i ajuts

PREMIS NACIONALS ALARES 2012"A LA CONCILIACIÓ DE LA VIDA LABORAL, FAMILIAR I PERSONAL, I A LA RESPONSABILITAT SOCIAL"

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

PREMI "CORTOMETRAJES POR LA IGUALDAD"

Altres activitats

EXPOSICIÓ "ORIGEN I VIGÈNCIA DE LES DESIGUALTATS DE GÈNERE"

II CICLO DE CINE: "CINE SOCIAL"

TALLER"DONES QUE PARLEM DE COSES DE DONES"

TALLER"DONES DEL MÓN"

TALLER DE TEATRE PER A DONES DEL CIRD "El retablo de las maravillas" de Miguel de Cervantes i "Rosa de papel" de Valle-Inclán a càrrec del Taller de teatre per a dones del CIRD.

EXPOSICIÓ"LA IGUALTAT DE GÈNERE EN CARTELL"

CICLE D'ENTREVISTES "VEU DE DONA".Josep Puigbó, periodista, entrevistarà Eugènia Bieto, doctora en Management Science i directora general d'ESADE.

TALLER INTENSIU "DE LO MASCULINO Y DE LO FEMENINO: Forjant la Feminitat i la Masculinitat en el segle XXI"

EXPOSICIÓ "DONES POETES"

Notícies

RECULL D'ARTICLES COM A RESPOSTA A L'INFORME DE LA RAE SOBRE L'ÚS NO SEXISTA DEL LLENGUATGE

Del sexisme lingüístic per a la ciutadania plural, per Amparo Moreno, publicat a Dones. Revista Digital

Carta abierta de la Secretaría Confederal de la Mujer de CCOO a Ignacio Bosque

Otra de lengua, per Juan José Millás, publicat a El País

Las academias no hacen falta para la unidad de la lengua, per Violeta Demonte, Centro Superior de Investigaciones Científicas

La sociedad cambia, la Academia no, per Mercedes Bengoechea, Universidad de Alcalá de Henares

De academias, pequeños poderes y colonización, per Teresa Moure, Universidade de Santiago de Compostela.Traducido por carmen García Flores

No es igual en masculino que en femenino. Algunas reflexiones en torno al informe de Ignacio Bosque, per Carmen Cabeza, Universidad de Vigo

¿Está la RAE a favor de la igualdad entre hombres y mujeres? Sobre el Informe "Sexismo lingüístico y visibilidad de la mujer", per Pilar López Díez, Dra. en ciències de la Informació, CSIC

Que el bosque no te impida ver los árboles, conferencia a càrrec de la Dra. en Filologia Eulàlia Lledó

Acerca de la discriminación de la mujer y de los lingüistas en la sociedad. Reflexiones críticas, per Juan Carlos Moreno, Universidad Autónoma de Madrid

Un manual no sexista gramaticalmente correcto, per Antonia M.ª Medina Guerra, Universidad de Málaga

Economía de lenguaje, per Juan Antolín Coma, publicado en El País

Me he vuelto loca, sólo puedo escribir en femenino, per Luís Martín Cabrera, publicado en Rebelión

Lenguaje sexista y RAE (El árbol que no permite ver el bosque), per Pedro Reyes, publicat a nuevatribuna.es

Cuando Dolores era “nuestro secretario general”, per Santos Juliá, publicat a El País

Excelentísimo señor doña, per Luisa del Rosario, publicat a Canarias7.es

El paternalismo de la RAE, per Amparo Rubiales, publicat al Diario de Sevilla

No es gramática, es ideología, per Pilar Careaga Castrillo, publicat a El País

Recull elaborat per la Xarxa d'Unitats i Oficines d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària de les universitats espanyoles.

L'AJUNTAMENT DE BARCELONA REBUTJA EL TREBALL DEL SEXE AL CARRER

Font: La Independent             Escrit per : Fabiola Llanos i Tona Gusi de La Independent

Declaracions de Joaquim Forn (primer tinent d'Alcalde, CiU) i reaccions de Maria Assumpció Vilà (síndica de greuges), d'Elsa Blasco (regidor ICV), i de la Vocalia de Dones de la FAVB. L'Ajuntament de Barcelona ha donat el vistiplau a una modificació de dos articles de l'ordenança de civisme de 2006 que preveu la prohibició de la prostitució al carrer, una mesura que entrarà en vigor abans de l'estiu.

En la comissió de presidència i règim interior, el govern municipal ha donat suport a una proposició del PP, que ha estat rebutjada pel PSC, ICV-EUiA i per UPB, que canvia els articles 39 i 40 de l'ordenança i prohibeix que s'ofereixi, se sol · liciti o accepti qualsevol servei sexual retribuït en l'espai públic. El primer tinent d'Alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, ha defensat el 'compromís' del consistori per eradicar la prostitució i va dir que prioritzaria els instruments per actuar amb més fermesa contra els clients, de manera que s'encariran les sancions i s'eliminarà l'avís previ els qui demanen serveis sexuals.

Maria Assumpció Vilà, síndica de Greuges de Barcelona, Assenyalava avui a "Els Matins de TV3" que rebutja la prohibició, "perquè no sempre s'aconsegueix l'objectiu que es pretén". Vilà ha emfatitzat que s'han d'utilitzar altres mitjans per aconseguir-ho, ja que "de cop és impossible eradicar la prostitució, i s'han de posar mesures i no estic d'acord amb la prohibició". D'altra banda, Vilà ha puntualitzat que si bé és cert que ha augmentat de manera substancial l'aportació de l'Ajuntament de Barcelona dedicat a serveis socials per a dones treballadores del sexe (un 67%), s'haurà d'incrementar i formar professionalment a aquestes dones perquè puguin buscar una altra font d'ingressos i el principal: no multar, perquè possiblement no podrien pagar.

Per la seva banda Elsa Blasco, regidora d'ICV-EUiA, retreu a CiU que doni suport prohibir la prostitució al carrer tot i que els informes tècnics de l'Ajuntament ho desaconsellen i acusa Trias "d'empènyer a les treballadores sexuals a la clandestinitat i la marginació i posar-les en una situació de màxima vulnerabilitat social ", ja que amb l'enduriment de l'ordenança de civisme que preveu prohibir aquesta activitat en l'espai públic" se les condemna a la clandestinitat i s'ofeguen totes les possibilitats d'intervenció social ".

"El que hi ha és avançar en una regulació estatal que garanteixi els drets de les persones que lliurement exerceixen aquesta activitat", ha assegurat Blasco, distingint aquesta realitat "de les situacions d'explotació, per a les que disposem del Codi Penal". "S'equivoquen", va alertar la regidora, recordant que ICV-EUiA "sempre s'ha oposat a que la prostitució es tractés en el marc de l'ordenança de civisme". Blasco ha retret també al govern que "ignori els seus propis serveis tècnics", que en un informe encarregat el mes d'octubre "desaconsellen obertament l'enduriment de l'ordenança a què CiU dóna suport avui". Segons aquest informe de la Direcció de Serveis de Prevenció, la mesura "no aporta cap millora a la regulació actual, ni en els seus aspectes normatius ni en les possibilitats de recuperació social de les persones que exerceixen la prostitució al carrer".

Comunicat Vocalia de Dones de la FAVB: oposició a vetar la prostitució ALS carrers de Barcelona Per la seva banda la Vocalia de Dones de la FAVB ha emès un comunicat on es posiciona: "La nova orientació municipal és tan hipòcrita com antisocial i insolidària. Lluny d'eradicar la prostitució, només farà que tornar-la més clandestina, més sòrdida encara i més fèrriament controlada pel crim organitzat. Es tracta d'una política d'aparador destinada a vendre la imatge d'una Barcelona "fashion", amagant la seva misèria social en lloc d'abordar-la amb coratge i generositat ".

EL GOVERN VOL FOMENTAR LES VOCACIONS DE LES NOIES CAP ELS ESTUDIS TECNOLÒGICS

Font: La Independent             Escrit per : La redacció de La Independent

A Catalunya el curs 2009-10 es van matricular en carreres de l'àmbit tècnic 6.981 dones i 16.077 homes

El Govern de Catalunya constata que "la manca de dones en aquest àmbit suposa una pèrdua important del talent femení per la societat i el sistema econòmic. Aquest fenomen té entre les seves causes la falta de referents femenins en molts sectors, la manca d'orientació laboral amb perspectiva de gènere i l'abandonament del món laboral per tenir cura de les persones".

És per canviar aquesta situació que l'Institut Català de les Dones, el Departament d'Ensenyament, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Ajuntament de Cornellà del Llobregat han posat en marxa el projecte Futur en femení que consisteix en què noies estudiants de carreres i cicles de formació de l'àmbit tecnològic facin de mentores o guies a noies estudiants d'ESO, batxillerat i formació professional.

Ara hi ha actiu un molt petit pla pilot que ha implicat 5 noies estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya i 5 noies d'estudis de Cicles formatius de caràcter tècnic que faran, cadascuna d'elles, de mentora de dues noies de 4rt d'ESO que cursen els estudis en cinc IES de Cornellà de Llobregat.

L'objectiu de la iniciativa és " presentar referents femenins que generin l'interès pels estudis de caire tècnic d'àrees com la física, les finances, l'energia o el medi ambient i que s'incrementi la incorporació de noies en aquests àmbits. Les mentores seran aquests referents de les alumnes de secundària que, de la mà de les més grans, coneixeran què són, què es fa i on es treballarà després d'un estudi tècnic".

PRESENTAT EL"DECÀLEG DE BONES PRÀCTIQUES SOBRE EL FOMENT DE L'AUTOESTIMA I LA IMATGE CORPORAL EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ"

Font: La Independent             Escrit per : La redacció de La Independent

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, l'Academia de las Ciencias y las Artes de Televisión i la Fundació Imatge i Autoestima van presentar el divendres 2 de març a la Sala d'actes del Col·legi el "Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l'autoestima i la imatge corporal en els mitjans de comunicació". L'objectiu és fomentar i millorar la responsabilitat social dels mitjans de comunicació en la prevenció dels trastorn s de conducta alimentària (TCA), especialment l'anorèxia i la bulímia nerviosa.

Per més informació: http://www.periodistes.org/?q=node/50737

Nosaltres les dones

Estela Barnes de Carlotto, Argentina, (1930)

Aquesta mestressa de casa, de classe mitjana, casada amb Guido Carlotto i mare de quatre fills, mai s'havia dedicat a la política ni havia militat en cap partit polític fins que al novembre de 1977, en plena dictadura militar, la seva filla Laura va ser segrestada amb la seva parella. Set mesos després la jove donava a llum un nen, Guido, a l'Hospital Militar, emmanillada. Moments després del part la van adormir i traslladar de nou al camp de concentració La Cacha, on estava des del moment de la seva detenció. Dos mesos després va ser assassinada. El seu nét Guido, que ara té 30 anys, segueix sense aparèixer.

"Una societat que accepta semblant aberració com la tortura i l'assassinat és una societat malalta. I per poder curar-se ha de deixar de ser còmplice. No podem acceptar que hi hagi centenars de nois i noies que no sabem on són i deixar les coses tal com estan. Aquests nois són ostatges d'una dictadura que va acabar ", afirma Estela Barnes de Carlotto, presidenta de les Àvies de Plaça de Maig d'Argentina.

Des del 1977 l'organització Àvies de Plaça de Maig està en marxa. Van començar sent un col·lectiu molt auster i petit però poc a poc van reunint persones i forces fins a esdevenir un element essencial de la lluita contra la impunitat a l'Argentina. "Ja fa 31 anys que busco al costat de les Àvies als centenars de nadons robats per motius polítics i els seus pares, els nostres fills.

"Estimem en 500 els nadons robats durant el terrorisme d'Estat. Ja han passat 31 anys del començament de la recerca, i hem elaborat estratègies institucionals segons la situació politicosocial del país i l'edat dels nens buscats. Avui són homes i dones que en molts casos dubten de la seva identitat i vénen a les nostres oficines a buscar ajuda. El ritme del nostre treball és cada dia més intens, amb noves dinàmiques innovadores perquè ells i el ciutadà que té informació s'acostin a nosaltres ", conclou Estela.

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461