Maig núm. 99

"Quan una persona es normalitza en un nivell inacceptable de violència, llavors la pau prendrà molt, molt temps", Monica McWilliams (Guatemala, 1959). Política i acadèmica, va ser professora d'Estudis de la Dona i de Política Social a la Universitat d'Ulster i és investigadora a l'Institut de Justícia Transicional (Transitional Justice Institute). És co-fundadora de la Coalició de les Dones d'Irlanda del Nord (Northern Irland Women's Coalition). Ha estat representant a l'Assemblea d'Irlanda del Nord de 1998 fins al 2003. En l'actualitat, és l'alta responsable de la Comissió dels Drets Humans d'Irlanda del Nord (Northern Ireland Human Rights Commission). Els seus treballs han rebut diversos premis, entre d'altres, el premi John F. Kennedy al Valor (Profile in Courage Award) i el Premi Frank Cousins per a la Pau (Frank Cousins Peace Award). És també doctora honoris causa de diverses universitats.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CELEBRACIÓ DEL 28 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL PER L'ACCIÓ DE LA SALUT DE LES DONES

La celebració del 28 de maig pretén mobilitzar la població femenina, les i els joves i qualsevol altre moviment social preocupat pel deteriorament de la situació de la salut de les dones arreu i per la vetlla del compliment dels compromisos polítics internacionals en relació als drets reproductius.

Fulletó "La salut de les dones"de la col·lecció Genuïnes del Centre Dolors Piera.

Dins el marc del 28 de maig, el Centre Dolors Piera i L'Institut Català de dones presenten:

EXPOSICIÓ "QUIN TEMPS TENIM? L'ORGANITZACIÓ DE LA VIDA QUOTIDIANA"

EXPOSICIÓ "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTEM MITES?"

CURS D'ESTIU: CAUSES OCULTES DEL FRACÀS ESCOLAR I FORMES DE SUPERAR-LO DESDE LA COEDUCACIÓ

Activitats a Lleida  

GRUP DE REFLEXIÓ:"INTERSEXUALITATS I INTERGÈNERES"converses sobre temes de gènere dins l'Agenda Jove 2012.

DESCOBRINT FORTALESES

TALLER"EN FEMENÍ"

EXPOSICIÓ "DONES DEL PSUC"

CIUTAT "AMB LA MIRADA DE LES DONES"

JORNADA: "DONES: TEIXINT LLIGAMS, TEIXINT SALUT"

YOUTH TIME

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

XII JORNADES HISTÒRIA DEL TREBALL"TREBALL INFANTIL I GÈNERE"

CUIDANT DE LES PERSONES CUIDADORES

CURS SEMIPRESENCIAL"ANÀLISI DEL DISCURS FEMINISTA"

JORNADAS ASOCIATIVAS Y DE PARTICIPACIÓN:"IGUALADAD DE OPORTUNIDADES"

IV CONFERENCIA INTERNACIONAL"MUJER, GÉNERO Y DERECHO"

CURS D'EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA"EL ENFOQUE DE GÉNERO EN LAS CIENCIAS DE LA SALUD: HACIA UN CAMBIO NECESARIO"

JORNADES "GÈNERE I SISTEMA PENAL"

JORNADES "CIUTAT DE LES DONES. EL MÓN MONÀSTIC FEMENÍ I LA CONSTRUCCIÓ DE LA BARCELONA MEDIEVAL"

CURS "LA INTERVENCIÓ PSICOTERAPÈUTICA EN CASOS DE VIOLÈNCIES MASCLISTES O DE GÈNERE (BLOC 2)".

CONFERÈNCIA-TAULA RODONA" L'INICI DEL MALTRACTAMENT: L'ABÚS SUBTIL"

XXIII SEMINARI 2012 "EL FEMINISME DE LES MÉS JOVES"

X JORNADAS INTERNACIONLAES DE ESTUDIOS DE LA MUJER" TOPOGRAFÍAS DOMÉSTICAS Y DE GÉNERO"

II CONGRESO INTERDISCIPLINARIO SOBRE GÉNERO Y SOCIEDAD "LO PERSONAL ES POLÍTICO"

X ENCUENTRO IBEROAMERICANO DE "GÉNERO Y COMUNICACIÓN"

OBERTA PREINSCRIPCIÓ AL CURS SEMIPRESENCIAL INTERUNIVERSITARI"METODOLOGIA QUANTITATIVA I ANÀLISI DE FONTS DE DADES SECUNDÀRIES DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE"

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS DEL "3er CONGRÉS CATALÀ DE DONA DONA I SALUT MENTAL"

CRIDA PER LA "TERCERA EDICIÓ DE L'ESCOLA FEMINISTA D'ESTIU"

INSCRIPCIÓ OBERTA A LA "I JORNADA DE ACOSO SEXUAL EN EL ÁMBITO UNIVERSITARIO: EXPERIENCIAS Y NUEVOS RETOS EN LAS MEDIDAS DE PREVENCIÓN, DETECCIÓN, DETECCIÓN E INTERVENCIÓN"

Premis, beques i ajuts

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

CONVOCATÒRIA 2012 "VÍDEO DEL MINUT, SOTA EL TÍTOL TEMÀTIC: REVOLUCIÓ"

OBERTA CONVOCATÒRIA 2012 "BECA 8 DE MARÇ DE RECERCA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES DONES DE GIRONA"

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

PREMI"CORTOMETRAJES POR LA IGUALDAD"

Altres activitats

XERRADA:"L'ASSETJAMENT A L'ESPAI PÚBLIC I A LA FEINA"

XERRADA-COL·LOQUI: "REPRODUCCIÓ ASSISTIDA PER A DONES SOLES I PER PARELLES DEL MATEIX SEXE"

XERRADA-COL·LOQUI:"LA METERNITAT SUBROGADA, VENTRES DE LLOGUER I ELS SEUS EFECTES EN ELS COSSOS DE LES DONES"

TROBADA D'HOMES I DONES PER LA IGUALTAT, AMB EL TEMA"LA TROBADA AMB LES OMBRES: UNA MIRADA INTERNA AL LLOC ON VIUEN LES CONTRADICCIONS ENTRE LA MEVA IDEA D'IGUALTAT I ELS IMPULSOS INCONSCIENTS"

CLUB DE LECTURA "LLETRES DE DONES"

CICLE D'ENTREVISTES "VEUS DE DONES"

Notícies

EL GOVERN DISTINGEIX 15 ENTITATS I NOMÉS 5 DONES D'ENTRE 25 PERSONALITATS AMB LA CREU DE SANT JORDI

Font: La Independent             Escrit per : Redacció de La Independent

El guardó reconeix personalitats i entitats que han destacat pels seus serveis a Catalunya, en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Enguany les dones que rebran la distinció són: Núria Albó i Corrons, escriptora i mestra; Dolors Canal Vilarrasa, teligiosa de la Institució Xaveriana i educadora; Rosa Maria Carrasco i Azemar, directiva en l'àmbit del guiatge; Dolors Folch i Fornesa,professora universitària; i Isona Passola Vidal, productora, guionista i directora cinematogràfica.

A CATALUNYA NOMÉS UN 19% DE LES CÀTEDRES LES OCUPEN DONES

Font: ara.cat            Escrit per : Mònica L. Ferrado

En ciència, les dones encara son minoria en llocs de responsabilitat. Els laboratoris ofereixen més contractes estables als homes i les dones només ocupen un 19% de les càtedres universitàries

Avui, la majoria de persones que finalitzen estudis universitaris i amb millors notes son dones. També hi ha força dones que escullen fer doctorats. L'any 2009, una mica més de la meitat de les tesis van ser llegides per dones. Però el percentatge es va invertint conforme augmenta el grau dins la universitat. Només cobreixen un 37% de les places de professorat titular. I només suposen el 19% del personal catedràtic.

Als laboratoris la situació és similar. Segons dades de l'IDESCAT, al 2009, unes 10.000 dones treballaven com a investigadores, entre centres públics i privats, mentre que els homes investigadors son més de 16.000. I cal afegir una altra diferència. Els laboratoris privats, on els investigadors es paguen millor i poden accedir a contractes amb una major estabilitat, també prefereixen als homes. En concret, contracten el doble d'homes (7.325) que de dones (3.055).

FUTBOL FEMENÍ: UN PAS MÉS CAP A LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS?

Font: La Independent             Escrit per : Escrit per Mercè Carreras-Solanas, Directora de BSWomenB

El Barça podria destinar el 0,7% de la nòmina del primer equip masculí a finançar un salari i una promoció digna per al primer equip femení. Potenciar el futbol femení que és més tècnic i menys violent, ajudaria a reforçar els valors que defensa el Barça però, la resposta sempre que ho proposem és: "No és rendible". No, no és rendible promoure valors. Tampoc és rendible lluitar contra la violència de gènere: deu dones mortes aquest any i com si rés. Que hauria passat si un grup terrorista hagués assassinat a deu persones en tres mesos? Però quan es tracta de dones tot és més tolerable.

Acceptaríem que l'equip de Guardiola anés a Madrid a jugar en autocar? I perquè acceptem que ho faci l'equip de Xavi Llorens? Fan la mateixa feina però les condicions salarials i el respecte per la seva tasca no és ni de lluny el mateix. Haurem d'acceptar com a bo el títol del darrer llibre de Rosa Regàs "La desgracia de ser dona", ella justifica el títol dient que és una desgracia que per una mateixa feina uns siguin tant reconeguts i premiats i les altres tant poc.

Però sempre s'ens ha dit que hem de ser positives i creatives, doncs bé, aquí va la nostra proposta: el Barça podria destinar el 0,7% de la nòmina del primer equip masculí a finançar un salari i una promoció digna per al primer equip femení. L'equip de Xavi Llorens està tenint un comportament comparable al de Guardiola, o fins i tot millor doncs elles encapçalen la classificació a la lliga, tot això compaginant estudis i feina i amb uns sous que no les permeten viure amb dignitat, i sense rebre cap reconeixement.

Estem parlant d'un dret reconegut per tothom: el dret a la igualtat d'oportunitats. ¿Algú pot afirmar que qualsevol de les noies del primer equip femení si hagués estat entrenada amb la mateixa cura i els mateixos recursos que ho han estat els nois de la Masia no hauria pogut donar un rendiment semblant? No, ningú ho pot dir, perquè cap noia ha tingut la possibilitat de demostrar-ho. La Masia és una gran escola de valors i de lideratge, però reservada només a una part dels éssers humans, aquells que han tingut la sort de que tenint talent per al futbol no han tingut la desgracia de ser dones. El Barça podria aprofitar la seva marca de millor equip del mon i promoure Barcelona com a ciutat oberta i pionera de la defensa i la promoció de la igualtat d'oportunitats entre tots els éssers humans sense discriminacions de cap tipus, i tampoc per raó del seu sexe.

POLÈMICA PEL PROJECTE DE REFORMA DE LA LLEI DE L'AVORTAMENT "LA IDEA DE DONA DE GALLARDÓN INDIGNA DONES I OPOSICIÓ"

Font: elPeriódico.com           Escrit per : Redacció

Destacades dirigents socialistes i associacions de dones van carregar ahir contra Alberto Ruiz-Gallardón per les polèmiques declaracions en què el ministre de Justícia va donar suport dimarts el projectat enduriment de la llei de l'avortament en la idea que «la llibertat de maternitat és el que fa a les dones autènticament dones ». Aquestes paraules van provocar ahir un agre debat al Congrés entre la diputada socialista Patricia Hernández i el ministre, mentre que en les xarxes socials la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, insistia que el que fa homes als homes és «el respecte a les dones, a la seva llibertat », el que, segons ell, és« just el contrari »del que fa el ministre.

Les paraules de Gallardón van aixecar una onada de crítiques a les files socialistes. Per l'exministra de Defensa Carme Chacón, d'aquesta polèmica es desprèn una clara evidència: «Ni les dones som més autèntiques per ser mares ni els homes més intel · ligents per ser ministres». La diputada del PSOE Patricia Hernández va retreure al ministre la seva «obstinació a ser trending topic ofenent a les dones», i va afegir: «No reparteix els carnets de dones autèntiques». Hernández va exigir a Gallardón que precisi els casos de «violència estructural» sobre la dona perquè avorti que el ministre diu que té acreditats. Es referia així a una anterior i igualment controvertida declaració de Gallardón, que va assegurar que hi ha una violència de gènere «estructural» que obliga moltes dones a interrompre el seu embaràs. El ministre va replicar insistint en la seva idea d'endurir la llei de l'avortament. Va assegurar que intervindrà per defensar el dret de maternitat de les dones, encara que només existeixi un únic cas de dona que se senti pressionada. Gallardón fins i tot va recórrer a una cita de Martin Luther King en la qual l'activista nord-americà pels drets civils va afirmar: «Qualsevol injustícia contra una persona representa una amenaça contra totes les altres».

La Fundació Dones i la Federació de Dones Separades i Divorciades deplorar que el ministre redueixi el paper de la dona a la maternitat i van destacar que la funció de la dona no és només ser paridora. Ana María del Campo, presidenta de la federació, va afirmar que Gallardón «retrocedeix a passos de gegant a l'època de la dictadura», i va advertir que la reforma que planeja el Govern «tornarà a enviar l'avortament a la clandestinitat». Justícia presentarà a la tardor el primer esborrany del canvi legal, en el qual es penalitzarà l'avortament, excepte en una sèrie de supòsits, que probablement aniran acompanyats de límits temporals per impedir que una dona pugui avortar en avançat estat de gestació.

NOU MODEL D'ABORDATGE POLICIAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DOMÈSTICA I DE GÈNERE

Font: La Independent             Escrit per : Diva Criado P.

Aquest dilluns, Interior va presentar a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Granollers, el nou model d'abordatge policial contra la violència domèstica i de gènere. Van estar presents el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, la sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord, intendenta Alícia Moriana i el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, sotsinspector Jordi Santacatalina.

El Model d'Intervenció Policial s'emmarca dins del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica que desenvolupa la Unitat d'Atenció a les Víctimes, adscrita a la Direcció General d'Administració es Seguretat, i que col · labora amb un centenar d'agents que formen part dels grups d'atenció en diferents àrees bàsiques policials

El nou model d'abordatge policial suposa una millora en les tasques de seguiment, protecció i atenció que realitzen els agents i els Grups d'Atenció a les Víctimes (GAV), se'ls ha dotat de noves eines tecnològiques que inclouen nous procediments i instrucció sent una de les principals, el Servei Integral d'Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica (SIAV-VMD). Aquesta solució tecnològica, registra tota la informació relacionada amb l'entorn de la víctima que inclou: expedient policial, tipus de delicte, situació familiar, situacions de multireincidència i de maltractament sistemàtic per part de l'agressor. D'aquesta forma els agents tindran un protocol d'atenció i de seguiment més eficaç en tot el territori.

El risc de la víctima, també forma part d'aquesta nova eina policial, es durà a terme mitjançant un qüestionari de valoració del risc policial que tindrà en compte una sèrie d'indicadors crítics que permeten definir objectivament l'Agent que realitza el qüestionari quin és el nivell de protecció-seguiment que requereix la víctima

La solució integral d'atenció a les víctimes de Violència Masclista i Domèstica (SIAV - VMG) defineix tres models de protecció: Alt, Mitjà i Baix, i un quart supòsit que és l'absència de risc. L'objectiu del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes és prevenir els maltractaments amb una orientació en l'entorn de la víctima, estarà coordinada amb altres departaments de la Generalitat i altres institucions com l'Institut Català de de les Dones i amb el suport de la societat civil. Actualment la Regió Policial Metropolitana del Nord fa 5.294, seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica i disposa de 39 agents realitzant tasques dels GAV.

L'OIM ADVERTEIX SOBRE L'AUGMENT DEL 27% DE CASOS DE MENORS VÍCTIMES DE TRACTA

Font: La Independent             Escrit per : Redacció de La Independent

El portaveu de l'Organització Internacional per les Migracions (OIM), Jean Philippe Chauzy ha donat, en conferència de premsa a Ginebra aquest dimarts 3 d'abril, les dades més recents en matèria de tracta.

Ha advertit que el nombre de criatures víctimes de tracta va augmentar el 2011 i ha assolit un increment de 27% en tres anys només en els casos assistits per aquesta agència.

"L'OIM reporta que la xifra de nenes i nens víctimes de tracta als quals ha ajudat ha augmentat a 2.040 el 2011, un 27% per sobre dels 1.565 casos de 2008. Els nous números de l'Organització mostren, en canvi, que les persones adultes víctimes d'aquest flagell ateses per les 89 missions de l'OIM a 91 països durant el mateix període es van incrementar un 13% ", va detallar Chauzy. També ha assenyalat que el nombre de dones víctimes de trata s'ha mantingut estable durant aquests tres anys, però el d'homes ja pujat un 27%. Va afegir que la majoria dels homes són traficats amb propòsits d'explotació laboral.

Les dades de l'OIM indiquen que els casos de tràfic per explotació laboral van en augment mentre que els d'explotació sexual es van reduir de 2008 a 2011. Segons l'OIM, aquesta disminució respon a una major eficiència dels controls migratoris i fronterers, així com d'una major consciència pública i lleis nacionals més estrictes per combatre aquest flagell.

Nosaltres les dones

Malika Boussouf, Irlanda del Nord, (1954)

Psicòloga, periodista i escriptora. Des de 1985 treballa en diversos mitjans de comunicació a Algèria. El 2000 es converteix en directora de redacció del diari independent Le Soir d'Algérie, lloc del que dimitirà al febrer de 2006 com a protesta a la discriminació que patia pel fet de ser dona. Des de 2002 és membre de l'associació Femmes en Communication (Dones en Comunicació), on forma a joves periodistes sobre tècniques de reportatge. És coordinadora per al Magreb de la xarxa Un altaveu per al silenci, projecte de la Fundació Euroàrab en què participen onze dones periodistes d'Àfrica, el Magrib, Europa i Orient Pròxim. Actualment treballa en una novel·la sobre la violència contra les dones a Algèria.

Per exercir el periodisme va ser colpejada i ferida per la policia, agredida pels islamistes, duta davant dels tribunals ... Però la pitjor agressió per a aquesta reportera li va venir del seu propi diari, quan va saber que el seu sou era menor que el d'un company , home, que exercia el mateix càrrec que ella. Va dimitir sense dubtar-ho. Havia superat els anys més negres. Era febrer de 2006 quan diu:

"Després de 16 anys de lleialtat vaig descobrir per atzar que era víctima de sexisme i de discriminació salarial. El meu homòleg masculí havia arribat feia quatre anys i no posseïa ni la meva experiència ni la meva competència. Però guanyava el doble del meu sou ".

No s'ha rendit. Des de 2002, treballa com a formadora de joves periodistes en l'organització Femmes en Communication. I està escrivint el llibre més important de la seva vida.

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461