Juny núm. 100

"La decisió més important que la humanitat podria prendre avui és la de transformar la Declaració dels Drets dels Infants en una realitat universal"

Graça Machel (Mozambique, 1946). Llicenciada en Filologia Germànica per la Universitat de Lisboa (Portugal). Secretària d'Estat d'Educació i Cultura durant 1983-89. Presidenta de la Comissió d'Estudis de les Nacions Unides sobre l'Impacte dels Conflictes Armats en la Infància de 1994-1998. El 1998 va ser nomenada delegada d'UNICEF i presidenta de la Comissió Nacional de la UNESCO. També presideix "Gavi Fund Board", òrgan que finança la "Global Alliance for Vaccines and Immunication" (GAVI) i la "Fundaçao per o desenvolupament dóna Comunidade" (FDC). És promotora i membre de "The Elders" juntament amb el seu actual marit, Nelson Mandela. Va ser guardonada el 1995 amb la Medalla Nansen per les Nacions Unides pels seus treballs en defensa dels drets humans i de la infància. El 1998 va rebre el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional al costat de Fatiha Boudiaf, Rigoberta Menchú, Fatana Ishaq Gailani, Somaly Mam, Emma Bonino i Olayinka Kosovo Thomas pel seu treball en defensa i per la dignitat de la dona. El 2008 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MÀSTER EN AGENTS D'IGUALTAT PER A LES DONES: ÀMBIT RURAL

maio_catEl Màster Oficial On Line en Agents d'Igualtat d'Oportunitats per a les Dones a l'Àmbit Rural de la Facultat de Lletres ja ha obert el primer termini d'inscripció per al curs acadèmic 2012/2013. El màster té com a objectiu la formació de persones expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere a les tasques administratives i socials, i pretén respondre a la necessitat de formació específica de les persones responsables de portar a terme els plans d'igualtat i de protecció, és a dir, dels i les agents d'igualtat d'oportunitats. Consulteu els terminis de preinscripció i matrícula. Per a més informació, consulteu el programa en pdf del Màster en Agents d'Igualtat d'Oportunitat per a les Dones truqueu al telèfon 973706623 o consulteu la web.

EXPOSICIÓ "QUIN TEMPS TENIM? L'ORGANITZACIÓ DE LA VIDA QUOTIDIANA"

INSCRIPCIÓ OBERTA A LA "I JORNADA DE ACOSO SEXUAL EN EL ÁMBITO UNIVERSITARIO: EXPERIENCIAS Y NUEVOS RETOS EN LAS MEDIDAS DE PREVENCIÓN, DETECCIÓN, DETECCIÓN E INTERVENCIÓN" amb la participació del Centre Dolors Piera

CURS D'ESTIU: CAUSES OCULTES DEL FRACÀS ESCOLAR I FORMES DE SUPERAR-LO DESDE LA COEDUCACIÓ

Activitats a Lleida  

SESSIONS INFORMATIVES SOBRE "LA NOVA NORMATIVA DE TREBALLADORES I TREBALLADORS DE LA LLAR"

CURSOS D'ESTIU DE LA CREU ROJA "AGENTS D'IGUALTAT"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CURS SEMIPRESENCIAL"METODOLOGIA QUANTITATIVA I ANÀLISI DE L'ÚS DE LES FONTS DE DADES SECUNDÀRIES DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE"

SEMINARI "DONA, MEDI AMBIENT I DESENVOLUPAMENT"

2n COL·LOQUI INTERNACIONAL" TEORÍA LITERARIA: PROTOTIPOS, CUERPO, GÉNERO Y ESCRITURA"

I+G 2012 "IV CONGRESO UNIVERSITARIO NACIONAL INVESTIGACIÓN Y GÉNERO"

CONFERÈNCIA ANUAL IAFFE (INTERNATIONAL ASSOCIACTION FOR FEMINIST ECONOMICS) 2012 "Benestar social per al segle XXI: Teixint aliances des de l'economia feminista"

CURS ON-LINE "IGUALDAD DE OPORTUNIDADES: APLICACIÓN PRÁCTICA EN EL ÁMBITO JURÍDICO"

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS DEL "3r CONGRÉS CATALÀ DE DONA DONA I SALUT MENTAL"

IV CURS "GÉNERO Y POLÍTICAS PÚBLICAS:

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS 9è CONGRÉS ESTATAL "ISONOMIA: EMPRENDIMIENTO CON PERSPECTIVA DE GÉNERO EN LA ECONOMÍA SOCIAL"

Premis, beques i ajuts

PREMI "CORTOMETRAJES POR LA IGUALDAD"

IV CONCURS "MAGISTRALIA DE CREACIÓN MUSICAL PARA MUJERES"

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

TALLER D'ESCRIPTURA AUTOBIOGRÀFICA DIRIGIT A DONES DE TOTES LES EDATS " PER PERDRE LA POR A L'ESCRIPTURA" 

COL·LOQUI "EL LLENGUATGE SEXISTA EN L'ÀMBIT LABORAL"

20a MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA "NO MA"

TALLER D'AUTOEXIGÈNCIA "COM UN MODEL D'ABORTDATGE QUE INTEGRA EL QUE ÉS PSICOLÒGIC I EL MOVIMENT"

CRIDA DE COMUNICACIONS PER AL Nº 20 DE LA REVISTA FEMINISMO/S, QUE TÉ PER TÍTOL: "LA DIOSA Y EL PODER DE LAS MUJERES. REFLEXIONES SOBRE LA ESPIRITUALIDAD FEMENINA DEL SIGLO XXI"

PROJECCIÓ DEL "NOTICIUERO INTERCULTURAL: UN FUTURO DE CUIDADO"

IV FÒRUM MEDITERRANI DE DONES EMPRESÀRIES I MISSIÓ INTERNACIONAL D'EMPRESÀRIES CATALANES A ALGER

Notícies

NOVETAT DEL MES DE JUNY DEL C.E.D.D

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (C.E.D.D) us presenta les noves adquisicions:

Seré breve... de Marta Fernández Morales, una guía didàctica per a  l'anàlisi i explotació de curtmetratges desde la perspectiva de gènere. Conté un DVD amb els curts: Flores ; Lo que necesites selo yo ; Siete cafés por semana; Amores que matan; El puzzle; Nunca es domingo; Pantalones.

portada novedad

REVISTA DIGITAL"CON LA A"

Us convidem a conèixer Con la A, una revista digital, caracteritzada per la seva pluralitat, independència, tarannà crític, innovador i rigorós. Els seus articles estan elaborats des d'un tractament no sexista de la informació.

 

 

PRESENTACIÓ SENSE INDICADORS DE GÈNERE D'UN ESTUDI SOBRE EL CONSUM D'ADOLESCENTS CATALANS

Font: La Independent       Escrit per: Redacció

En la presentació que s'ha fet, per part del director de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Alfons Conesa, de l'estudi" Els joves i la presència de la publicitat en la seva vida quotidiana" no hi ha cap indicador diferencial entre noies i nois, entre els i les adolescents. En tota la presentació el tracte informatiu és: els adolescents i els joves.

L'estudi —elaborat per l'equip pedagògic de l'ECC i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a partir d'una mostra representativa de 1.443 estudiants catalans de Secundària d'entre 11 i 18 anys— diu que el 59% dels adolescents catalans identifica la publicitat amb els mitjans convencionals, sobretot audiovisuals, i relaciona les marques majoritàriament amb roba i complements, un 20% se situa en un perfil que la relaciona amb els mitjans no convencionals i, un 9% la relaciona amb tots dos mitjans indistintament.

Preguntats per la publicitat en general, el 88,64% reconeixia mitjans convencionals, davant el 7,66% que considerava mitjans no convencionals. Sobre la publicitat de marques concretes, tot i continuar donant importància majoritàriament als mitjans convencionals (en un 67,74%), augmentava la rellevància dels mitjans no convencionals fins al 24,17%.

L'estudi conclou que els joves catalans coneixen gran quantitat de marques. De fet, van citar un total de 543 marques diferents, un 33% més que en el primer estudi, realitzat al 2007. Així mateix, els joves enquestats associen a una mateixa marca gran diversitat de productes i serveis però destaquen molt especialment els productes de roba i complements, seguit a gran distància dels objectes personals i esport. Destaca, així mateix, el baix coneixement de marques associades a productes/serveis d'oci.

La prersentació d'aquest estudi ha coincidit amb amb el 9è aniversari de la creació de l'Escola del Consum de Catalunya (ECC): Des de la seva creació, a l'octubre de 2003, han assistit a les seves activitats educatives al voltant de 175.000 persones, entre alumnat, famílies i professionals del món de l'educació i del consum.

LA UNED RETIRA UN TEXT QUE CULPA LA DONA TREBALLADORA DE LA CRISI FAMILIAR

Font: elPeriódico.cat          Escrit per : Redacció

La Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), dependent del Ministeri d'Educació, va ordenar ahir la retirada d'un capítol d'un temari de l'examen d'accés per a més grans de 25 anys que culpa les dones treballadores de la crisi de la família. Sota el títol de Nocions jurídiques bàsiques, l'obra sosté que la crisi de la família actual està provocada per la generalització de l'ocupació laboral femenina, el control de la natalitat, el divorci o el matrimoni gai.

El rectorat ha demanat als autors, Manuel García Garrido i Federico Fernández de Buján, que reelaborin el conflictiu capítol, que va ser editat el 2008. La UNED va explicar a través d'un comunicat que lamenta que «la confusa redacció hagi provocat una interpretació diferent de la desitjada». Malgrat que entre la «sèrie de factors i fets» que han ocasionat la crisi de la família citen «la promiscuïtat sexual» i «les tècniques d'inseminació».

DONES MIGRADES: LA RETALLADA SANITÀRIA GENERA XENOFÒBIA

Font: La Independent          Escrit per : Drina Ergueta

Onze organitzacions de dones migrades, integrants de la Taula de treball sobre migració, gènere i desenvolupament, van emetre un comunicat en què fan dures crítiques a l'actual govern central per les retallades sanitàries aprovades i adverteixen sobre les seves conseqüències negatives. Afirmen que, amb les seves mesures, el govern vulnera drets i menyscaba el model d'estat, confon el "turisme sanitari" amb la immigració, deixa en situació d'indefensió a persones migrades - fet que finalment pot provocar una major despesa- evita el debat democràtic i impulsa el creixement d'actituds xenòfobes i racistes.

"Denunciem que les retallades sanitàries són una clara vulneració al dret a la salut, a una assistència sanitària pública, universal i de qualitat per a tothom ... expressem el nostre rebuig a les mesures aprovades ... que col·loquen en perill el manteniment d'aquest dret i s'estableixen mecanismes discriminatoris per a la població més vulnerable ", assenyala el comunicat.

El Decret Llei 16/2012, aprovat pel Consell de Ministres el passat 20 d'abril, "significa la negació de l'accés a la sanitat a les persones migrades i també a la joventut espanyola major de 26 anys que no ha accedit a la primera feina" , de manera que "l'actual govern demostra el seu clar interès de menyscabar el model d'estat social que reconeix la Constitució Espanyola". Igualment denuncien "l'intent de confondre el 'turisme sanitari' de la 'població migrada", ja que en el primer cas es tracta d' "estrangers rics" i l'ús del sistema sanitari d'aquests pot ser regulat i en el segon cas són persones estrangeres que treballen al país , en dures condicions, i en situació irregular, però que consumeixen i paguen impostos indirectes (IVA, taxes, etc.).

Les dones immigrants adverteixen que en deixar fora d'atenció a persones immigrants "irregulars" pot ocasionar "una greu situació d'indefensió" que en el cas d'aquelles i aquells que pateixin malalties cròniques acabarà finalment en "ingressos hospitalaris, els quals poden provocar una major despesa final ". Recorden que quan l'any 2000 no es reconeixia a l'Estat espanyol l'accés a la sanitat dels estrangers que es trobaven en situació irregular, aquesta mancança va provocar situacions de desassistència i fins i tot greus riscos sanitaris.

La Llei Orgànica d'Estrangeria 4/2000 va reconèixer el dret a l'assistència sanitària a totes les víctimes d'accidents, els nens i les dones embarassades i les persones estrangeres empadronades. La reforma de la normativa d'accés al sistema sanitari per la via del decret llei "suposa una nova sostracció a un debat democràtic i social que evidència les pretensions autoritàries d'un govern que menysprea el diàleg i la participació dels subjectes legitimats i dels agents afectats, alhora que genera novament falsos debats sobre el qüestionament de la immigració, que sens dubte redundaran en el creixement d'actituds xenòfobes i racistes", afirmen.

El 1985 el Tribunal Constitucional va establir que la persona estrangera és titular de drets fonamentals com a ésser humà, independentment de la seva situació legal.

"Saludem el compromís del personal mèdic que fa una crida a l'objecció de consciència per atendre totes les persones sense distinció de condició i posició social i origen", assenyalen per després demanar al Govern que "assumeixi la seva responsabilitat de vetllar per la vida i la integritat de les persones i que no promogui polítiques i pràctiques xenòfobes i populistes ".

JOVE, I A SOBRE, DONA

Font:  El País     Escrit per : Cristina Delgado

Cristina Guallar, de 28 anys, va trucar als seus amics fa unes setmanes per explicar-vos una gran notícia: li havien fet un contracte indefinit a la seva empresa. Ho va celebrar perquè es va sentir afortunada: es van acabar els contractes temporals. El sou, però, serà el mateix: uns 780 euros al mes. És auxiliar de clínica i treballa cuidant avis en un centre de dia de València. No se sent especialment desgraciada si mira al seu voltant. "És el sou que marca el conveni", diu resignada. Això, apunta la seva companya Cristina Vadillo, de 30 anys, és el més dur: cobren poc perquè és al que cotitza el seu treball avui en dia i és, possiblement, poc menys del que valdrà en 10 o 20 anys si no canvien les coses.

La cura d'ancians entra dins de la categoria de treball amb majoria de mà d'obra femenina, i aquests llocs de treball (atenció de persones, hostaleria, comerç ...) tenen tradicionalment remuneracions més baixes. En general les espanyoles cobren per hora, de mitjana, un 16% menys que els homes segons dades d'Eurostat i un 22% menys si es van a les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística. Els salaris més baixos en certs sectors i la permanència d'alguns rols tradicionals (que fan que persisteixi la idea que, per exemple, les tasques de la llar són coses de dones) no ajuden a que la bretxa laboral es tanqui. En els grups de major edat, de fet, es dilata més i més. Si en un moment de la vida és necessari que un membre d'una parella renunciï a part de la seva jornada o al lloc de treball, qui ho farà? Més enllà de les decisions personals, qui coure menys o tingui menys possibilitats de progressar en la seva carrera tindrà més punts.

"En teoria, dues persones que ocupen el mateix lloc, cobren igual. No obstant això, en conjunt homes i dones no cobren el mateix. Elles acumulen més pauses en la seva vida laboral, i això pesa ", explica Àngels Valls, professora del departament de Direcció de Persones i Organització d'Esade. Si són mares, potser necessitin una pausa. I en tornar al mercat laboral hauran perdut antiguitat. Pitjor encara: hauran perdut continuïtat en el desenvolupament de la seva carrera. El fet que la cura dels fills segueixi recaient fonamentalment en la dona fa que a la tornada moltes necessitin un horari que els permeti conciliar treball i llar. I els llocs de responsabilitat passaran de llarg. O potser mai visquin ni la primera ni la segona situació, però els seus caps pensin que algun dia ho faran, i això farà que trien a un home per al lloc, per tal d'estalviar-inconvenients futurs.

"Amb els menors de 25 anys ja es van apuntant els mateixos problemes en el futur", assenyala Valls. En l'Enquesta de Població Activa es pregunta a persones que no estan treballant el motiu pel qual estan inactives. Per als menors de 20, tant homes com dones, la causa majoritària per no buscar feina (93% dels inactius) són els estudis. A partir dels 30 anys, entre les dones baixa la taxa d'activitat i queda 10 punts per sota de la dels homes, en el 84% El motiu? El 57% de les dones que no busquen cap ocupació estan gen sa situació per cuidar nens, ancians o "altres responsabilitats familiars". Només el 5% dels homes al · leguen aquests motius.

En el cas de les ocupacions a temps parcial, el motiu principal és sempre, per a homes i dones, no haver trobat una ocupació a temps complet. Però la segona causa canvia per edat i per sexe: en les primeres etapes homes i dones recorren a aquest tipus d'ocupació per compaginar amb els estudis. A partir dels 30 anys, el 27% de les dones expliquen que és per tenir cura d'infants o persones dependents, respecte del 0,8% dels homes. Les dones, per tant, quan superen el llast de l'atur joventut (els grups d'edat que suporten la major desocupació) segueixen en una cursa d'obstacles marcada pel sexe.

Cristina Vadillo es va poder emancipar. "Perquè la meva parella sí que té un sou millor", aclareix. Entre dues, és més fàcil. Les factures pesen una mica menys. Però no sempre és senzill suportar el fet de dependre econòmicament de la parella. És el que li passa també a Leticia Sarabia. Té 29 anys i és llicenciada en Psicologia. "Però no he trobat res del meu", aclareix. Tampoc ha estat mai quieta. Actualment treballa en una empresa d'animació infantil. Organitzen festes o activitats en col · legis, bodes, centres comercials i el que surti. Només conformen l'empresa la seva cap i ella, així que carrega amb bona part del treball. "És molt absorbent", assegura. Cobra 900 euros al mes. Paga 900 euros al mes de lloguer, en una casa prop de Madrid. Els números, per tant, mai li sortirien si no fos perquè són dos. "Em resulta molt incòmode dependre de la meva parella. Sempre em van educar amb la idea que mai havia de dependre de ningú. Però no em queda altra. Si em quedés sense parella? Segurament hauria de tornar a casa dels meus pares ", reconeix. D'entre els seus amics, assegura, amb els mateixos estudis a ells els està anant millor que a elles.

"L'objectiu és que les dones joves no es troben en el futur els problemes que s'arrosseguen des de fa temps", diu Carmen Plaza, directora general de l'Institut de la Dona, que depèn del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. "Per arribar a aquest objectiu és fonamental la educar en la igualtat des de l'escola", assenyala. Almudena Fontecha, secretària d'Igualtat d'UGT, no ho veu tan clar: per a les dones joves l'arribada al mercat laboral, en qualsevol sector, suposa un xoc. "Aquesta generació s'ha format molt bé. Fins i tot millor que els seus companys: les dones són majoria a la universitat, treuen millors notes ... Els van dir que la formació era la porta per superar la desigualtat. Però els han mentit ", diu rotunda. "Quan arriben al mercat laboral, les dones es xoquen contra la discriminació. Els seus companys, amb els que van estudiar com a iguals, avancen millor. És un problema greu, perquè tindrem a una generació de dones frustrades ", assegura la sindicalista. La igualtat, diu, no és un luxe per als moments de bonança. És "una necessitat per construir un Estat de benestar"

Nosaltres les dones

Lydia Cacho, México, (1963)

Periodista, feminista, escriptora i defensora dels drets humans. Especialista en temes de gènere i violència en UNIFEM (Fons de Desenvolupament de Nacions Unides per a la Dona). Cofundadora de la Xarxa de Periodistes de Mèxic, Amèrica Central i Carib. És fundadora i directora en l'actualitat del Centre d'Atenció Externa per a Dones Maltractades a Cancún, CIAM. Ha estat guardonada amb premis com Human Rights Watch 2007, el Premi Mundial UNESCO-Guillermo Cano de Llibertat de Premsa 2008 i el Premi Llibertat d'Expressió 2008 que cada any atorga la Unió de Periodistes de València.

Lydia va ser educada en la llibertat per una mare feminista que des de petita li va mostrar la cara de la violència i de la pobresa a les zones més oblidades i castigades de Mèxic. Mentre la seva mare psicòloga treballava amb les dones oblidades, Lydia i els seus germans jugaven amb els fills d'aquestes dones. Va sentir molt aviat el dolor i el compromís, convivint i veient a aquells nens i nenes que no podien sostenir a les seves mans ni tan sols un llapis per dibuixar. Nens i nenes que no tenien l'energia per córrer darrere d'aquelles pilotes que els regalaven, nens que menjaven quan podien, un cop al dia. Quan Lydia preguntar a la mare el perquè, la seva mare li va respondre: "Per pura injustícia, Lydia. Per això com vosaltres sou unes privilegiades, teniu educació i mengeu tres vegades al dia, teniu l'obligació de preparar-vos per que les coses a Mèxic es transformin per construir un país lliure i digne ". I això va fer Lydia.

Cada dia de la seva vida va lluitar i lluita per la decència i dignitat del seu país i ho va fer en nom de totes les dones del seu país, enfrontant a l'abús ia la violació de menors. Denunciant les xarxes de pederàstia que a través de Cancún operen en el món sencer.

La lluita de Lydia no es va nodrir mai ni de la ràbia ni de la rancúnia, sinó de la veritable i profunda convicció de la necessitat que aquells que violen la llei i els drets humans han de rendir obligatòriament comptes davant tota la societat.

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461