Juliol núm. 101

"Nosaltres no lluitem contra la violència sinó que treballem per la pau"

Marcela Lagarde i dels Rios (Mèxic, 1948). Etnòloga i doctora en Antropologia. Professora dels postgraus de Sociologia i d'Antropologia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, així com del Diplomat en Estudis Feministes. Presidenta de la Xarxa Per la Vida i la Llibertat de les Dones. Presidenta de la Comissió Especial de Feminicidi de la Cambra de Diputats de Mèxic de la LIX Legislatura. Diputada promotora de la Llei general d'Accés de les Dones a Una Vida Lliure de Violència. Autora de diverses obres feministes. Néixer a Mèxic ha marcat la seva experiència. Al seu país la violència entra gairebé en el terreny de la mitologia amb un continu succeir de revolucions sagnants. La seva joventut va transcórrer a l'Amèrica Llatina de la revolució cubana. Ha viscut en un entorn de discursos bel·ligerants llibertaris o opressius que mai la van deixar indiferent. Tanmateix, la seva educació ha estat pacifista en un país exaltador de les revolucions: "Jo he optat sempre per la democràcia i per la pau". Treballar, com ho fa Marcela, per la millora de les condicions de vida de les dones al nostre planeta suposa posar el focus en la població que pateix les majors desigualtats i, alhora, en la població que atresora la major capacitat transformadora de tota la societat.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MÀSTER OFICIAL ONLINE EN AGENTS D'IGUALTAT PER A LES DONES: ÀMBIT RURAL

CURS D'ESPECIALISTA EN COMUNICACIÓ I IGUALTAT DE GÈNERE

PREMI DEL CONCURS D'ESPOTS AUDIOVISUALS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UdL

Activitats a Lleida  

CINEFORUM  "UNA PEL·LI, UN TASTET D'ESTIU"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CURS D'ESTIU "LA SITUACIÓ DE LA DONA DAVANT LA CRISI ECONÒMICA"

VII ESCOLA D'ESTIU "D'EDUCACIÓ EN COMUNICACIÓ, GÈNERE I MITJANS DE COMUNICACIÓ"

CURSOS "UNIVERSITAT D'ESTIU DONES 2012"

CURS D'ESTIU "DONES, MIGRACIÓ I INTERVENCIÓ SOCIAL: EINES PER UNA PRÀCTICA POLÍTICA"

I JORNADES "DONA I TREBALL"

 

CURS "CLAUS PER ENTENDRE EL SEGLE XXI: REPTES DE FUTUR DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE"

CURS "LA DONA A LES CULTURES MEDITERRÀNIES: DEL MITE AL BLOGGER"

CURS "REPRESENTACIÓ DE LA DONA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ"

CURS "TRENQUEM ESTEREOTIPS: NOVES MIRADES DE LA DONA ÀRAB I ORIENTAL A TRAVÉS DEL CINEMA"

JORNADA " L'HORITZÓ DE LA NOSTRA SOCIETAT: NOUS ROLS?"

IV CURS "GÉNERO Y POLÍTICAS PÚBLICAS:

CURS "COMUNICACIÓ, CULTURA I VIOLÈNCIA DE GÈNERE"

CURS D'ESTIU " SOCIETAT I ESCOLA DEMOCRÀTICA: COEDUCACIÓ PER A LA IGUALTAT, LA SALUT I LA PAU"

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS 9è CONGRÉS ESTATAL "ISONOMIA: EMPRENDIMIENTO CON PERSPECTIVA DE GÉNERO EN LA ECONOMÍA SOCIAL"

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS DEL "3er CONGRÉS CATALÀ DE DONA DONA I SALUT MENTAL"

Premis, beques i ajuts

NOVENA CONVOCATÒRIA D'AJUTS A LA RECERCA FRANCESCA BONNEMAISON 2012

CONVOCATÒRIA PER A LA CONCESSIÓ DE MICROCRÈDITS PER AFAVORIR L'AUTOCUPACIÓ FEMENINA I LA CREACIÓ D'EMPRESES PROMOGUDES PER DONES

SUBVENCIONS PER PLANS D'IGUALTAT A ENTORNS LABORALS

SETENA EDICIÓ DLES PREMIS FUNDE 2012

XVI CERTAMEN DE NARRATIVA "PREMI MARÍA DE MAETZU"

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

CONVOCATÒRIA " FEM ART'12 AFINITATS"

CONVOCATÒRIA PER A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS,  DEL Nº 20 DE LA REVISTA FEMINISMO/S, QUE TÉ PER TÍTOL: " LA DIOSA Y EL PODER DE LAS MUJERES. REFLEXIONES SOBRE LA ESPIRITUALIDAD FEMENINA DEL SIGLO XXI"

TROBADA "HOMBRES, CORRESPONSABILIDAD Y PATERNIDADES ACTIVAS. UNA REFLEXIÓN SOBRE LA NECESIDAD DE REFORMAR LOS PERMISOS DE PATERNIDAD Y MATERNIDAD EN ESPAÑA"

MÀSTER OFICIAL "DRET I VIOLÈNCIA DE GÈNERE DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA CURS 2012-2103"

MÀSTER EN FEMINISMES, MASCULINITATS I EQUITAT DE GÈNERE

Notícies

NOVETAT DEL MES DE JULIOL DEL C.E.D.D

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (C.E.D.D), amb seu a la biblioteca de Lleida:

Presenta una de les noves adquisicions, la publicació: El Doble sí : trabajo y maternidad : experiencias e innovaciones / María Benvenuti ... [et al.] ; traducció de Laura Mora Cabello de Alba, Dolores Santos FernándezMadrid : Horas y horas, D.L. 2011 ISBN 9788496004351.

Avui, són moltes les dones que no volen triar entre maternitat i treball. Les autores en diuen les dones del "doble sí": sí a la maternitat i sí a la feina. El llibre utilitza el mètode de la narració que han experimentat les dones de la Llibreria de Dones de Milà, per descobrir i explicar experiències, històries de dones que han estat capaços de compaginar les dues coses.

portada novedad editorial mar 2012

 

EL TELÈFON D'ATENCIÓ A LES DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA HA ATÈS 3.464 TRUCADES DEL PLA DE LLEIDA

Font: La Independent                                                                   Escrit per: La redacció de La Inependent

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer aquest 15 de juny a Lleida que la Línia d'atenció a les dones en situació de violència 900 900 120 ha atès des de la seva creació l'any 2001 fins l'any 20011, un total de 3.464 demandes d'atenció i informació de les comarques del Pla de Lleida i Solsonès. També ha destacat que el nombre de trucades que rep la Línia 900900120 mostra que es tracta d'un servei consolidat i necessari perquè les dones puguin sortir de les situacions de violència masclista.

LA CIÈNCIA ÉS COSA DE NOIES... GUAPES

Font:  El País Blogs Sociedad Mujeres, 25 juny 2012                      Escrit per: Alejandra Agudo 

Seguin en el seu lloc de treball o al pupitre de la universitat; miri al voltant i compti quantes de les seves companyes semblen models tretes de qualsevol revista femenina. ¿Poques? ¿Cap? ¿Moltes? Així és com s'ha imaginat la Comissió Europea que són les científiques: bé maquillades, pentinats de perruqueria, ulleres de sol, talons interminables, cintures de vespa i la manicura perfecta. El vídeo en el qual la institució convida a les joves a ser científiques ha causat tant enrenou a les xarxes socials per la imatge que presenta de les dones, que ha estat retirat de la pàgina web de la campanya Science: it 'sa girl thing (La ciència és cosa de noies), però segueix visible a Internet.

"Sexista" i "indignant", són els dos qualificatius més repetits pels internautes a la xarxa en els últims dies en referència al controvertit vídeo. A Espanya sota el hastag # cientificascontacones centenars de tuiters han difós el vídeo, les seves crítiques cap al mateix i la notícia de la seva retirada, que ha estat rebuda com un triomf de la ciutadania en les xarxes socials. L'usuari @ Sergioefe és el creador d'aquesta atiqueta. A Sergio, biòleg de 24 anys, li crida l'atenció que les joves portessin talons: "Ja és bastant dur passar tantes hores al dia en un laboratori sense haver de portar talons, així que imagina com serà portant-ne uns. La veritat és que no he vist a cap de les meves companyes amb talons al laboratori ". "Una científica de veritat està més a prop de portar Crocs que de portar les sabates del vídeo", afegeix. La seva crítica divendres passat va iniciar una cascada de comentaris. "Era masclista i inapropiat. Sembla voler dir que les dones només poden investigar cosmètics (com accentua el pintallavis del logo), o que només s'aconseguirà atreure la seva atenció si hi ha moda i maquillatge pel mig", diu. Tot i així, considera que la idea de la campanya és positiva.

En anglès, les mencions sobre el tema a Twitter han estat semblants amb l'etiqueta # sciencegirlthing. Però no només aquesta xarxa social ha estat el centre de les crítiques, desenes de vídeos a Youtube carreguen contra l'espot de la Comissió Europea. Altres ho parodien. Una noia s'estreny i puja els pits amb les mans i amb veu repipi afirma a càmera: "Hola, sóc una científica".

"El clip de 45 segons tenia la intenció de cridar l'atenció de les nenes (o adolescents), un públic al que fins ara ens ha estat molt difícil arribar amb missatges sobre la ciència", explica Michael Jennings, portaveu per a la Investigació de la Comissió Europea, Unitat d'Innovació i Ciència, des del correu electrònic de contacte de la campanya. "Lamentem si hem ofès a algú", afegeix. L'objectiu era, diu, animar-les a conèixer la campanya en detall, les carreres científiques que proposen, i que veiessin els testimonis de dones científiques, models de conducta. I això sembla que ho han aconseguit. "Els vídeos dels perfils han tingut 30.000 visites", afirma Jennings. Pel · lícules en les quals, per cert, no apareix cap espanyola.

En l'intent d'allunyar de l'estereotip de científics deixats i amb ulleres, han caigut, segons s'infereix dels comentaris rebuts, en l'estereotip de la bellesa femenina més propi d'anuncis de cosmètics (dones primes, perfectament maquillades ia la moda), que no ha agradat als internautes. Però sí a Maria A. Blasco, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, que ha defensat el vídeo al seu bloc a El Huffington Post. "L'estereotip contra el qual lluita el controvertit vídeo és precisament el que presenta a la ciència com una cosa solemne, avorrit, aliè a vida moderna, masculí (sempre és un noi el científic que apareix a la publicitat dels jocs per a nens) i, en definitiva, allunyat del que li interessa a una noia ambiciosa i talentosa de 13 a 17 anys ", escriu. La qüestió de fons és: És dolent que les dones-científiques o no-siguin guapes i s'arreglin?

Si bé, la polèmica al voltant del vídeo ha aconseguit un dels objectius de qualsevol campanya: cridar l'atenció sobre alguna cosa. En aquest cas, la importància d'atraure les dones a les carreres científiques. "La igualtat de gènere en la recerca i la innovació segueix sent un repte molt important i necessitem el suport més ampli possible per tenir èxit", demana Jennings. "Hem escoltat", afirma el portaveu de la campanya. Per això, davant les crítiques contra el vídeo, no només l'han retirat de la seva pàgina, sinó que han creat al seu compte de Twitter una llista de dones científiques "reals". Es poden proposar noms amb el hastag # realwomeninscience. Ja porten més de 500, algunes (no gaires) espanyoles.

Mira el vídeo aquí

LES DONES NO HEM PROVOCAT AQUESTA CRISI

Font: La Independent                             Escrit per: María Morrás i Marina Castells, professores de la UPF  

L'actual crisi social, econòmica i, com s'està demostrant, bàsicament financera ens ha posat les dones en una situació de desigualtat encara més gran que la que existia anteriorment. Malgrat els avenços que s'havien fet a partir de la lluita pels drets de les dones, estem assistint al deteriorament del poc benestar que havíem tastat.

La desaparició dels drets socials i laborals, la privatització de serveis públics, l'alt índex femení d'atur, la manca de mesures eficaces per a la conciliació laboral, familiar i personal, la marxa enrere de polítiques efectives que ens reconeguin com a subjectes... a banda de la manca de liquidesa de la majoria de famílies i les situacions de pobresa i precarietat que recauen bàsicament sobre el treball de les dones en l'àmbit familiar i domèstic ens han posat al centre de la crisi.

Entre els cursos d'estiu que ofereix la Universitat Pompeu Fabra, voldríem destacar precisament el que porta per títol "La Situació de la Dona davant la crisi econòmica".

Aquest curs reflexiona sobre com afecta i ha afectat el gènere, en aquesta difícil circumstància de crisi actual, en la relació que els individus han establert amb els àmbits que conformen la nostra societat. El curs parteix de l'anàlisi de la discriminació per raó de gènere que han patit les dones i estudia les polítiques públiques i estratègies que s'han adoptat per garantir la igualtat efectiva de dones i homes. D'aquestes s'ha de destacar el principi del "gender mainstreaming" o transversalitat, que el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides ha definit com al procés de valoració de les implicacions en homes i dones de qualsevol acció planejada, incloent la legislació, polítiques i programes en totes les àrees i nivells. Aquest curs aposta a més, com a estratègia complementària, per l'interdisciplinarietat, que permet aprofundir en l'anàlisi de les pràctiques, experiències i expectatives femenines.

Al nostre entendre, el coneixement i anàlisi de la realitat així com el poder descobrir eines que ens dotin de possibilitats i d'oportunitats per superar aquesta crisi són no només bones sinó del tot necessàries per superar-la. Tanmateix poder identificar els elements que han creat la crisi, que no hem estat pas les dones, i l'exploració dels drets que no ens poden ser negats és un exercici democràtic imprescindible i una presa de consciència fonamental.

EDITAT EL LLIBRE "SIMONE DE BEAUVOIR, FILOSOFIA, LITERATURA I VIDA"

Font: La Independent

Marta Segarra (Centre Dona i Literatura) i Àngels Santa (Universitat de Lleida) han editat el llibre Simone de Beauvoir, filosofía, literatura y vida (Peter Lang, 2012), un recull d'estudis presentats en el col·loqui internacional "Autour du Deuxième Sexe", que va tenir lloc a les universitats de Barcelona i Lleida el novembre de 2009. El volum pretén acostar-se a l'obra d'aquesta autora des de diferents punts de vista, amb un recorregut per les seves claus filosòfiques i la seva peculiar relació amb la literatura. Hi participen, a més de les editores, Françoise Collin, Béatrice Didier (École Normale Supérieure), Geneviève Fraisse (CNRS), Celia Amorós, Claude Benoit (Universitat de València), Marie-France Borot (Universitat de Barcelona), Joana Masó (Centre Dona i Literatura) i Martine Reid (Université Lille-III), entre d'altres. 

DANYS I RISCOS DE LES POLÍTIQUES SOBRE LA SALUT DE LES DONES- 2012

Font: La Independent                                 Escrit per: Fabiola Llanos

En l'informe de l'any passat sobre l'estat de les polítiques de salut envers les dones a Catalunya ja es posava l'èmfasi en els dos aspectes determinants: els efectes de la crisi sobre la salut de les dones i l'impacte de les retallades, iniciades pel Govern de la Generalitat, en els drets socials. Un any després, els problemes abans exposats lluny de millorar s'han aguditzat. Resum de l'informe 2012 dia internacional d'acció per a la salut de les dones "Els danys i riscos de les polítiques sobre la salut de les dones". CCOO - Catalunya.

La segona línia d'anàlisi és la falta d'informació actualitzada, ja que la major part de dades oficials disponibles a partir dels organismes públics corresponen al 2009, poques del 2010 i gairebé cap del 2011, situació agreujada perquè moltes d'aquestes dades no estan encara desagregades per gènere, com a la majoria de països desenvolupats. El document tracta d'altres aspectes que es consideren rellevants:, entre les quals els determinats socials de la salut, l'evolució de les demandes en temes de salut mental, els drets i la salut sexual i reproductiva, tenen especial importància.

Els factors que condicionen la salut de les persones no depenen exclusivament de l'herència genètica i els estils de vida, sinó també d'altres determinants (socials, econòmics, culturals i ambientals) com l'accés a l'alimentació, l'aigua i la higiene, el nivell educatiu, l'accés al mercat laboral i les condicions de treball, l'habitatge, les xarxes socials i comunitàries o la política social i la dinàmica interna de les llars, entre d'altres, camps on no és infreqüent trobar importants desigualtats de gènere.

L'àmbit social de la salut es creua amb els rols de gènere. Així, analitzant els salaris s'identifica que el guany mitjà anual per treballadora representa el 78% del que correspon als homes, amb una vida laboral més curta, el que es reflecteix en la quantia de la pensió percebuda.

En la cura informal dins de la família, la dona es qui assumeix aquest rol de cuidadora la impossibilita de convertir-se en receptora de cures. I les dades son significatives: l'any 2008, el 79,7% de les persones ocupades a temps parcial a conseqüència de les seves responsabilitats familiars en la cura de persones dependents, eren dones.

El mes d'abril del 2012 deixa una xifra de 635.721 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya, el que significa un increment interanual del 5,7% (34.180 aturats i aturades registrats més que fa un any). Mentre que el nombre de dones al atur augmenta en un 6,2% respecte de l'abril de 2011, els homes ho fan en menor mesura amb un 5,2%. Aquestes dades s'incrementen si utilitzem les dades de l'Enquesta de població activa del primer trimestre de 2012, on a Catalunya tenim 836.900 persones aturades de les quals 385.600 (46'07%) són dones.

El resultat és que les desigualtats en salut tenen una important dimensió de gènere, ja que encara que les dones viuen més que els homes, passen més part de la seva vida amb "mala salut". Així, el percentatge d'anys de vida amb bona salut sobre l'esperança de vida en néixer aconsegueix el 81,2% per als homes i tant sols un 74,8% per a les dones. La desigualtat de gènere és també visible en la valoració subjectiva de l'estat de salut: un 30,47% de dones qualifica el seu estat de salut com a regular, dolent o molt dolent, mentre que només el 21,38% dels homes coincideix en aquesta valoració, patró que es reprodueix en la majoria dels països europeus. Per contra, els indicadors sobre hàbits de vida (sobrepès/obesitat, activitat física, consum de fruites i verdures o de tabac, alcohol i drogues) mostren que els homes es troben en una situació de risc superior.

Consulta l'informe aquí

Nosaltres les dones

Ding Zilinl, Xina, (1936)

Professora de Filosofia a la Universitat de Renmin a Pequín fins a 1991. Nominada per al Premi Nobel de la Pau el 2003, ha rebut el Premi Vasyl Stus "Freedom-to-Write" el 2007. Forma part de l'organització Mares de Tiananmen.

"Explica la veritat, rebutja l'oblit, busca la justícia, desperta la consciència". Aquest és l'eslògan de la xarxa Tiananmen Mother (Les Mares de Tiananmen) composta per dones que mai van renunciar a les seves reivindicacions des que els seus fills fossin assassinats en la nit del 4 de juny de 1989 a Pequín per les tropes de l'exèrcit xinès.

En la seva recerca de la justícia, l'associació Les Mares de Tiananmen reivindica que s'organitzi una investigació independent sobre els fets del 4 de juny, que es publiquin les conclusions i que es donin a conèixer les identitats de les persones assassinades. També exigeixen que s'expliqui en quines circumstàncies van morir els seus fills i que s'ofereixin compensacions per a les famílies. I defensen l'obligació de censurar als responsables polítics de la massacre. Aquestes tres exigències han estat, ja diverses vegades, dirigides al Govern xinès, sempre de la manera més pacífica i formal, sense resultats aparents.

L'associació Les Mares de Tiananmen persisteix en la seva empresa, tot i els intents per part del Govern de "arreglar" els casos de manera individual. "La justícia que volem està basada en els drets i la dignitat pròpia de cada humà. No es pot comprar. Per això persistim i seguirem persistint ", diu Ding Zilin.

A data d'avui, el combat de Ding continua perpetuant-: és el mateix. Sempre intentant anar més enllà de les demandes de reconeixement i de reparació cap a les víctimes del 4 de juny. Tracta de canviar una societat on les il·llegalitats socials són indiscutibles i la democràcia brilla per la seva absència. Les revoltes populars són cada vegada més freqüents a la Xina i són el resultat de la insatisfacció general del poble davant les injustícies socials i la corrupció, diu Ding. "Crec que només una solució justa i imparcial al que va passar el 4 de juny pot aturar la corrupció. Xina necessita un canvi gradual, en pau. Només d'aquesta manera, la nostra societat pot mantenir en estabilitat. L'estabilitat social no consisteix a tenir el gallet fàcil, en poder i influències, o en deliberadament oblidar el passat ".

Ding té més de 70 anys i una salut fràgil però confia en el futur: "encara que hagin perdut les seves vides [els joves], crec que la història no oblidarà la seva entrega".

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461