Setembre núm. 102

"Faig una crida a les dones de tot el món, joves i velles, perquè estimin només a aquells homes que estan disposats a manifestar-se clarament contra la violència"

Petra Karin Kelly (Alemanya, 1947-1992). Va estudiar Relacions Internacionals a Washington i un Màster en Ciències Polítiques i Integració Europea, a la Universitat d'Amsterdam. Va ser funcionària de la Comunitat Econòmica Europea, va pertànyer al Partit Socialista Alemany (SPD) fins a la creació de Die Grünen (Els Verds), el partit ecologista alemany que ella va contribuir a fundar el 1979. Va ser parlamentària verd des de 1982 fins 1987. Ecologista, pacifista i feminista, va treballar intensament contra les armes nuclears. Es va implicar també en la lluita pel respecte als drets humans al Tibet i la millora de les vides dels nens i nenes amb càncer. Defensava la no-violència i la tendresa en la política, una política a la qual ella pensava que calia afegir esperança i cor.Va viure en primera persona els esdeveniments dramàtics que van marcar una època: el moviment contra la guerra del Vietnam, l'assassinat de Martin Luther King i el de Robert Kennedy. La lectura del llibre de Henry David Thoreau, Desobediència Civil (On the Duty of Civil Disobedience) i la seva posada en pràctica per Martin Luther King li van acostar a la no-violència i van constituir una guia que mai va abandonar.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MÀSTER OFICIAL ONLINE EN AGENTS D'IGUALTAT PER A LES DONES: ÀMBIT RURAL

CURS D'ESPECIALISTA EN COMUNICACIÓ I IGUALTAT DE GÈNERE

PREMI DEL CONCURS D'ESPOTS AUDIOVISUALS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UdL

Activitats a Lleida  

III PREMI CANDI VILLAFAÑE DE PROJECTES DE PROMOCIÓ D'IGUALTATS D'OPORTUNITATS

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

IX CONGRÉS ESTATAL ISONIMÍA SOBRE LA IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES "EMPODERAMIENTO CON PERSPECTIVA DE GÉNERO EN LA ECONOMÍA SOCIAL"

II CONGRÉS INTERNACIONAL DE "LIDERATGE FEMENÍ LIFE'12"

Premis, beques i ajuts

V PREMI SIEM D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA CONCEPCIÓN GIMENO DE FLAQUER

SUBVENCIONS PER PLANS D'IGUALTAT A ENTORNS LABORALS

SETENA EDICIÓ DELS PREMIS FUNDE 2012

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

EXPOSICIÓ "DONES GRANS, GRANS DONES "

EXPOSICIÓ "DONES D'EMPRESA"

EXPOSICIÓ "MIRALL DE DONA"

CRIDA DE COMUNICACIONS PER AL "3r CONGRÉS CATALÀ DE DONA I SALUT MENTAL"

MÀSTER OFICIAL "DRET I VIOLÈNCIA DE GÈNERE DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA CURS 2012-2103"

MÀSTER EN FEMINISMES, MASCULINITATS I EQUITAT DE GÈNERE

EXPOSICIÓ "VEÏNES CIUTADANES"

Notícies

NOVETATS DEL CEDD

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions, la publicació: Violencia escolar y de género: Conceptualización y retos educativos. L'autor és Antonio Daniel García Rojas. Publicat per la Universidad de Huelva l'any 2012. ISBN 9788415147367.

portada novedad editorial abril 2012

La violència és una constant en el nostre context sociocultural. Totes les persones a través dels mitjans de comunicació (mass media) som conscients que la realitat que ens envolta està marcada constantment amb morts de joves als carrers per una simple baralla, maltractaments físics i psíquics, fonamentalment a menors ia dones dins del pròpia llar, destrosses en la infraestructura i el material dels centres educatius, agressions verbals i físiques a iguals, als pares / mares i al professorat, etc. L'assetjament escolar i la violència de gènere són un problema en la nostra societat actual, en què el professorat ha de centrar els seus esforços per aconseguir que la tolerància i el respecte siguin actituds pròpies en la convivència dels centres educatius. En aquest llibre s'aborda conceptualment la violència en les seves múltiples manifestacions aprofundint en la violència de gènere a nivell legislatiu i educatiu. Es proposen actuacions per a la millora de la convivència en els centres analitzant la normativa que empara a aquesta, així com la influència dels mitjans de comunicació. D'altra banda, ressenyar que aquest llibre és un treball d'innovació pedagògica, perquè procedeix del desig, de la voluntat de voler canviar i fer petites innovacions, més que grans. El més difícil de la innovació no és que sorgeixi en un moment determinat, sinó com mantenir-la i consolidar-la. La innovació requereix temps i assossec, hem de reapropiar del temps, és a dir, tenir paciència per aconseguir els objectius en educació per a la convivència i la igualtat de gènere. En innovació no valen les ocurrències, és necessària la formació i la reflexió. La innovació és un risc, però cal aventurar, cal experimentar, tenint sempre en compte que la innovació inclou el dret a equivocar-se.

 

PROGRAMA: ESTIMAR NO FA MAL "VIU L'AMOR LLIURE DE VIOLÈNCIA" DE PREVENCIÓ DE RELACIONS ABUSIVES ENTRE JOVES

Font: Institut Català de les Dones                                                 Escrit per: ICD recull de premsa

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el secretari de Família, Ramon Terrassa, han comparegut aquesta tarda davant la Comissió d'Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya per informar sobre les polítiques en la lluita contra la violència masclista. Durant la seva compareixença, la presidenta de l'ICD, ha presentat els detalls del Programa de prevenció de relacions abusives "Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència", que s'adreça a la població d'entre 10 i 19 anys, així com a professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, i a pares i mares d'adolescents.

En la seva intervenció, Montse Gatell ha reiterat el compromís de tot el Govern en la lluita contra la violència masclista i ha subratllat que "el nou programa començarà a l'etapa de primària i dóna resposta a la necessitat que la prevenció de les relacions abusives en les relacions sentimentals sigui una sèrie de valors que es transmeten de manera constant i dilatada en el temps, anant més enllà de la influència que suposa una sessió puntual".

"Estimar no fa mal" té per objectiu dotar els i les professionals que treballen directament amb joves adolescents de les competències necessàries per poder fer actuacions de prevenció en aquest camp i incorporar elements de prevenció en matèria de violència masclista en el seu treball diari. Pel que fa als cursos adreçats al jovent adolescent, l'objectiu és fomentar actituds i creences igualitàries, mostrant nous models de feminitat i masculinitat i promoure la reflexió al voltant dels comportaments abusius vinculats als rols de gènere.

El programa també inclou actuacions adreçades a sensibilitzar a pares i mares d'adolescents sobre la violència masclista per dotar-los d'eines de prevenció i detecció i acompanyament dels seus fills i filles. Totes aquestes actuacions es duran a terme a través de sessions de sensibilització, tallers i formació especialitzada. Per altra banda, s'inicia una nova línia de treball que facilita formació en prevenció de violència masclista als i les professionals dels circuits territorials per a l'abordatge de la violència masclista, especialment els que treballen amb població jove i adolescent.

Les actuacions d'"Estimar no fa mal" s'inclouen en el Programa d'Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015. Aquest curs s'ha dut a terme una experiència pilot per a la inclusió de formació en prevenció de relacions abusives dins la parella en el currículum educatiu de l'alumnat de segon curs dels cicles formatius de grau superior (CFGS) d'Integració Social, i d'Animació Sociocultural. Les persones que han fet aquesta formació exerciran al llarg de la seva carrera professional tasques d'intervenció en àmbits de lleure, educatius i socials, i oferiran tallers de prevenció adreçats a l'alumnat d'ESO, PQPI (Programes de qualificació professional inicial) i cicles formatius de Grau Mitjà.

Cal destacar que el proper curs el Departament d'Ensenyament oferirà al professorat de secundària i, en especial al professorat dels CFGS d'Integració Social, i d'Animació Sociocultural, formació específica en prevenció de violència masclista. La formació al professorat d'aquets dos cicles donarà continuïtat a l'experiència pilot, que finalitzarà l'any 2103, on s'hauran format aproximadament 975 alumnes d'Integració Social i 200 d'Animació Sociocultural, arribant a fer tallers de sensibilització a 7.400 nois i noies. La inclusió permanent de formació en prevenció en violència masclista dins el CFGS d'Animació Sociocultural serà una realitat durant el curs 2012-2013 i al CFGS d'Integració Social la incorporació finalitzarà el curs 2013-2014. El Programa compta amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut, del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d'Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.

El secretari de Família, Ramon Terrrassa, ha anunciat durant la seva intervenció en la Comissió d'Igualtat de les Persones que el Departament incorporarà properament tres nous recursos a la Xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista i els seus fills i filles. "L'obertura d'aquests tres nous serveis és un pas més en el desplegament de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista", ha explicat Terrassa durant la seva compareixença.

En concret, es posaran en funcionament dos nous Serveis Tècnics de Punt de Trobada a Mataró i Badalona i un nou Servei d'Intervenció Especialitzada a Lleida. Els dos primers son espais destinats a atendre en un lloc neutral i transitori i en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar. Els Punts de Trobada contribueixen a donar compliment dels drets de comunicació i relació dels fills i filles establert per als processos de separació o divorci dels progenitors, amb la finalitat d'assegurar la protecció del menor. El Servei d'Intervenció Especialitzada de Lleida serà el setè d'aquest tipus que s'obre a Catalunya. Aquest servei oferirà atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, així com als seus fills i filles.

 

FER EL CAFÈ NO ÉS CUINAR

Font: El País Blogs sociedad, Mujeres                                             Escrit per:  Alejandra Agudo

Una jove, no arriba als 30 anys, li diu a una altra amiga mentre prenen un cafè en un recés del treball: "Jo tinc molta sort, el meu marit m'ajuda amb la casa". Aquesta frase, i que ha vingut a impartir un curs sobre literatura a la Universitat Menéndez Pelayo a Santander, és l'excusa per conversar sobre la situació actual de la dona en la societat amb Ana María Moix. L'escriptora, el nom va moltes vegades acompanyat en les cròniques amb la indicació "germana de Terenci Moix", més que amb un llistat de les seves obres, és feminista i ho diu. Durant anys va posar la seva ploma al servei de la lluita feminista en una editorial i una publicació l'objecte no era més que aquest. "En Vindicació Feminista volíem conscienciar les dones", diu.

Cigarret a la mà, fuma tabac d'embolicar i sense filtre, vestit jaqueta blanc i parla pausadament. "Les coses han canviat; hi ha lluites que es van guanyar com el divorci, l'ús d'anticonceptius ... la situació abans era medieval". "Però no cal donar les coses per aconseguides", adverteix. "Molts homes diuen que a casa cuinen tots dos, però en realitat el que ells fan és el cafè. La dona esta doblement explotada, perquè treballa però segueix encarregant-se de la casa. En aquest últim aspecte no ha canviat res. Les dones d'ara no sé com ho fan: han d'estar guapes, portar la casa, tenir cura dels malalts de la llar, els nens i treballar. No sé d'on treuen el temps ". Per Moix el gran repte feminista del segle XXI és que el treball "domèstic sigui dels dos". De debò i no de parauleta.

Fa 30 anys dones com Moix van lluitar als carrers, a l'escenari públic de la premsa i la literatura, per drets que avui estan assumits. "De vegades les filles de les meves amigues em diuen que érem unes boges que no portàvem sostenidor, però érem una mica més que això", reivindica. "Els dic: estimades, gràcies a allò tu t'has pogut divorciar i avortar quan has volgut". La igualtat avui, però, ha de inculcar a l'escola, segons Moix. La lluita feminista tal com la recorda ja no existeix, però la que hi ha segueix estigmatitzada. "Els homes comprenen el problema, molts van de progres, però no el tenen interioritzat i rebutgen que es parli d'aquests temes", diu Moix. Fins i tot tem que calgui reprendre velles reivindicacions. "Amb el PP la recessió en temes d'igualtat es nota. En l'avortament ja ha hagut una regressió ", lamenta.

En el seu camp, Moix també reconeix masclisme. Tenen les dones intel·llectuals, les escriptores, el mateix reconeixement que els homes? "No, els jurats dels premis sempre són homes. Dones que escriuen n'hi ha. I venen, però que els homes siguin els que decideixen ve de costum de segles. A més, les dones quan parlem d'intel·llectuals citem a homes. Els homes no parlen de dones ". Moix pensa que és molt difícil canviar aquest domini dels homes que ve de molt enrere, però té esperança en la gent jove i l'educació des de l'escola. Són les dones les que han d'anar propiciant els canvis.

Els reptes ara són menys tangibles que fa 30 anys, com la bretxa salarial entre homes i dones, la repartició de tasques a la casa o qui assumeix la cura dels fills. "Ara el masclisme és més subtil, llevat de la violència de gènere", afirma Moix. Insisteix que els maltractaments són una xacra, i en aquest cas, sí que creu que són els homes els que han de liderar la lluita per acabar amb ella. "Si fos al revés, que les dones matessin als seus marits, el problema ja estaria resolt, haurien fet lleis. No vull dir que els jutges o les forces policials estiguin contents amb això. Però de ser homes les víctimes, no existiria ". Per a l'escriptora l'eradicació de la violència masclista ha de venir dels que, precisament, tenen el poder en aquests moments: els homes. I afegeix: "Hi hauria d'haver una manifestació diària".

Després d'una hora de conversa gaudint de la brisa del mar, Moix acaba la seva cigarreta que ha fumat per etapes. Torna a classe en el curs que imparteix. Parlarà d'Ana María Matute, qui esmenta en gairebé totes les seves conferències. Ella sí que es recorda de les dones literates. I dels homes. No dóna classes de feminisme, però és una feminista fent classes, i això es nota. Potser en les petites converses continuï el camí cap a la igualtat que va començar amb la incorporació de la dona al treball després de la II Guerra Mundial - "Sempre hi ha una motivació econòmica" - i conclourà el dia en què les dones siguin les que fan el cafè després del menjar. Només el cafè.

Nosaltres les dones

Shirin Ebadi, Iran, (1947)

Advocada iraniana i activista pels drets humans. Es va graduar en Dret a la Universitat de Teheran i entre 1975 i 1979 va ser presidenta de la Cort de Teheran, a més d'esdevenir una de les primeres dones jutges de l'Iran. El 2003 va rebre el Premi Nobel de la Pau pel seu treball en la promoció de la democràcia i els drets humans, convertint-se en la primera ciutadana iraniana i dona musulmana a rebre aquest premi.

Shirin Ebadi va néixer al nord de l'Iran. El seu pare era professor de Dret i des de petit sempre va tenir un fort sentit de la justícia. Va ser això el que la va portar a triar com a camp d'estudi el Dret i entre 1975 i 1979 va ser presidenta de la Cort de Teheran, a més d'esdevenir una de les primeres dones jutges de l'Iran. "Jo sempre he cregut que les lleis han de servir per fer justícia, i quan això falla cal trobar els camins per assegurar-se que això es compleix", diu.

A aquesta tasca ha dedicat part de la seva vida. Com advocada, ha defensat als presos polítics i s'ha ocupat de casos controvertits com la defensa de famílies d'escriptors i intel·lectuals que van ser assassinats pel règim dels aiatol·làs. Va fundar l'Associació per al Suport als Drets dels Nens i Nenes i, juntament amb un grup d'advocats, ofereix serveis legals gratuïts als demandats per motius polítics ia aquells que són enviats a la presó per raons ideològiques. "Totes les persones tenen dret a ser defensades", afirma amb rotunditat, quan explica que actualment està defensant a un grup de persones de la religió bahai. A l'Iran el càstig que se li dóna a una persona que canvia de religió és la pena de mort. També són freqüents les execucions de menors, les lapidacions i altres càstigs corporals que violen les convencions internacionals, que el Govern de l'Iran ha subscrit.

Shirin Ebadi va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2003 pels seus esforços a favor de la democratització i els drets humans i pel seu compromís a favor dels drets de les dones i els nens. Com a dona iraniana i musulmana, és una referència per a les dones del món islàmic en la seva lluita per la igualtat de drets."Ni les amenaces, ni les crítiques em van a silenciar, ni faran que abandoni l'Iran", afirma Shirin Ebadi. "Jo respecto les lleis de l'Iran i actuo en el marc legal establert". Advoca per una nova interpretació de la llei islàmica que estigui en harmonia amb la democràcia, la igualtat entre homes i dones, la llibertat religiosa i d'expressió.

Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461