Novembre núm. 104

"La pau era i serà l'ideal humà d'un món en llibertat, igualtat i justícia. No hi ha pau amb fam " 

Vera Grabe (Colombia, 1951). Va estudiar Antropologia. Va començar la seva militància política i va ser confundadora del M-19, una organtizació política-militar. A més, va ser representant de la Càmera i senadora per l'Aliança Democràtica M-19. També, es va convertir en consellera per als Drets Humans de l'Ambaixada de Colombia, a Espanya. Actualment és investigadora a l'Observatori de Pau, a Bogotà, sobre aspectes d'educació i cultura.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

PREMI DEL CONCURS D'ESPOTS AUDIOVISUALS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UdL

PER QUÈ NO PUC FER-HO?

EXPOSICIÓ LA MIRADA INVISIBLE

9È CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

CURS DE LLIURE ELECCIÓ: VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LES UNIVERSITATS?

Activitats a Lleida  

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

TALENT PER COMPARTIR. DIGUES NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA!

JORNADES XXVII DE SUPORT PSICOSOCIAL A INFANTS I JOVES EN ENTORNS DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

Entrada lliure fins a completar l'aforament

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

JORNADA D'ACCIÓ FORMATIVA SOBRE L'ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE EN L'ÀMBIT LABORAL. QUIN ÉS EL TEU CAMÍ?

CURS ON-LINE: ESPECIALITZACIÓ EN AGENT D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS DE DONES I HOMES

I JORNADES INTERNACIONALS SOBRE ESTRATÈGIES FEMINISTES PER AL DESENVOLUPAMENT

IV JORNADA DE DEBAT SOBRE EL REPERTORI TEATRAL CATALÀ: DONA I TEATRE

II JORNADES DE RECERCA DE L'INSTITUT INTERUNIVERSITARI D'ESTUDIS DE DONES I GÈNERE (IIEDG)

II JORNADES D'INVESTIGACIÓ: DONES I HOMES DEL SEGLE XXI. REPTES DEL FEMINISME

III JORNADES DE COEDUCACIÓ: PROPOSTES DE TREBALL A L' AULA

VIII SEMINARI ESTATAL ISONOMIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE: APRENEM PER AL BON TRACTE O PER A LA VIOLÈNCIA?

JORNADA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN JOVES I ADOLESCENTS: EL MIRATGE DE L'ASCENS. CAUSES I SUPERACIÓ DES DE LA RECERCA

JORNADES: COS, SEXUALITAT I PODER EN EL MÓN ANTIC

II JORNADES D'INNOVACIÓ EN GÈNERE. DOCÈNCIA E INVESTIGACIÓ

Premis, beques i ajuts

CONCURS DE MICRORELATS "420 caràcters per unes relacions en igualtat"

  • Organitza: Institut Català de les Dones
  • Objectius: Iniciativa de sensibilització de l'Institut Català de les Dones amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones i consisteix en escriure al facebook de l'ICD un relat literari de com a màxim 420 caràcters que mostri relacions de parella basades en el respecte i la igualtat.
  • Termini: 9 de novembre de 2012
  • Més informació: Consulta les bases

IV EDICIÓ DEL CONCURS (RE)IMAGINA'T. FEM UN ESPOT NO SEXISTA!

  • Data: Inscripcions fins al 15 de novembre de 2012
  • Lloc: Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació
  • Organitza: Els Ajuntaments que formen part de l'Observatori de les Dones
  • Inscripció: A la pàgina web de l'Observatori
  • Dirigit a: Joves d'entre 14 i 18 anys 
  • Més informació: http://observatoridelesdones.org/remaginat/reimaginat_joves.html#4. Tel.: 93 216 00 04

XVI EDICIÓ DEL PREMIO LEONOR DE GUZMÁN

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

TAULA RODONA: RADIOGRAFIA DE LES DONES GRANS A CATALUNYA

Notícies

NOVETATS DEL CEDD

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions, la publicació: Tratamiento y representación de las mujeres en las teleseries emitidas por las cadenas de televisión de ámbito nacional, estudi realitzat per Red2Red Consultores. Publicat per l'Instituto de la Mujer 2003. ISBN 97884779995.  

L'INJUSTIFICABLE "CONSENTIMENT" DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE I ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Escrit per Diva Criado. La Independent dijous, 25 d'octubre de 2012 18:02

Segons dades estadístiques de l'observatori de violència de gènere, en el que va de l'any ja són 38 les víctimes de violència masclista a l'Estat espanyol, i deu víctimes mortals menors de 16 anys a mans de les seves parelles o ex parelles, en els últims 10 anys

És innegable que el que li va passar el passat dissabte al Salobral (Albacete) a la nena de 13 anys assassinada, que presumptament mantenia una relació consentida amb el seu agressor, un adult de 39 anys que es va declarar confés, és un evident cas de violència masclista.

El fet, segons expliquen els diferents informatius, va començar entre aquesta menor i l'adult fa dos anys quan la nena en tenia onze, sembla que la família de la nena va intentar denunciar en diverses ocasions el fet davant la Guàrdia Civil sense cap èxit, ja que cada vegada que intentava fer-ho, aquesta argumentava que si la relació era consentida no era viable cap denúncia.

El cas és que amb el succés s'han pres les alarmes, no només per l'edat vàlida permesa per al consentiment de les relacions sexuals, sinó pel tractament que han donat els mitjans de comunicació a la informació mediàtica

En relació a les relacions sexuals l'Estat espanyol és on el consentiment per mantenir relacions sexuals té l'edat més baixa d'Europa i s'entenen com legals si són consentides i sense engany a partir dels 13 anys, s'adquireix la ma joria d'edat completa als 16.

El Codi Penal estableix tres tipus de delictes sexuals, assetjament quan hi ha contacte físic, abús quan està implícit el tocament i agressió quan hi ha algun tipus de penetració. El passat 11 d'octubre el Consell de Ministres va presentar un avantprojecte de reforma del Codi Penal que modifica la realització de qualsevol acte de caràcter sexual comès amb menors entre els 14 i 16 anys, i és considera delicte si s'exerceix amb engany o abús de posició reconeguda de confiança o influència.

Malgrat l'indubtable avanç que les lleis han suposat i les importants innovacions, la seva aplicació ha anat posant de manifest que cada dia sorgeixen noves realitats i demandes a la societat a causa de les constants transformacions socials i culturals. Malgrat l'ampli marc jurídic, el seu contingut transcendeix els límits que provoquen canvis en l'estatus social dels i de les menors.

La preocupació per dotar a la i al menor d'un adequat marc jurídic de protecció ha transcendit als tractats internacionals ratificats per l'Estat espanyol des de 1990, acollint-se a la Convenció dels Drets dels Infants, promulgada el novembre de 1989 per les Nacions Unides

En el cas concret replantejat sobre el consentiment dels menors, s'ha de donar en una edat de capacitat i maduresa que no siguin susceptibles de constituir xantatge, les relacions sexuals sorgeixen en la pràctica quan hi ha consentiment, i no se sap fins a quin punt una nena de dotze anys és capaç de valorar o no un tipus de coacció.

D'altra banda, és qüestionable la difusió de la informació tant dels mitjans policials com dels propis periodistes, els mitjans de comunicació van convertir la notícia en un espectacle, i el protagonista homicida en un tristament cèlebre personatge. No van garantir l'objectivitat periodística, tant els diferents mitjans escrits com televisius els va guanyar el morbo en el moment de transmetre o publicar el referit cas de violència de gènere o masclista, no van salvaguardar la defensa dels drets humans, ni la llibertat i la dignitat de la menor i la seva família, ja que no només esmentaven el seu nom, l'adreça del domicili familiar, sinó el nom de la població on va ocórrer el fet, més quan en la localitat hi ha pocs habitants i és fàcil identificar-se.

Uns i altres, premsa policial i mitjans tenen una doble responsabilitat a l'hora de comunicar i han de posar especial èmfasi en les conseqüències que els episodis de violència masclista o de gènere produeixen a la víctima, ja que poden patir una segona victimització, un patiment afegit, ja que el dany psíquic que pateixen i la seva vulnerabilitat comporta que puguin patir nous perjudicis. El protocol d'actuació en aquests casos té una doble repercussió però, lamentablement, en el cas que ens ocupa, ja és massa tard.

CON LA "A": MUJERES MAYORES. EL VALOR AÑADIDO DE LA EXPERIENCIA

LA UNESCO PRESENTA UN ATLAS DE LA IGUALTAT DE GÈNERE A L'EDUCACIÓ

L'Atles mundial de la igualtat de gènere en l'educació, produït per l'Institut d'Estadística de l'UNESCO, conté més de 120 mapes, gràfics i taules|posts que presenten nombrosos indicadors dividits per sexes. Permet visualitzar el recorregut educatiu de nens i nenes en termes d'accés, participació i progressió, des de l'educació primària fins a l'ensenyament superior. També mostra l'evolució de les disparitats entre els sexes des de 1970 i com influeixen en aquestes factors tals com la riquesa nacional, la situació geogràfica i la inversió en educació. Descarregueu-vos l'Atles mundial en pdf. i llegiu-ne més informació.

EL COMENTARI DE L'OBSERVATORI: SENSE PARITAT, VISIBLES ALS MITJANS?

Normalment fem descansar sobre els mitjans de comunicació els comentaris crítics d'aquesta secció de l'Observatori, però aquest cop, volem fer palès que si bé els mitjans tenen molta responsabilitat respecte a la invisibilitat del quefer de les dones, per una manifesta falta d'atenció cap a tot allò que no està en la norma androcèntrica.

També és veritat, i més preocupant si es vol, que de vegades és la pròpia societat quan s'expressa públicament, qui demostra una altíssima falta de sensibilitat. Aquestes dues imatges, reflecteixen desacomplexadament el que els seus protagonistes defensen: que en els espais on es prenen decisions considerades transcendents per a la economia, amb fortes influències, per cert, sobre la vida quotidiana de dones i homes, no hi tenen lloc els saber i parers femenins. Així ens va.

Font: http://www.observatoridelesdones.org/default.html

Nosaltres les dones

Gloria Guzmán Orellana (El Salvador, 1965). Dona feminista i activista política. Va formar part de la Associació de Dones per la Dignitat i la Vida. Va fundar el Comité Pre Monument de les Víctimes Civils de violacions dels Drets Humans. Actualment treballa en l'àrea d'Investigació de l'Institut d'Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional Hegoa. El 6 de desembre és una data important per a l'autora, ja que es va determinar la veritat i la justícia. A més, aquest dia es va inaugurar el Parc Cuscatlán de Sant Salvador el Monument a la Memòria i la Veritat, un memorial per a les víctimes civils  durant el conflicte armat al Salvador.


Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461