Desembre.núm. 105

"La  idea de veure a la dona executant actes de ciutadania és lo que més resistència ha trobat sempre entre els impugnadors dels drets feministes" 

Serafina Dávalos (Paraguay,1883-1957). Va ser la primera dona universitària llicenciada en Dret al seu país. Va ser una dona feminista. Va ocupar un càrrec en les Corts Supremes de Justícia del seu país. Va fundar el Moviment Feminista d' Asunció, el Centre Feminista Paraguay i la Unió Femenina de Paraguay . El seu repte era el reconeixement del dret de la dona al vot i el reconeixement de la dona amb igualtat. A més, en aquest periode, es va produïr un fet singular: per primera vegada una dona paraguaya, va aparèixer als segells del seu país.També, va constituïr el Comité de Dones Pre Pau, per intentar aturar la guerra civil al seu país, tanmateix no ho aconseguiren. Però aquest fet va representar, un dels primers antecedents d' accions polítiques de les dones. Anys més tard, va participar en la creació de la Lliga Paraguaya Pre Drets de la Dona, per impulsar la lluita per l' igualtat legal. Aquesta dona va representar una fita per al seu país.

Activitats a Lleida

"DESCOBRINT FORTALESES"

CONFERÈNCIA: "FINANCES ÈTIQUES: FES QUE ELS TEUS DINERS PENSIN COM TU"

XERRADA: "PRODUCTES ECOLÒGICS, BIOS, ORGÀNICS, NATURALS...: ETIQUETATGE I ESTAT DE LA PRODUCCIÓ ECOLÒGICA EN TEMPS DE CRISI"

JORNADA: "PER UNA EUROPA MÉS TEVA, PREN LA INICIATIVA"

"COS EN MOVIMENT"

ESPECTACLE DE TEATRE SOCIAL: "ALASKA 2099"

"POSTURA I VITALITAT"

"MUJERES EN LA LITERATURA HISPANOAMERICANA QUE SABEN LATÍN" Mercedes Serna, professora de la Universitat de Barcelona parlarà sobre escriptores i feminicidi a Llatinoamèrica.

LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES

TERÀPIA: "EL RIURE"

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA: "UNA MIRADA A MEDINA GOUNASS"

XERRADA: "L' ICTUS"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

III CICLE: DONES I CULTURA: EL DEBAT PENDENT

CURS COMPTABILITAT BÀSICA

III FÒRUM-DEBAT: "LA IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES, LA PROVA DEL DELAT POLÍTIC I PÚBLIC"

JORNADA: "COMUNITATS IMPOSSIBLES"

CURS D' INTRODUCCIÓ ALS SISTEMES D' INFORMACIÓ GEOGRÀFICA DE PROGRAMARI LLIURE

CURS DE SEGURETAT I HIGIENE ALIMENTÀRIA PER A MANIPULADORS D' ALIMENTS

CURS DE MONITOR/A DE LLEURE

CURS ACTIC NIVELL MITJÀ

MÀSTER: ESTUDIS DE LA DIFERÈNCIA SEXUAL

Premis, beques i ajuts

PREMIS DE PERIODISME JOVE SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Altres activitats

CONTA CONTES: "CONSUM NO SEXISTA DE REGALS"

OBRA DE TEATRE: DONES D' AQUI I D' ALLÀ

Notícies

NOVETATS DEL CEDD

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions, la publicació: Cos i identitat de gènere, Publicat per la Diputació de Barcelona, Àrea d'Igualtat i Ciutadania, Oficina de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona-Home, DL 2010.  "VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES, FINS QUAN?"

El dia 25 de novembre es commemora El Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones. Una de cada quatre dones al món, mor a causa d' aquesta pandèmia. Expertes de diferents parts del món hispanoparlant proporcionen els motius que la originen, dels seus impactes i de com eleminar-la. Amb aquest número, con la A, es sumen les veus que criden: Ja n'hi ha prou, eradiquem la violència contra les Dones!

Font: Revista con la A           

Jornades sobre "Representacions artístiques i culturals de les experiències de les dones"

Escrit per Laura Freixas

El dilluns 3 de desembre s' inauguren a Barcelona unes jornades sobre Representacions artístiques i culturals de les experiències de les dones. Són la tercera edició del cicle Dones i cultura: el debat pendent, organitzat per Clásicas y Modernas, associació per la igualtat de gènere en la cultura, que presideixo.

Jo les presento i modero la primera taula, sobre Autobiografia, amb la Rosa Regàs i la Cristina Fernández Cubas, el mateix dilluns 3, a les 19 h, al Col.legi de Periodistes (Rambla de Catalunya, 10).

Dimarts 4, a les 19h, aquesta vegada a Casa Elizalde (C/ València, 302), parlaran sobre Memòria històrica la Isabel Segura i la Mireia Ros; moderarà la taula l'Anna Caballé.

Dimecres 5, a les 19 h, també a Casa Elizalde, el tema serà la Sexualitat, amb Najat El Hachmi i Victòria Combalia, essent la moderadora Mª Àngels Cabré.

Font: La Independent

Polítiques públiques des del feminisme i l’ecologisme

Escrit per Redacció La Independent

El Grup de Recerca Ciutats i Persones, de l’Insitut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) farà, el proper 30 de novembre, el seminari anual centrat en l’anàlisi del concepte de sostenibilitat o ‘sostenibilitats’. A partir de diferents recerques que relacionen ecologia i gènere, es pretén destacar el fort lligam que existeix entre ambdues perspectives.

Des d’aproximacions feministes i ecologistes, els autors i les autores que hi participaran aporten, amb les seves recerques, reflexió i propostes per comprendre què significa el concepte de sostenibilitat de la vida, per analitzar els usos dels temps i els espais quotidians, per repensar els consums i la producció que realitzem, per fer-nos conscients dels riscos ambientals i de les respostes sociopolítiques que s’hi enfronten, així com per establir una agenda de canvi ecofeminista.

El concepte ‘sostenibilitats’ s’ha d’interpretar com tots aquells canvis vitals –individuals i col·lectius- que hem de realitzar ara per assegurar un futur just i compartit en una Terra habitable. El seminari, coordinat per Maria Freixanet, compta amb el suport de l’ICPS i l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. Es farà a l’ Espai Francesca Bonnemaison. Cal fer inscripció prèvia.

Font: La Independent

Les dones perden a les eleccions catalanes

Escrit per Drina Ergueta.

Només quatre dones són caps de llista electes entre vint-i-tres caps de llista de set partits que van aconseguir un escó al nou Parlament de Catalunya, entre altres desigualtats de gènere.

Dues dones menys al Parlament català és el resultat de les eleccions realitzades aquest passat 25 de novembre, on els escons que seran ocupats per una representació femenina arriben al 40% dels càrrecs. En la gestió sortint aquesta xifra arriba al 41,5%, que també és inferior a una anterior.

 

Cap dels set partits polítics que van aconseguir ingressar al fragmentat Parlament cobreix el 50% de representació femenina, la mitjana arriba al 38,5%. D'altra banda, les dones ocupen en molt pocs casos la capçalera de llistes de candidats electes.

Llegiu més...

Font: La Independent

Nosaltres les dones

Aminetu Haidar (Sáhara Occidental, 1967). Dona activista pels drets humans i per l' autodeterminació del poble saharauí. És coneguda com "La Passionària saharauí". Va ser detinguda per primera vegada, per defensar el dret dels saharauis a la autodeterminació, a més va ser segrestada i torturada. Es va perdre el seu rastre durant un temps. Posteriorment, va seguir continuant defensant els drets humans i va denunciar els crims comesos per Rabat. Més tard, es va unir al Comité de Coordinació de les Víctimes de Desaparicions Forçades i de Detinguts del Sàhara. Actualment, viu en el Sàhara Occidental, però viatja per tot el món per difondre la seva causa i denunciar la repressió constant, a la qual són sotmesos els saharauis. Aquesta dona mai ha tingut por i encara segueix reclamant la justícia, i a més, representa un emblema per al seu poble.


Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461