Gener.núm.106

"Nosaltres encara som presoners i presoneres al nostre propi país"

Aung San Suu Kyi (Myanmar, Antes Birmania, 1945). Aquesta dona ha viscut retinguda des de 1989, declarada presa de consciència per Amnistia Internacional. Va estudiar Filosofia, Política i Economia en la Universitat d'Oxford i va ser lider de la oposició democràtica del seu pais. S'ha convertit en el símbol de la resistència pacífica de tot un poble i simbolitza una figura precedent del canvi polític, no violent. Al llarg de tots aquests anys, han estat nombrosos els reconeixements internacionals, entre els quals destaca el Premi Nobel de la Pau en 1991, per la seva lluita no violenta per la democràcia i els drets humans. Encara actualment, està privada de llibertat, tanmateix continuarà lluitant, fins que la llibertat sigui conquerida.

Activitats a Lleida

PRESENTACIÓ DE TÈCNIQUES CREADES ASPAP

VI PREMI DE MILA DE PERIODISME PER A L'IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

SEMINARIS DE CREACIÓ D'EMPRESES INNOVADORES

          Sessió 1: 7 de febrer Sessió 2: 14 de febrer  

          Sessió 3: 21 de febrer Sessió 4: 28 de febrer

          Sessió 5: 7 de març Sessió 6: 14 de març

CURS: PERSPECTIVA DE GÈNERE DE LES ARTS ESCÈNIQUES TEATRALS A L'AULA: TEATRE NO EXCLOENT

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CURS: MÀRQUETING I COMPRAVENDA INTERNACIONAL

CURS: FONAMENTS DE LA METODOLOGIA D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA

CURS: DONES, MIGRADES, I DEL SUD, ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ: INTRODUCCIÓ AL PERIODISME AMB VISIÓ DE GÈNERE, CLASSE I ÈTNIA

SEMINARI: EL PAPER DE L'ESTRUCTURA ECONÒMICA EN LA DINÀMICA DEL MERCAT DE CRÈDIT A CATALUNYA A FINALS S.XIX

II CURS: DISCURS IGUALITARI AL SEGLE XXI

CURS: COM DETECTAR FACTORS DE RISC EN EL DESENVOLUPAMENT PSICOLÒGIC I MADURATIU EN LA PRIMERA INFÀNCIA. EINES PER A LA PREVENCIÓ

CURS: UNIVERSITAT I EQUITAT DE GÈNERE

Premis, beques i ajuts

CONVOCATÒRIA VII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN

Altres activitats 

TROBADA: GRUP "DIMECRES DE POESIA"

CONVOCATÒRIA PER L'ENVIAMENT D'ARTICLES DE LA REVISTA: QÜESTIONS DE GÈNERE: D'IGUALTAT I DE DIFERÈNCIA

Notícies

NOVETATS DEL CEDD

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions, la publicació: Gènere i mitjans de comunicació: eines per visibilitzar les aportacions de les dones [Recurs electrònic]

Autors: Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Institut Català de les Dones, Col·legi de Periodistes de Catalunya

Publicació: Barcelona: l'Apòstrof, 2011


PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2012, EN EL 20È ANIVERSARI DE L' ASSOCIACIÓ DE DONES PERIODISTES DE CATALUNYA

20 anys treballant per una comunicació no sexista

El passat dimarts 18 de desembre de 2012, l' Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona, va acollir l' acte de lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2012, que entrega l' Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), enguany en el marc del 20è aniversari de l'entitat. Les principals línies de treball de L' ADPC durant aquests 20 anys, han estat dirigides a aconseguir el reconeixement de la igualtat professional de les dones periodistes, l' accés als llocs de decisió en els mitjans de comunicació i la promoció d' una imatge digna de les dones en els mitjans, en tant que professionals, protagonistes o usuàries.

   Destaquen en aquest sentit, la coordinació del Cercador d' Expertes des de l' any 2006, una eina promoguda per l' Institut Català de les Dones, l' edició de la revista DONES des del 2000, la creació al 2009 del mitjà digital donesdigital.cat, o els Premis de Comunicació no Sexista que van celebrar-se per primera vegada el 1993.

En l' edició d' enguany, els Premis de Comunicació no Sexista presenten noves categories, com són el reconeixement d' iniciatives universitàries o el tractament de la violència masclista als mitjans. Aquests premis, han anat evolucionant des dels seus inicis el 1993. En les primeres edicions, es feia el lliurament del Card, el Lliri i la Rosa del Desert, que pretenien, respectivament, donar un toc d' atenció a periodistes o mitjans que invisibilitzaven les accions de les dones, reconèixer a periodistes o espais mediàtics el treball a favor de la igualtat home-dona i fer un reconeixement a una trajectòria professional d' una periodista.

   L' any 2008, amb el lliurament que va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu, es van incorporar més categories i modalitats, però sempre amb el mateix objectiu: promoure un periodisme que mostri les accions d' homes i dones de manera no sexista.

Escrit per: Redacció de la Independent                                          Font: La Independent

 

XARXES I PERFILS DE GÈNERE

Aquest mes, des de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació volem parlar sobre la publicitat a les xarxes socials i, concretament, a Facebook. Els anuncis i les històries patrocinades que apareixen al perfil de cada persona usuària són el resultat d'una sèrie de processos informàtics que identifiquen el nostre comportament a la xarxa, els nostres gustos i els nostres interessos. Així doncs, mitjançant la informació que addicionem al perfil, les pàgines i els grups amb els que ens relacionem, l'equip de Facebook elabora "grups d'anuncis" i "tòpics" a través dels quals els anunciants poden reconèixer el segment de públic a qui s'adrecen.

Però a més de la informació emmagatzemada als perfils personals, Facebook fa ús de cookies, pixels i d'altres tecnologies que permeten acumular informació al navegador per a consultar-la posteriorment, i accedeix així a dades detallades sobre el comportament de les seves usuàries i usuaris a Internet. A diferència de mitjans com la televisió –on la publicitat que s'emet arriba a un públic general–, Facebook diu oferir als anunciants un públic objectiu més precís, i a les persones usuàries, una publicitat més rellevant.

Font: Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació


"DONES AMB CAPACITATS DIFERENTS, DONES PLENES"

El passat 3 de desembre, com cada any, des del 1992, es va celebrar el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. La revista con la A, va volgut conèixer les experiències d' algunes dones , protagonistes de la seva pròpia història. Aquestes trajectòries ens permeten comprovar que estan capacitades per desenvolupar projectes de vida personals i per donar forma als seus desitjos i als seus compromisos públics, si la societat ho permet.

Font: Revista Con la A. Nº17

 

"CREIENTS, LLIUREPENSADORES I DESCREGUDES"

Les dones són el pilar que sostenen les confessions religioses, les jerarquies les obvien relegant-les a un paper secundari, silenciant les seves paraules i impedint participar plenament als rituals, i per suposat, en la presa de decisions...Però les dones, totes les dones, creients, descregudes i lliurepensadores, tenen veu i capacitat crítica per expressar la seva voluntat de què les coses canvien: escoltem-les.

Font: Revista Con la A. Nº18

 

2012, UN ANY D'ESFORÇOS. 2013, MAJOR COMPROMÍS

L'any 2012 ens ha deixat amb un nou govern que repeteix, que té un nou mandat ( la consulta ) i les mateixes intencions de fons. Viurem amb els desnonaments de cada dia, les retallades, l'atur, la major precarietat femenina, la violència masclista de cada any que enguany suma 12 dones assassinades a Catalunya i 46 dones a tot l'Estat. Hem informat sobre aquests temes, no el dia a dia ja que sortim setmanalment, sinó amb l'aportació d'una altra perspectiva, la de gènere, fets i protagonistes que moltes vegades no es tracten, amb responsabilitat i compromís.

Com les més de 647.000 persones aturades a Catalunya i més de cinc milions a l'Estat, La Independent ha sobreviscut aquest 2012 estrenyent cinturons, amb el treball voluntari d'un equip permanent de periodistes, que amb les darreres incorporacions som 23, i de més de 60 professionals que fan col·laboracions, corresponsalies i donen una opinió experta. I gràcies també a les 3.000 persones que de mitjana ens llegeixen fidelment cada setmana.

Escrit per: Drina Ergueta                                                                           Font: La Independent

 

EL SALARI DE L'HOME ÉS UN 25% MÉS QUE EL DE LA DONA A L'ESTAT ESPANYOL

La crisi fa augmentar la desigualtat salarial entre homes i dones.

Una dona necessita treballar 62 dies més a l’any que un home, fent una feina equiparable, per guanyar la mateixa retribució anual. La Secretaria de la Dona Confederal de CC.OO. ha fet públic aquest interessant treball de recerca, amb dades de 2010, on queda palés, una vegada més, que la pèssima gestió de la crisi està aconseguint fer cada vegada més profundes les desigualtats de gènere.

Segons aquest estudi, la diferència salarial entre homes i dones ha augmentat de 5.292 a 5.745 euros. És evident que amb la crisi està augmentant la desigualtat salarial mitjana entre ambdos sexes. Una creixent esquerda salarial entre homes i dones que s'explica mitjançant diferents variables: la jornada laboral, el tipus de contracte, l'ocupació laboral, el sector de l'activitat, els components del salari... i per la variació de la discriminació salarial per raó de gènere". Llegir més...

Escrit per: Anna Comas i Mariné                                                                Font: La Independent


LES DONES DE TORNADA A LA LLAR?

Les dones de tornada a la llar. Això, sembla ser, és el que busquen les actuals polítiques de sortida a la crisi. Unes polítiques que compten amb un clar biaix ideològic, tant a nivell econòmic com social. Les dones de tornada a la llar. I és que en la mesura que es retallen serveis bàsics, com sanitat i educació, i prestacions socials diverses, com la Llei de Dependència, hi ha tot un treball de cures, invisible però necessari, que acaba tornant a recaure, majoritàriament, en les dones. L' atac frontal a un dèbil Estat del Benestar i la transferència del cost de la crisi als sectors populars, se sosté sobre les nostres espatlles. No en va, el sistema capitalista es perpetua, en gran mesura, a partir del treball domèstic no assalariat que realitzem sobretot les dones a les llars. Una quantitat de treball enorme, no remunerat, imprescindible i del qual el capitalisme necessita per subsistir.

Escrit per: Esther Vivas                                                                                Font: La Independent

 

EL TRIBUNAL EUROPEU DE DRETS HUMANS DEMANA REFORMES URGENTS

Segons l' informe presentat per l'IDHC, les mesures aprovades en la declaració de Brighton, no han retallat significativament l' accés dels ciutadans al Tribunal però tampoc han ajudat a alleujar la sobrecàrrega de treball. Les propostes de reforma es van fer amb l' intenció de limitar l' accés dels ciutadans al Tribunal, a través de la imposició de taxes als demandants i sancions econòmiques. Aquestes mesures van provocar la reacció immediata d'un gran nombre d'ONG europees que es van oposar a la reforma, pel fet que disminuïa la protecció a les víctimes de violacions de drets humans i perquè restringia l'accés al Tribunal.

   En relació amb la reforma de limitar l' accés dels ciutadans, l' informe presentat per l' IDHC destaca que les mesures aprovades en la declaració de Brighton no han retallat significativament aquest accés, però tampoc han ajudat a alleujar la sobrecàrrega de treball del Tribunal. Entre les decisions adoptades emfatitza el fet que les reparacions econòmiques, a les víctimes de violacions de drets humans dictades per les sentències del Tribunal, passaran al control dels propis Estats membres, victimaris d'aquesta mateixa violació.

Escrit per: Diva Criado                                                                                Font: La Independent

 

Nosaltres les dones

Irene Khan (Bangladesh, 1956)

 Va ser la sèptima secretària general de la Amnistia Internacional. A més, va ser la primera dona asiàtica i musulmana, en defensar els drets humans. Va estudiar Dret Internacional, a les Universitats de Manchester i Harvard. Des de que era petita, quan tenia 13 anys, ja era conscient de les desigualtats que hi havia al seu país, essent testimoni d' agressions, violència i violacions dels drets humans.

   Irene va fundar la organització d' ajuda al desenvolupament Concern Universal. Més tard, va començar com activista, a favor dels drets humans, al treballar com assistent legal en la Comissió Internacional de Juristes a Ginebra. Des de llavors, ha viatjat molt per treballar com a membre del Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, amb la finalitat de donar protecció als refugiats. A més, també va lluitar contra la tortura, les detencions i els judicis sense garanties, i contra la pena de mort.

Un altre compromís que tenia aquesta dona, és la defensa dels drets de les dones. Va posar en funcionament, un programa contra la violència de les dones. La situació dels emigrants, és un altra preocupació que té, ja que diu que aquests es veuen com un problema de seguretat nacional, i estan oblidats. En el seu afany, per a que les denúncies i els abusos no siguin dades oblidades, Irene Khan, no deixa de viatjar als llocs de conflicte, per conèixer a primera mà, que està passant. Actualment, encara continua treballant en la Amnistia Internacional.