Abril número 120

Fa falta acció política individual i col·lectiva, nacional i internacional, per denunciar, desmuntar i deslegitimar la presa criminal del poder polític a Colòmbia.

CLAUDIA LÓPEZ (Colombia, 1970) Va estudiar Finances i Relacions Internacionals a Bogotà i a la Universitat de Colúmbia als Estats Units. Ha estat consultora del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i treballa per la pau des de l'Observatori del Conflicte Armat que pertany a l'ONG Corporació Nou Arc de Sant Martí. Ha dedicat la seva vida personal i professional a treballar per la pau en el seu país.
Considera que el seu èxit més important és haver contribuït a revelar la “parapolítica”, és a dir, els vincles i pactes que van construir paramilitars, narcotraficants i polítics per prendre o mantenir-se en el poder i utilitzar-lo en el seu propi benefici. 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MATÈRIA TRANSVERSAL: GÈNERE, CONSTRUCCIONS CULTURALS I INTERVENCIÓ SOCIAL

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL

El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixerl'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

demujeresydiccios·Este libro consiste en el análisis de la vigésima segunda edición del Diccionario de la Lengua Española de la Real Academia publicada en el año 2001, por tanto se trata de la última edición salida al mercado antes de la elaboración de este trabajo. El estudio se centra en examinar uno de los sesgos ideológicos presentes con mucha frecuencia en los diccionarios: nos referimos al modo parcial, tendencioso y subordinado en que las mujeres aparecen representadas en el léxico recogido en los diccionarios. Se dedica, en consecuencia, a los usos sexistas y androcéntricos que continúan presentes en cualquier lengua y en casi cualquier documento, pero también nos referimos aquí a la forma específica en que la Real Academia habla de las mujeres y al vocabulario que utiliza para designarlas.

En esta publicación nuestro interés se mueve entre dos puntos distintos pero complementarios entre sí. Por un lado, queremos dar cuenta de cómo se concretan algunos aspectos de la realidad en la lengua, esto es, qué tipo de expresiones y qué significados dan las y los hablantes a las palabras, qué clase de creación humana es la lengua, de qué modo trasluce la ideología, el pensamiento y hasta los sentimientos de una determinada comunidad hablante (nos referimos por consiguiente a un aspecto en absoluto atribuible a la Real Academia que, en este sentido, debiera limitarse a dar cuenta leal y fielmente, de manera diríamos notarial, de esta parte sustanciosa de la realidad a la que llamamos lengua). Por otra parte, justamente en el mismo momento de cumplir esta misión, queremos mostrar cómo las personas que tienen potestad para redactar y definir la realidad que se expresa a través del diccionario articulan estos contenidos. Es innegable que nos interesa enormemente ver y mostrar cómo se filtra el pensamiento y la subjetividad de quienes redactan el diccionario, cómo se tiñen de ideología acepciones y ejemplos, de qué manera se empapan la fraseología y las marcas de uso..., aspectos que pueden percibirse ya simplemente en la decisión de incluir o no una palabra en el diccionario, hacerla merecedora de un ejemplo o adjuntarle una nota pragmática, etc."

Consulteu la descripció completa del llibre

En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem.

Activitats a Lleida

MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ

Us recomanem:

Leonora_InLeonora Carrington: El juego surrealista (Espanya-Mèxic)

 

La eterna noche de las doce lunas (Colòmbia)

la_eterna_noche_de_las_doce_lunas

Mika, mi guerra de España (Argentina - España - Venezuela)

FORMACIÓ EN GÈNERE

 

Jornades, congressos i seminaris

OFERTA FORMATIVA – CREU ROJA

TEATRO. “PARA QUE NO ME OLVIDES”

II CONCURSO INTERNACIONAL ON-LINE DE CORTOMETRAJES REALIZADO POR MUJERES DESDE MIRADAS FEMINISTAS. 

XX JORNADES INTERNACIONALS D'INVESTIGACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE: ESCENARIS I DESAFIAMENTS"

CONGRÈS REINAS I INFANTES EN ELS REGNES MEDIAVALS IBÈRICS

I COL·LOQUI INTERNACIONAL FENT HISTÒRIA: GÈNERE I TRANSICIÓ POLÍTICA

ASPARKIA

V CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL “INVESTIGACIÓN Y GÉNERO 2014”

CONFERÈNCIA: "Engendering Cities: Designing Sustainable and Inclusive Urban Environments"

Premis, beques i ajuts

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

DOSSIER 21 LECTORA

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

cuerpos_politicos_y_agenciaCRISTINA VILLALBA AUGUSTO Y NACHO ÁLVAREZ LUCENA (coordinación). Cuerpos políticos y agencia: reflexiones feministas sobre cuerpo, trabajo y colonialidad. Granada: Universidad de Granada, DL 2011 ISBN 9788433851925

És una obra col·lectiva que pretén crear un espai en el qual pensar(-se) i preguntar(-se), sobre algunes qüestions que actualment estan en el centre del debat en el moviment feminista.
Analizar la construcció social i cultural de conceptes com gènere, sexe i identitat sexual; reflexionar sobre els feminismes com a moviments socials; el conjunt de teories i pràctiques polítiques, i disciplina acadèmica; conèixer algunes propostes feministes i cientificosocials actuals respecte a les relacions entre cos, poder, identitat, cultura i canvi. I profundizar en una perspectiva complexa, relacional, dinàmica i crítica dels conceptes de cos i gènere; reflexionar sobre les interrelacions entre cossos i polítiques feministes.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

EL GOVERN APROVA EL PROGRAMA D'INTERVENCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

El Pla estableix les línies estratègiques i les actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista fins al 2015
El Govern ha aprovat el Programa d'intervenció integral contra la violència masclista. Aquest pla estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
El Pla, que estarà vigent fins al 2015, incideix en tres línies estratègiques:
• Sensibilització i prevenció.
• Detecció, atenció i recuperació.
• Estructures de coordinació.
Font: Generalitat de Catalunya

CON LA A. MÁS FEMINISMO, POR FAVOR.

En aquest número de "Con la A" Elvira S. Llopis nos habla d'Amelia Valcárcel, Sara Ibarrola entrevista a Marcela Lagarde, Miguel Lorente descriu les claus del postmasclisme, Laura Nuño, Marisa Manchado, Rosa Pastor, Rosa Mª R. Magda, Carmen Sarasua, Charo Altable, Ángela Cerrillo i Elena Sigüenza ens fan donar compte que, avui més que mai, el feminisme no solament està vigent sinó que és necessari. A més, com cada mes, les col·laboradores de "Con la A" t'informen sobre tots aquells temes que et poden interessar: art, cultura, salut, gastronomia, viatges, humor...

Número 31. Con la A.

Nosaltres les dones

Pakhshan Zangana (Irak 1947)

Diputada de l'Assemblea Nacional del Kurdistan Iraquià des de 2005. És presidenta de la Comissió Parlamentària sobre Dones, des d'on realitza tasques de seguiment, denúncia dels crims contra les dones i promou l'adopció de normatives sobre qüestions de gènere. Col·labora amb diferents xarxes d'ONG de dones iraquianes en iniciatives de construcció de pau, centrades a facilitar el diàleg amb la societat civil i promoure el concepte de tolerància. Llicenciada en Ciències Físiques per la Universitat de Bagdad i màster en Ciències Socials, porta des dels quinze anys dedicada a la política i compromesa amb les qüestions de gènere.

Pau, desenvolupament i igualtat són idees que tenen per a Pakhshan Zangana una connexió especial. “No hi ha igualtat sense pau i no hi ha desenvolupament sense pau”, explica. Sota aquesta premissa fa quatre dècades que treballa per la democràcia i per la igualtat de drets entre homes i dones a l'Iraq. La seva trajectòria segueix les tortuositats del convuls país de l'Orient Mitjà, la història contemporània del qual és plena d'esborralls i comptes nous: períodes d'estabilitat s'enllacen amb cops d'Estat, dictadures, tensions interètniques i enfrontaments oberts.

Nascuda el 1947 al si d'una família kurda iraquiana molt implicada en política, Zangana porta a la sang l'activisme per la democràcia. Des de molt jove va decidir implicar-se en política. “La meva motivació no es va deure a cap sofriment personal. No pretenc ser una heroïna. Simplement, en aquella època, tots a l'Iraq estàvem implicats en política”. El 1963 es va produir un cop d'Estat militar perpetrat per oficials del Partit Baaz (nacionalista àrab) que van assassinar el general Abdul Karim Qasim (en el poder des de 1958, després d'un cop d'Estat que va enderrocar a la monarquia). “l'endemà, el nou règim va fer pública una declaració en la que s'advocava per l'aniquilació dels comunistes i els kurds”, compte Zangana. Aquesta va ser l'espurna que el va fer reafirmar-se en les seves conviccions i passar al compromís actiu.