Novembre núm. 82

"Només un profund canvi en la nostra forma de viure,en els nostres valors i actituds pot portar nova vida al nostre món"                      

Dorothy Stang (Estats Units, 1931-2005) Pel seu compromís amb les persones pobres, va ser declarada "Ciutadana Honorable de Parà". Va rebre el Premi de Drets Humans, concedit per la Ordem dos Advogados do Brasil. El 12 de febrer del 2005 va ser assassinada, mentre anava a una reunió del Projecte de Desenvolupament Sostenible Esperança, un dels seus somnis.

Descarrega't el butlletí en PDF.

Activitats del Centre Dolors Piera
d'Igualtat d'Oportunitats
i Promoció de les Dones
de la Universitat de Lleida

JORNADA: PER QUÈ NO PUC FER-HO?

JORNADA: PARADIGMES DE LA SEXUALITAT FEMENINA: LESBIANES, TRANSSEXUALS, BISEXUALS I FEMINISTES DEL BON VIURE

CELEBRACIÓ DEL 25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL per a L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES a La UdL

EXPOSICIÓ EN COMMEMORACIÓ DEL DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE: LA MIRADA INVISIBLE

Activitats a Lleida:

JORNADA: CONCEPTES BÀSICS I EINES PER A L' APLICACIÓ DE POLÍTIQUES D' IGUALTAT A LES EMPRESES

JORNADA: ESTRATÈGIES I PROPOSTES  PER ACOSTAR LES ENTITATS RURALS A L'OPINIÓ PÚBLICA

CURS: AUTOPROTECCIÓ II

CURS: IGUALTAT D'OPORTUNITATS ENTRE HOMES I DONES AL TREBALL I A LES EMPRESES

JORNADA: VIURE LLIURES DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA. MESURES LEGALS I RECURSOS DE SUPORT EN L'ÀMBIT JUDICIAL.

CURS: ARTERÀPIA: EXPRESSA LES TEVES EMOCIONS A TRAVÉS DE L'ART

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

III JORNADES MARÇALIANES: JO NO SÉ PAS ON SÓN ELS MEUS CONFINS

IX SEMINARI CIUTATS I PERSONES: DONES MARGINADES, ANÀLISI I EXPÈRIENCIES LOCALS CONTRA LA DESIGUALTAT

I CURSO: FORMACIÓN ESPECIALIZADA EN EDUCACIÓN SEXUAL DESDE LA PRÁCTICA COEDUCATIVA

I CURSO VIRTUAL: INTERVENCIÓN CON HOMBRES EN VIOLENCIA DE GÉNERO

I CONGRÉS INTERNACIONAL Y II NACIONAL D'ACCIÓ SOCIAL I CONDICIONS DE TREBALLEN LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

JORNADA: ACTUACIONS D'ÈXIT EN LA PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LES UNIVERSITATS

JORNADA: FAMÍLIA I TREBALL A LA UNIVERSITAT. CONCILIACIÓ O RESPONSABILITAT?

Convocatòries i beques

CONVOCATÒRIA: II PREMI D'INVESTIGACIÓ D'HISTÒRIA DE LES DONES

Altres activitats:

DEBAT: DONES, PRESÓ I INSERCIÓ

DOCTORA HONORIS CAUSA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA: SEYLA BENHABIB

VI FÒRUM CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE

Notícies:

Declaració Institucional de la Universitat de Lleida de tolerància zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere

El Consell de Govern de la UdL va aprovar el 27 d'octubre de 2010 en l'Acord del Consell de Govern número 267/2010 la Declaració Institucional de la Universitat de Lleida de tolerància zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere que preveu aplicar sancions i mesures correctives en els casos que es demostri que s'han produït situacions de discriminació, tracte vexatori, assetjament o violència contra les persones.

La declaració, impulsada pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL, compromet la Universitat a incloure i fomentar en tots els àmbits acadèmics -formació, docència i recerca- la igualtat de gènere, elaborar un protocol d'identificació i actuació en cas de violència contra les dones, donar suport i assistència a les persones que puguin patir aquestes situacions -tot garantint els drets i la confidencialitat de les persones que denunciïn- i aplicar les sancions que estableixi l'esmentat protocol.

Descarregueu-vos la Declaració Institucional de Tolerància Zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere (PDF).

Publicació del número 4 de la Col·lecció Genuïnes del Centre Dolors Piera: Violència masclista en l'àmbit de la parella.

La col·lecció de quadríptics "Genuïnes" editada pel Centre Dolors Piera i que informa sobre diferents aspectes de la Igualtat de Gènere compta ja amb un quart número dedicat a la Violència Masclista en l'Àmbit de la Parella. Podeu descarregar-lo a la pàgina web del Centre Dolors Piera.

25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones

El 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. El 1993 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona, on s’explicitaven els drets que s’han d’aplicar per assegurar l’eliminació de totes les formes de violència contra les dones i es reconeixia el necessari compromís dels Estats i de la comunitat internacional en aquesta lluita en defensa de les dones. En aquesta Declaració es va definir la violència contra la dona com tot acte de violència basat en el gènere que té com resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat, ja sigui que es doni en la via pública o en la via privada. Més informació: Del passat al futur de les Dones.

La supressió del Ministeri d'Igualtat

Diferents entitats feministes han manifestat el seu rebuig a la supressió del Ministeri d'Igualtat. Les organitzacions feministes pensen que és un nou pas enrere en la política social del govern. A més, la seva integració en el Ministeri de Sanitat debilita notablement l'estratègia de la transversalitat -eix central de les polítiques de gènere- en fer-lo perdre entitat, pes i protagonisme per exercir com a estructura dinamizadora de les polítiques públiques d'igualtat. Per aquest motiu, el dia 21 d'octubre hi va haver una concentració contra la Supressió del Ministerio de Igualdad.

Enllaços relacionats: Ca la Dona, Dones en Xarxa, Terc3ra Información, e-mujeres.net, FCONG, CCOO

Neix La INDEPENDENT, l'agència de noticies amb Visió de Gènere

Des de l'any 2007, l'Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya - Xarxa internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD.XIDPIC.CAT-XIPVG)  ha estat treballant per posar en marxa un projecte innovador: la primera Agència Catalana de Noticies amb Visió de Gènere. El mes de febrer passat es va convocar una reunió amb totes les persones que integren la Xarxa, on el Comitè impulsor de l'Agència hi va  presentaren el desenvolupament del projecte. L'Onze de setembre del 2010, diada nacional de Catalunya, La Independent va activar el portal i va fer el primer enviament de notícies. A partir del 26 d’octubre els enviaments es realitzen de forma regular (dos cops per setmana: dimarts i dijous a la tarda) a les subscripcions arribades d’arreu dels territoris de llengua catalana i d’altres indrets.

Més informació a La Independent.

El Centre Dona i Literatura i el Centro de Estudios Avanzados promouen un projecte de recerca internacional finançat per l'AECID.

El Centre Dona i Literatura, juntament amb altres tres grups de recerca de  Catalunya i Amèrica, ha posat en marxa el projecte “Gèneres i sexualitats:  retòriques i polítiques” dins el Programa de Cooperació  interuniversitària i  Investigació Científica entre Espanya i Iberoamèrica de l'AECID (Agencia  Española de Cooperación Internacional para el desarrollo). Els objectius són  constituir un espai interdisciplinari i interinstitucional per reflexionar  sobre els processos i pràctiques culturals des d’una perspectiva de gènere,  analitzar la incidència de la cultura en la conformació de les identitats i  promoure el desenvolupament de les eines teòriques, metodològiques i la  realització d’activitats culturals i de recerca. Les investigadores principals són Marta Segarra (Centre Dona i Literatura, Universitat de Barcelona) i Adriana Boria (Centro de Estudios Avanzados, Universidad Nacional de Córdoba).

Organitza: Centre Dona i Literatura (Universitat de Barcelona), Centro de Estudios Avanzados (Universidad Nacional de Córdoba, Argentina), Cea y Cuerpo Descrifrado (Universidad Autónoma Metropolitana - Unidad Xochimilco, Mèxic), Cos i Textualitat (Universitat Autònoma de Barcelona).

Més informació: Centre Dona i Literatura

Rodes d'Homes Igualitaris a Lleida i Tàrrega

El dia 21 d'octubre a Tàrrega i Lleida es va celebrar una Roda d'Homes, que es realitzava simultàniament a diferents pobles i ciutats de l'Estat espanyol. Sota el lema "El silenci ens fa còmplices. Visquem sense violència" la Roda d'Homes és un acte on els homes es posicionen públicament contra la violència masclista, fent visible a la societat i, especialment al col·lectiu masculí, l'existència d'homes implicat activament per la igualtat i contra la violència. Aquest és un dels primers passos del grup d'Homes Igualitaris a Tàrrega, que va fer una crida a tots els homes interessats a col·laborar-hi. Les persones interessades es poden posar en contacte a través del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé a través de la pàgina web d'AHIGE i d'Homes Igualitaris.

La professora Seyla Benhabib, Doctora Honoris Causa per la Universitat de València

Seyla Benhabib (Istambul, 1950) és Catedràtica de Ciència Política i Filosofia de la Yale University. És considerada com una de les teòriques de la política i del feminisme més prestigioses de l’actualitat.

Formada a les universitats de Brandeis i Yale, formà part del grup de J. Habermas a la Universitat de Frankfurt. Ha estat Professor of Government a la Harvard University i professora visitant en nombroses universitats, com és ara Princenton, Amsterdam, Cambridge, Berkeley i la Universitat de València, a la qual està vinculada a través de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona.

Fou Presidenta de l’Eastern Division of the American Philosophical Association entre els anys 2006 i 2007. L’any 2009 rebé el Premi Ernst Bloch.

És autora de llibres fonamentals per a la teoria i pràctica feminista i de l’ètica i la filosofia política contemporànies: Teoría Feminista y Teoría Crítica (1989), Situating the Self (1992), Feminist Contentions (1994), Las Reivindicaciones de la Cultura. Igualdad y Diversidad en la Era Global,(2002) El Derecho de los Otros. Extranjeros, Ciudadanos y Residentes (2004), Another Cosmopolitanism.2006. Mobility and Inmobility, Gender Borders and Citizenship (2009).

Més informació: Universitat de València

Nosaltres les dones

Amira Hass

Israel, 1956

Periodista israeliana nascuda a Jerusalem, mostra als seus i a les seves compatriotes el que succeeix a pocs quilòmetres de les seves cases, el que molts no volen veure. Amb la residència habitual a la ciutat cisjordana de Ramala, manté "un romanç amb Gaza", segons les seves pròpies paraules. Fa anys que passa temporades a la franja costera Palestina.