Desembre núm. 83

"L' economia no té en compte les xifres clau, com el nombre de nens i nenes que pateixen desnutrició o els kilòmetres que ha de caminar una dona per aconseguir aigua"

Vandana Shina (India, 1952) És una dona polifacètica; física,filòsofa, pacifista i feminista. És una de les pioneres del moviment ecofeminista i directora de la Fundació per la Investigació en Ciència, Tecnologia i Ecologia a Nova Dehli. L' any 1993 li van concedir el premi Nobel Alternatiu. És una de les veus més crítiques contra la globalització i contra els aliments manipulats  genèticament.

Activitats del Centre Dolors Piera
d'Igualtat d'Oportunitats
i Promoció de les Dones
de la Universitat de Lleida

EXPOSICIÓ: "LA MIRADA INVISIBLE"

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CURS ON-LINE: "ESTUDIS DE GÈNERE"

CONCURS: "VII CONCURS LITERARI DE RELATS CURTS ESCRITS PER DONES"

Convocatòries i beques

PREMI: MILA DE PERIODISME

BECA: "VI BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN"

CONVOCATÒRIA: II PREMI D'INVESTIGACIÓ D'HISTÒRIA DE LES DONES

Altres activitats

EXPOSICIÓ: " LA REPRESENTACIÓ DELS COSSOS DE LES DONES: UN COS AL SERVEI DE LA MIRADA I EL PLAER MASCULÍ"

EXPOSICIÓ: "DONES GRANS, GRANS DONES"

EXPOSICIÓ: "16 CIENTÍFIQUES CATALANES"

TAULA RODONA: "DONES, CIÈNCIA I SOCIETAT: ES TRENCA EL SOSTRE DE VIDRE?"

Notícies

ES CONSTITUEIX LA COMISSIÓ TÈCNICA DEL CIRCUIT CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA DE LLEIDA

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, va participar el 12 de novembre  a Lleida en la primera reunió de la Comissió Tècnica del Circuit de les Comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista.

La Comissió Tècnica la integren representants dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, els consells comarcals, la judicatura, la fiscalia, així com dels cossos policials i l’advocacia. La reunió d’avui, que ha tingut lloc a la seu de la Delegació del Govern.

El Circuit de les Comarques de Lleida per a l’abordatge de la violència masclista, que es va presentar el passat mes de maig, estableix mesures de coordinació i mecanismes d’actuació per millorar la qualitat de la resposta a les dones que pateixen violència masclista. Divendres passat es va constituir la Comissió tècnica de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran.

Els objectius del Circuit són:

·        Contribuir decisivament a l'eradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situï les dones com a subjectes actives de l'atenció.

·        Donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones afectades per violència masclista.

·        Establir una xarxa territorial i coordinada que vetlli pel desplegament i la millora d'un model d’intervenció integral, tot minimitzant la victimització secundària de les dones en situació de violència masclista.

Els Circuits Territorials desenvolupen els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, posant en relació els circuits locals i coordinant-se, a la vegada amb el Circuit Nacional. En la creació i desenvolupament del circuit hi participen àmpliament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en la violència masclista de cada territori.

El Circuit de LLeida estableix nous mecanismes d’actuació i relació entre institucions, entitats i persones professionals implicades, a partir dels organismes següents per a l’establiment d’un veritable treball en xarxa:

A més:

·        Desenvolupa un Mapa de recursos de Lleida

·        Dissenya i implementa Plans Formatius Específics per als diversos cossos professionals en relació a la lluita contra la violència masclista

·        Estableix Instruments d’Avaluació Continuada.

El desplegament territorial d’aquests circuits respon al compliment de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada el mes d’abril de 2008. Aquesta llei estableix les competències de les diferents administracions de Catalunya en la lluita contra aquesta problemàtica, dóna molta importància a les estratègies de prevenció, i estableix les bases d’una coordinació continuada basada en la col·col·col·laboració i la cooperació mútues.

CELEBRACIÓ DEL CENTENARI DE L' ACCÉS DE LES DONES A LES UNIVERSITATS ESPANYOLES

El dia 29 de novembre a les 19.15h, al Saló Víctor Siurana de l' Edifici de Rectorat i organitzat pel Centre Dolors Piera, la Universitat de Lleida va commemorar el Primer Centenari de l' Accés de les Dones a les universitats espanyoles propiciat pel Reial Decret del 8 de març de 1910.

Hi van participar les professores de la Universitat de Lleida: Dra. M. Amparo Miñanbres (Facultat de Ciències de l' Educació, Departament de Psicologia i Psicopedagogia), Dra. M. Teresa Arences (Facultat de Dret i Economia, Departament de Dret Privat), Dra. Àngels Santa (Facultat de Lletres, Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica), Dra. Concepció Roig (Escola Politècnica Superior, Departament d' Informàtica i Enginyeria Industrial), Dra. Rosa M. Martí (Facultat de Medicina, Directora del Departament de Medicina), Sra. M. Luisa Guitard ( Escola Universitària d' Infermeria, Directora de l' Escola) i Dra. Olga Martín (Escola Tècnica Superior d' Enginyeria Agrària, Departament de Tecnologia d' Aliments).

També es va projectar el curtmetratge d'animació titulat " 1910-2010 Centenari de l' Accés de les Dones a les Universitats Espanyoles" a càrrec de la cineasta Florence Henrard.

PREMI CERVANTES 2010

L'escriptora catalana Ana María Matute, de 85 anys, ha guanyat el Premi Cervantes 2010, el guardó més important de les lletres hispanes, que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor. L'escriptora ha expressat la seva alegria per un guardó del que ha dit que "és una espècie de premi a tot el que ha passat durant una vida", en referència a la seva llarga trajectòria literària.

Aquest premi, dotat amb 125.000 euros, ho va fer public la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, després de la reunió que va mantenir amb el jurat.

D'aquesta manera, l'autora es converteix així en la tercera dona distingida amb aquest guardó, després de l'espanyola María Zambrano el 1988, i la cubana Dulce María Loynaz el 1992 .

Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 1925) ha estat una de l' eternes candidates per a aquest prestigiós guardó.  Premi Nacional de les Lletres i acadèmica de la Llengua, aquesta  dama de les lletres és considerada com una de les prosistes amb major capacitat de fabulació.

Nosaltres les dones

Astrid N. Heiberg

Noruega, 1936

Profesora de Psiquiatria a la Universitat de Oslo. Va ser la primera dona en ocupar el càrrec, com a presidenta de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna dels anys 1997 fins al 2001. Durant els anys 1981 i 1985 va ser Viceministra de Salut i Assumptes Socials. També va ser membre del Comité Europeu per la Prevenció de la Tortura.