Diagnòstic sobre la percepció de seguretat en els campus de la UdL des d’una perspectiva feminista

informe urbanismeS'ha publicat el Diagnòstic sobre la percepció de seguretat en els campus de la UdL des d’una perspectiva feminista Campus a Lleida i Campus a Igualada realitzat pel Col·lectiu Punt 6. Es tracta d'un dels resultats del projecte de sensibilització amb què s'analitzaven els espais universitaris amb perspectiva de gènere a través de tallers i de marxes exploratòries dutes a terme el curs passat i participades per una trentena de persones. 

El treball presenta una diagnosi amb la recopilació d’informació, imatges, l’observació participant i el relat de les dones recollit durant les marxes exploratòries a Lleida (Campus Cappont i Rectorat, Campus de les Ciències de la Salut i l’ETSEA) i al taller per a tractar els campus universitaris (La Teneria, 4D Health i el Pla de la Massa) realitzat a Igualada i incorpora propostes d'accions.

La diagnosi s'articula al voltant dels elements que caracteritzen uns entorns segurs i vivibles que són, segons les autores: la senyalització, la visibilitat, la concurrència de persones, la vigilància, el manteniment i la participació de la comunitat. I l'apartat propositiu inclou l’enunciat d’accions que poden ajudar a millorar la percepció d’(in)seguretat dels aspectes desfavorables i favorables descrits a les marxes i al taller des d’una perspectiva feminista. Aquest apartat de l'informe es pot consultar, per separat, en el Breu informe de propostes per a tots els campus de la UdL

Entre les propostes, destaquen com a punts favorables, la connexió entre campus, en el cas del campus de Cappont; al rectorat es valoren molt els Claustres, la cafeteria i els espais de trobada; al campus de Ciències de la Salut es destaca la prohibició d’aparcar a l’espai públic central de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, per esdevenir un espai d’estada i trobada més ampli per a descansar, trobar-se, menjar, etc.; a l'ETSEA es valoren els jardins de l’espai que envolten el Palauet per l’ambient, la bellesa i el benestar entre els jardins ben cuidats i al Campus d'Igualada es valoren els serveis i les instal·lacions. 

Entre els punts per millorar, a grans trets, s'assenyalen qüestions relacionades amb la il·luminació i la senyalització, per això es destaca que calen trobar espais idonis per ubicar elements, senyals, plànols, etc., que ajudin a l’orientació entre els campus; atendre a l’espai públic les característiques que condicionen la percepció d’(in)seguretat com la falta de visibilitat en la localitzaciód’un ascensor; la falta d’il·luminació i a vegades per la falta de poda dels arbres, les voreres estretes i la falta de passos per a vianants que fanels itineraris més llargs, la col·locació de tipus de paviments que rellisquen, etc. Així mateix, cal millorar alguns aspectes com l'accessibilitat dels espais, millorar les zones d'aparcaments o fer manteniments dels espais. 

En el marc d'aquest projecte, es va dissenyar l’ÚdelMaps, una aplicació en format formulari web que permet obtenir un mapa virtual general amb els espais que cada persona marqui com a problemàtic. L'aplicació l'ha dissenyat el servei de Cartografia i SIG - Ciències Socials de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració del Centre Dolors Piera. L'aplicació compta amb un formulari pel Campus a la ciutat de Lleida i un altre pel Campus d'Igualada

El projecte va estar finançat a càrrec dels crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat, a través de la secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere.