Llenguatge no sexista 2020-2021

Llenguatge no sexista

INSCRIPCIÓ TRANCADA.

Les llengües no són quelcom asèptic, sinó que són una construcció social forjada a partir de les creences i normes que configuren la nostra cultura. No només compleixen una funció transmissora de missatges, sinó que també contribueixen a estructurar el nostre pensament i reflecteixen elements de la cultura i de la societat.

Malgrat els avenços socials que han tingut lloc en relació a la consecució de la igualtat d’oportunitats, la llengua continua incorporant elements que inivisibilitzen les dones o bé que contribueixen al manteniment dels estereotips i dels rols de gènere tradicionals.

El curs "Llenguatge no sexista", reconegut amb 1 ECTS de matèria transversal, ens donarà eines per fer un ús no discriminatori del llenguatge per tal de incloure les dones a la llengua i als discurs, en igualtat d’oportunitats i sense biaixos de gènere.


Formalització de la matrícula

Formulari en línia.

Important: l'alumnat de la UdL que tingui interès en reconèixer el crèdit de matèria transversal ha de tenir cura d'introduir totes les dades de contacte correctament, especialment el DNI i el correu electrònic. Un cop s'hagi efectuat la inscripció, rebreu un correu que us indicarà que heu realitzat la inscripció correctament. En uns dies, emetrem la butlleta de pagament que us enviarem al correu electrònic que heu indicat juntament amb les instruccions que heu de seguir.

Continguts

La llengua com a transmissora d'una visió androcèntrica i patriarcal del món.
Repercussió del sexisme i de l’androcentrisme en el sistema lingüístic.
L'androcentrisme i el sexisme lingüístics.
La invisibilitat de les dones al gènere masculí. Estratègies per a neutralitzar-la.

Objectius

Captar que les llengües no són asèptiques sinó que contenen una visió del món particular i tendenciosa;
Descobrir alguns paranys del llenguatge: l’androcentrisme i el sexisme lingüístics
Desenvolupar estratègies per neutralitzar els usos sexistes i androcèntrics

Avaluació

Prova final (tipus test, fins a 2 intents)

Campus Virtual

Un cop efectuat el pagament de la butlleta, us donarem d'alta a l'espai del curs al campus virtual de la Universitat de Lleida. Allà hi trobareu les indicacions per al seguiment de curs que consistirà, bàsicament, en el visionat de l'explicació dels continguts del curs, la consulta dels materials que s'indiquen i la superació de la prova.