Aprenentatge-Servei sobre violència de gènere en el Grau d'Educació Social

aps cdp

Durant el mes de maig l'alumnat de primer curs del Grau d'Educació Social ha tingut l'oportunitat de dur a terme, a mode de seminari i en el marc de l'assignatura Conceptes bàsics d'educació -impartida per la professora Anna Soldevila- una formació sobre violencia de gènere en el format  d’Aprenentatge Servei. En ell l’alumnat  participant rep una formació teòrica que després plasma en una activitat de sensibilització sobre violència de gènere per a la comunitat universitària o la ciutadania de Lleida.

Aquesta modalitat de formació s'ha realitzat de forma conjunta pel Centre Dolors Piera i el Servei d'Intervenció  Especialitzada (SIE) de Lleida. 

 L’Aprenentatge Servei  és  una  proposta  educativa  que  combina  processos  d’aprenentatge i de servei a la comunitat, en un sol projecte, quelcom permet vincular la formació teórica i la pràctica, retornant — alhora que es posa en pràctica— a la societat aquests nous coneixements. En aquest cas, la formació ha esdevingut en un una formació teòrica, dos seminaris, i en activitats de sensibilització sobre violència de gènere per a la comunitat universitària o la ciutadania de Lleida i duta a terme per l’alumnat participant.

 Els tallers realitztats desde el Centre Dolors Piera, impartits per la gestora d’igualtat del CDP Maika Molina,  han girat al voltant de les temàtiques de violència de gènere l’àmbit acadèmic i dels micromasclismes. Les explicacions teòriques del taller s’han complementat amb preguntes i activitats lúdiques, amb la intencionalitat d’obtenir l’atenció de totes les persones presents.  S’ha utilitzat recursos filmogràfics per fer notar a les alumnes la importància en la professió d’educador/a de saber detectar maltractaments i factors de risc. Els vídeos eren de varietat diversa, s’han utilitzat recursos com cançons, situacions interpretades per actrius i actors, casos reals de dones que van aconseguir superar una situació de violència de gènere, curtmetratges de sensibilització, etc.

aps sie

El taller impartit el Servei d'Intervenció Especialitzada —un servei gratuït que ofereix atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també a llurs fills i filles— han estat de la mà de l'educadora social del servei, Iolanda Teixidó. Aquesta formació estava centrada en la dinàmica d'estudi de casos, basada en la descripció d'una situació de violència de gènere en una realció  de parella d'estudiantat de la universitat. D’aquesta forma,l'alumnat d'educació social ha analitzat la tasca per grups, finalitzant l’exercici amb un treball de reflexió sobre la detecció, atenció de les situacions de relacions abusives de violència de gènere .

El fruit de totes aquestes exposicions teòrics i del treball de l’estudiantat han sorgit 20 activitats de sensibilització sobre el masclisme i la violència de gènere.Amb una àmplia gamma de propostes entre les que destaquem les següents: espots publicitaris, curtmetratges, gimcana sobre violència de gènere i feminisme, còmic sobre els micromasclismes, disseny d'activitats de sensibilització sobre violència de gènere per a l'ESO ...

Tant la bona acollida de l'alumnat de primer d'educació social com els bons resultats obtinguts ens encoratgen a seguir realitzant aquesta formula d’aprenentatge en el pròxim curs acadèmic, on l'objectiu és que l'alumnat del Grau d'Educació Social sàpiga distingir les situacions de violència psicològica en l'àmbit de la parella i en l'àmbit acadèmic i / o laboral, així com els micromasclismes que s'interioritzen mitjançant els processos de sociabilització de gènere.