10 anys de la Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva entre homes i dones

llibrecdpEl Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones publica el llibre col·lectiu “Trabajo, género e igualdad. Un estudio jurídico-laboral tras diez años de la aprobación de la Ley 3/2007 para la igualdad efectiva entre hombres y mujeres”, una obra que analitza el desenvolupament de la Llei en el transcurs d’una dècada. La coordinació de la publicació ha anat a càrrec de la directora del Centre i professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Lleida, Ana Mª Romero Burillo, i la gestora en igualtat i gènere del Centre, Cristina Rodríguez Orgaz que han comptat amb la participació de personal docent investigador de diverses universitats espanyoles especialistes en aquesta matèria.

 

L'estudi jurídic que es presenta pretén valorar si la Llei d’igualtat ha assolit el principal objectiu de fer efectiva la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a través de l’eliminació de la discriminació de les dones en qualssevol dels àmbits de la vida deu anys a posteriori de la seva publicació. La Llei, tot i que va suposar un avenç important en la consecució de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, va comptar amb nombroses crítiques.

D’una banda, entre els punts forts que es destaquen és que la llei ha esdevingut un mitjà de reconeixement de les desigualtats de gènere convencionalment amagades o subjacents, fent perceptibles diversos problemes que deu anys enrere no tenien visibilitat. Però, d’una altra, se li retreu que la Llei només recull recomanacions sense cap tipus d’obligatorietat, amb la intenció donar a conèixer els avenços i retrocessos que ha suposat, però no adreçats a la transformació de les situacions de desigualtat. Per tant, es posa de manifest la necessitat de continuar treballant per a aconseguir una vertadera igualtat entre dones i homes.

La coordinadora afirma que “és un bon moment per portar la Llei d’Igualtat a anàlisi amb la intenció de valorar la repercussió que ha tingut en els seus deu anys de trajectòria i mostrar aquells èxits assolits, aquells que poden estar produint-se en el present i aquells que resten per aconseguir”.

L’anàlisi dels títols IV i V que s'ocupen del dret al treball en igualtat d'oportunitats i de la regulació del principi d'igualtat en l'ocupació pública, respectivament, és un dels temes centrals que s’aborden al llarg del llibre, tot tractant les consideracions, proteccions i permisos en situació d’embaràs, de maternitat i/o de paternitat, la conciliació de la vida laboral i familiar, la prevenció i responsabilitat empresarial quant a l’assetjament i abús sexual per motius de sexe en l’àmbit laboral, entre altres.

L’obra ha comptat amb la participació i col·laboració de professorat de les universitats catalanes i de l’Estat espanyol com la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat Rey Juan Carlos.