Aplicació del Fons del Pacte d'Estat a la UdL

La Generalitat de Catalunya és l'encarregada de gestionar els fons del Pacte d'Estat destinats a les universitats catalanes. La UdL, per la seva banda, ha obtingut 13.834,15 euros pels següents projectes, a executar abans d'acabar l'any 2019:

a) Realització d’un estudi sobre violència de gènere i LGBTIfòbies entre la comunitat universitària de la UdL. 

b) Sensibilització i formació de personal docent, d'administració i serveis, i alumnat dels quatre campus de la Universitat de Lleida. La idea és crear una Xarxa d’Agents d'Orientació i Prevenció de violències masclistes

per a que puguin prevenir, detectar i/o fer una primera atenció a les persones que puguin trobar-se en situacions de violència. Aquesta xarxa serà l'encarregada de realitzar accions de prevenció (com els Punts Lila a les principals festes de la UdL).

c) Elaboració d'un protocol d'actuació per evitar agressions sexistes en les festes de l’estudiantat de la UdL.

d) Crear i difondre materials divulgatius.

La intenció és crear una xarxa de suport actiu a les persones victimitzades i de rebuig a les violències, que ens encamini a eradicar-les dels nostres entorns. Aquestes persones podran ser referents per a la resta de la comunitat universitària en situacions de discriminació, desigualtat o violència per motiu d’identitat de gènere, orientació sexual i expressió de gènere.

Perquè volem espais universitaris lliures, segurs i respectuosos.

*El Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere del Govern central, aprovat a finals de 2017, conté un conjunt de propostes (292) d’actuació en matèria de violència de gènere per als propers anys. Les actuacions referides a l’àmbit universitari es troben en l’eix 1: el trencament de silenci; sensibilització i prevenció. Entre les principals accions previstes, hi ha la d'implicar les unitats d'igualtat de les universitats en la realització d'estudis sobre agressions en l'àmbit universitari, realitzar campanyes de prevenció als campus, i incloure continguts d'igualtat i contra la violència de gènere en els temaris d'accés als cossos docents.