L’impacte de la violència masclista en filles i fills, eix temàtic del VIIIè Memorial Hortènsia Alonso

Fer visible l’impacte de la violència masclista en les vides de filles i fills de dones que la pateixen i treballar per a la recuperació integral d’aquests infants i adolescents són els objectius del VIIIè Memorial Hortènsia Alonso, que tindrà lloc el dijous 28 de novembre i que es retransmetrà en directe a través del canal d’streaming de la Universitat de Lleida (UdL).

La regidora Sandra Castro; la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià; la tècnica del Centre Dolors Piera, Yolanda Bardina, i la representant del Grup Dones Lleida, Mercè Ciutat, han presentat la vuitena edició del memorial, en què s’han convidat persones expertes en la matèria per incidir en com revertir els efectes d’aquesta violència. La regidora Castro ha remarcat que els fills i les filles que es troben en aquesta situació són els més vulnerables i poden patir conseqüències greus i irreparables que s’han d’intentar revertir.

El VIIIè Memorial Hortènsia Alonso està adreçat a personal tècnic, professionals de tots els àmbits d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat de qualsevol titulació que tinguin interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Amb aquesta jornada tècnica anual es vol posar de manifest la importància del treball en xarxa, de manera estratègica i coordinada, per tal de promoure la recuperació integral de tots els infants i adolescents que viuen o han viscut situacions de violència masclista.

La jornada es farà a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la UdL i s’obrirà amb una conferència inaugural, titulada “L’impacte de la violència masclista en els infants”, a càrrec de Maria Álvarez, psicòloga clínica i de la salut de l’Associació EXIL i de l’Institut IFIV. A continuació, hi haurà una taula d’experiències i bones pràctiques sobre la intervenció amb infants i adolescents que es troben en entorns de violència masclista, amb la participació de professionals de diferents àmbits d’atenció a infants.

La taula d’experiències constarà de tres intervencions: “Eines per a l’atenció socioeducativa”, a càrrec de M. Teresa Pérez-Caballero, psicopedagoga i presidenta de l’Asociación Deméter por la Igualdad; “L’atenció psicològica a infants”, a càrrec d’Esther Tolosa, psicòloga sanitària i psicoterapeuta a l’Espai Essen, especialitzada en violències masclistes, i “Restabliment del vincle maternofilial”, a càrrec de Neus Folguera Folguera, Psicòloga sanitària experta en atenció a dones, mares, filles i fills que han viscut violència masclista. Al final s’obrirà un temps de debat que per recollir les idees claus que han sorgit i subratllar els aspectes que hagin resultat més interessants.

A la tarda es farà un taller d’autodefensa feminista, conduït per Paula Ibàñez, educadora social, experta en gènere, al Centre cívic del Centre Històric. L’activitat l’ha promogut el Grup de Dones de Lleida.

El Memorial està coorganitzat per la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida; el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL; la Creu Roja i el Grup de Dones Lleida en el marc dels actes commemoratius del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

L'activitat formativa està reconeguda com a matèria transversal per a l'alumnat de la UdL i per al professorat del Departament d'Educació, gràcies a la col·laboració de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UdL. 

Es pot formalitzar la inscripció a través dels següents canals, segons el perfil del públic: 

Públic, en general: a través del formulari en línia
Alumnat de la UdL (1 ECTS matèria transversal): formulari en línia
Professorat d'Educació: pàgina web de l'ICE