Ens ho mirem? Una guia per a valorar la perspectiva de gènere en entitats estudiantils

guia ens ho miremEns ho mirem? Guia d'autodiagnosi de gènere per a grups i associacions universitàries és el títol del tercer número de la col·lecció Guies que el Centre Dolors Piera ha realitzat dins de les actuacions finançades amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere a les univeristats. Es tracta d'un document adreçat a associacions estudiantils de la UdL per a unes festes universitàries no sexistes amb l’objectiu de que comptin amb estratègies en el moment d'organitzar-les.

La guia té dues parts diferenciades: en una primera part, s’ofereix una eina d’autodiagnosi per als col·lectius, amb la qual podran revisar el seu dia a dia, com s’organitzen des de la perspectiva de gènere i feminista i si estan normalitzant certes conductes o actituds; en una segona part es donen orientacions pràctiques per tal de superar els biaixos que es puguin haver detectat en l’autodiagnosi, i per a planificar, gestionar i avaluar les activitats i festes que duguin a terme en el si de la universitat.

Les associacions i col·lectius estudiantils de la UdL organitzen activitats festives tant dins com fora de la universitat. Les més destacades són la Festa Major de la UdL,  l’AgroCastanyada, l’Agrònom de Ferro i l’InterCampus. El context de festa i el consum popular d’alcohol no pot ser mai justificació d’actituds o comportaments que atemptin contra la dignitat i llibertat de la persona, ja sigui entre assistents o entre integrants dels col·lectius o grups organitzadors i en qualsevol moment abans, durant o després de la festa. Per això, la guia vol orientar el procés d'organització d'aquestes activitats festives perquè "La festa no és excusa". 

La guia forma part d’un projecte més ampli que busca garantir unes festes lliures de masclisme i LGBTIfòbies, on es comptarà amb un Protocol específic d’actuació que permetrà donar resposta immediata a qualsevol agressió produïda en contextos festius i que complementaria (no substituiria) al Protocol marc de la UdL.

El compromís de la UdL amb la igualtat efectiva entre dones i homes i el respecte a la diversitat sexual s’ha traduït en els darrers anys en el desplegament de dos Plans d’Igualtat, un “Reglament d’actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere”, altres normatives i nombroses activitats per eradicar els estereotips i rols que afecten directament en la trajectòria acadèmica i professional de les persones, per promoure continguts amb perspectiva de gènere i per prevenir les violències. Aquesta guia n'és una mostra més.