L'Agenda 2030 feminista

8M 2030Ens posem les ulleres violetes per aconseguir que els ODS siguin una realitat a la vida de totes les dones i nenes, i així promoure el desenvolupament sostenible de les societats. Construïm el nostre treball des d’un marc conceptual de Drets Humans amb perspectiva de gènere i el feminisme interseccional. Perquè no podem entendre la crisi mediambiental (ODS 13. Acció climàtica) sense parlar de violències masclistes. No podem parlar de Treball decent i creixement econòmic (ODS 8) sense parlar de la crisi de la cura,  de la divisió sexual del treball i del sistema heteropatriarcal.  Perquè  si volem assolir l’ODS 11: “Ciutats i comunitats sostenibles”, hem de treballar  la violència sexual que pateixen les dones.   Perquè no podem assolir l’ODS 3: “Salut i Benestar” sense lluitar per l’autonomia física i sexual de les dones, etc.

 Des de les últimes dècades del segle XX, el moviment feminista i la teoria crítica feminista van denunciar, conceptualitzar, polititzar i evidenciar que: 

Que les pràctiques nocives no es basen en cultures, costums o religions, sinó en l’objectiu de controlar la sexualitat femenina i la subordinació de la dona a l’home.

Gràcies a aquests conceptes feministes, generats des de les pràctiques i les vivències de les pròpies dones, s’han desenvolupat i es segueixent ampliant els instruments de protecció i promoció dels Drets Humans de les dones. No obstant això:

Perquè l’enfocament jurídic sobre Drets Humans, expressat en Convencions i altres instruments de Drets Humans de les dones, és imprescindible però no suficient per provocar el canvi a la cultura que sustenta les relacions desiguals de gènere. Per això, des del feminisme, continuem treballant per canviar el paradigma patriarcal i per aconseguir la transformació social, dotant de contingut polític feminista els Instruments Internacionals de Drets Humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Podeu llegir-ne més en el document OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DES D’UNA MIRADA FEMINISTADESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DES D’UNA MIRADA FEMINISTA

Cliqueu sobre el text per veure la inforgrafia

Font: Agenda2030 Feminista