Pippi Langstrum i el feminisme, tema del treball guanyador del II Premi Aurèlia Pijoan

juratLa Pippi Laangstrum és la protagonista del treball guanyador de la segona convocatòria del Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor Treball Fi de Grau amb perspectiva de gènere dotat amb 1.000 euros, gràcies al suport de l'Institut Català de les Dones.

Realitzat per l'alumne del Grau de Periodisme i Comunicació Audiovisuals, Axel Lapuerta Coll, el treball, titulat “Feminisme en les sèries infantils de televisió. El cas de “Pippi Langstrump” (1969)", s'ha destacat per la rellevància del tema en els estudis de gènere i originalitat en el seu enfocament i per l'avenç aportat a l’àmbit de la pròpia disciplina en relació a la igualtat.

El jurat, reunit el 30 d'octubre de 2020, ha estat composat per la Sra. Núria Camps Miravet (Coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL), Sra. Ana Mª Romero Burillo (Directora del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones “Dolors Piera” de la UdL), Sra. Carme Molet Chicot (Professora de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL), Sra. Joana Soto Merola (Professora de la Facultat de Lletres de la UdL) i Sra. Rosa Vaquera López (Representant del Consell Assessor del Centre Dolors Piera).

El TFG de Lapuerta parteix de la premissa que "mentre hi ha sèries infantils que reforcen tota mena d’estereotips i rols de gènere, n'existeixen d'altres que aborden la perspectiva feminista". En el cas de Pippi Langstrump –que a l'Estat espanyol es va estrenar l'any 1974-, ha corroborat que "segueix una línia propera a l'anarquisme feminista (anarcofeminisme) i a l'ecofeminisme". Per això, "s'ha de considerar una sèrie pionera i transgressora"”, afirma l'autor.

La sèrie està basada en els contes homònims de l'escriptora i activista sueca Astrid Lindgren, que va treballar com a guionista de la sèrie. "L'únic personatge immers en els principis del moviment feminista és la protagonista, la Pippi, ja que la resta de la societat que l'envolta es troba sota una atmosfera masclista i sexista, amb grans desigualtats i injustícies entre dones i homes. En aquest punt, la protagonista lluita per fer un gir a aquesta realitat", destaca Axel Lapuerta.

"Tot i que es va estrenar a Suècia fa cinquanta anys, els valors que transmet la seua protagonista segueixen molt vigents amb la concepció que plantegen moltes feministes actuals: llibertat, independència, autonomia, autoestima, valentia, igualtat, pensament crític, empatia...", conclou l'autor del treball premiat.

Al premi s’hi podia presentar l’alumnat que hagués realitzat el TFG durant el curs lectiu 2019-202, qualificat amb una nota mínima de 9, i que incorporés la perspectiva de gènere en l’abordatge de l’objecte d’investigació. El nombre total de treballs presentats han estat 10 (3 nois, 7 noies), un dels quals ha estat descartat en no acomplir un dels requisits. Per facultats, els treballs presentats es distribueixen en 1 de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia, 2 de la Facultat de Lletres i 7 de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social.  

El Centre Dolors Piera ha convocat aquest premi per donar compliment a la mesura B.1.3.2 del II Pla d'Igualtat entre dones i homes de la UdL i ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de les Dones. A través d’aquesta convocatòria es pretén fomentar la integració de la perspectiva de gènere a la recerca i a la docència, i visibilitzar la recerca en gènere que fa l’alumnat.

El lliurament del Premi es realitzarà quan les circumstàncies de la COVID ho permetin.

Llegir-ne més: Premi Aurèlia Pijoan