Projecte Agenda 2030 - ODS

CCSIC ODSLa Coordinació de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida ha creat l'espai del Projecte Agenda 2030-ODS, un espai amb la voluntat d’unir esforços i la responsabilitat de fer xarxa per treballar en comú els 17 ODS continguts en l'Agenda 2030. És una eina per abordar els grans reptes que té plantejats la humanitat, i en particular l'emergència climàtica, i avançar en la transformació cap a una societat més igualitària, justa, democràtica i respectuosa amb els drets humans i el medi ambient.

El 25 de setembre del 2015 va tenir lloc la Cimera de Desenvolupament Sostenible en la qual els 193 estats membres de l’Organització de Nacions Unides (ONU) van arribar a un consens respecte del document final d’una nova agenda de desenvolupament sostenible titulat "Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible".

Aquesta agenda, que conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 metes, servirà com a pla d’acció perquè la comunitat internacional i els governs promoguin la prosperitat i el benestar comú en els propers 15 anys.

 

ODS 5 / Igualtat de gènere

Objectiu 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes

La igualtat entre els gèneres no és només un dret humà fonamental, sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible.

Si es facilita a les dones i nenes igualtat en l'accés a l'educació, atenció mèdica, un treball decent i representació en els processos d'adopció de decisions polítiques i econòmiques, s'impulsaran les economies sostenibles i es beneficiarà les societats i la humanitat en el seu conjunt.

Fites

5.1 Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i nenes a tot el món.

5.2 Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.

5.3 Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, així com la mutilació genital femenina.

5.4 Reconèixer i valorar les cures no remunerades i el treball domèstic no remunerat, mitjançant la prestació de serveis públics, la provisió d’infraestructures i la formulació de polítiques de protecció social, així com mitjançant la promoció de la responsabilitat compartida a la llar i la família, segons escaigui a cada país.

5.5 Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.

5.6 Garantir l’accés universal a la salut sexual i reproductiva i als drets reproductius, de conformitat amb el Programa d’acció de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, la Plataforma d’Acció de Beijing i els documents finals de les conferències d’examen respectives.

5.a Emprendre reformes que atorguin a les dones el dret als recursos econòmics en condicions d’igualtat, així com l’accés a la propietat i al control de les terres i altres béns, els serveis financers, l’herència i els recursos naturals, de conformitat amb les lleis nacionals.

5.b Millorar l’ús de la tecnologia instrumental, en particular les tecnologies de la informació i la comunicació, per tal de promoure l’apoderament de les dones.

5.c Adoptar i enfortir polítiques encertades i lleis aplicables per a promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de dones i nenes a tots els nivells.