Comunicat sobre el dret a l'educació de les nenes i dones afganeses

COMUNICAT RUIGEUCOMUNICAT DE LA XARXA D'UNITATS D'IGUALTAT DE GÈNERE PER A L'EXCEL·LÈNCIA UNIVERSITÀRIA (RUIGEU) EN RELACIÓ AMB EL DRET A L'EDUCACIÓ DE LES DONES I NENES AFGANESES

Transcorregut mica més d'un mes des de la presa de Kabul pels talibans, a la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) que reuneix les universitats públiques i algunes universitats privades, assistim amb profunda preocupació a les dificultats, barreres i restriccions per accedir als centres escolars que estan patint les dones i nenes afganeses, comprometent gravíssimament -de facto o de iure- un dels seus drets humans més bàsics: el dret a l'educació, fins a arribar a anul·lar-lo.

El tancament dels centres de secundària per a les adolescents mentre es mantenen els masculins, mostra amb claredat l'hostilitat el govern talibà a respectar el dret fonamental a l'educació de dones i nenes. Dificultar, restringir o directament impedir l'exercici d'aquest dret bàsic a dones i nenes deixa palesa la violència endèmica que pateixen.

L'educació és imprescindible per garantir el desenvolupament intel·lectual dels pobles i el de les persones que hi habiten, atorgant-los creixents cotes d'autonomia que els permetin una vida digna i independent. De l'exercici d'aquest dret no es pot privar, de cap manera, a les nenes i les dones.

Per això, mentre persisteixin les actuals condicions a l'Afganistan, instem a les universitats espanyoles a activar tot tipus de programes, ajudes, beques, etc., dirigides a les docents i les alumnes afganeses, com contempla la iniciativa ONLINE lingüístic SUPPORT del programa ERASMUS. Confiant que altres institucions d'educació superior en la Unió Europea se sumin a aquest tipus d'iniciatives.

És el moment de mostrar, més enllà d'actes merament declaratius, la sororitat i el compromís real amb les nostres companyes afganeses.