Celebració del Centenari de l'Accés de les Dones a les universitats espanyoles (2)

Celebració: 100 anys de les dones a les universitats

La Universitat de Lleida celebra aquest centenari amb un acte programat el 29 de novembre al Saló Víctor Siurana a les 19.15h.

L'acte té dues parts:

a) Presentació i projecció del curtmetratge d'animació titulat "1910-2010 Centenari de l'Accés de les Dones a les Universitats Espanyoles" a càrrec de la cineasta Florence Henrard.

b) Intervencions de les professores i investigadores de la UdL

L'acte el presidiran el Vicerector d'Activitats Culturals i projecció Universitària, Jaume Barrull, la Secretària General, Ana Romero i la Directora del Centre Dolors Piera, M. Ángeles Calero. Les professores que hi participaran són:

Dra. M. Amparo Miñanbres (Facultat de Ciències de l’Educació, Departament de Psicologia i Pedagogia)

Dra.  M. Teresa Areces (Facultat de Dret i Economia, Departament de Dret Privat)
Dra. Àngels Santa (Facultat de Lletres, Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica)
Dra. Concepció Roig (Escola Politècnica Superior, Departament de d'Informàtica i Enginyeria Industrial)
Dra. Rosa M. Martí (Facultat de Medicina, Departament de Medicina)
Sra. M. Luisa Guitard (Escola Universitària  d’Infermeria, Departament d'Infermeria)
Dra. Olga Martín (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, Departament de Tecnologia d'Aliments)

En acabar l'acte ho celebrarem amb una copa de cava.

Una mica d'història

El 8 de març d'enguany es va celebrar el centenari de la Reial Ordre de 8 de març de 1910 per la qual es permetia l'accés lliure de les dones a la universitat sense la necessitat d'un permís especial que havia d'atorgar la Superioritat, és a dir, a partir d'aquest moment a Espanya, tant els homes com les dones es regiran per la mateixa normativa d'accés als estudis superiors.

Abans de 1910 les dones havien de seguir llargs i complicats tràmits administratius per poder cursar estudis universitaris a l'estat espanyol. L'anterior ordre de 11 de juny de 1888, per la qual es regulaven per primera vegada els estudis universitaris per a les dones a Espanya, intentava posar entrebancs a l'accés de les dones als estudis superiors mentre no es creava una formació superior especial per a les dones, cosa que precisament les feministes de l'època no volien. Per tant, la data del 8 de març de 1910, també té importància perquè representa la fi d'aquesta diferenciació de l'estudiantat i el reconeixement del dret de les dones a seguir lliurement els estudis universitaris que volguessin.

Fins l'entrada en vigor de la reial ordre de 1910 només 36 dones s'havien llicenciat després d'haver obtingut un permís especial del Consell de Ministres o bé disfressant-se d'home com en el cas de Concepción Arenal.

Sobre l'autora de la pel·lícula

Florence Henrard és cineasta d'animació: realitzadora i animadora de dibuixos i ninots. Ha treballat en pel·lícules personals ("Sortie de Bain", seleccionat a Cannes el 1995 o "Lili et li Loup" 1996) i en productores importants com Folimage, a França. Ha viscut 6 anys a Lleida creant l'estudi "TeatrePixel" amb Carles Porta amb qui va realitzar "La chanson de Satie", un curt sobre una cançó del francès Arthur H, pel·lícules d'encàrrecs i tallers d'animació amb infants i persones adultes. Ara a Brussel·les, continua animant i impartint classes d'animació i de guió.