Polítiques LGBTI
Procediment de canvi del nom legal al nom d’ús comú adreçat a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals de la comunitat UdL
El Procediment de canvi del nom legal al nom d’ús comú adreçat a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals de la comunitat UdL, aprovat pel Consell de Govern de 22 de juliol de 2021 (Acord núm. 189/2021) i modificat pel Consell de Govern de 14 de desembre de 2021 (Acord núm. 305/2021), és l’instrument que regula a la UdL els requisits per normalitzar la situació de les persones transsexuals, transgèneres i intersexuals que es trobin dins de la comunitat universitària pel que fa a l’ús del nom comú (nom sentit).
La persona interessada ha de presentar una sol·licitud a través del Registre electrònic de la Seu Electrònica de la UdL dirigida al Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la UdL. Podeu descarregar els formularis de sol·licitud dels següents enllaços:
- Canvi de nom d'ús sentit (persones que no han canviat el nom al Registre Civil)
- Comunicació de canvi de nom d'ús legal (per les persones que han canviat el nom al Registre Civil)
Reglament d’actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere a la Universitat de Lleida
En l'àmbit de les polítiques LGBTi, la UdL disposa del Reglament d’actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere a la Universitat de Lleida (Acord número 57/2013 del Consell de Govern de 28 de febrer de 2013 i Acord número 172/2018 del Consell de Govern de 19 de juny de 2018, pel qual s’aprova l'actualització del Reglament d'actuació en cas de violència de gènere a la UdL, a fi d’adaptar-lo a la a Llei 11/2014, de 10 d’octubre per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia i la transfòbia).
El Reglament guia la resposta de la Universitat de Lleida en casos d'assetjament i altres manifestacions de la violència de gènere en l’àmbit laboral i acadèmic des d'una perspectiva global, en incloure sensibilització, formació, prevenció, detecció i atenció en tots els col·lectius universitaris: personal docent i no docent i estudiantat. Des del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera s’ofereix un servei de primera atenció i acollida a les persones que han patit violència LGBTIfòbica.
Conveni amb el Servei d'Atenció Integral de Lleida
En l'Acord núm. 244/2020 del Consell de Govern de 28 d’octubre de 2020, s’autoritza la signatura del Conveni de col·laboració entre la Universitat de Lleida i el Departament de Treball Afers Socials i Famílies per fer front a la Discriminació per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de Gènere.
Consulteu la Guia pràctica per a la xarxa SAI LGBTI de Catalunya: gestió de denúncies
Canvi d'estudis universitaris aplicable a l'alumnat víctima d'assetjament sexual, per raó de sexe, per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere
Protocol d'abordatge de les violències sexuals i LGBTIfòbiques a les festes universitàries de la UdL
Actualment, s'està treballant en el protocol d'abordatge de les violències sexuals i LGBTIfòbiques en els espais d'oci universitari.
Grup de treball LGBTI de les universitats espanyoles
La UdL participa en el grup de treball LGTBI Universitats, de caràcter estatal, l'objectiu del qual és avançar en la igualtat de drets d'aquest col·lectiu i en la lluita contra l'odi i la discriminació. Amb aquesta finalitat, es treballa en diferents línies de treball: conscienciació i sensibilització, docència i recerca, formació a la comunitat universitària, atenció a persones LGTBI, protocols i normatives, creació de comissions o observatoris de control i seguiment, i contacte amb institucions públiques i societat en general.