Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Dies internacionals

En l'àmbit de la sensibilització, organitza les commemoracions del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, el 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals I el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial

escala

El Parlament Europeu, a l’any 2008, va instar als Estats membres, entre altres mesures, que organitzessin un Dia Europeu per a la Igualtat Salarial. A l’Estat Espanyol el Consell de Ministres a l'any 2010 va escollir el dia 22 de febrer per a la commemoració del “Dia de la Igualtat Salarial”, assenyalant un dia per a la visibilització d’un dret de totes i tots.

La igualtat retributiva no és sinònim d’igualtat salarial, no significa solament la igualtat en les quantitats que es consideren com a salari, sinó que amplia el concepte i abasta el salari base, els complements salarials i els extrasalarials (com podrien ser plans de pensions) a que siguin iguals per ambdós sexes.

Llegeix més: 22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial

28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de la Salut de les Dones

Aquesta commemoració es va instituir en 1988 amb motiu d’una reunió, a la ciutat de Costa Rica, de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). La preocupació sobre la salut de les dones i, especialment, per la seva capacitat per a decidir sobre la seva maternitat és més recent que la lluita per les condicions laborals i pel dret al sufragi.

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona , CEDAW, va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 1979, tot constituint-se des de llavors en el tractat més ampli i integral de drets humans de les dones, que reconeix el dret a la salut com un dret humà i també el dret de les dones a decidir lliurement el nombre de fills o filles que volen tenir, quan tenir-los o no ternirlos, i a disposar de la informació i dels mitjans per a poder exercir aquests drets.

Llegeix més: 28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de...

15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones en el món Rural

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

Antecedents

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació, denunciant també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments.

Llegeix més: 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones en...

8 de març. Dia internacional de les Dones Treballadores

La Conferència Internacional de Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen (Dinamarca) en 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada de reivindicació i defensa dels drets de les dones, també anomenada simplement Dia Internacional de la Dona. Es celebra el dia 8 de març i està reconegut per les Nacions Unides. En aquest dia es commemora la lluita de les dones pel seu desenvolupament total com a persones i per la seva participació en la societat en condicions d’igualtat amb els homes.

Antecedents

La història més estesa sobre la commemoració del 8 de març fa referència als fets que van succeir l’any 1908 en aquesta mateixa data, quan van morir calcinades 146 treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York en un incendi provocat per les bombes incendiaries que els van llançar davant la seva negativa a abandonar el tancament que elles protagonitzaven com a protesta pels baixos salaris i les indignes condicions de treball que patien.

Llegeix més: 8 de març. Dia internacional de les Dones...

23 de Setembre, Dia Internacional Contra l'explotació sexual i el tràfic de dones

Des de 1999, cada 23 de setembre es commemora el Dia Internacional de la Lluita contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de dones, nenes i nens. Aquest dia és declarat per la Conferència Mundial de la Coalició contra el Tràfic de Persones juntament amb la Conferència de Dones que es va desenvolupar a Dacca, Bangla Desh, aquell mateix any.

El tràfic per explotació sexual és un delicte organitzat transnacional perquè, igual com el tràfic d'armes i drogues, l'organització supera les fronteres de cada país; és a dir que, la captació i trasllat de dones és internacional alhora que interna de cada país.

Però, a diferència del tràfic d'armes i drogues, el que es capta, transporta, trasllada, acull i esclavitza són dones, nenes i, en menor quantitat, nens. I si afinem fins i tot més el llapis, ens trobem que són les nenes i dones en més situació de vulnerabilitat que estan més exposades a l'explotació sexual.

Llegeix més: 23 de Setembre, Dia Internacional Contra...

25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

El 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Aques-ta organització mundial va convidar governs, organitzacions internacionals i ONGs a portar a terme activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública respecte al problema de la violència vers les dones, que són víctimes en l’entorn familiar (genocidi femení, ablació, mal tracte conjugal i infantil), en l’entorn laboral (assetjament sexual, esclavitud, explotació), en l’entorn social (rapte, tràfic de dones, prostitució infantil), en els conflictes bèl·lics (violacions sistemàtiques i organitzades)...

Antecedents

El 1981, durant la Primera Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib, realitzada a Bogotà (Colòmbia), es va decidir establir el Dia Internacional per la No Violència contra les Donesi celebrar-lo el 25 de novembre com a commemoració del brutal assassinat a cops de bastó, el 25 de novembre de 1960, de les tres germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del dictador dominicà Rafael Trujillo.

Llegeix més: 25 de novembre, Dia Internacional de...

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto