Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de la Salut de les Dones

Aquesta commemoració es va instituir en 1988 amb motiu d’una reunió, a la ciutat de Costa Rica, de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). La preocupació sobre la salut de les dones i, especialment, per la seva capacitat per a decidir sobre la seva maternitat és més recent que la lluita per les condicions laborals i pel dret al sufragi.

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona , CEDAW, va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 1979, tot constituint-se des de llavors en el tractat més ampli i integral de drets humans de les dones, que reconeix el dret a la salut com un dret humà i també el dret de les dones a decidir lliurement el nombre de fills o filles que volen tenir, quan tenir-los o no ternirlos, i a disposar de la informació i dels mitjans per a poder exercir aquests drets.

No obstant, quinze anys després, el 1994, a la III Conferència sobre Població i Desenvolupament de Nacions Unides, que va tenir lloc a El Caire (Egipte), el moviment internacional de salut de les dones va haver de tornar a exigir que es reconeguessin els drets reproductius com a drets humans. El Programa d’Acció , anomenat també Consens de El Caire , que va ser aprovat per 179 països, va incloure el compromís d’adoptar polítiques pel seu compliment en els estats signants.

La celebració del 28 de maig pretén mobilitzar la població femenina, les i els joves i qualsevol altre moviment social preocupat pel deteriorament de la situació de la salut de les dones arreu i per la vetlla del compliment dels compromisos polítics internacionals en relació als drets reproductius.

Antecedents

Data emblemàtica, indubtablement, perquè va ser el 28 de maig de 1984 quan 70 activistes d’Amèrica Llatina i el Carib es van reunir a Tenza (Colòmbia) per a participar en la I Reunió Regional Dona i Salut on, a més, van acordar crear la Xarxa de Salut de les Dones d’Amèrica Llatina i el Carib . Al finalitzar la V Trobada d’aquesta xarxa llatinoamericana, la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius va convocar una jornada de treball on un nombrós grup d’activistes d’Amèrica Llatina, Àsia, Àfrica, Europa i Estats Units va reprendre una idea de la Xarxa de Salut i va acordar crear el Dia d’Acció Internacional per la Salut de la Dona, i vertebrar la seva agenda política en la defensa de la salut de les dones com a part dels drets humans –especialment, els seus drets sexuals i reproductius–, així com en la promoció de l’exercici ciutadà en salut, entès com la capacitat de les persones –en aquest cas, les dones– d’apropiar-se dels drets que les assisteixen en aquest àmbit, de reclamar-los i d’exigir-los.

Extret Del Passat al futur de les Dones, col·lecció Genuïnes del Centre Dolors Piera.

Recursos d'interès

10 perquès per a una salut i seguretat laboral amb perspectiva de gènere

La salut des de la sensibilitat de gènere, Lucía Artazcoz Lazcano; Col·lecció 'Quaderns de l'Institut', número 2; 2005

REFLEXIONS EN FEMENÍ. Apunts sobre...La salut de les dones: de la invisibilitat a una atenció de qualitat

Salud, mujeres y trabajos

Entrevista-xat a Carme Valls-Llobet, metgessa i endocrinòloga, espacialista en desigualtats de gènere i salut i professora del Màster en Agents d'Igualtat per a les Dones: àmbit rural de la UdL.

Entrevista a Carme Valls-Llobet "Las mujeres son más longevas que los hombres pero no tienen mayor calidad de vida"

Revista Mujeres y Salud del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris

 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto