23 de Setembre, Dia Internacional Contra l'explotació sexual i el tràfic de dones

Des de 1999, cada 23 de setembre es commemora el Dia Internacional de la Lluita contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de dones, nenes i nens. Aquest dia és declarat per la Conferència Mundial de la Coalició contra el Tràfic de Persones juntament amb la Conferència de Dones que es va desenvolupar a Dacca, Bangla Desh, aquell mateix any.

El tràfic per explotació sexual és un delicte organitzat transnacional perquè, igual com el tràfic d'armes i drogues, l'organització supera les fronteres de cada país; és a dir que, la captació i trasllat de dones és internacional alhora que interna de cada país.

Però, a diferència del tràfic d'armes i drogues, el que es capta, transporta, trasllada, acull i esclavitza són dones, nenes i, en menor quantitat, nens. I si afinem fins i tot més el llapis, ens trobem que són les nenes i dones en més situació de vulnerabilitat que estan més exposades a l'explotació sexual.

 

Tot i el greu problema que comporta aquest fet, existeixen molt poques sentències fermes pel delicte de tràfic de dones i explotació sexual, la qual cosa indica, no que hi hagi una baixa incidència d'aquest problema, sinó més bé una ineficient persecució i una molt pobra visibilització d'aquest delicte. Per tot això és necessari engegar una lluita activa en contra d'aquest delicte organitzat.

L'explotació sexual i el tràfic de dones nens i nens ha esdevingut un negoci millionari a costa de la vida i els cossos d'aquestes dones, nenes i nens. La gravetat d'aquest problema és tal, que cal una lluita molt contundent que persegueixi els responsables d'aquesta deplorable pràctica.