Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

El 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Aques-ta organització mundial va convidar governs, organitzacions internacionals i ONGs a portar a terme activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública respecte al problema de la violència vers les dones, que són víctimes en l’entorn familiar (genocidi femení, ablació, mal tracte conjugal i infantil), en l’entorn laboral (assetjament sexual, esclavitud, explotació), en l’entorn social (rapte, tràfic de dones, prostitució infantil), en els conflictes bèl·lics (violacions sistemàtiques i organitzades)...

Antecedents

El 1981, durant la Primera Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib, realitzada a Bogotà (Colòmbia), es va decidir establir el Dia Internacional per la No Violència contra les Donesi celebrar-lo el 25 de novembre com a commemoració del brutal assassinat a cops de bastó, el 25 de novembre de 1960, de les tres germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del dictador dominicà Rafael Trujillo.

La necessitat d’una jornada mundial de reflexió, sensibilització i d’activisme social i polític per prevenir i eliminar la violència vers les dones s’ha mantingut amb força davant l’evidència que els Estats, les institucions i la societat en general han d’intervenir contundentment per eradicar aquesta xacra social.

El 1993 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona, on s’explicitaven els drets que s’han d’aplicar per assegurar l’eliminació de totes les formes de violència contra les dones i es reconeixia el necessari compromís dels Estats i de la comunitat internacional en aquesta lluita en defensa de les dones. En aquesta Declaració es va definir la violència contra la dona com tot acte de violència basat en el gènere que té com resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibi -ció arbitrària de la llibertat, ja sigui que es doni en la via pública o en la via privada.

Dos anys després, el 1995, la  IV Conferència Mundial sobre la Dona (Beijing, Xina) va incloure a l’anomenada plataforma d’acció la recomanació d’adoptar mesures integrades dirigides i eliminar la violència vers la dona.

A l’octubre de 2006 l’Assemblea General va discutir el document Posar fi a la violència contra les dones. De la paraula a l’acció, presentat pel Secretari General a propòsit de l’exhaustiu estudi que la pròpia ONU acabava de fer sobre totes les formes de violència vers les dones arreu del món. Aquest document recomana accions que els governs haurien de portar a terme per acabar amb la impunitat existent entorn a aquesta conculcació universal dels drets de les dones i per tractar les seves causes (la desigualtat històrica i la discriminació generalitzada de la població fe-menina), així com recomana investigar, jutjar i castigar als seus agressors.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto