Ir al contenido

Página principal de la UdL

Noticias

Març número 158

Ginko Ogino  Va néixer en 1851 a la província de Musashi, antiga província japonesa, actual Kumagaya, en la prefectura de Saitama. Va ser la primera dona metgessa de la medicina occidental al Japó. Va pertànyer a una poderosa família camperola i des de petita va ser una àvida lectora.

Es va casar als setze anys, per un matrimoni concertat. Prompte es va divorciar, després de contraure gonorrea del seu marit. En aquella època la malaltia era incurable i el nou govern Meiji que s'havia instal·lat al Japó (1868-1912), recorria als coneixements científics del món occidental: en medicina, es van abandonar els remeis a base d 'herbes, a favor de la medicina occidental. Ginko va haver d'acudir a metges barons, en un hospital de Tòkio, i va sofrir tal vergonya i humiliació, que va decidir ser ella mateixa metgessa per ajudar a altres dones en similar situació.

Amb perseverança i determinació es va matricular en 1875 a l'Escola Normal Superior Femenina de Tòkio (avui en dia Universitat Femenina de Ochanomizú), i es va graduar amb honors el 1879. Va ingressar a l'Escola de Medicina de Juntendo, una institució privada, amb només estudiants barons.

A pesar dels prejudicis, insults i discriminació que va haver de suportar per part dels seus companys, es va graduar en 1882.

Però la seva batalla continuava: una nova disposició de l’estat decretava que, qui volgués exercir la medicina havia de presentar-se a l'examen de llicenciatura del govern i només els que l’aprovessin podien practicar la medicina. Ginko va ser la primera dona en sol·licitar autorització. Durant aquest temps, es mantenia donant classes particulars. En 1885 als 34 anys, Ginko es va convertir en la primera dona metgessa titulada pel govern japonès. Va obrir una clínica de ginecologia i obstetrícia a Yushima, i hom la va respectar i admirar pel seu coratge i determinació.

Font: Medicina amb nom de dona.

 Activitats del Centre Dolors Piera

JORNADA DE LA CONCILIACIÓ A LA CORRESPONSABILITAT 

  • Data: 7 de març de 2018
  • Lloc: Auditori (CCCT), Campus de Cappont
  • Preu: 39,53€ (per a l'alumnat de matèria transversal de la UdL)
  • Inscripció: properament s'obrirà el formulari d'inscripció per a l'alumnat de la matèria transversal de la UdL

Activitats Lleida

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 

Premis, beques i ajuts

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

  • Premis:  primer premi dotat amb 3.000€ i segon premi dotat de 2.000€

XII PREMIS NACIONALS ALARES 2018

Els Premis Nacionals Alares 2018, a la Conciliació de la Vida Laboral i Familiar, i a la Responsabilitat Social, pretenen reconèixer l'esforç i dedicació per construir una societat millor. La conciliació i la responsabilitat social, formen part de la nostra vida, del nostre dia a dia, i és per això que ara és el moment de donar-li visibilitat a totes le spolítiques de conciliació que es desenvolupen.

  • Termini de presentació: 14 d'abril de 2018

Consulteu les bases del concurs.

Altres activitats

PETICIÓ CHANGE.ORG PER CANVIAR LA DEFINICIÓ DE FÀCIL A LA RAE

En aquest mes en què commemorem el Dia Internacional de la Dona, us convidem a signar aquesta petició de change.org per demanar que es retiri la cinquena acepció de la paraula "fácil" al diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, que és la següent: 5. adj. Dicho especialmente de una mujer: Que se presta sin problemas a mantener relaciones sexuales. 

La intenció d'aquesta petició és canviar aquesta acepció per la definició que es recull al diccionari Secundaria y bachillerato que ho defineix com de la següent forma: 3.desp.Referido a una persona, que se deja seducir sin oponer resistencia.

Un deixem aquí l'enllaç mitjançant el qual es pot signar la petició.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 Llibre blanc de les dones de Catalunya en el món de la ciència i la tecnologia (2003) Martínez Costa, C. Barcelona: Institut Català de la Dona.

 L’objectiu general d’aquest llibre blanc és donar a conèixer les dades estadístiques més recents de la situació de les dones en el món de la ciència i la tecnologia a Catalunya. Només a partir de les dades es podrà millorar la realitat, proposar polítiques i mesures per assolir la igualtat d’oportunitats en la ciència i la tecnologia. Els objectius específics proposats són estudiar la participació i proporció de dones en la recerca; la proporció de dones en sectors de tecnologia mitja i alta; la distribució de les dones en categories professionals i la proporció de dones en funcions de responsabilitat.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

SANDRA GÓMEZ HA GUANYAT EL MUNDIAL DE SUPERENDURO I NO LI VOLEN PAGAR, PER SER DONA

Aquest mes de març, tot just acabat de passar el Dia Europeu per la Igualtat Salarial i amb tots els preparatius engegats per celebrar el 8 de març el Dia Internacional de la Dona, us portem una notícia que ens ha despertat gran indignació, que estem segures que ha passat desapercebuda a tots els nivells i àmbits als que concerneix, com si es tractés d’una simple anècdota que ha de quedar oblidada en alguna pàgina especialitzada en tractar l’esport femení; i dic especialitzada, perquè totes sabem bé que qualsevol mitjà de comunicació dels que ens fan arribar i tothom coneix no fan un tracte equitatiu, ni moltíssim menys, de l’esport masculí i el femení.

La notícia no és altra que, Sandra Gómez, campiona del Mundial de Superenduro no ha cobrat el premi del Mundial pel fet de ser dona. Així, sense més ni menys.
Sandra Gómez portava tres anys lluitant per proclamar-se campiona d’aquesta competició, després d’haver quedat en segona posició la passada edició, la qual cosa li va donar empenta per seguir intentant-ho i lluitar pel primer lloc.

La jove madrilenya de 23 anys a més de dedicar-se a entrenar amb la seva moto, estudia fisioteràpia, i és l’encarregada de gestionar-se tots els tràmits que li suposa el fet de competir en aquesta modalitat, tant dels viatges, d’aconseguir el material com dels patrocinis i les poques ajudes econòmiques que rep, etc.

Com podem imaginar, guanyar un campionat mundial de qualsevol esport és un sacrifici i un esforç enorme, i no ha estat diferent en el cas de la campiona Sandra Gómez, que per pujar-se al pòdium d’aquest primer lloc ha hagut de salvar molts contratemps i superar molts obstacles. Un cop superats tots ells, arriba el moment de la victòria, de la recompensa a tota la feina feta i el temps invertit, de la satisfacció i del reconeixement.

I junt amb tot això, arriba l’hora de cobrar el premi del Mundial de Superenduro, i amb aquesta intenció Sandra Gómez s’adreça a l’organitzador de l’esdeveniment qui li va demanar cobrar-ho a la seva tornada a Madrid, a través de de Federació Internacional de Motociclisme. Quan la campiona del Mundial es dirigeix a la FIM per cobrar finalment el premi de la competició, li informen que havien canviat el reglament i que des d’aleshores ja no es pagaria a les noies, únicament als nois.

Per a sorpresa de totes les noies que s’han trobat amb aquesta discriminació, ha estat la Federació Internacional de Motociclisme, la seva pròpia federació, l’organització que les representa i suposadament, vetlla pels interessos de les federades i federats, qui ha decidit canviar les regles del campionat per estalviar-se pagar el merescut premi de la competició a les vencedores, però no ho han decidit així per als vencedors.

Desconeixem si passats els mesos la FIM ha rectificat aquesta decisió, però del que estem ben segures és que aquesta decisió inicial d’haver modificat el reglament per no atorgar el premi corresponent a les corredores de motociclisme que van participar al campionat, és una discriminació molt clara i descarada que es suma a la llarga llista de dificultats i discriminacions que reben les esportistes en aquests, i molts altres esports.

De sobres és coneguda l’escletxa d’ajudes tant econòmiques, materials, publicitàries com promotores que existeix entre les i els esportistes, i quan a això li sumem l’establiment tant descarat d’un reglament oficial que incideix en perpetuar aquesta discriminació, les traves són encara més descarades i insalvables per a totes les esportistes que es troben amb aquestes adversitats.

Avui reflexionem 

[Primer trailer del llargmetratge]

Excloses del paradís és un llargmetratge documental que posa al descobert algunes de les formes d'opressió del sistema patriarcal que persisteixen en occident avui dia, en particular en la societat espanyola. Amb la participació de les pensadores feministes: Ana de Miguel, Ochy Curiel, Pablo Llamas, Pilar Aguilar, Remeis Safra, Rosa Cobo, Soledad Murillo i Yayo Ferrer.

[Segon trailer del llargmetratge]

El propòsit és comptar amb una eina per visibilitzar com el masclisme entela totes les àrees de la nostra vida. El documental s'articula en dos nivells de narració: un de teòric -a través d'entrevistes a la pensadores feministes-, i un altre de visual amb imatges aparegudes en els mitjans i que refirmen la ideologia del patriarcat. La idea és dotar de discurs crític a les imatges que ens empassem diàriament i que sustenten la desigualtat. El tractament és amè, amb creativitat, però no exempt de rigor.

Abril número 120

Fa falta acció política individual i col·lectiva, nacional i internacional, per denunciar, desmuntar i deslegitimar la presa criminal del poder polític a Colòmbia.

CLAUDIA LÓPEZ (Colombia, 1970) Va estudiar Finances i Relacions Internacionals a Bogotà i a la Universitat de Colúmbia als Estats Units. Ha estat consultora del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i treballa per la pau des de l'Observatori del Conflicte Armat que pertany a l'ONG Corporació Nou Arc de Sant Martí. Ha dedicat la seva vida personal i professional a treballar per la pau en el seu país.
Considera que el seu èxit més important és haver contribuït a revelar la “parapolítica”, és a dir, els vincles i pactes que van construir paramilitars, narcotraficants i polítics per prendre o mantenir-se en el poder i utilitzar-lo en el seu propi benefici. 

Leer más: Abril número 120

Polítiques en xarxa

La construcció de politiques en xarxa possibilita tenir resultats molt satisfactoris, ja que permet compartir experiències i unir les sinergies dels equips interdisciplinaris que conformen les unitats d'igualtat de les universitats. L'objectiu últim és l'elaboració de manera conjunta d'estratègies i accions de gènere per tal d'aconseguir la incorporació de la perspectiva de gènere i la igualtat d'oportunitats entre homes i dones dins de la universitat.

Políticas en red

La construcción de políticas en red posibilita tener resultados muy satisfactorios, ya que permite compartir experiencias y unir las sinergias de los equipos interdisciplinarios que conforman las unidades de igualdad de las universidades. El objetivo último es la elaboración de manera conjunta de estrategias y acciones de género para conseguir la incorporación de la perspectiva de género y la igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres dentro de la universidad.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto