Octubre número 153

 

Rosa Turú i Marsal

Filla de Josep Turu i de Clara Marsal, família menestral de Terrassa que es dedica al lloguer de tartanes. Afanyosa d’aprendre, apreses les primeres lletres, Rosa demana aprendre el francès. Després se les enginya per convèncer els pares que l’inscriguin en una acadèmia on s’estudia per ser mestre. Passat un temps, s’ofereix als alumnes convalidar els estudis amb els de batxillerat i, quasi sense adonar-se, els pares han d’acabar acceptant que la filla continuï els estudis secundaris a Barcelona on viu segons el moment a casa d’amics i familiars. Alumna brillant, obté el títol de batxiller el 1915 i, de nou, aconsegueix que la deixin estudiar a la Facultat de Medicina on es llicencia el 1922 per la Universitat de Barcelona, tot i que el títol arriba un any més tard.

 

Des del 1920, Rosa Turu és alumna interna del Servei de Cirurgia de la Clínica Santa Madrona on es forma en l’especialitat com auxiliar de Cirurgia. De fet, essent encara estudiant de darrer curs de Medicina, la jove metgessa terrassenca és nomenada directora de la Clínica, relacionada directament amb L'Escola Universitària d'Infermeria que es crea a l’Institut de la Dona que Treballa. Turu, que és nomenada infermera major, hi assisteix per impartir classes d’Infermeria alhora que és contractada com a metgessa de l’Institut de la Dona que Treballa. També, només acabar la carrera, Turu obre consulta “per atendre les malalties de les dones”.

Des del 1924, Rosa Turu és casada amb el dibuixant terrassenc Pere Prat Ubach, es retroben arran d’un agreujament del càncer que pateix la mare del cada cop més conegut ninotaire i humorista terrassenc. L’amistat dels joves es renova arran la visita mèdica que la jove doctora Turu fa a la senyora Ubach. Ja casats, el terrassenc muda la seva residència a Barcelona, al pis on Rosa Turu hi té des de fa pocs mesos la seva nova consulta.L’any 1933, la trobem també passant visita a Terrassa, incorporada com a metge de l’asseguradora Companyia Espanya, SA. A partir del 1946, també, és especialista de Ginecologia del SOE (Seguro Obligatorio de Enfermedad).

El matrimoni té dos fills i l’expertesa tocoginecològica de Rosa Turu fa que ambdós fills neixin a casa seva però al seu costat, per assistir-la en els parts, hi ha l’obstetre i ginecòleg Santiago Dexeus que, tan aviat veu la complicació que presenta el seu primer part, li practica una anestèsia. Rosa Turu, tot i que semblava orientada cap a la Cirurgia General, no triga a decantar-se per l’Obstetrícia i Ginecologia alhora que està decidida a elaborar la seva tesi doctoral a partir de la pròpia experiència de gestació i part de la seva primera filla, treball que finalment no veu la llum.

En les seves memòries, la seva filla Clara es refereix a una dona decidida, tossuda i incansable, a una metgessa carismàtica, ambiciosa i inqüestionable professionalment sempre accessible per als seus malalts, amics i família però com a model de mare, Clara hauria volgut tenir una mare més tradicional com les de les seves amigues, que tingués cura de la llar i de la família a tota hora sense delegar en l’àvia i el servei. La doctora Turu, per exercir de metgessa no ho va tenir gens fàcil. Clara també recorda que els homes no volien esser visitats per una dona però sovint les dones també hi tenien moltes reticències inicials. La doctora Rosa Turu va trigar a jubilar-se i va mantenir la forta personalitat i independència fins a la seva mort, a punt de complir els 90 anys.

Font: Galeria de Metges Catalans

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CURS "LES DONES GRANS, VÍCTIMES DE VIOLÈNCIES. UNA REALITAT ENCARA PER VISIBILITZAR"

Les 8es Jornades Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural. Les dones grans víctimes de Violències. Una realitat encara per visibilitzar es celebraran el 19 d'octubre en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals. Està reconegut amb 1 ECTS.

PER QUÈ NO PUC FER-HO?

Per què no puc fer-ho? És una jornada adreçada a presentar a l’alumnat de 4t d’ESO de la demarcació de Lleida els estudis de la Universitat de Lleida sense estereotips de gènere, amb l’objectiu d’esperonar l’alumnat femení i masculí en l’elecció de titulacions en què un dels dos sexes està menys representat. Hi participaran 429 alumnes - 213 noies i 216 nois-  dels següents instituts: Ronda, Guindàvols, Màrius Torres i el Col·legi Maristes Montserrat de Lleida, Lo Pla d’Urgell de Bellpuig, l'Olivera de la Granadella, i l’Ins. d'Alcarràs.

Consulteu el nostre web per a més informació sobre l'activitat

Activitats a Lleida

VIOLÈNCIA MASCLISTA, JOVES I TIC

Ús de les TIC en el treball de sensibilització en adolescents quant a la prevenció de relacions abusives entre iguals i d’altres formes de violència masclista

EL RESPECTE PER LA DIVERSITAT: LA POBLACIÓ LGTBI I LA MIGRACIÓ. ESTRATÈGIES D'INTERVENCIÓ PER GARANTIR ELS DRETS DE LES PERSONES MIGRADES I REFUGIADES LGTBIQ+

Amb l’objectiu de conèixer i prevenir la discriminació que poden patir persones d’origen estranger, que alhora pertanyen al col·lectiu LGTBIQ.

Si vols més informació sobre el taller, descarrega't el programa.

INTERVENCIÓ AMB FILLS I FILLES DE DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

L’impacte de la violència masclista en els nens i les nenes és una preocupació que emergeix de la constatació de molts professionals  de què el fet de viure en un context de violència o ser testimoni de les agressions d’un home a una dona en l’àmbit familiar, té conseqüències greus per a la salut mental dels nens i les nenes i pot alterar greument el seu desenvolupament.

IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

Tema 2017-2018: Dones i Maternitats

La quarta edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en les diferents maternitats dissidents, tradicionals, subversives i l’apoderament de les dones per decidir com gestionar-la.

Jornades, congressos, cursos i seminaris 

CURS TENINT CURA DE LA NOSTRA SALUT (EINES PER A LA PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA, LA PROMOCIÓ DE LA SALUT I L'APODERAMENT DE LES DONES)

CURSOS VIRTUALS. EINES POLÍTIQUES DE GÈNERE

Des d’Atena Gender Consulting s'ofereixen un seguit de cursos que busquen proporcionar eines per ajudar a les administracions i a les diferents organitzacions a implementar la perspectiva de gènere en les seves polítiques, serveis, programes i actuacions. 

No saber transformar el discurs teòric de la igualtat de gènere en canvis específics en la feina quotidiana és un dels principals motius per no treballar amb perspectiva de gènere i aquestos cursos persegueixen oferir instruments per vèncer aquestes resistències. Des d'aquí es pretèn anar més enllà de la teoria i oferir una visió pràctica i concreta de què són les polítiques de gènere, quins canvis introduir en les polítiques per assegurar que no es perpetuen rols o estereotips i per assegurar una societat més igualitària que lliuta contra les desigualtats de gènere estructurals.

Per a més informació consulteu el web.

CONGRÉS INTERNACIONAL “VALORS EN UNA SOCIETAT CANVIANT: EDUCAR EN XARXA”

La Secció de sociologia i educació de l’IEI  ha estat organitzant jornades al voltant de l’educació i els seus valors en la societat del segle XXI.  Des del començament l’objectiu ha estat treballar per la transformació i la millora tot reflexionant conjuntament amb els experts i amb els professionals que hi intervenen des de l’escola bressol fins a la universitat, per aprendre compartint experiències, neguits i projectes des de mirades diverses.

Aquest congrés consisteix en un "call for papers" que porta per títol "Valors en una societat canviant: educar en xarxa". Les aportacions poden ser resultats d’investigacions científiques o aplicacions pràctiques i es poden presentat en format de pòster o comunicació.

CURS AULA VIRTUAL: PERSPECTIVA DE GÈNERE I PROJECTES EUROPEUS. FORMACIÓ BÀSICA EN IGUALTAT


Formació en línia adreçada principalment a empreses i professionals que vulguin adquirir els coneixements essencials per a dissenyar i implantar mesures d'igualtat d'oportunitats i noves formes d'organització del temps, i ajudar, així, a millorar la qualitat en el treball.


L'Àrea d'Igualtat d'Oportunitats ofereix un ampli ventall de mòduls de formació bàsics i d'especialització mitjançant la plataforma Aula Virtual de Canal Empresa. Els continguts d'aquests mòduls s'actualitzen periòdicament a partir dels coneixements i les propostes d'un professorat altament qualificat i de les necessitats dels i les participants en les activitats formatives; necessitats que es recullen a través dels formularis de satisfacció dels cursos.

Per a més informació contacteu amb Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o consulteu el web.

Premis, beques i ajuts

III PREMI ADHUC EN ESTUDIS DE GÈNERE I SEXUALITAT

El Centre d'investigació ADHUC-Teoria, gènere, sexualitat (Universitat de Barcelona) convoca la tercera edició del Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat per a premiar un assaig en aquest àmbit interdisciplinar del coneixement. El Premi consisteix en la publicació de l'assaig premiat en la Sèrie "Mujeres y culturas" de Icara Editorial

PREMI DONES INNOVADORES 2018

La Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea convoca pel 2018 el premi a dones innovadores, creat al 2011. L’objectiu del premi és lluitar contra la manca de reconeixement públic i donar visibilitat a dones emprenedores que serveixin com a exemple a d’altres que es plantegin emprendre com a projecte professional.

III PREMI JOVE DE CÒMIC SANT MARTÍ PER A LA PREVENCIÓ I ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

En el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el Districte de Sant Martí, la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i Biblioteques del Districte de Sant Martí, amb la col·laboració del Consell de Dones de Sant Marti, convoquen anualment el Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista.

Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.

XII PREMI 25 DE NOVEMBRE - TOTHOM HI TÉ UN PAPER #BCNantimasclista

XII Premi 25 de Novembre - Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones, enguany sota el títol 'Tothom hi té un paper. #BCNantimasclista'. enguany destinat a donar suport a les iniciatives de conscienciació i rebuig ciutadà i col·lectiu contra les violències masclistes mitjançant creacions de projectes de caràcter artístic i plàstic.

Per més informació consulteu les bases generals o el web del concurs.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 

Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.

Consulteu les bases de la convocatòria. 

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

Altres activitats

8ª TROBADA CATALANA D'HOMES IGUALITARIS

Aquesta VIII trobada aquest cop es centra en el debat: Homes i feminismes. I en aquesta edició compta amb una part oberta per a les dones.

Per a més informació consulta el seu perfil a les xarxes socials.

CONVOCATÒRIA PER  A PARTICIPAR EN L'EXEMPLAR nº 13 DE LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO"

Queda oberta la convocatòria per a l'enviament d'articles originals i inèdits al monogràfic nº13 de la revista "Cuestión de Género" que es publicarà baix el lema "Mujeres rompiendo la división sexual de los espacios laborales".

CAL FOR PAPERS REVISTA FEMINISMO/S "SEXO Y BIENESTAR: MUJERES Y DIVERSIDAD"

Feminismo/s és una publicació semestral de l'Institut Universitari d'EStudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

La sexualitat de les dones és, encara avui, un món per explorar. Aquest número de Feminismo/s pretèn endinsar-se en ell i aprofundir en el seu coneixement i la seva difusió, partint de la consideració de la sexualitat com un indicador de la qualitat de vida de les dones, reflex del nivell de benestar físic, psíquic, cognitiu, social, afectiu i emocional. La salut sexual requereix un apropament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d'obtenir plaer i experiències segures, lliures de coercions i violència; per assolir-la, i mantenir-la, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i complits.

Per a més informació accedeix al web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

Medicina Vs Mujeres. La literatura médica sobre clorosis (siglos XVII-XX): ¿ciencia o propaganda?. (2010) Carrillo Martos, Juan Luis. Bernal Borrego, Encarnación. Carrillo Linares, Juan Luis. Editorial: Servicio de Publicaciones y Divulgación Científica de la UMA.

Aquest mes proposem un llibre que ens resulta molt interessant en quant a la perspectiva mèdica dintre de la literatura de gènere. Es tracta d'un llibre d'investigació històrica en què s'aborda un antic discurs mèdic sobre la salut de la dona, en que es postulava una suposada malaltia anomenada clorosis. Aquest fet era un clar cas de violència institucional des de la medicina cap a les dones de forma sistematitzada. Sota aquest pretext, es diagnosticava a les dones d'una suposada malaltia, que lluny d'identificar amb veracitat els seus possibles problemes de salut, els enmascarava i ignorava, causant així un agreujament d'aquests. Aquest diagnòstic es va convertir ràpidament en una eina molt emprada per la medicina de finals del segle XIX, per tal d'evadir resoldre els problemes mèdics de les dones, i com a instrument social de control sobre elles a partir d'una medicalització innecessària de la sexualitat i així es traspassava la la dependència paterna al marit.

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

LA QUINIELA INCLOURÀ PER PRIMERA VEGADA PARTITS DE LLIGA FEMENINA, AMB PERÒS

A l'inici de la redacció d'aquest butlletí d'octubre, escrivíem una notícia celebrant que La Quiniela inclouria per primera vegada en la història alguns partits de lliga femenina. Serien almenys cinc jornades amb partits de la lliga femenina aquesta temporada.

Loterías llança una iniciativa amb l'eslogan "Loterías con el deporte" on suposadament, pretén donar recolzament a diferents federacions esportives. Segons Loterías del estado, amb aquesta iniciativa dóna empenta a l'esport femení, per la seva rellevància, pels seus valors i pels seus magnífics resultats, tant nacional com internacionalment. A més, diuen que recolzen la lliga femenina a través de La Quiniela, "per la seva creixent importància, i amb els objectius de reconèixer l'important paper de dita competició en el nostre país i de col·laborar en la difusió de la mateixa".

Fins aquí, volíem comunicar-vos la notícia en forma de moderada celebració. Celebrant que s'inclou a La Quiniela el futbol femení dintre d'una corrent que comença a normalitzar l'esport femení; però amb moderació al pensar que fins ara encara no s'havia fet, i que a l'octubre del 2017 aquest fet encara és notícia i no normalitat. Però encara es modera més la nostra alegria quan, dies més tard, descobrim que aquest recolzament a l'esport femení no acaba de passar tots els filtres de la igualtat.

Aquesta iniciativa, que  pretenia donar (a mitges) una empenta a la lliga femenina de futbol, no passa per garantir el retorn dels beneficis als clubs femenins. Això, el que vol dir és que Loterías no té intenció d'incentivar els patrocinis, la mesura no s'acompanya d'un increment de les retransmissions esportives femenines i no queda garantit el retorn dels beneficis per drets d'imatge a les futbolistes, com sí que ocorre en el futbol masculí.

D'aquesta manera no impulsen una professionalització de les futbolistes, per poder retallar distàncies als sí considerats professionals futbolistes masculins, i aspirar a una futura equitat en aquest àmbit esportiu. A més de suposar una desigulatat clara dintre d'una mesura, què en si mateix pretén solventar una desigualtat encara major.

Un cop més, s'impulsen mesures sota eslògans d'igualtat, per intentar equilibrar diferències que ja no haurien d'existir, i en el seu camí cap a la equitat deixen patent que la desigualtat de gènere està tan aferrada en la nostra societat, que la pròpia mesura no l'acaba salvant.

Amb tot això, ens quedem fins a nou avís, moderant una moderada celebració.

ARÀBIA SAUDITA: VICTÒRIA DE LES FEMINISTES SAUDITES PEL DRET A CONDUIR

Les dones podran conduir a Aràbia Saudita a partir del juny de l'any vinent. "És un primer pas molt important per a nosaltres. Les dones saudites estem molt contentes perquè és una reivindicació de fa molts anys que trenca una tradició molt arrelada al meu país", ha dit a la Independent, a través de whatsapp, la jove activista pel drets de les dones, Loujain AlHathloul.

El passat 26 de setembre a la nit, el rei Salman ha emès un decret anunciant que a partir del juny vinent aixeca la prohibició de conduir per a les dones. Així doncs, les dones podran obtenir el permís de conduir que les permetrà asseure's al volant acabant així amb el símbol d'una opressió global en la qual viuen les dones d'aquell país del Golf des de fa gairebé 30 anys.

La setmana anterior a la proclamació d'aquest decret, Gema Martín, professora de Sociologia del Món Àrab i Islàmic de la Universitat Autònoma de Madrid va dir en una conferència al CIDOB, de Barcelona, que "estem davant d'una època nova a Aràbia Saudita perquè la successió del Rei Salman ha trencat una tradició important sense fer gaire soroll". Martín va continuar explicant que la casa del Saüd sempre ha respectat la tradició en la successió a través dels germans del monarca regnant. El rei Salman ha trencat aquesta tradició nomenant príncep hereu al seu fill, Mohammed bin Salman, de 32 anys d'edat. A aquest se'l coneix com "MBS" i des de fa mesos està encapçalant un ambiciós Pla per reformar, diversificar i transformar l'economia a través del "Programa Visió 2030" i dins d'aquest objectiu hi ha incorporar a la dona com una nova força de treball i acostar-se als joves. La professora Martín va dir que l'Aràbia Saudita per un cantó recentralitza el poder de la dinastia Saüd a la qual pertany la família reial saudita al Golf i, per altra, vol desviar les crítiques que rep per la guerra del Iemen. Això la va fer afirmar que hi hauria canvis substanciosos per a les dones a curt termini.

Fins ara les dones a l'Aràbia Saudita, un país ultraconservador que es regeix pel wahhabisme, la corrent més rigorosa de l'Islam, gasten gran part dels sous de l'economia familiar en conductors masculins per desplaçar-se.

Trenta anys de lluita

Les accions van començar el 1990 quan 47 dones van fer una acció a Riad conduint cotxes. Van ser durament reprimides. L'any 2013 més de 60 activistes es van posar al volant per fer una altre protesta per aquesta prohibició en unes imatges que van donar la volta al món. De tota manera, com diu la Loujain AlHathloul, a l'Aràbia Saudita encara hi queda molt per fer: "El país no tornarà a ser el mateix. La pluja comença amb una sola gota".

Phumzile Mlambo-Hgcuka, directora Executiva d'ONU-Dones i sots-secretària general de Nacions Unides ha declarat que "és un pas vital per anar cap a altres llibertats per a les dones d'aquell país".

Des de Nacions Unides s'acull amb beneplàcit el decret del rei Salman que permetrà a les dones poder conduir. "Esperem, ha continuat, que ara realment el país comenci el camí cap a la igualtat substantiva per a dones i nenes en aquell país amb un major accés als espais públics, una major participació en el mercat de treball i una vida lliure de violència en totes els àmbits".

ONU Dones recolza a totes les dones perquè desenvolupin totes les seves plenes capacitats i la de moure's lliurement pel país és un pas vital per aconseguir altres llibertats en els àmbits econòmics, polítics i social.

Les dones saudites estan encara en molts àmbits tutelades pels homes. Encara tenen reptes difícils als quals s'hauran d'afrontar com: viatjar lliurament sense la custodia d'un home, poder obrir un compte bancari sense el permís del marit, banyar-se en platges i piscines públiques, entrar en un cementiri, treballar en espais compartits amb homes, emprovar-se roba i mostrar qualsevol part del cos.

Font: La Independent

 

EL DRET A LA VIDA: LES DONES I L'ACCÉS A LA TERRA

L'agricultura agrària produeix fins el 80% de l'aliment en els països no industrialitzats, segons dades de la FAO, i són les dones qui produeixen entre 60% i 80% d'aquest - un ardu treball invisibilitzat sovintment.

El treball de les dones agràries és fonamental no només per a la reproducció de la vida en tèrmes de l'erradicació de la fam, sinó també en la preservació de la biodiversitat, la conservació de llavors i en la recuperació de pràctiques agroecològiques per a la producció d'aliments. Tot i això, per a moltes dones rurals la relació amb la terra trascendeix els seus úsos pràctics, ja que també és viscuda com un espai d'emancipació i preservació de la vida; i com a centre de la espiritualitat, materialitzant-se com la de Mare Terra i similars arreu del planeta.

No obstant això - com demostren estudis d'Oxfam - les dones sense excepció, poseeixen menys terra que els homes a Llatinoamèrica, des d'un 8% en Guatemala - el menor d'Amèrica Llatina -, fins a un 30% en Perú, tractant-se sempre de finques de menor mida. Les dones representen amés, menys del 12% de la població beneficiada en processos de reforma agrària, estant incloses dintre de les polítiques d'accés a la terra a través del mercat, de forma subordinada i minoritària - en funció del seu estat civil i condició de mares i no com a productores, i amés, amb menos accés a crèdits i assistència tècnica que els homes.

Aquestes dimensions addicionals de discriminació i exclusió fan que les dones siguin particularment vulnerables a la inseguretat alimentària i la pobresa, i redueix la seva capacitat per a sobreposar-se a crisis externes.

Per exemple, la falta d'accés a terra dels pobles indígenes va ser una de les causes profundes del conflicte armat intern en Guatemala, dintre d'un sistema de múltiples exclusions, que va afectar de manera particular a les dones indígenes. Així mateix, les greus violacions als drets humans comeses durant el conflicte, inclogueren desplaçaments forçats massius i la expropiació de terres de les comunitats indígenes, deixant particularment a les dones víctimes - fins i tot 20 anys després de l'acabament de les hostilitats, en una posició de particular vulnerabilitat -. Processos de justícia transicional tenen el potencial per abordar la falta d'accés de les dones a la terra, mitjançant la promoció de reparacions transformadores, sent mesures que busquen superar i transformar les inquietuds subjacents a les violacions greus sofertes per les dones durant períodes de conflicte.

És per això que, iniciatives com el Programa Nacional de Resarcimiento, que el PNUD ha acompanyat des de 2010, contempla dins de les seves mesures de rescabalament, la restitució de terres a víctimes de l'enfrontament armat intern, així com la regularització de la seguretat jurídica sobre la terra i accions afirmatives per a garantir el dret de propietat a les dones i reconèixer el dret de propietat que les asisteix al morir els seus cònjuges com a conseqüència de l'enfrontament armat.

En la històrica sentència condemnatòria en el cas d'esclavitud sexual de 15 dones indígenes Maya Q'eqchi, de Sepur Zarco, en febrer del 2016 un tribunal guatemalenc va atorgar entre les mesures de reparació digna per a les dones, una ordre de continuar el tràmit per a la legalització de les terres de les seves comunitats davant de la institució estatal corresponent. En aquest procés PNUD, a través del Programa d'Accés a la Justícia de Transició (PAJUST) va acompanyar durant 6 anys el cas promovent mesures per a la prevenció i no repetir aquestes violacions als drets humans.

És fonamental qüestionar i tallar les arrels patriarcals –dins de l'Estat, de les comunitats i de la societat en general- que limiten les possibilitats de les dones en l'accés a la terra. La terra és un dret per a les dones del camp, que no només viuen i treballen la terra, sinó que en fer-ho, contribueixen a la cura, reproducció i garantia de la vida, no només de les seves famílies i de les seves comunitats, sinó de societats senceres.

Font: Genera igualdad 

Avui reflexionem

 

Per estrenar aquesta nova secció del nostre butlletí, que porta per nom "avui reflexionem", hem pensat compartir amb totes/s vosaltres una xerrada del sociòleg americà Michael Kimmel. La trobem una reflexió molt interessant sobre la visió del feminisme quan no es té consciència de la necessitat d'aquest, i la mateixa visió quan se'n pren consciència però es manté la perspectiva del privilegi.