Desembre Número 155

Maria Elena Maseras i Ribera. Si obríem la primera edició del butlletí d’aquest curs, parlant de Martina Castells, la primera dona llicenciada en medicina a Espanya, avui ens toca parlar de la primera dona en matricular-se en la Facultat de Medicina de tota Espanya.

Tot i que no va ser la primera dona en obtenir el títol de medicina a Espanya, Maria Elena Maseras i Ribera, natural de Vila-seca (Tarragona), va ser la primera dona de tot l’estat espanyol en matricular-se i accedir a la facultat de Medicina.

Maria Elena, nascuda l’any 1853 al poble tarragoní de Vila-seca, en el si d’una família tradicionalment vinculada a la medicina, va estudiar Batxillerat a l’institut de Tarragona amb la intenció de prosseguir els seus estudis, estudiant medicina. Arribat el moment, va obtenir per part del rei Amadeu de Savoia la Reial Ordre que permetia a les dones accedir a estudis universitaris, això sí, en règim privat, sense autorització d’assistir a les classes impartides des de la universitat. D’aquesta manera va iniciar Maria Elena els seus estudis de Medicina l’any 1872, com a alumna lliure que estudiava a casa amb professors particulars i assistint a classes només per examinar-se.

Només tres anys després d’iniciar els estudis, l’any 1875 Maria Elena és admesa a l’aula per part del catedràtic de Terapèutica, Nicolau Carbó. D’aquesta manera, Maria Elena esdevé la primera dona de tot l’estat en accedir a les aules de la carrera de medicina, concretament a les de la Facultat de Medicina de Barcelona. Cal dir que va tindre una bona rebuda, amb aplaudiments inclosos, per part dels seus companys i professors de facultat a la seva arribada a les aules.

L’any 1878 finalitza els seus estudis de medicina i sol·licita el permís per realitzar l’examen de llicenciatura, però es troba amb el problema que, el Ministeri d’Instrucció Pública va tardar més de 3 anys en tramitar-li’l. I és per aquest contratemps que no es consolida com a primera llicenciada en medicina a Espanya, sinó que la doctora Martina Castells i Dolors Aleu Riera ho fan abans que ella.

Finalment Maria Elena, degut als contratemps i les dificultats burocràtiques que li van posar a l’acabar els estudis, durant els tres anys d’espera pel permís de l’examen, va cursar paral·lelament els estudis de magisteri, i finalment va acabar declinant exercir com a metgessa, per dedicar-se a l’ensenyança, un camp on no va trobar tants obstacles com a l’àmbit de la medicina pel fet de ser dona.

El desembre de 1905, als 52 anys la metgessa i mestra Maria Elena va faltar a causa de problemes cardíacs a Maó.

 

 Activitats del Centre Dolors Piera

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PINCELADAS DE RÍTMICA

El Centre Dolors Piera acollirà la presentació a Lleida del llibre Pinceladas de rítmica de Montse Martín i Manel Martín. Tant a l'autora i l'autor com a nosaltres, ens complauria que poguéssiu acompanyar-nos. Com veureu, creiem que és una bona ocasió per reconèixer i visibilitzar un esport participat i protagonitzat per esportistes femenines d'èlit.

La Montse Martín és una ex gimnasta rítmica espanyola que va ser campiona del món en la modalitat de conjunts a Atenes el 1991 i bicampiona d'Europa a Stuttgart el 1992; a més, és la il·lustradora dels contes Olympia d'Almudena Cid. El Manel Martín, germà de la Montse, és llicenciat en piano i un gran aficionat a la gimnàstica rítmica. Conjuntament han elaborat aquest llibre com a reconeixement a aquest esport i a les esportistes que l'han protagonitzat al llarg de la seua història.

LA REPRESENTACIÓ DEL GÈNERE EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ, CURS DE MATÈRIA TRANSVERSAL

Com es representen les dones i els homes als mitjans de comunicació o quin és el tractament que en fan de la violència de gènere són dos dels temes que es treballaran en el marc del curs "Gènere i mitjans de comunicació" de matèria transversal reconegut amb 1 crèdit ECTS i que començarà la segona setmana de desembre de 2017. La formació donarà eines a l'alumnat per a analitzar els mitjans amb mirada crítica i reflexionar sobre la influència que exerceixen els mitjans en la construcció de la identitat de gènere.

El curs, que és en línia, serà de caràcter pràctic: consistirà principalment en el visionat de diferents productes en diversos formats audiovisuals (publicitat, cinema, telenotícies, vídeoclips, etc.) en relació amb els principals conceptes teòrics relatius al sistema sexe-gènere.

Podeu descarregar-vos el programa del curs.

CONGRÉS DIVERSITAT SEXUAL I GÈNERE. MEMORIAL XAVIER ALUJA

l’Ajuntament de Lleida organitza, amb la col·laboració de Colors de Ponent, el congrés Diversitat sexual i de gènere. Trencant fronteres i entrecreuant dretsessent l'11a edició del Congrés de Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja.

La idea és tractar aquesta diversitat des d'un punt de vista queer i interseccional i de creuar-la amb altres drets reconeguts a la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat. Alguns d'aquests drets tenen un espai específic al congrés, a través dels 3 workshops -on es treballen els drets a l'educació, a la salut i a l'atenció integral- o de l'espai interreligiós -on es parla de la llibertat religiosa a través d'un diàleg entre les 3 confessions majoritàries a la ciutat. D'altres, com el dret al treball, el veurem a través d'una de les activitats complementàries, l'exposició Transgender in labour and employment.

Per a més informació consulteu el web.

Activitats Lleida

COM CONSTRUIR UNA REPÚBLICA FEMINISTA?

"Com construir una república feminista?" feminari a càrrec de Jule Goikoetxea, filòsofa política, professora i investigadora a la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, on la ponent exposa un tema al llarg d'una hora, després es farà una aturada per fer esmorzar col·lectiu i després es reprendrà un debat d'1:30h sobre el tema. Si us apunteu al Feminari us faran arribar un text per a què pugueu contextualitzar prèviament el tema i què pot ajudar a millorar el debat posterior.

Aquelles que vulgueu assistir és imprescindible que ho feu saber prèviament Jornada gratuïta amb inscripció prèvia: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. i indiqueu:
Nom i cognoms i si us quedareu a dinar (preu dinar 16 €).

ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL PER A DONES

Espai de creixement personal per a dones organitzat des del Centre Muinicipal per a Dones de l'ajuntament de Lleida, que té com a objectiu principal potenciar potenciar el creixement personal, l'apoderament, l'autoestima, la gestió de les emocions i les habilitats socials, tot des d'una perspectiva de gènere i amb un treball integral.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

XI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques
de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el
Col·legi de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència
sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats,
així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format
paper o digital, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2017.

Per a més informació consulta el tríptic.

XII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN

La Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi.

Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida.

Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic. Els projectes han de ser originals.

Per a més informació consulteu el tríptic.

IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

Tema 2017-2018: Dones i Maternitats

La quarta edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en les diferents maternitats dissidents, tradicionals, subversives i l’apoderament de les dones per decidir com gestionar-la.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

TAULA RODONA SOBRE IGUALTAT DE GÈNERE DEL CONSELL CATALÀ DEL MOVIMENT EUROPEU

El consell català del moviment europeuorganitza una taula rodona i un debat posterior sobre igualtat de gènere.

VI CONGRÉS INTERNACIONAL ENGENDERING

El congrés internacional engendering sota el lema MÁS ALLÁ DEL ODS#5: EL GÉNERO EN LA AGENDA 2030 DE DESARROLLO SOSTENIBLE, dintre del marc de la xarxa SCOT europea genderSTE, engega la seva VI edició amb un programa destinat a obrir un debat sobre la qüestió de gènere en l'agenda 2030 de Desenvolupament Sostenibledesprés de l'aprovació de la nova agenda urbana.

Per a més informació consulteu el programa.

CURSOS VIRTUALS. EINES POLÍTIQUES DE GÈNERE

Des d’Atena Gender Consulting s'ofereixen un seguit de cursos que busquen proporcionar eines per ajudar a les administracions i a les diferents organitzacions a implementar la perspectiva de gènere en les seves polítiques, serveis, programes i actuacions. 

No saber transformar el discurs teòric de la igualtat de gènere en canvis específics en la feina quotidiana és un dels principals motius per no treballar amb perspectiva de gènere i aquestos cursos persegueixen oferir instruments per vèncer aquestes resistències. Des d'aquí es pretèn anar més enllà de la teoria i oferir una visió pràctica i concreta de què són les polítiques de gènere, quins canvis introduir en les polítiques per assegurar que no es perpetuen rols o estereotips i per assegurar una societat més igualitària que lliuta contra les desigualtats de gènere estructurals.

Per a més informació consulteu el  web.

Premis, beques i ajuts

III PREMI ADHUC EN ESTUDIS DE GÈNERE I SEXUALITAT

El Centre d'investigació ADHUC-Teoria, gènere, sexualitat (Universitat de Barcelona) convoca la tercera edició del Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat per a premiar un assaig en aquest àmbit interdisciplinar del coneixement. El Premi consisteix en la publicació de l'assaig premiat en la Sèrie "Mujeres y culturas" de Icara Editorial

8ª EDICIÓ DE PREMI ÁNGELES DURÁN D'INNOVACIÓ CIENTÍFICA EN L'ESTUDI DE LES DONES I EL GÈNERE

L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid, convoca la 8ª edició del Premi Ángeles Durán d'innovació científica en l'estudi de les dones i el gènere. Amb aquest premi, l'IUEMdesitja promoure la investigació que contribueixi a assolir la igualtat entre homes i dones en la nostra societat.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 

Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.

Consulteu les  bases de la convocatòria.

8º CONCURS INTERNACIONAL DE PECES AUDIOVISUALS - EDUCACIÓ INCLUSIVA I EQUITATIVA

Les peces a presentar a concurs han de tindre una durada màxima de 1 minut, i poden presentar-se en qualsevol idioma. Cada persona pot presentar tantes peces audiovisuals com consideri oportú, podent també realitzar i presentar peces en grup.

Per a més informació consulta el web.

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

Altres activitats

CONVOCATÒRIA PER  A PARTICIPAR EN L'EXEMPLAR nº 13 DE LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO"

Queda oberta la convocatòria per a l'enviament d'articles originals i inèdits al monogràfic nº13 de la revista "Cuestión de Género" que es publicarà baix el lema "Mujeres rompiendo la división sexual de los espacios laborales".

CAL FOR PAPERS REVISTA FEMINISMO/S "SEXO Y BIENESTAR: MUJERES Y DIVERSIDAD"

Feminismo/s és una publicació semestral de l'Institut Universitari d'EStudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

La sexualitat de les dones és, encara avui, un món per explorar. Aquest número de Feminismo/s pretèn endinsar-se en ell i aprofundir en el seu coneixement i la seva difusió, partint de la consideració de la sexualitat com un indicador de la qualitat de vida de les dones, reflex del nivell de benestar físic, psíquic, cognitiu, social, afectiu i emocional. La salut sexual requereix un apropament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d'obtenir plaer i experiències segures, lliures de coercions i violència; per assolir-la, i mantenir-la, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i complits.

Per a més informació accedeix al web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

Mujer, Mujeres y Bioética

Aspectes com la mort durant l'embaràs i el part, la violència sexual, la reproducció o l'anticoncepció, toquen la bioètica, i elaborar-los i pensar-los dins de la temàtica bioètica és una necessitat de consciència i d'apropar a la bioètica enfocaments nous i més ajustats a la realitatI és aquesta la intenció d'aquest llibre, agrupar aquestes reflexions incidint en l'òptica de la bioètica.

Notícies

SANDS OF SILNECE: UN DOCUMENTAL SOBRE TOTES LES CARES DE L'ABÚS SEXUAL

Fa ja 16 anys Chelo Álvarez-Stehle va començar a traballar en la realització d'un documental sobre l'abús sexual en les dones d'arreu del món, per tal de demostrar que és un problema universal d'una rellevància importantíssima, que no ens deixa a ninguna exemptes del perill. En aquest documental, l'activista i periodista Álvarez-Stehle plasma part del que ha vist al viatjar per diferents societats i cultures del món, però en aquesta búsqueda de mostrar una realitat de trata i d'abusos sexuals al món es troba a ella mateixa, i a part de la seva família, al mig central d'aquella realitat que busca tan lluny de casa seva.

A casa de l'activista i periodista Álvarez-Stehle sempre ha existit una veritat silenciada, que amb els anys ha intentat passar desaparcebuda als ulls de tots els del seu voltant, sense cap èxit, especialment des del tret de sortida d'aquest documental. El documental parteix d'un tèrbol record d'infantesa, que els anys no han fet oblidar, sinó més bé ha estat el pilar principal que ha impulsat la periodista a engegar aquest projecte sobre la recerca i la projecció d'una trista realitat que impregna totes les cultures del món. Un record que involucra tota la família, un record que amb el temps ha entès que els hi va furtar part de la infantesa, de la màgia i de la inocència, especialemnt a la seva germana, qui de molt petita va ser víctima d'un abús sexual, quan en la platja de Zarautz un home se la va emportara unes carpes, on ocults a la vista de la resta, s'hi va tancar amb ella.

La realització d'aquest documental, no només serveix per mostrar al món una dura, normalitzada i poc visibilitzada realitat, sinó que també va servir per posar a sobre de la taula d'una família, un problema callat durant anys, que tant havia marcat la vida d'aquella família, i que tant poc se n'havia parlat. Si tot això ja suposava un esofrç, personal, professional i familiar, la realització del documental va portar la directora a trobar-se amb què, ella mateixa havia estat víctima d'abusos sexuals per un home durant la seva adolescència, i que fins llavors, no ho sabia. A més, el guió d'aquest reportatge parla també d'altres víctimes, com Virgina Isaias, que expliquen la seva història i que són clares víctimes directes d'aquest problema vigent a tot el món.

La intencionalitat inicial d'un documental sobre trata de dones i abusos sexuals, acaba posant en la palestra una realitat més propera i generalitzada de la que s'imagina a priori, i això no fa més que reforçar la certessa que l'abús i l'assetjament sexual són un problema universal i transversal a tots els estrats socials, econòmics i educatius, que queden impunes fins i tot en les societats autopercebudes com avançades, justes i què presumeixen d'igualitàries.

VI MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO: ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA DES DE L'EDUCACIÓ

En el marc del VI Memorial Hortènsia Alonso dedicat a l'abordatge de les violències masclistes en l'àmbit educatiu i del lleure des dels 0 anys, es va analitzar quin és el paper de les comunitats educatives en la prevenció de la violència masclista. A la jornada, hi van participar mestres i professorat i alumnat de secundària, més d'un centenar d'alumnes de la Universitat de Lleida i professionals de l'àmbit educatiu i de la igualtat de gènere.

La conferència inaugural, a càrrec de la catedràtica emèrita en Sociologia de la Universitat de Barcelona, Marina Subirats, va posar sobre la taula la necessitat de canviar els models de masculinitat i feminitat per adequar-los al món actual. Subirats reflexionava sobre com la violència masclista es transmet en el procés de socialització dibuixant com han de ser els nois i els homes, les nenes i les dones i senyalava que els models actuals estan obsolets.

"Actualment, encara veiem un model d'home i un model de dona que sembla que pertanyin a móns diferents: als homes els continuem inculcant que siguin guerrers, competitius, els millors; i a les dones que siguin acollidores, fràgils, que agradin... ". A més, afegia que la violència masclista mata les dones, però també els homes. Subirats mostrà dades de mortalitat en joves per causes externes que posen de manifest que el model masculí hegemònic té un cost sobre els nois que està directament relacionat amb la mortalitat: suïcidis, accidents de trànsit, drogues, homicidis i esports de risc.

La sisena edició del memorial Hortènsia Alonso va seguir amb una taula de diàleg titulada "Perspectives per abordar la violència masclista des de diferents espais i nivells educatius", que va comptar amb la participació de professionals de l’educació infantil, primària, secundària i universitària. En l'àmbit de les escoles bressol i l'educació infantil, la professora Esther Oliver va remarcar la necessitat d'actuar a partir de les evidències científiques, implicar la comunitat, identificar i visibilitzar l'atracció de la violència i recuperar les relacions basades en el sentiment i en el bon tracte. Insistia en canviar el model d'atractiu masculí: el noi que tracta bé ha d'esdevenir un model d'atractiu, també, per superar el model de masculinitat hegemònica.

Per aprofundir en aquests models alternatius de masculinitat, Paco Abril i Aharon Fernández, d'Homes Igualitaris van assenyalar la importància de treballar amb els nois les tasques de cura i d'educació, connectar amb les emocions. Abril afirmava que hi ha una tasca molt important a fer a les Facultats d'Educació on la representació de nois és encara ara molt baixa i Fernández instava a que els homes es posicionessin de forma rotunda en condemnar la violència masclista, en particular, va fer una crida a l'esport masculí.

En aquest sentit, Genoveva Sastre assenyalava que el grup d'iguals juga un paper molt important en aquest posicionament. Si el grup-classe es posiciona contra les conductes agressives i violentes, el grup s'autorregula; "el col·lectiu ha de posar fre a la violència i evitar romadre al marge del conflicte". Sastre demanava treballar els vincles humans en les institucions educatives, com a solució a la problemàtica de la violència masclista i canviar la imatge de les dones que es troben en situació de violència masclista: "Les dones que pateixen violència masclista no són víctimes. Són dones que estant essent agredides, són dones amb moltes potencialitats. Si canviem la imatge de víctima a dones constructores d'una nova societat, aniríem millor."

Per últim, Rosa Valls, pionera en la recerca de la violència masclista a les universitats espanyoles, va apostar per trencar el silenci a les universitats espanyoles, per formar en gènere en totes les carreres, amb base científica, per visibilitzar que es pot sortir d'una situació de violència i tenir èxit acadèmic i per posicionar-nos en contra. Va destacar la importància de posar de manifest l'assetjament de segon ordre: la violència que pateixen les persones que donen suport a les víctimes.

LA XARXA EUROPEA GAMAG ES CONSOLIDA A L'EST D'EUROPA

Membres de GAMAG Europe de l'Est i l'Oest s'han trobat a Moscou per sumar forces i treballar per la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació. I fer-ho tant en els continguts informatius com en la publicitat per trencar estereotips. Amb aquest acte, GAMAG Europe es consolida a l'Est.

En una reunió celebrada a la seu de Nacions Unides a Moscou s'ha constituït el grup de GAMAG Europa-Est en el qual s'hi apleguen una trentena de dones de la Federació Russa, i també, companyes de les ex-repúbliques soviètiques que treballen per la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació. La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-RIPVG) és actualment el Secretariat de GAMAG EUROPE.

Periodistes, comunicadores, professores, membres d'associacions de dones de Moscou. També d'altres amb les quals treballen amb xarxa procedents de Kazakhstan, Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan, Daguestan, Ucraïna, entre d'altres, formen part d'aquesta Xarxa europea. La reunió es va poder organitzar a través de les gestions d' Olga Sálova, responsable del programa nacional de Drets Humans de Nacions Unides que es desenvolupa a la Federació Russa. La Coordinadora serà a partir d'ara, Sevetlana Svistunova.

La impulsora de l'acte, Nadezda Azhgikhina, vicepresidenta de l'European Federation of Journalists (EFJ) i professora de periodisme de la Moscow State University va inaugurar la reunió explicant la importància de la constitució d'una Xarxa Europea perquè a Moscou és molt necessària ja que "Molts homes veuen amb normalitat l'assetjament sexual, la desigualtat de salaris, els comentaris ofensius o les bromes impròpies contra les dones. I la legislació no ens protegeix".

En la reunió es va comentar que probablement això es deu a la falta de consideració de molts homes russos cap a l'espai personal de les dones i a la vida comunal de l'època soviètica. Els mitjans de comunicació a Rússia publiquen molts articles que indueixen a les dones deliberadament a fer servir el sexe per finalitats pròpies. On la desigualtat de gènere és més evident es troba en el terreny educatiu, laboral i en la vida política. En la reunió es va posar en evidència que moltes vegades les dones russes no entenen que s'estan vulnerant els seus drets com a dones, és a dir els drets humans.

Font: Tribuna feminista

Avui reflexionem 

En aquest mes de desembre, on acabem de celebrar el VI Memorial Hortènsia Alonso en el marc dels actes de conmemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, volem rescatar el vídeo de la taula rodona que va tenir lloc en aquest mateix memorial en l'edició anterior. 

La taula de diàleg del "Vè Memorial Hortènsia Alonso. L'atenció a les dones en situació de violència masclista" celebrat el dia 24 de novembre de 2016 reflexiona sobre l’atenció a les dones en situació de violència masclista des dels diferents àmbits professionals i posant especial èmfasi en el risc de la victimització secundària.

La taula està participada per expertes de primera línia com són la magistrada del jutjat número 2 de violència sobre la dona de Barcelona, Francisca Verdejo; la metgessa, endocrina i professora de l’assignatura Salut de les Dones i Violència de gènere del Màster oficial online en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat de la UdL, Carme Valls Llobet; la professora i periodista Joana Gallego, especialista en gènere i mitjans de comunicació; Ester Blay Gil, experta en models policials i atenció a víctimes i Úrsula Santa Cruz, coordinadora del Servei de violència masclista de la Fundació SURT.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69 
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera 
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1