Desembre número 127

“Com podem aconseguir el canvi al món quan només la meitat està convidada o se la rep per participar en la conversa? HeForShe és un moviment solidari per la igualtat de gènere que reuneix la meitat de la humanitat en suport a l'altre costat de la humanitat, per la humanitat sencera”

Emma Charlotte Duerre Watson (París, 1990). Actriu, model i filantropa anglesa, coneguda per interpretar Hermione Granger en la sèrie de pel.lícules de Harry Potter. Va ser nomenada Embaixadora de bona voluntat de l'ONU Dones el passat mes de juliol. El dissabte 20 de setembre, va donar el seu primer discurs davant de l'ONU a la seva seu de Nova York per ajudar a impulsar la campanya global “HeForShe“. L'actriu defensa la lluita per la igualtat de gènere alhora que insisteix en rebutjar les connotacions negatives del terme feminista, concepcions derivades d'una interpretació equivocada de la definició original. Per aconseguir el canvi, l'actriu ha creat la campanya HeForShe, dedicada a impulsar el paper dels homes en la lluita per l'igualtat de gènere. Per a això ja compta amb el suport de personatges de la talla de Barack Obama, Matt Damon, i patrocinadors com JP Morgan Chase & Co. La gran influència de l'actriu a les xarxes socials i els mitjans ja ha aconseguit que més de 16.280 persones s'hagin afegit a la iniciativa.

 

 

Activitats a Lleida

GRUP DE REFLEXIÓ "LA CIUTAT:  ENS LIMITA O ENS PERMET VIURE AMB QUALITAT?"

Obert a tothom!

 

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

activatFins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

XERRADA "L'ATENCIÓ PSICOLÒGICA A LA DONA MALTRACTADA: SÍMPTOMES CLÍNICS I PROCÉS TERAPÈUTIC"

La xerrada anirà a càrrec de les psicòlogues clíniques del SIE de Lleida (Mar Espasa i Ester Tolosa). Va adreçada a professionals de l’atenció directa que formen part de la xarxa d’atenció a dones víctimes de violència masclista de tot el territori.

És imprescindible conèixer la simptomatologia clínica de les dones que pateixen o han patit violència masclista, així com el seu procés de recuperació. Per tant, la xerrada es realitza amb el desig de compartir entre professionals i apropar la realitat psicològica de cada dona tant als professionals de la xarxa com a altres professionals del circuit que desitgin conèixer i comprendre la situació de les dones i en àdhuc, de llurs fills i filles.

 

I COL·LOQUI INTERNACIONAL "LA INFÀNCIA EN FEMENÍ: LES NENES. IMATGES I FIGURES DE LA FILIACIÓ"

Aquest primer col·loqui es proposa analitzar com el gènere perfila i construeix les representacions de la infantesa, en particular la de les nenes, i com aquestes representacions determinen el seu rol a la maduresa, com a dones. Les línies proposades inclouen estudis sobre història antiga, edat moderna, filosofia, sociologia i literatura.

SEMINARI “DONA I ESCRIPTURA EN L'AMÈRICA VIRREGNAL”

Un terreny poc transitat com és la literatura hispanoamericana colonial feta per dones escriptores o els espais femenins en els quals es desenvolupava la producció literària s'abordaran al seminari ‘Dona i escriptura a l'Amèrica Virregnal’.

SEMINARI DE PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI "DONES I HOMES EN LA INDÚSTRIA CULTURAL (LITERATURA I ART VISUAL)

El seminari de presentació del projecte "Dones i homes en la indústria cultural (literatura i arts visuals)" és un element més del Projecte de I+D+i FEM2010-16541 i s'emmarca dins de la tasca necessària i el compromís social de la investigació social aplicada. Mitjançant la difusió del coneixement es podran assolir més nivells de visibilizació, sensibilització i acció política perquè les situacions de desigualtat entre dones i homes desapareguin. 

A més de la presentació dels resultats de cada una de les investigacions que componen el total del projecte, hi haurà comunicacions d'estudioses i estudiosos del tema i acudiran algunes de les persones expertes en l'àmbit a Espanya.

 

JORNADA "ELS ESTEREOTIPS DE GÈNERE A LA PUBLICITAT"

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i l’Institut Català de les Dones us conviden a la jornada que comptarà amb la participació de representants de col·legis i associacions professionals de publicitat i de persones usuàries, del món acadèmic de la comunicació i professionals i persones expertes en l’àmbit de la publicitat. 

14ª EDICIÓ MESTRIA VIRTUAL EN GÈNERE, SOCIETAT I POLÍTIQUES

Seleccionada com a “Bona pràctica” per la Unió Europea. Primer programa a Amèrica Llatina de formació virtual de postgrau en el camp dels estudis de gènere i la seva vinculació amb les polítiques públiques. Acreditada i categoritzada “B” per la CONEAU (Comissió Nacional d'Avaluació i Acreditació Universitària del Ministeri d'Educació, Argentina). 

DIPLOMA SUPERIOR EN DESENVOLUPAMENT I POLÍTIQUES LOCALS AMB ENFOCAMENT D'IGUALTAT DE GÈNERE 

Programa Acadèmic Internacional. Aliança PRIGEPP-FLACSO i la Unió Iberoamericana de Municipalistas (UIM).

Premis, beques i ajuts

1r CONCURS DE FOTOGRAFÍA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

leonor pedrico

El tema del concurs és “DONA, DONETA, DONOTA AL SEGLE XXI”, amb ell es vol recollir una mirada poliédrica del món de les dones, una visió àmplia i oberta en clau feminista de qualsevol aspecte de la vida de les dones i de qualesvol àmbit geogràfic.

X BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN

pizanLa Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi. Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida. Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic.

 

 

 

VIII PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

premi milaEl Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits. El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica. El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors. El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida es regeix estrictament pels valors del periodisme.

 

CONVOCATÒRIA PER ENVIAR ARTICLES A L'EDICIÓ Nº10 DE LA REVISTA QÜESTIONS DE GÈNERE: DE LA IGUALTAT I LA DIFERÈNCIA

"Qüestions de gènere: de la igualtat i la diferència" és una revista de caràcter anual creada per iniciativa del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de les Dones de la Universitat de Lleó. Està oberta a tots els treballs|feines d'investigació realitzats en l'àrea dels estudis feministes i de la dona amb l'objectiu de consolidar un espai acadèmic i interdisciplinari d'indagació, trobada|encontre i debat sobre el gènere.

El pròxim monogràfic de la Revista versarà sobre “Reptes Constitucionals en matèria de Gènere”.

Altres activitats

TALLER SETMANAL DE TEATRE DE LES OPRIMIDES

Taller per a experimentar i vivenciar amb els jocs i les tècniques del Teatre de les Oprimides. S'utilitzaran dinàmiques de teatre i creativitat per a desenvolupar la mirada crítica en un ambient de confiança, lúdic i participatiu. A través de l’univers de la imatge, el so, la paraula i el moviment, es construirà coneixement col·lectiu, es faran preguntes sobre la realitat que ens envolta i s'exploraran possibilitats per a transformar-la. Es crearan escenes teatrals i s'explorarà en elles.

No cal experiència prèvia!

22a MOSTRA INTERNACIONAL FILMS DONES BARCELONA 2014 

mostrafilmsLa Mostra ha tornat aquest setembre amb nous programes fins al desembre de 2014.

 

 

Notícies

PREMI AL CENTRE DOLORS PIERA PER LA LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

distincio 25NEl Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida (UdL) ha estat guardonat amb un dels premis de la Delegació del Govern a Catalunya en motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Es tracta d'una distinció que reconeix persones i organitzacions compromeses en l'eradicació de la violència de gènere en les seues diferents manifestacions. En total s'han lliurat 5 premis a dos entitats, una personalitat de l'àmbit jurídic, un departament de la Generalitat i la UdL, com a única universitat.

La directora d'aquest centre de la UdL, Ana Romero, i l'anterior responsable del mateix i catedràtica de la UdL Maria Ángeles Calero han assistit a l'acte d'entrega, celebrat a l'Auditori del Centre Nacional de Condicions de Treball de Barcelona i presidit per la delegada del Govern central a Catalunya, Mª Llanos de Luna Tobarra. Qui ha estat premiat ha rebut una escultura de forja realitzada en tallers ocupacionals per a la reinserció social. [+ informació]

 

LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE TAMBÉ ES MESURA: VIOLENTÒMETRE 

violentometre caren 1Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre discriminació, assetjament sexual i violència contra les dones i proporcionar coneixements per detectar aquests comportaments, sobretot entre la comunitat universitària, el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida va començar a distribuir el 25 de novembre -dia internacional per a l'eradicació de la violència de gènere- 4.000 exemplars d'un violentòmetre a les biblioteques de la UdL.

Es tracta d'un punt de llibre que adapta una eina creada i dissenyada per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic que permet visualitzar i mesurar les diferents situacions de violència que s'amaguen en la vida quotidiana i en les relacions interpersonals i que, a voltes, no s'identifiquen com a tals. Altres adaptacions d'aquesta eina s'han dut a la Universitat Pública de Navarra o l'Ajuntament de Tàrrega.

NOVA PUBLICACIÓ DEL GRUP DE RECERCA ANTÍGONA 

Compartim la publicació de la investigació "El impacto de los planes de igualdad en las empresas", en què la Doctora Encarna Bodelón ha estat la investigadora principal i hi han participat altres investigadores del Grup Antígona.