Ni princeses ni pirates, el darrer llibre de Núria Solsona a la UdL

priceses piratesNi princeses ni pirates és el títol del darrer llibre de Núria Solsona publicat a Eumo que es va presentar el passat 27 d'abril a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL en una conversa entre l'autora i la catedràtica de Llatí de l'INS Guindàvols, Teresa Quintillà, organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació.

L'autora va assenyalar que el llibre té caràcter divulgatiu. S'allunya de les publicacions acadèmiques adreçades a un públic universitari. En aquesta ocasió, afirma que "he volgut resumir tot l'aprenentatge en matèria de coeducació al llarg de la meua carrera acadèmica en aquest llibre a l'abast del públic en general".

En el llibre es parla d'un tema essencial en la  formació com a persones: com s'ensenya a ser una nena o un nen. Tenir una filla o un fill són fets equivalents; se'ls ha d'ajudar a construir-se com a persones lliures, sense prejudicis que els impedeixin créixer ni els facin patir.

Amb exemples extrets del dia a dia, Núria Solsona, una de les màximes expertes en coeducació, proposa maneres de disminuir les conseqüències d'una educació sexista i promoure la igualtat d'oportunitats, per tal que no limitem el desenvolupament de les criatures per raons de gènere i per tal que tinguin arguments per defensar la seva llibertat d''elecció.

Dividit en 4 grans apartats, el llibre repassa l'estat actual de la coeducació a la nostra societat, per entrar a analitzar en detall com podem avançar en la coeducació primer durant la infància i després en l'adolescència. El bloc final és una proposta de treball conjunt entre les famílies i l'escola.

Marina Subirats, que signa el pròleg, assenyala que "amb l’ajut d’aquest llibre es pot anar descobrint com educar unes nenes i uns nens més lliures i més feliços, sense les traves del passat i amb totes les portes obertes perquè construeixin la meravellosa vida que tenen al seu davant."

Núria Solsona i Pairó és professora i investigadora, experta en coeducació i en història de la ciència. Reivindica el reconeixement del saber científic de les dones i la necessitat que s’incorpori a la formació a les aules. Solsona és membre de diversos grups de treball per la igualtat i la coeducació, també ha sigut consultora internacional i responsable de programes, cursos i màsters universitaris en aquest àmbit. Ha estat professora de l'assignatura "Dones i educació" del Màster Oficial en Agents d'Igualtat d'Oportunitats per a les Dones: Àmbit RUral de la UdL.

Més informació:

Entrevista a Núria Solsona a propòsit de la publicació del llibre a Olot TV.