Diversitat sexual i de gènere. Trencant fronteres i entrecreuant drets

lgbti convivenciaL’Ajuntament de Lleida i Colors de Ponent, amb la col·laboració del Centre Dolors Piera, organitzen el congrés Diversitat sexual i de gènere. Trencant fronteres i entrecreuant drets, els dies 15 i 16 de desembre a la Sala Jaume Magre (dia 15) i a l’aula 3.01 de l’edifici polivalent del campus de Cappont de la UdL (dia 16), essent l’11a edició del Congrés de Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja.

La idea és tractar aquesta diversitat des d’un punt de vista queer i interseccional i de creuar-la amb altres drets reconeguts a la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat. Alguns d’aquests drets tenen un espai específic al congrés, a través dels 3 workshops -on es treballen els drets a l’educació, a la salut i a l’atenció integral– o de l’espai interreligiós -on es parla de la llibertat religiosa a través d’un diàleg entre les 3 confessions majoritàries a la ciutat. D’altres, com el dret al treball, el veurem a través d’una de les activitats complementàries, l’exposició Transgender in labour and employment.

L'organització d'aquestes jornades sorgeix d'una proposta del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGBTIQ. La presidenta de Colors de Ponent, Sandra Castro, va explicar a la presentació del congrés que han decidit treballar la qüestió del dret a la no discriminació en relació amb altres drets civils amb els quals s'entrellaça, com són el dret a l'educació, a la salut, a l'atenció integral, la llibertat religiosa o el dret al treball. "Per a moltes persones la diversitat sexual i de gènere només ateny a uns pocs, les persones directament afectades, però el que volem transmetre és que no és així, sinó que és una qüestió que està integrada en tot moment en la vida de les persones i que per poder garantir el dret a l'educació o a la salut hem de garantir el dret a la no discriminació per aquest motiu. Ha d'implicar a tothom, sigui quin sigui el seu àmbit", ha afirmat Sandra Castro.

El Congrés s'obrirà divendres 15 a les set de la tarda a la Sala Jaume Magre, amb la inauguració i una conferència a càrrec de José Antonio Langarita Adiego, titulada "De l'univers de la gran ciutat a les perifèries urbanosexuals. La resignificació de la diversitat sexual i de gènere des de les ciutats petites". Després hi haurà una activitat complementària a la cafeteria Destapa't, amb sopar, projecció de dos curtmetratges i debat amb Alba Salmerón, la directora del curt Herois, que tracta sobre l'assetjament per motius de gènere.

El dissabte se celebrarà una jornada de treball a l'aula 3.01 de l'Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL. Hi haurà una conferència introductòria sobre la ideologia de gènere, a càrrec del politòleg i activista trans Viktor Navarro. A partir de les 12.00 hores hi haurà tres workshops simultanis sobre els diferents drets. A la tarda, a les 16.00 hores, tindrà lloc un espai de reflexió interreligiós, amb tres persones gais, una catòlica, una protestant evangèlica i una musulmana, que explicaran i dialogaran sobre la seva experiència de convivència entre la seva orientació sexual i la seva confessió religiosa. Participaran Krzysztof Charamsa, tèoleg que va ser fet fora del Vaticà quan va fer públic que era gay, el també teòleg evangèlic Carlos Osma i Diana Al-Rahmoun Font, filòloga i investigadora siriocatalana. Tancarà la jornada una conferència titulada "El devenir público del cuerpo queer", que oferirà una xerrada sobre aquesta perspectiva que vol "trencar fronteres sobre el binarisme de gènere, ja que aquesta limitació imposada és l'origen de la discriminació", ha assenyalat Sandra Castro.

El disseny de la imatge d'aquesta onzena edició del Memorial Xavier Aluja és obra de Xavi ZUK, que sota el títol "Pensa en colors" mostra una fotografia d'una figura andrògina com a representació de la diversitat i el pensament en colors enfront del pensament tancat i exclusiu (adjuntem imatge del cartell).

Font: Colors de Ponent i Ajuntament de Lleida