“Les dones i el dret ", III exposició bibliogràfica del CEDD a la UdL

foto expo dones dret 3El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la III Exposició Bibliogràfica“ Les Dones i el Dret” per commemorar del 23 d’abril, Dia de Sant Jordi y Santa Jordina, , que es podrà visitar del 23 d’abril al 12 de juny a la planta -1 de la Facultat de Dret, Economia i Turisme.

La mostra compta amb un total de 10 expositors a través dels quals el públic , tindrà una visió del tractament que la dona té en el dret internacional i en el nostre ordenament jurídic. Però no n'hi ha prou amb parlar de les dones, de la seva posició en la història, del que la llei o els tribunals van fer per la dona. Es tracta d'anar més enllà i "donar veu a les dones", per revisar, des d'una perspectiva de gènere, la realitat jurídica que configura la posició de les dones en el món.

L’ exposició fa visible que el Dret és una estructura de control del poder, però una estructura creada per homes per controlar el poder dels homes, una estructura en la qual la dona, subjecte que conforma la meitat de la població mundial, va ser tradicionalment un element ocult, o un element subjugat, un subjecte del poder dels altres.

Aquesta posició de les dones com a subjectes passius del dret s'ha anat corregint de manera lenta, però constant, al llarg del segle XX, i notablement al segle XXI en les societats basades en la cultura occidental, per la força que ha exercit el moviment de dones. L'ordenament jurídic espanyol mostra aquesta evolució correctora, però encara li queden reptes per afrontar.

La interpretació de la justícia continua sent androcèntrica com per exemple en la sentència del cas de la Manada que mostra els prejudicis i estereotips que encara persisteixen en la justícia sobre com s'han de comportar les dones víctimes de violació per a resultar creïbles. I a més, envia un missatge molt perillós a la societat i, en concret, a les dones, ja que està indicant a les dones que han sofert una agressió sexual que, si no poden demostrar que es van defensar activament, el seu testimoni podrà ser posat en dubte durant els procediments judicials.

El dret ha mostrat tant la seva capacitat per perpetuar situacions de discriminació com per a la seva superació. Les relacions de gènere no han quedat fora del seu abast, sinó que han estat un àmbit que reflecteix, potser com cap altre, les relacions d'influència recíproca entre els sistemes social i jurídic i la potencialitat del dret com a eina de transformació social.

Consulteu la Biblioguia que conté els documents exposats.