L'anorèxia i la bulímia des d'una òptica feminista

ANOREXIALes IV Jornades Feministes, coorganitzades pel Consell de l’Estudiantat de la Facultat de Medicina i pel Centre Dolors Piera, se celebraran el dia 7 de maig a l‘Aula Magna de la Facultat de Medicina, a partir de les 16.15 hores. Estaran obertes al públic en general, però estan especialment dirigides a l'alumnat del Campus de la Salut (medicina i infermeria).

L'objectiu fonamental d'aquesta jornada és incorporar la perspectiva de gènere en l'àmbit de la Salut mitjançant la prevenció, tractament i atenció de les dones amb anorèxia i bulímia.
El programa compta amb la col·laboració del Ministeri de la Presidència Relacions amb les Corts i Igualtat a través del Institut de la Dona.

La incorporació d'una perspectiva de gènere en la salut implica abordar la influència dels factors socials, culturals i biològics en els resultats sanitaris, per millorar així l'eficiència, cobertura i equitat dels programes. Reconèixer que hi ha distincions en l'estat de salut de dones i homes, que transcendeixen les diferències biològiques i que són construïdes socialment.

La jornada contribuirà a la prevenció dels trastorns alimentaris mitjançant la difusió de recursos dirigits a canviar els models i els estereotips de gènere sobre els cossos de les dones tan interioritzats i naturalitzats en la nostra cultura. A més, des de la perspectiva sanitària, s'establiran quines són les mesures a adoptar per protegir la salut de les dones. Així com, les conseqüències de l'anorèxia i la bulímia a les dones.

El programa comptarà amb dues conferències. La primera, a càrrec de la Sra. Soledad Muruaga cofundadora i presidenta de l'Associació de Dones per a la Salut i directora d'Escola Espai de Salut Entre Nosaltres, titulada “Una perspectiva feminista sobre l'anorèxia i la bulímia” i la segona, dictada per la Sra. Claudia Truzzoli. Pertany al programa Dones, Salut i Qualitat de Vida del CAPS i a la REDCAPS (Red de Mujeres Profesionales de la Salud), que porta per títol “Anorèxia i bulímia, dos símptomes a desxifrar com missatges dirigits a l'Altra”.