La relació entre gènere i canvi climàtic i esclavitud femenina i capitalisme al 18è Cicle de Cinema i Drets Humans

CCDDHHEl Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL arriba a la seua majoria d'edat. Enguany, un cop represa l'activitat presencial en l'entorn universitari, s'articularà al voltant de 3 sessions durant el mes de novembre (9, 16 i 23 de novembre de 18.00 a 20.00 hores a la sala de videoconferències de l’Edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) que abordaran temes diversos com la relació entre gènere i canvi climàtic, l'esclavitud femenina i el capitalisme i la sobirania alimentària. Per motius d’aforament és necessària
inscripció prèvia a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. tot i que es podrà seguir en directe en streaming.

El documental “Retratos del campo: Mujeres de Tierra y Agua” inaugurarà el 18è Cicle de Cinema i Drets Humans. El filml, de Climalab (2020), posa de manifest la relació existent entre el canvi climàtic, el gènere i la ruralitat a través dels relats de persones de diferents edats del camp colombià. Integra una reflexió sobre els impactes associats als canvis del clima com sequeres, gelades, inundacions i altes temperatures que cada vegada són més freqüents i intenses en tot el país i afecten més greument als territoris i poblacions vulnerabilitzades. La sessió la clourà la periodista i investigadora social i feminista descolonial, Sara Cuentas Ramírez, a través del col·loqui que es durà a terme després del visionat. 

L'esclavitud femenina a través de la crua realitat de les treballadores domèstiques estrangeres en els països de l’Orient Mitjà s'abordarà en el documental de la directora catalana Roser Corella titulat “Room without a view” (2020) proposat per Aministia Internacional. La pel·lícula combina una multiplicitat de perspectives, ofereix una mirada íntima sobre la vida dels empresaris, els agents intermediaris i les criades. El documental obre una finestra inèdita a una realitat silenciada i ens ajuda a entendre les estructures de poder que permeten l’existència d’aquest pervers sistema d’esclavitud moderna. Posteriorment al visionat, es reflexionarpa amb Gaby Poblet Denti, antropòloga especialitzada en migracions internacionals i investigadora social de la Universitat de Barcelona. 

El cicle el clourà la pel·lícula “CottonDreams”, Sandeep Rampal Balhara (2014), un documental que narra com els efectes secundaris d’una economia en creixement i l’ús excessiu de la biotecnologia van empènyer al sector agrícola indi a la crisi agrària més gran del món. CottonDreams es basa en la vida d’una d’aquestes famílies i narra una tràgica història d’amor, vida i sacrifici en condicions extremes a l’Índia rural. El col·loqui anirà de la mà de Gerard Batalla Tàsies, pagès, i Ivan Gordillo Bernárdez, membre del Seminari d’economia crítica Taifa. 

Paral·lelament al cicle es podrà visitar l'exposició “Dones i Cures“ del VII Concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico Serradell, promogut pel Grup feminista de Ponent-Dones Lleida, del 9 al 23 de novembre de 2021 al vestíbul de l’Edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (planta baixa) del Campus de Cappont.

L'activitat està inclosa dins l'oferta de matèria transversal de la Universitat de Lleida i està reconeguda amb 2 ECTS. La matrícula es pot formalitzar fins al 9 de novembre a la Unitat de Cultura (Planta baixa, Edifici Polivalent), Campus de Cappont. C/ Jaume II, 71 (Tel. 973 70 33 90 i a/e Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.). L'import de la matrícula és de 55,34€