SOM STEM. Tu també ho pots ser!

11 F 2023SOM STEM. Tu també ho pots ser! és una iniciativa audiovisual del Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera vinculada a la jornada de presentació dels estudis universitaris sense estereotips de gènere titulada Per què no puc fer-ho?

L'objectiu d'aquesta acció és incentivar l'elecció de les STEM entre les noies i les joves i contribuir a trencar amb els estereotips de gènere a través de models de referència d'enginyeres ex-alumnes de la UdL de l'àmbit de les STEM.

Els 2 primers capítols d'aquesta sèrie els protagonitzen l'Elena Rubies García, enginyera industrial que està realitzant el doctorat en enginyeria i tecnologia de la informació i la Cristina Montserrat Rodríguez, enginyera forestal, degana del Col·legi de l'Enginyeria Forestal a Catalunya i directora d'Entrearbres.

Amb aquesta iniciativa, la UdL commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència.

ELENA RUBIES GARCÍA

banner_SOM_STEM.jpgL'Elena Rubies García va estudiar el GRAU D'ENGINYERIA MECÀNICA a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

De petita, el que més li agradava era jugar a Barbies i a jocs de construcció amb el seu germà. No recorda quin és el primer dia que va afagar un tornavís.

El seu pare la va introduir en el seu primer projecte: la construcció d'uns altaveus i la seua mare la va acompanyar a perdre la por a les matemàtiques.

Quan estudiava a secundària li agradaven i gaudia de la física i de les matemàtiques. Va triar aquests estudis perquè l'enginyeria era l'aplicació d'aquestes disciplines a la vida diària.

Li ha impactat la figura de la biòlga marina Rachel Carson, que va investigar el DDT, un pestidicia molt tòxic, i gràcies a la qual es va fundar l'Agencia de Protecció Ambiental dels Estats Units.

L'Elena diria a les noies que estan decidint el seu futur que no tinguin por d'anar per un lloc pel que no hi va ningú més o triar un camí que sembli difícil, perquè amb esforç diari, tot surt endavant.

Descarrega el díptic informatiu de l'Elena

CRISTINA MONTSERRAT RODRÍGUEZ

banner cristinaLa Cristina Montserrat Rodríguez va estudiar el GRAU D'ENGINYERIA DE FORESTS a l'Escola Tècnica Superior d'Eginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la Universitat de Lleida.

De petita, el que més li agradava era jugar amb els cotxes i passar moltes estones al camp i al bosc amb la seua família que es dedicava a l’agricultura.

Ella no sabia què estudiar i va decidir fer un cicle formatiu superior sobre recursos naturals i paisatge. Mentre feia les pràctiques al Parc Natural d'Aigüestortes, li va encantar com el seu tutor, que era enginyer de forests, aportava solucions i valor al medi natural.

L'enginyera de forests és una figura fonamental en l'actual situació d'emergència climàtica. Els boscos necessiten atenció i a ella l’apassiona la seua feina perquè pot fer una gran aportació de valor a la societat, oferint solucions a les problemàtiques dels boscos i la relació que tenen amb nosaltres, amb la propietat i amb les activitats que es desenvolupen a les forests i entorns rurals.

Actualment, és la degana del Col·legi de l'Enginyeria de Forests a Catalunya i també la fundadora i directora d'Entrearbres SLPU, l'empresa que ha creat i amb la que fa realitat la seua passió pels boscos amb amor, respecte, agraïment, aprenentatge i integritat.

A les noies que estan decidint ara el seu futur els diria que facin el que el cor els digui. Amb passió i consistència pots arribar on vulguis!

Descarrega el díptic de la Cristina

L'autoria dels audiovisuals és del Jordi Alfonso Garcia i la Teresa Nogués Santamaria.