Per una xarxa més saludable i segura

Míriam Roma, Biblioteca d'AlmenarEl Centre Dolors Piera d’Igualtat i Promoció de les Dones ha dut a terme el taller “Fes un clic! A la xarxa sense cap risc!” a la biblioteca Ramon Berenguer IV d’Almenar. L’objectiu de la sessió, dirigida principalment al públic jove, és informar sobre l’ús segur de la xarxa i alertar sobre les principals situacions de risc i de violència de gènere a través de les noves tecnologies.

 

El taller forma part de la tasca d’assessorament i docència que du a terme el Centre Dolors Piera dins i fora de la comunitat universitària. Anteriorment, es va dur a terme a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social amb la col·laboració de la professora Olga Bernad.

L’activitat sorgeix arrel de la publicació del quadríptic de la col·lecció Genuïnes “Fes un Click! A la xarxa sense risc” feta pel Centre Dolors Piera en col·laboració amb l’Associació LIKA i l’Ajuntament d’Alcarràs. La guia es tracta d’una eina per a la sensibilització i la prevenció de la violència de gènere a través de les xarxes socials, i la promoció de l’ús de les xarxes de forma segura. Alhora, dóna resposta al compromís de la UdL per treballar per un estat d’opinió de tolerància zero, com es manifesta en el Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL.

La necessitat de conèixer i intervenir en les noves maneres d’exercir la violència de gènere a partir de les noves tecnologies s’ha posat de manifest en diversos estudis com ara “El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento” i “La evolución de la adolescencia española sobre la igualdad y la prevención de la violencia de género”, realitzats per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, o “La desigualdad de género y el sexismo en las redes sociales” realitzat pel Departament d’Educació, Política, Lingüística i Cultura del Govern Basc.

El darrer estudi citat comenta que “la violència virtual ocupa un espai molt gran en les xarxes socials, adquireix unes dimensions majors i formes més invasives d’ expressar-se. Tot i així, davant d’aquesta expansió de les conductes d’assetjament i les imatges i frases violentes, les noies, sobretot les adolescents, reaccionen ignorant-les. És possible que l’ exposició constant a aquesta violència virtual ampliï la tolerància a la violència real. Es a dir, a còpia de no fer cas, minimitzar, negar o normalitzar aquestes conductes es pot perdre tant la sensibilitat a la violència com la capacitat de resposta a la mateixa.”

Alguns dels fenòmens de risc més habituals a la xarxa són l’assetjament psicològic a través d’humiliacions i amenaces, el grooming emprat per pedòfils com a estratègia per realitzar abús sexual virtual, el trolling que es basa en provocacions i amenaces, el sexting que és l’enviament de continguts eròtics o pornogràfics a partir dels telèfons mòbils, i la sextorsió que es tracta del xantatge a partir de continguts sexuals comprometedors.

A partir de la prevenció i la difusió de la seguretat en la xarxa, el Centre Dolors Piera pretén donar a conèixer a les usuàries i usuaris diverses eines i aplicacions per tal que les tecnologies puguin formar part de la vida diària de manera positiva i lliures de cap risc.